Sıcak ve Nemli Hava ile Nasıl Başa Çıkılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Aşırı sıcaktan daha kötü olan tek şey: yüksek nem oranına sahip aşırı sıcak. Sıcak, bunaltıcı hava sizi terletir, rahatsız eder ve hatta tehlikeli olabilir, sıcak bitkinliği ve sıcak çarpması riskini artırır. Vücut ısınızı düşürmek ve evinizi serin tutmak için birkaç strateji kullanarak en sıcak ve nemli günlerde bile güvende, ferah ve rahat kalabilirsiniz.

Adımlar

Vücut Isınızı Düşük Tutmak

  1. adım 1 bol bol su için.
    Bol bol su için. Her gün içmeniz gereken su miktarı kişiye göre değişir, ancak her öğünle birlikte ve her öğün arasında su içmek iyi bir kuraldır. Sıcak ve nemli hava daha fazla terlemenize neden olur, bu da bu sıvıları yerine koymak için hidrasyonunuzu daha da artırmanız gerektiği anlamına gelir.
    • Susuzluk hissetmiyorsanız ve idrarınız renksiz veya çok açık sarı ise yeterince sıvı aldığınızı bilirsiniz.
    • Açık havada hareket ediyorsanız ve çok terliyorsanız, su alımınızı elektrolit içeren bir sporcu içeceği ile destekleyin. Bu, kanınızda ter yoluyla kaybolan minerallerin yerine konmasına yardımcı olabilir.
    • Bol su içmek ayrıca vücut ısınızı düşük tutmanıza yardımcı olur, bu da genel olarak daha rahat olmanızı sağlar.
  2. adım 2 salata ve taze meyve gibi serin yiyecekler yiyin.
    Salata ve taze meyve gibi serin yiyecekler yiyin. Hava sıcak ve nemliyken sıcak yiyecekler yemek vücut ısınızı yükseltecek ve eğer yemek pişiriyorsanız evinizi de daha sıcak hale getirecektir. Bunun yerine taze sebzeleri yıkayıp salata yapın, taze meyve atıştırın, suşi için dışarı çıkın veya soğuk et ve peynirleri bir sandviç veya dürümle eşleştirin.
    • Tatlı olarak, buzlu şeker ve dondurma gibi tatlı ikramlarla kendinizi şımartın. Daha sağlıklı bir alternatif için sade veya yoğurtla eşleştirilmiş taze meyve tercih edin.
  3. adım 3 serin bir duş alın veya nabız noktalarınıza su çarpın.
    Serin bir duş alın ya da nabız noktalarınıza su çarpın. Soğuk bir duşa veya banyoya girmek kendinizi serinletmenin hızlı ve etkili bir yoludur. Evde değilseniz, boynunuza, alnınıza ve koltuk altlarınıza soğuk su sıçratarak benzer bir etki elde edebilirsiniz.
    • Daha uzun süreli rahatlama için buz paketleri veya soğuk, ıslak havlular da kullanabilirsiniz.
  4. adım 4 bol, açık renkli, nemi emen giysiler giyin.
    Bol, açık renkli, nem emici giysiler giyin. Sıcak ve nemli günlerde açık renklerde bol, pamuklu giysiler tercih edilmelidir. Dar kotlardan ve Rayon veya spandeks gibi yapışan, sentetik kumaşlardan kaçının ve ayaklarınızı serin tutmak için sandalet veya kanvas ayakkabılar tercih edin.
  5. adım 5 pamuklu çarşaflarla uyuyun.
