P90X'in mi Yoksa Insanity'nin mi Sizin İçin Daha İyi Olduğuna Nasıl Karar Verirsiniz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Beachbody'nin çok seviyeli serileri P90X ve Insanity, vücudunuzu bir sonraki seviyeye taşımayı amaçlayan 'ekstrem' egzersizler olarak kabul edilir. Her iki egzersiz de ileri düzeyde egzersiz yapan kişiler için tasarlanmış olsa da, yeni başlayanlar her iki seriyi de mevcut becerilerine göre değiştirebilirler. Beachbody ayrıca her çoklu DVD serisini, tüketicinin en yüksek sonucu elde etmesine yardımcı olmaya yönelik kapsamlı bir kullanım kılavuzu ve beslenme planı ile donatmıştır. Her iki program da dayanıklılık, kas ve dayanıklılık geliştirmeyi amaçlasa da (yağ ve kilo vermenin yanı sıra), P90X Insanity'den önemli ölçüde farklıdır. Hangi antrenmanın sizin için en iyi olacağını belirlemenin en iyi yolu, her iki programı da genel egzersiz yeteneğiniz ve hedeflerinizle karşılaştırarak değerlendirmektir.

Adımlar

  1. adım 1 nihai fitness hedefinizi belirleyin.1Nihai fitness hedefinizi belirleyin. Sadece kilo ve inç kaybetmek mi istiyorsunuz yoksa yağsız kas ve güç (veya her ikisi) mi oluşturmak istiyorsunuz? Hem P90X hem de Insanity vücudunuzu yeniden tanımlamaya yöneliktir ancak yaklaşımları biraz farklıdır:
    • Siz sadece kilo vermek istiyorsunuz. P90X kilo ve inç kaybetmenize yardımcı olmak için tasarlanmış olsa da, Insanity daha çok kardiyoya dayanır ve bu da doğrudan kilo vermeyi hedefler. P90X, rutinin içine serpiştirilmiş kardiyo günleri ile öncelikle ağırlık antrenmanıdır, Insanity ise çeşitli egzersizlere karıştırılmış direnç ile ağır kardiyodur.
    • Yağsız kas ve güç oluşturmak istiyorsunuz. Insanity direnç antrenmanı içerir, ancak P90X spesifik kas geliştirme ve tanımlamaya odaklanır. Belirli günler kollar, bacaklar, sırt ve omuzlar gibi vücudun belirli bölgelerine ayrılmıştır.
    • Kilo vermek ve kas yapmak istiyorsunuz. Kilo verirken kas kazanmak istiyorsanız, her iki antrenmanı da düşünebilirsiniz. Bununla birlikte, hangi hedefin öncelikli olduğunu belirleyin - kiloları almak isteyebilirsiniz, böylece kas geliştirdiğinizde onları görebilirsiniz.
  2. adım 2 alanınızı ve ekipmanınızı değerlendirin.2Alanınızı ve ekipmanınızı değerlendirin. Her iki egzersiz de önemli miktarda alana sahip olmanızı gerektirmez - orta büyüklükte bir yatak odası yeterlidir. Bununla birlikte, P90X'i gerçekleştirmek için çeşitli ağırlıklarda dambıllara ve bir barfiks çubuğuna sahip olmanız gerekir. Hem ağırlıkları hem de barfiks çubuğunu satın almak o kadar da pahalı değildir ve bunlar Walmart veya Target gibi birçok spor malzemesi veya süper mağazada bulunabilir. Öte yandan, Insanity ekipman kullanmanızı gerektirmez - direnç günleri için kendi vücut ağırlığınızı kullanırsınız.
  3. adım 3 en çok ne tür bir geleneksel egzersizden hoşlandığınıza karar verin.3En çok ne tür bir geleneksel egzersizden hoşlandığınıza karar verin. Hem P90X hem de Insanity geleneksel egzersizleri taklit eder ve çok sayıda disiplinden yararlanır.
    • Ağırlık kaldırma, anaerobik egzersiz. Ağırlık, şınav veya barfiks kullanarak çok sayıda tekrar yapmayı tercih ediyorsanız, P90X sizin için doğru egzersiz olabilir. P90X kardiyo egzersizleri içerir, ancak programın ana itici gücü ağırlık çalışmasıdır.
    • Koşu, bisiklet, aerobik antrenman. Kilometrelerce koşmaya, hızlı yürümeye veya bisiklete binmeye dayanabilenler Insanity'den daha fazla keyif alabilir. Insanity'nin kardiyo temeli, kalp atış hızı seviyenizi artırmayı ve süre boyunca orada tutmayı amaçlamaktadır.
