Tehditle Nasıl Başa Çıkılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Hayatınız boyunca birçok tehdit türüyle karşılaşabilirsiniz. Bazı tehditler acil, ani ve şiddet içerir. Diğer tehditler acil değildir, ancak potansiyel olarak zararlıdır. Kararı değerlendirin ve kendinizi güvende tutmak için ne yapmanız gerektiğini belirleyin. Hızlı, sakin ve mantıklı bir şekilde hareket edin.

Adımlar

Durum Değerlendirmesi

  1. adım 1 tehdidin aciliyetini ölçün.
    Tehdidin aciliyetini ölçün. Tehdit eden kişinin sözlerini yerine getireceğinden ne kadar emin olduğunuza karar verin. Tehdit içeren bir not ile karşınızda elinde bıçakla duran bir adam arasında büyük bir fark vardır. Nasıl tepki vereceğiniz mutlaka durumun acil tehlikesine bağlı olacaktır.
  2. adım 2 durumu değerlendirin...
    Durumu değerlendirin. Tehdit anlıksa, hızlı ve sakin bir şekilde potansiyel savunma ve kaçış yolları için etrafınıza bakın. Tehdit daha soyutsa, tam olarak neler olup bittiğine dair daha net bir resim elde etmeye çalışın. Neden tehdit edildiğinizi ve gerçek riskin ne olduğunu anladığınızdan emin olun.
    • Neden tehdit ediliyorsunuz? Eğer bilmiyorsanız, sorun. Soramıyorsanız, o zaman tahmin edin.
    • Sizden bir şey mi istiyorlar? Tehdit eden bir kişiye istediği şeyi vermeyi düşünün. Birinin ne kadar çaresiz olduğunu asla bilemezsiniz ve cüzdanınızın içindekiler yüzünden öldürülmek anlamsızdır.
    • Grubun lideri kim? Eğer iş size karşı onlara düşerse, o zaman lider ilk hedefiniz olabilir.
  3. adım 3 bölgeyi değerlendirin.
    Bölgeyi değerlendirin. Arazinin yapısını biliyor musunuz? CCTV gözetimi altında mısınız? Kaçma şansınız var mı? Bu, durumla başa çıkmak için atacağınız adımları büyük ölçüde belirleyecektir.

Acil Olmayan Bir Tehdidi Yönetmek

  1. adım 1 kişiyle konuşun.
    Kişiyle konuşun. Sizi tehdit eden kişiyi şahsen tanıyorsanız, durumu daha fazla tırmandırmadan çözmenin bir yolu olup olmadığına bakın. Size şantaj yapılıyorsa veya sizden bir şey isteniyorsa bir anlaşma yapın. Durumu yüz yüze tartışın ve karşılıklı bir anlaşmaya varmaya çalışın.
    • Geçerli bir şey için tehdit edilip edilmediğinizi anlayın. Belki de karşınızdaki kişi yapmadığınız bir şeyi yaptığınızı düşünüyordur.
    • Özür dilemek için fazla gururlu olmayın. İyi bir özür en gergin durumlardan bazılarını yatıştırabilir.
  2. adım 2 şantajla başa çıkın...
    Şantajla başa çıkın. Şiddet içermese bile şantaj hala bir tehdittir. Nasıl karşılık vereceğiniz, kişinin size karşı elinde ne tuttuğuna ve kaybedecek ne kadar şeyiniz olduğuna bağlı olacaktır. Diğer çıkış yollarını düşünmeden önce teslim olmadığınızdan emin olun. Kendinize güveniyorsanız, tavır alın.
  3. adım 3 birine söyleyin.
    Birine söyleyin. Bununla tek başınıza uğraşmadığınızdan emin olun. Mümkün olan en kısa sürede güvendiğiniz birini bu işe dahil edin: bir öğretmen, bir ebeveyn, bir arkadaş, bir eş, bir iş arkadaşı, bir otorite figürü. Birlikte daha fazla şansınız olur. Bu kişiye tehdit mesajlarını gösterin ve sizi kimin tehdit ettiğini tam olarak bildiğinden emin olun.
  4. adım 4 yasaklama emri çıkartın...
    Bir yasaklama emri çıkartın. Tehdidi etkisiz hale getirmenin başka bir yolu yoksa, o zaman kişinin sizi rahatsız etmeyi bırakması için bir mahkeme emri almayı düşünün. Tehdidin gerçekliğini ve aciliyetini kanıtlamanız ve yerel polis departmanına bir rapor sunmanız gerekecektir. Kişinin belirli davranışlarını durdurması için bir emir isteyebilir veya mahkemeden kişinin size yaklaşmasını kısıtlamasını isteyebilirsiniz.
    • Bir kişiye karşı uzak durma emri aldığınızda, o kişi size belirli bir fiziksel mesafeye (genellikle 50-100 metre) yaklaşamaz. Bu, kişi yeterince çaresizse tehdidi durdurmayabilir, ancak en azından yasal bir engel oluşturacaktır.

