Şiddetli Zorbalıkla Nasıl Başa Çıkılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Zorbalığa uğramak, içinde bulunulması gereken korkunç bir durumdur. Muhtemelen kendinizi güvende hissetmezsiniz ve muhtemelen üzgün veya depresif hissedersiniz. Hatta okula gitmek istememenize bile neden olabilir. Ancak, zorbalıkla başa çıkmak için adımlar atabilirsiniz. Özellikle şiddetliyse, durumla başa çıkmanıza yardımcı olması için her zaman bir yetişkinle konuşun.

Adımlar

O Anda Zorbalığa Uğramakla Başa Çıkmak

  1. adım 1 bir an durun.
    Bir an durun. Zorbalığa maruz kaldığınızda, bu sizi biraz panikletebilir ve net düşünemezsiniz. Birkaç derin nefes alın ve aslında size neler olduğuna bakın.
    • Nefes almak önemlidir çünkü sakinleşmenize yardımcı olabilir.
    • Neler olup bittiğini gözlemlemeye çalışmak, size neler olduğunu adlandırmanıza yardımcı olabilir. Bu bir sonraki adımda yardımcı olacaktır.
  2. adım 2 yerinizde durmaya çalışın.
    Yerinizde durmaya çalışın. Bazen zorbalar, siz yerinizi koruduğunuzda geri adım atarlar. Kişinin gözlerinin içine bakın ve kendinizi olabildiğince büyük göstermeye çalışın. Başka bir deyişle, dik durun.
    • Aynanın önünde duruşunuz üzerinde pratik yapmayı deneyin. Kendinizi aşağıya doğru dikin!
  3. adım 3 kişi ya da kişilere onlardan ne istediğinizi söyleyin.
    Kişi ya da kişilere onlardan ne istediğinizi söyleyin. Neler olduğunu not ettikten sonra, bundan sonra ne olmasını istediğinize karar verebilirsiniz. Bu, kişiye bunu yaptırabileceğiniz anlamına gelmez, ancak bazen ne olmasını istediğinizi söylemek zorbalığı gerçekten durduracaktır.
    • Örneğin şöyle diyebilirsiniz: 'Bana kağıt atmayı bırakmanı istiyorum. Bunun komik olduğunu düşündüğünü biliyorum ama ben düşünmüyorum. O yüzden dur.'
    • Alternatif olarak, şöyle bir şey de söyleyebilirsiniz: 'Bana güldüğünü görebiliyorum. Durmanı istiyorum.'
  4. 4. adım sakin olun.
    Sakinliğinizi koruyun. Zorbanız sizin sinirlenmenizi istiyor. O kişi bu tür bir tepki arıyor ve siz sinirlenirseniz bu onu daha da sinirlendirecektir. Tüm karşılaşma boyunca derin nefesler alarak sakin kalmaya çalışın.
    • Zorbayı mizahla savuşturmaya çalışmak da yardımcı olabilir. Mizahla karşılık vermek onun yelkenlerini suya indirir.
    • Örneğin, birisi sınıf boyunca size kağıttan toplar atıyorsa, 'Ne yani, nişancılığın çöp kutusuna isabet ettiremeyecek kadar kötü mü?' diyebilirsiniz.
  5. adım 5 yardıma doğru yürüyün.
    Yardıma doğru yürüyün. Düşünmeden kaçmak cazip gelse de, nerede güvende olacağınızı düşünmek için bir dakikanızı ayırın. Eğer sadece kaçarsanız, zorba sizi takip edebilir. Ancak güvenli bir yere giderseniz zorbalığı durdurabilirsiniz.
    • Örneğin, içinde insanların olduğu bir sınıfa girin.
    • Başka bir seçenek de içinde bir yetişkinin olduğu bir odaya saklanmaktır.
  6. adım 6 daha sonra not alın.
    Daha sonra not alın. O günün ilerleyen saatlerinde, olanları kendi bakış açınızdan yazın. Bu şekilde, bir yetişkinle konuştuğunuzda, onlara gösterecek bir şeyiniz olur. Birden fazla kez olduysa, yaklaşık tarih ve saatleri işaretlemeye çalışın.
    • Bazı okullar zorbalığı birden fazla kez meydana gelen bir şey olarak tanımlayabildiğinden, ayrıntılara sahip olmak yardımcı olabilir.