  4. adım 4 antrenmanı tersine çevirin.4Egzersizi tersine çevirin. Herkes aynı egzersiz türünde kalmak istemez. Örneğin, aylarca veya yıllarca kardiyo ağırlıklı çalışan kişiler belirli bölgelerde daha fazla kas tanımı ve tonusu görmek isteyebilir. Her iki egzersiz de hem güç hem de kardiyo sağladığından, her ikisiyle de tipik disiplininiz içinde kalmaya devam edebilir, ancak diğer egzersiz türünden daha fazlasını elde edebilirsiniz.
  5. adım 5 antrenmanınıza ne kadar zaman ayırabileceğinizi belirleyin.5Egzersizinize ne kadar zaman ayırabileceğinizi belirleyin. Egzersiz yapmaya iki saatten fazla zaman ayırabilenler için her iki egzersiz programı da zaman çizelgenize uyacaktır. Aslında her iki programda da uzun ve kısa egzersiz günleri vardır. Bununla birlikte, kuvvet antrenmanı belirli sayıda tekrara kadar çalışmak için daha fazla zaman gerektirebileceğinden, P90X Insanity'den daha fazla zaman ayırabilir. Bazı Insanity antrenmanları sadece 30 ila 40 dakikalık sert çekirdekli kardiyodan oluşurken, P90X'teki en kısa antrenman 40 ila 45 dakikadır. Her ikisi de karın kası seçeneği sunar. Karın kaslarıyla ilgili normal bir egzersiz yapmanız gereken günlerde (20 dakika veya daha az bağlılık), karın kasları egzersizini atlayabilir veya zaman kısıtlamanız varsa daha sonra yapabilirsiniz.
  6. adım 6 eğer yapamazsanız ne yapacağınızı düşünün't complete a workout because certain exercises were too difficult.6Bazı egzersizler çok zor olduğu için bir antrenmanı tamamlayamazsanız ne yapacağınızı düşünün. Her iki program da yoğun olduğundan, hemen gerçekleştiremeyeceğiniz bölümler olabilir. Bu bölümleri atlamak, egzersizi değiştirmek zorunda kalırsanız ne yapacağınızı düşünün. Bunu yapmak motivasyonunuzu bozar mıydı?
    • Kısa klipler izleyin veya her iki antrenman hakkında bilgi edinin. Her gün barfiks çekme, tek elle şınav çekme veya intihar sıçraması gibi yeni zorluklar ortaya çıkabilir. Hedefiniz örneğin barfiks çekmek olabilir, ancak antrenmanın bu alanda ne kadar ağır olduğunu ve hareketi denemek için daha motive hissedip hissetmeyeceğinizi veya bıkıp vazgeçip vazgeçmeyeceğinizi belirleyin.
    • Kondisyon testini önceden yapın. Her iki program da başladığınız noktayı ölçmek için bir fitness testi sunar, ancak kendi fitness testinizi oluşturmak için videolardan kolayca bilgi toplayabilirsiniz. Örneğin, Insanity jump squat, intihar, şınav ve Heisman's egzersizlerini içerir. Bir veya iki dakika içinde her egzersizden kaç tane yapabileceğinizi görmek için zaman tutun.
  7. adım 7 nasıl hissettiğinizi düşünün...7Kondisyon testini yaptıktan sonra nasıl hissettiğinizi düşünün - ilk kriterinizi geçmeye çalışmak için motive oldunuz mu yoksa sinirli ya da rahatsız mı hissediyorsunuz? Hedefiniz, sizi motive eden programı satın almak ve orijinal kriterinizi geçmektir.

Uzman Soru-Cevapları

İpuçları

  • Her iki program için de iade politikasını araştırın. Bir programa başlayıp gerçekten size göre olmadığını fark edebilir ve iade etmek isteyebilirsiniz. Bu programların maliyeti 100 doların üzerinde olduğu için öncelikle iade politikasını öğrenin ve anlayın.
  • Her ne kadar her programda amaç, yaratıcı tarafından tasarlanan yönergeleri izleyerek baştan sona tamamlamak olsa da, zirve yaptığınızı hissettiğinizde çeşitlilik istediğiniz günlerde programları birbirine karıştırmayı düşünün (her iki program da planı özellikle takip ettiyseniz zirve yapmamanız gerektiğini söylüyor).
  • Programla birlikte gelen beslenme kılavuzunu kullanın ve takip edin. Egzersiz vücudunuzu şekillendirmeye yardımcı olsa da, çok fazla yiyecek, özellikle de abur cubur tüketirseniz sonuçları göremezsiniz.

Uyarılar

  • Her iki program da aşırı olarak kabul edildiğinden ve üstün kondisyona sahip eğitimli sporcular için tasarlandığından, her iki programa da başlamadan önce doktorunuzdan izin alın.