Acil Bir Tehditle Başa Çıkmak

  1. adım 1 mümkün olduğunda şiddete başvurmadan hareket edin.
    Mümkün olduğunda şiddete başvurmadan hareket edin. Tehditle pes ederek, kaçarak ya da konuşarak başa çıkmaya çalışın. İnsanların beklediğinizden çok daha makul olduğunu görebilirsiniz.
    • Bir kaçış yolunuz olup olmadığına karar verin. Eğer sadece size dönüklerse, geriye doğru kaçabilirsiniz. Diğer insanlara doğru koşun, kalabalıkta güvenlik vardır.
    • Kaçmak için şiddet içermeyen bir yol yoksa, kendinizi savunmanız gerekebilir. Buna hazırlıklı olun, ancak bunu ilk tepkiniz haline getirmemeye çalışın.
  2. adım 2 kendinizi savunun...
    Kendinizi savunun. Şansınız konusunda gerçekçi olun. Sayıca azsanız veya başka bir şekilde rakibiniz yoksa, önce şiddet içermeyen çözümleri araştırmak akıllıca olabilir. Şiddetin biriyle başa çıkmak için asla garantili bir yöntem olmadığını unutmayın. Durumu bir kez tırmandırdığınızda, güvenli bir şekilde sakinleştirmek çok zor olabilir.
    • CCTV gözetimi altındaysanız ve durumdan savaşarak kurtulmayı planlıyorsanız, ilk hamleyi tehdit eden kişinin yapmasını istersiniz. Ancak sayıca azsanız ve içlerinden biri ya da birkaçı görünür bir şekilde silahlıysa, bu durum eylemlerinizi haklı çıkarmak için yeterli olabilir.
  3. adım 3 lideri indirin.
    Lideri indirin. Kasıklara bir tekme, kaburgalara bir dirsek veya iyi yerleştirilmiş bir yumruk deneyin. Stil ya da adil oyun için puan yok - ama tüm gücünüzü ortaya koyarsanız, hızlı bir şekilde güverteye çarpmalıdır. Şimdi tekrar düşünmeniz gerekiyor.
    • Mümkünse şimdi koşun. Az önce yarattığınız boşluktan hızla uzaklaşın. Şanslıysanız, grubun geri kalanının dikkati bir anlığına dağılacaktır.
    • Eğer kaçamazsanız, o zaman grubun geri kalanıyla aranıza bir şey sokmanız gerekir. Gruptan biri işinizi görecektir. En yakınınızdakini boğazından veya boynundan yakalayın - arkasında olmak istersiniz, böylece iyi bir pozisyonda olmaz - ve size saldırmayacak kadar canını yaktığınızdan emin olun. Diğer kolunuzla kulağını tutmayı ve olabildiğince sert çekmeyi deneyin.
  4. adım 4 onun için savaşın.
    Bunun için savaşın. Dövüşü yakın ve kirli tutun. Tekrar girip çıkın ve sizi yakalamalarına izin vermeyin. Bir ya da ikisi sizi yakaladığında işiniz biter. Bir açıklık bulur bulmaz kaç.
    • 'Kalkanınızın' dizlerinin arkasını çok güçlü bir şekilde yere vurun. İdeal olarak bir şeyleri kırmak istersiniz. Daha sonra diğerleriyle de benzer şekilde başa çıkmanız gerekir.
    • Beklenmedik hedeflere yönelmeye çalışın. Diz çok zayıftır ve bir tekmeyle kolayca kırılabilir.
    • Çeneye indirilen enayi yumrukları birini yere serebilir, ancak o kadar çok beklenirler ki, bunun gerçekleşmesi pek olası değildir.
  5. adım 5 yetkililerle iletişime geçin.
    Yetkililerle iletişime geçin. Polise veya bir güvenlik görevlisine çatışmayı anlatın. Alternatif olarak, cep telefonunuzu veya ankesörlü bir telefonu kullanın ve acil servisleri arayın. Durumu doğru bir şekilde tarif etmek için elinizden geleni yapın: ne zaman, nerede ve tehdit eden kişilerin neye benzediği.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Tehditlerle nasıl başa çıkıyorsunuz?
    Fiziksel bir saldırı tehdidi algılıyorsanız, bu ipuçlarını izleyin. Kavgayı önlemek için kendinize güvenin. Bir kavgayı yatıştırmanın ilk adımı kendinizi güvenle taşımaktır. Yırtıcılara hedef olmamak için kendinizi fiziksel ve zihinsel olarak güçlü gösterin. Yırtıcılar kolay dövüşecek gibi görünen birini ararlar. Bir tartışmanın yaklaştığını gördüğünüzde sesinizi kullanın. Durumun tırmanmakta olduğunu fark ettiğiniz anda sesinizi kullanmak için kendinize güvenin. Çoğu insan saldırgana itaat etme eğilimindedir, ancak kendinize güvenen bir ses, sahip olduğunuz en iyi araçlardan biridir. Kavga başlamadan önce kişiye uzaklaşması için bir şans verin. Diğer kişinin onurunu koruyarak gitmesine izin verin çünkü kaybettiğini hissettiğinde kavgayı yatıştırma şansınız azalır.
  • Soru
    Tehditlere nasıl karşılık veriyorsunuz?
    Eğer tek istedikleri mal mülk ise, onlara istediklerini verin. Saldırgan cüzdanınızı ya da arabanızı istiyorsa, verin - eşyalar değiştirilebilir. Ancak saldırgan sizinle birlikte gelmek ya da aracına binmek istiyorsa, onu durdurmanız gerekir. Onlara durmalarını ya da geri çekilmelerini söylemek için iddialı bir ses tonu kullanın. Kendinden emin bir ses başkalarının dikkatini çekebilir ve bir saldırıyı engelleyebilir.