    Pamuklu çarşaflarla uyuyun. Çarşaflarınızın flanel veya polar yerine pamuk gibi hafif kumaşlardan yapılmış olduğundan emin olun. Pamuklu çarşaflar daha kolay nefes alır ve geceleri daha serin kalır, bu da sıcak ve nemli havalarda daha rahat bir gece uykusu sağlar.
    • Daha fazla rahatlama için, bir çarşafı veya havluyu soğuk suyla nemlendirin ve battaniye olarak kullanın. Yatağı ıslatmamak için kuru bir havlunun üzerine koyun.
  6. adım 6 isıya alıştırın...
    Isıya alıştırın ve bölgeniz için normalse nem. Bir süre sıcak ve nemli havayla uğraşacağınızı biliyorsanız - bir haftadan tüm yaza kadar - buna alışmak için çalışmak kendinizi daha rahat hissetmenize yardımcı olabilir. İzin verirseniz vücudunuz sıcağa uyum sağlayacaktır, ancak başlangıçta biraz rahatsızlık verecektir. Özellikle genç ve yaşlı insanlar çok dikkatli olmalı ve çok yavaş gitmelidir. Alışmak için şunları deneyin:
    • Tempolu yürüyüş veya bahçe işleri gibi hafif açık hava egzersizleriyle başlayın. Her gün süreyi ve ardından yoğunluğu artırın.
    • Klimanızı her gün 1-2 derece kısın. Dışarıdaki sıcaklıktan 10 dereceden daha soğuk olduğunda rahat olmayı hedefleyin.
    • Bol su içmeye devam edin ve fiziksel sınırlarınızı aşmadığınızdan emin olun. Olması gerekenden daha ağır nefes aldığınızı veya başınızın döndüğünü hissederseniz, egzersizi bırakın ve sıcaktan uzak bir yere oturun.
  7. adım 7 sıcak bitkinliği ve sıcak çarpmasına dikkat edin.
    Sıcak bitkinliği ve sıcak çarpmasına dikkat edin. Sıcak ve nemli hava, özellikle yorucu egzersizler yapıyorsanız, sizi sıcak bitkinliği veya sıcak çarpması riskiyle karşı karşıya bırakabilir. Bol su içerek, bol giysiler giyerek ve güneş yanığına karşı korunarak bu gibi sıcağa bağlı hastalıkları önleyebilirsiniz, ancak güvende olmak için belirtilere dikkat edin. Uyarı işaretleri şunları içerir:
    • Sıcak bitkinliği için: sıcakta tüyleri diken diken olan serin, nemli cilt; aşırı terleme; baygınlık, baş dönmesi veya yorgunluk hissi; zayıf, hızlı nabız; ayakta durduğunuzda düşük kan basıncı; kas krampları; baş ağrısı ve mide bulantısı.
    • Sıcak çarpması için: 104 °F (40 °C) üzerinde vücut sıcaklığı; kafa karışıklığı, konuşma bozukluğu, sinirlilik veya hezeyan gibi değişen davranış veya zihinsel durum; mide bulantısı veya kusma; kızarmış cilt; hızlı nefes alma; yüksek kalp atış hızı; ve baş ağrısı.
    • Sıcak bitkinliği belirtileri yaşamaya başlarsanız, gölgeye uzanın ve bacaklarınızı yükseltin. Soğuk su için ve nemli bir bez ve vantilatörle vücut ısınızı düşürün. Sıcak çarpması için kendinizi soğuk bir banyoya sokun veya etrafınıza buz ve serinletici battaniyeler koyun. Her iki durum için de belirtiler yarım saat içinde düzelmezse, acil servisleri arayın.