Siber Zorbalıkla Başa Çıkma

  1. adım 1 teknolojiyi kendi yararınıza kullanın.
    Teknolojiyi kendi yararınıza kullanın. Siber zorbalık elektronik cihazlarda gerçekleştiğinden, aynı teknolojiyi kendi lehinize kullanmak için kullanabilirsiniz. Birçok telefon ve web sitesinde size kötü davranan kişileri engellemenin yolları vardır.
    • Örneğin, telefonunuzda belirli bir kişiden gelen mesajları ve aramaları engelleyebilirsiniz.
    • Facebook gibi web sitelerinde, o kişiyi arkadaşlıktan çıkarmayı ve/veya tamamen engellemeyi deneyin.
    • YouTube ve diğer sosyal medya siteleri, gönderilerinize ve videolarınıza yapılan yorumları devre dışı bırakma seçeneği sunar. Zorbanız sizinle bu şekilde iletişime geçiyorsa yorumları devre dışı bırakmayı düşünün.
  2. adım 2 don't feed the trolls.
    Trolleri beslemeyin. Bazen siber zorbalar 'troller' olarak adlandırılır ve yaygın bir internet deyişi 'Trolleri beslemeyin' şeklindedir. Başka bir deyişle, eğer kişi hiç yanıt vermezse siber zorbalar birine zorbalık yapmaktan zevk almazlar. Size zorbalık yapan kişileri görmezden gelmeye çalışın. Birisi size belirli bir web sitesinde zorbalık yapıyorsa, o web sitesinden uzak durmaya çalışın, böylece kişinin söylediği nefret dolu şeyleri okumak zorunda kalmazsınız ve böylece yanıt vermek için cazip olmazsınız.
  3. adım 3 kanıtları kaydedin.
    Kanıtları kaydedin. Tıpkı yüz yüze olduğu gibi, siber zorbalığın kanıtlarını el altında tutmak yardımcı olabilir. Zorbalıkla bağlantılı e-postaları ve mesajları saklayın ve hatta siber zorbalığın gerçekleştiği zamanların ekran görüntülerini alabilirsiniz. Saatleri ve tarihleri de kaydetmeye çalışın. Bu bilgileri saklamanızın nedeni, bu tür bilgileri onlara sunduğunuzda web sitelerinin ve şirketlerin siber zorbalığı durdurmasını kolaylaştırmaktır.
  4. adım 4 siber zorbalığı bildirin.
    Siber zorbalığı bildirin. Siber zorbalığı, örneğin bir sosyal medya sitesinde gerçekleşiyorsa, gerçekleştiği web sitesine bildirebilirsiniz. Zorbalığı okuldan biri yapıyorsa bunu okulunuza da bildirebilirsiniz. Daha ciddi bir durum söz konusuysa, örneğin birisi sizin uygunsuz resimlerinizi paylaşıyorsa, bunu polise bile bildirebilirsiniz. Sadece bunu yaparken kanıtlarınızın yanınızda olduğundan emin olun.
  5. adım 5 güvende kalın.
    Güvende kalın. İnternette asla kişisel bilgilerinizi vermeyin. Örneğin ev adresinizi veya telefon numaranızı paylaşmayın. Zorbalar ve diğer avcılar sizi bulmak için bu bilgileri kullanabilir, bu nedenle onlara size karşı kullanabilecekleri mümkün olduğunca az bilgi vermek istersiniz.