İpuçları

  • Sahte bir 'soyguncu cüzdanı' bulundurun. Eğer sokakta saldırıya uğrarsanız, 'soyguncunun cüzdanını' soyguncuya fırlatın - elinizle değil. Sonra da koşun. Yemi atarsanız, kaçmak için daha fazla zamanınız olur. Gaspçı büyük olasılıkla sizden çok 'gaspçı cüzdanınızın' içindekilerle ilgilenecektir.
    • Sahte kredi kartları, sahte çekler ve hatta belki birkaç banknot gerçek nakit para ekleyin. Bu, gaspçınızı peşinizden gelemeyeceği kadar uzun süre tatmin edebilir.
    • 'Soyguncunun cüzdanını' pantolonunuzun cebinde tutun. Gerçek cüzdanınızı daha az görünür başka bir cepte tutun.
  • Yumruk atmanız gerekiyorsa, düzgün bir yumruk yapmayı unutmayın: sıkıca kapatın, başparmağınız yan tarafa değil alt tarafa sıkışsın. Elinizi yüzünüze doğru çevirerek pratik yapın. Başparmağınız kıvrılmış parmaklarınızın üstünde olacak şekilde kapatın, yanında değil. Sıkı bir yumrukla vurun yoksa parmaklarınızı ve ellerinizi yaralama riskiniz artar.
  • Dövüş sanatlarında uygun dersler alın. Pratik yapmak güven, stil ve güç verir.
  • Sahte kredi kartları, sahte çekler ve hatta belki birkaç banknot gerçek para ekleyin. Bu, gaspçınızı peşinizden gelemeyeceği kadar uzun süre tatmin edebilir.
  • 'Gaspçının cüzdanını' pantolonunuzun cebinde tutun. Gerçek cüzdanınızı daha az görünür başka bir cepte saklayın.

Uyarılar

  • Saldırının geleceğini biliyorsanız, çatışmayı tetikleyecek kişilerden/yerlerden/şeylerden kaçının.
  • Şiddete başvurmadan önce her zaman durumdan uzaklaşmaya çalışın.
  • Eğer herhangi bir 'yeraltı' faaliyetine (uyuşturucu, 'gece kuşları', çeteler) katıldıysanız, her zaman iyi bir arkadaşınız olduğundan emin olun. Boyunuzdan büyük işlere kalkışmayın.
  • Yanınızda her zaman bir cep telefonu taşıyın. Saldırganların önünde kullanamayabilirsiniz ama daha sonra işinize yarayacaktır. Sizi herhangi bir şekilde yaralamayı başarırlarsa cep telefonunuzu kullanarak hemen acil servisleri arayın. Çiy bezli adamdan aldığınız kesik size hastalık bulaştırabilir.