Evinizi Serinletmek

  1. adım 1 eğer varsa klimayı açın.
    Eğer varsa klimayı açın. Klima evinizi serin tutmanın en iyi yoludur, ancak çok sık kullanmak veya çok düşük ayarlamak elektrik faturanızın yükselmesine neden olabilir. Enerjiden tasarruf etmek için sıcaklığı 78 °F'den (26 °C) daha düşük tutmamaya çalışın. Bu çok rahatsız edici ise, tatlı noktanızı bulmak için her seferinde bir derece düşürün. Bu genel yönergeleri de kullanabilirsiniz:
    • Evdeyken ve uyanıkken klimanızı 78 °F'ye (26 °C) ayarlayın.
    • Evden uzaktayken veya işteyken 85 °F'ye (29 ° C) gidin.
    • Uyku için 82 °F'ye (28 °C) ayarlayın.
  2. adım 2 havanın hareket etmesini sağlamak için fan kullanın.
    Havanın hareket etmesini sağlamak için fanlar kullanın. Fanlar, klimaya göre daha ucuz ve daha enerji dostu bir alternatiftir ve bunları evinizin etrafına stratejik olarak yerleştirmek sıcaklığı gözle görülür şekilde düşürebilir. Evinizi serin ve konforlu tutmak için bu kurulumları deneyin:
    • Tavan vantilatörlerini saat yönünün tersine çevirin. Bu, vantilatörün tam altında durduğunuzda serinletici, rüzgar-soğuk etkisi yaratır.
    • Buz veya buz torbası dolu bir kasenin arkasına bir kutu vantilatör veya küçük bir vantilatör yerleştirin, böylece vantilatör buzun etrafındaki serin havayı odanın içine üfler.
    • Sıcak, durgun havanın sizi terletmemesi için otururken veya uyurken vantilatörleri kendinize doğru tutun.
  3. adım 3 isı ve nemi dışarıda tutmak için pencereleri kapalı tutun.
    Isı ve nemi dışarıda tutmak için pencereleri kapalı tutun. Özellikle klimanız yoksa, hava akışını teşvik etmek için pencerelerinizi açmak isteyebilirsiniz, ancak bu sadece sıcak havanın içeri girmesine ve evinizin daha rahatsız olmasına neden olur. Hava nemli olduğunda, küf veya küf sorunlarına neden olabilecek nemi içeri alma riskiniz de vardır.
    • Güneş ışığının evinizi ısıtmasını önlemek için panjurlarınızı da kapalı tutun.
    • Evinizin havasız kalmasından endişe ediyorsanız, vantilatör kullanmak havanın hareket etmesine yardımcı olacaktır.
    • Geceleri ısı ve nem düşerse, yatmadan önce pencereleri biraz açabilirsiniz. Sabahları sıcak ve bunaltıcı olmadan önce kapatmayı unutmayın.
  4. adım 4 işıkları kapatın ve gereksiz elektronik cihazların fişlerini çekin.
    Işıkları kapatın ve gereksiz elektronik cihazları fişten çekin. Isı üreten akkor lambaları kapatın ya da CFL veya kompakt floresan ampullerle değiştirin. Şarj kabloları, lambalar ve tost makineleri gibi aktif olarak kullanmadığınız diğer elektronik cihazların veya aletlerin fişini çekin. Kablolardan geçen elektrik akışı, hızla artabilen küçük miktarlarda ısı yaratır.
  5. adım 5 gün boyunca kullanılmayan odaları kapatın.
    Gün boyunca kullanılmayan odaları kapatın. Gündüz saatlerinde kullanmadığınız odaların kapılarını kapatın, böylece fanlar veya klima ile yarattığınız serin hava bulunduğunuz alanlarda yoğunlaşır. Geceleri, havanın doğal olarak akmasını sağlamak ve evinizi soğutmak için odaları açın.