Şiddetli Tekrarlayan Zorbalıkla Başa Çıkma

  1. adım 1 bir yetişkine söyleyin.
    Bir yetişkine anlatın. Zorbalığa uğruyorsanız, güvendiğiniz birine söylemeniz önemlidir. Bir öğretmen, bir koç veya bir ebeveynle konuşun. Zorbalıkla başa çıkmanıza yardımcı olmak onların görevidir, bu nedenle bildiklerinizi onlara anlatın.
    • Bir yetişkinle konuşmak her zaman iyidir. Ancak, zorbalık yapan kişi size fiziksel müdahalede bulunduysa veya gelecekte size karşı şiddet uygulayabileceğini düşünüyorsanız bu özellikle önemlidir.
  2. adım 2 bir plan geliştirmenize yardımcı olmalarını isteyin.
    Bir plan geliştirmenize yardımcı olmalarını isteyin. Yetişkin, zorbayı durdurmaya yardımcı olmalıdır. Ancak, yetişkin aynı zamanda durumla nasıl başa çıkacağınız konusunda bir plan yapmanıza da yardımcı olabilmelidir. Onlardan zorbalıkla başa çıkma yolları konusunda size yol göstermelerini isteyin.
    • Örneğin, bir yetişkin koridorlarda yalnız kalmamanın yollarını bulmanızda size yardımcı olabilir.
  3. adım 3 grup halinde kalın.
    Gruplar halinde kalın. Zorbalar genellikle zorbalık yapmak için insanları izole ederler. Sık sık yalnızsanız, bu sizi daha fazla hedef haline getirir. Sınıflara arkadaşlarınızla birlikte gitmeye çalışın ya da öğretmenlerin nöbet tuttuğu yerlerde kalın.
    • Boş olacağını bildiğiniz yerlerden uzak durun. Örneğin, spor salonunun okuldan sonra genellikle boş olduğunu biliyorsanız, bunun yerine kütüphaneye gitmeyi deneyin.
  4. adım 4 arkadaş edinin.
    Arkadaş edinin. Çok dışa dönük değilseniz arkadaş edinmek zor olabilir. Yeni arkadaşlar edinmeye çalışırken utangaç hissetmeniz normaldir. Yine de arkadaşlarınızın olması sizi zorbalığa karşı daha az savunmasız hale getirebilir ve size dersler arasında takılabileceğiniz birilerini verir.
    • Sınıfınızdan veya katıldığınız bir kulüpten biriyle konuşmayı deneyin. Yaptığınız şeyi bir sohbet başlatmak için kullanabilirsiniz. Örneğin şöyle diyebilirsiniz: 'Merhaba, ben Kay. Yaptığımız bu problem gerçekten zor, sence de öyle değil mi?'
    • Aynı kişilerle konuşmayı alışkanlık haline getirin. Zamanla o kişiyi daha iyi tanıyacaksınız. Örneğin, o kişiyi kafeteryada görürseniz, onunla oturup oturamayacağınızı sorun. Şöyle diyebilirsiniz: 'Hey, matematik dersinde beraberiz. Geçen gün şu korkunç problem hakkında konuşuyorduk. Seninle oturmamın bir sakıncası var mı?'
    • Bir kişiyi tanımanın bir yolu da onun kendisinden bahsetmesini sağlamaktır. Bunu yapmanın en iyi yolu soru sormaktır. Nelerden hoşlandıklarını veya ailelerinin nasıl olduğunu sorabilirsiniz. En sevdikleri konunun ne olduğunu veya eğlenmek için ne yapmaktan hoşlandıklarını sorabilirsiniz.
    • Kişiye karşı nazik olmayı unutmayın. İnsanlar için güzel şeyler yapmak sizi daha çok sevmelerini sağlar. Örneğin, kişi bir dersi kaçırırsa notlarınızı verin veya zorlanıyorsa ödevini anlamasına yardımcı olun.
  5. adım 5 okul değiştirmeyi sorun.
    Okul değiştirmeyi sorun. Durumunuz özellikle kötüyse, okul değiştirmeyi sorun. Bölgede bulunan bir devlet okuluna gidiyorsanız bu adım zor olabilir, ancak yapılabilir.
    • Bölgede başka bir okula gitmenize izin verilmesi için ebeveynlerinizden okul yönetimine başvurmalarını isteyin. Yeni bir okula gitmek size yeni bir başlangıç sağlayabilir.
    • Yıl ortasında zor olsa da, bir charter okuluna da geçebilirsiniz. Ebeveynlerinizden seçenekleri araştırmanıza yardımcı olmalarını isteyin.

Başkalarına Zorbalık Yapıldığını Gördüğünüzde Müdahale Edin

  1. adım 1 yüksek sesle konuşun.
    Yüksek sesle konuşun. Zorbalığa uğrayan birini görürseniz, o kişiye durmasını söyleyin. Müdahale etmek cesaret ister, ancak müdahale ederek birinin kahramanı olabilirsiniz. Çoğu zaman, zorbayı durdurmak için sadece bir kişinin ona karşı çıkması yeterlidir.
    • Örneğin şöyle diyebilirsiniz: 'Hey, o çocuğu rahat bırak. Sana ne yaptı ki?' diyebilirsiniz.
  2. adım 2 don't be an audience.
    Seyirci kalmayın. Müdahale etmeseniz bile, zorbalığı teşvik etmemeniz önemlidir. Bu, bir başkası zorbalığa uğrarken gülmemeniz gerektiği anlamına gelir.
    • Eğer sadece izler ve gülerseniz, zorbaya seyirci olduğunuz için siz de katkıda bulunmuş olursunuz.
    • Sadece durup gülmeden izlemek bile zorbayı cesaretlendirebilir, çünkü o kişiye bir seyirci vermiş olursunuz.
    • Bu, öylece çekip gitmeniz gerektiği anlamına gelmez. Eğer müdahale etmek istemiyorsanız, bir sonraki adıma geçin.
  3. adım 3 bir yetişkine söyleyin.
    Bir yetişkine söyleyin. Eğer kendiniz müdahale etmek istemiyorsanız, bir yetişkine söyleyin. Yakındaki bir sınıftan birini bulun veya okul danışmanınızla konuşun. Bu şekilde, yetişkin devreye girebilir ve durumu ele alabilir.