Dışarıda Serin Kalmak

  1. adım 1 en kötü sıcaklardan kaçınmak için sabah veya akşam dışarı çıkın.
    En kötü sıcaklardan kaçınmak için sabah veya akşam dışarı çıkın. Mümkünse, genellikle sabahın ortasından öğleden sonraya kadar olan günün en sıcak saatlerinde içeride kalın. İşlerinizi ve dışarıdaki çalışmalarınızı havanın daha serin ve daha az nemli olduğu akşam veya sabah erken saatlerde planlamaya çalışın.
  2. adım 2 gölgede kalın ve sık sık dinlenin.
    Gölgede kalın ve sık sık dinlenin. Dışarıdayken, özellikle de günün sıcak saatlerinde mümkün olduğunca gölgede kalın. Özellikle egzersiz yapıyorsanız sık sık mola verdiğinizden ve bol su içtiğinizden emin olun.
    • Serin kalmak için güneşten korunma ve hafif, bol giysiler giymek gibi genel kurallara uyun.
    • Dışarıdayken serinlemek için ara verin ve cildinize soğuk su çarpın.
  3. adım 3 güneş yanığını önlemek için güneş kremi ve şapka kullanın.
    Güneş yanığını önlemek için güneş kremi ve şapka kullanın. Güneş yanığı sadece acı verici değildir; vücudunuzun kendini soğutma yeteneğini de engelleyebilir. Kendinizi korumak için en az 30 SPF'li güneş kremi, geniş kenarlı şapka ve güneş gözlüğü kullanın.
    • Nemli sıcaklar terlemenize neden olabilir, bu nedenle su geçirmez ve terletmez bir marka giydiğinizden ve her saat başı tekrar uyguladığınızdan emin olun.
    • SPF içeren dudak kremi de uygulayın.
  4. adım 4 açık havada yorucu egzersizlerden kaçının.
    Açık havada yorucu egzersizlerden kaçının. Sıcak ve nemli havalarda yoğun egzersiz yapmak sadece rahatsız edici değil, aynı zamanda potansiyel olarak tehlikelidir. Daha hızlı susuz kalırsınız, ağrılı kas krampları yaşayabilirsiniz ve sıcak bitkinliği ve sıcak çarpması riski artar. Mümkünse, yüksek sıcaklık ve nemde koşmak veya spor yapmak gibi şiddetli egzersizlerden kaçının.
    • Egzersiz kaçınılmazsa, su içmek ve güneşten uzakta dinlenmek için sık sık durduğunuzdan emin olun. Herhangi bir sıcak bitkinliği belirtisi olup olmadığını dikkatle izleyin.
  5. adım 5 tiyatro veya müze gibi klimalı binalara gidin.
    Tiyatro veya müze gibi klimalı binalara gidin. Evinizden dışarı çıkmak sıcak ve bunaltıcı havaya göğüs germek anlamına gelir, ancak daha serin bir yere gidecekseniz buna değebilir. Eviniz çok sıcaksa, serin kalırken kendinizi eğlendirmek için kütüphane, kapalı bir alışveriş merkezi, sinema veya müze gibi klimalı binalara gidin.
  6. adım 6 yüzme veya buz pateni gibi sizi serinletecek aktiviteleri deneyin.
    Yüzme veya buz pateni gibi sizi serin tutacak aktiviteleri deneyin. Sıcağı yenerken aktif olmak için yerel havuzunuzda yüzmeye gidin veya kapalı bir buz pateni pistinde kışın serinletici tadını çıkarın. Evde serinlerken eğlenmek için bahçenizdeki fıskiyelerde birkaç dakika koşun veya arkadaşlarınızı su balonu savaşı için davet edin.
    • Bunlar özellikle çocukları eğlendirirken onları ve kendinizi serin tutmaya çalışıyorsanız harika aktivitelerdir.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Evimde klima yoksa nasıl serin kalabilirim?
    Hava sirkülasyonunu sağlamak için evinizdeki fanları açın ve bol su için. Sabahları ve güneş battıktan sonra hava daha serin olduğunda pencereleri açın. Yatmadan önce serin bir duş alın ve geceleri odanızda bir nem gidericiyi çalışır durumda bırakın.

İpuçları

Uyarılar

  • Kendinizi sıcağa bağlı hastalıklardan korumak için mümkünse yüksek ısı ve nemde yorucu egzersizlerden kaçının.
  • Sizde veya bir başkasında yarım saat içinde düzelmeyen sıcak bitkinliği veya sıcak çarpması belirtileri görülüyorsa, mümkün olan en kısa sürede acil servislere başvurun.