Zorbalığı Önleme

  1. adım 1 özgüven oluşturun.
    Özgüven oluşturun. Zorbalar kendine güveni olmayan çocuklarla uğraşma eğilimindedir. Özgüven oluşturabilirseniz, gelecekte zorbalığa maruz kalmayı önlemeye yardımcı olabilirsiniz.
    • Bir güç pozu deneyin. Bazı araştırmalar, sadece kendinden emin davranmanın bile güven oluşturabileceğini göstermiştir. Genel olarak, güç pozu kendinizi daha büyük, daha yayılmış hale getirmeyi içerir. Örneğin, ellerinizi kalçalarınızın üzerine koyup bacaklarınızı ayırmak bir güç pozudur. Başınızı dik tutmayı unutmayın! Size kendinizi daha güçlü hissettiren bir pozu 2 dakika boyunca tutmayı deneyin.
    • Yeni becerilerde ustalaşın. Özgüveninizi geliştirmenin bir başka yolu da yeni beceriler edinmektir. Beceride daha iyi hale geldikçe, bu özgüveninizi artırabilir.
    • Egzersiz yapın veya spor yapın. Egzersiz yapmak kendinizi güçlü ve özgüvenli hissetmenizi sağlayabilir. Zaten egzersiz yapıyor olmanız gerekir, bu yüzden bir kazan-kazan. Kendinizi savunmanız gerektiğinde dövüş sanatları iyi bir seçim olabilir.
  2. adım 2 i̇letişim becerilerini geliştirin.
    İletişim becerilerinizi geliştirin. İletişim becerileri, diğer çocuklar ve öğretmenlerle etkileşim kurma yollarınızdır. Temel olarak, kendinizi dünyaya nasıl sunduğunuzdur. Temel iletişim becerilerine sahipseniz, insanlar sizi daha iddialı olarak görür. İddialı olmak, kendine güvenmek ve kendi adına konuşabilmek anlamına gelir. Ne kadar iddialı olursanız, zorbalığa maruz kalma olasılığınız da o kadar azalır.
    • İddialı olmak, kaba olmadan ne istediğinizi ifade etmek için başkalarıyla konuşabilmek anlamına gelir. Örneğin, 'Neden tüm kötü işleri bana veriyorsunuz?' demek yerine, 'Önümüzdeki hafta kuru silinebilir tahtaları temizlemem mümkün mü?' diyebilirsiniz.
    • İyi iletişim kurmak, yol gösterici fikirler sunmanız, kibarca sorular sormanız ve mümkün olduğunda destek sunmanız anlamına gelir. Örneğin, bir arkadaşınız iyi bir iş çıkardığında, 'Harikaydın! Harika iş çıkardın!'
  3. adım 3 empatiyi teşvik edin.
    Empatiyi teşvik edin. Empati, başkalarının ne hissettiğini hissetmeniz anlamına gelir. Empatik olmak için başkalarının neler yaşadığını dinlemeniz ve acılarını anlamaya çalışmanız gerekir. Empatiyi teşvik etmek zor olsa da, çocuklar birbirlerine karşı empatik olduklarında zorbalığın gerçekleşme olasılığı daha düşüktür.
    • Dikkatinizi verin. Empatik olmanın ilk adımı diğer insanları fark etmektir. Nasıl hissettiklerini görmek için diğer çocukların yüzlerini izleyin. Birinin üzgün olup olmadığını genellikle ona bakarak anlayabilirsiniz. Kaşlarını çatabilir, gözleri sulanabilir veya yüzü kızarabilir.
    • Diğer kişiyle konuşun. Birinin yere baktığını görürseniz, nasıl olduğunu sorun. Şöyle diyebilirsiniz: 'Hey, sorun ne? Pek iyi görünmüyorsun.' Onun yanıtını dinleyin.
    • Karşınızdaki kişinin hissettiklerini hissetmeseniz bile, o kişinin yaşadıklarına sempati duyduğunuzu ifade etmeniz önemlidir. Bu, size söylediklerine güzel bir şekilde yanıt vermeniz anlamına gelir. Örneğin, eğer kişi 'Kötü bir gün geçiriyorum. Köpeğim hasta.' Şöyle diyebilirsiniz: 'Oh, bu korkunç. Benim köpeğim olsaydı bundan nefret ederdim. Gerçekten üzgün olmalısınız.'
  4. 4. adım misillemeyi atlayın.
    Misillemeyi atlayın. Zorbalığa maruz kalmak sizi saldırganlaştırabilir. Size zorbalık yapan birini tehdit etmek isteyebilirsiniz. Ancak bu sizi de bir zorbaya dönüştürür ve sorunu devam ettirirsiniz.
    • Buna ek olarak, zorbanın daha sert karşılık vermek istemesine neden olabilir, bu da sadece size zarar verir.
    • Ayrıca, misilleme yapmaya çalışırsanız, önce zorba saldırmış olsa bile, kendinizi suçun bir kısmını üstlenmiş bulabilirsiniz.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Lise travmasını nasıl atlatırsınız?
    Eğer lisede zorbalığa maruz kaldıysanız, kendinizi suçlamayın. Bunun yerine, zorbalığın zorbanın suçu olduğunu unutmayın.
  • Soru
    İnternet trolü nedir?
    Teknoloji dünyasında, örneğin YouTube gibi sitelerde, size gerçek geri bildirim vermekle ilgilenmeyen belirli sayıda insan var. Bunun yerine, olumsuz şeyler söylemek ve içerik ne kadar iyi olursa olsun insanları parçalamak istiyorlar. Bu kişiler temelde, olumsuz yorum göndermeye pervanenin ateşe yaklaşması gibi yaklaşan siber zorbalardır. Bu tür yorumlardan kaçınmak için, gönderilerinizdeki yorumları devre dışı bırakma konusunda söylenmesi gereken çok önemli bir şey var.

İpuçları

Uyarılar

  • Fiziksel olarak yasadışı bir şekilde saldırmak veya zorbaya yasadışı bir şekilde karşılık vermek ya da yasadışı bir şey yapmak o anda iyi hissettirebilir, ancak sonunda başınızı belaya sokabilir.
  • Durumun tırmanacağından korkuyorsanız, güvenliğinizin tehdit altında olduğunu düşünüyorsanız, zorba meydan okuyorsa veya bu süreçte yasadışı bir şey yapmanız gerekiyorsa asla zorbayla doğrudan iletişime geçmeyin. Yine de bunu yapmanız gerekiyorsa, yardım alın veya yetkilileri arayın.