Bir Yumruk Nasıl Savunulur

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Çoğu kendini savunma durumunda amacınız, gelen saldırılardan kaçınmak ve muhtemelen saldırganınızı şaşırtacak bir darbe vurmak olmalıdır. Ancak kendinizi yüzünüze gelen bir kroşe ya da karnınıza gelen bir yumruktan korumak eğitim almadan zordur. Sadece biraz form ve taktik bilgisi ile kendinizi bir yumruktan koruma şansınızı büyük ölçüde artırabilirsiniz.

Adımlar

Gövde veya Başa Yönelik Yumruktan Kaçmak

  1. adım 1 vücudunuzu 1 omzunuz saldırgana dönük olacak şekilde çevirin.
    Vücudunuzu 1 omzunuz saldırgana dönük olacak şekilde çevirin. Bu, saldırgan için daha küçük bir hedef oluşturacaktır. Saldırganla doğrudan yüz yüze gelseydiniz savunmak için daha fazla savunmasız alanınız olurdu.
    • Eğer baskın eliniz sağ eliniz ise, sol omzunuz saldırgana doğru dönük olacaktır. Sol eliniz baskınsa bunun tam tersi geçerlidir. Duruşunuz doğal olmalı, rahatsız edici ya da zorlayıcı olmamalıdır.
  2. adım 2 1 ayağınızı saldırgana doğru döndürün ve diğer ayağınızı arkanızda çevirin.
    1 ayağınızı saldırgana doğru çevirin ve diğer ayağınızı arkanızdan dışarı doğru çevirin. Bu sadece sizi yere bastırmakla kalmayacak, aynı zamanda dengenizi kaybetmeden herhangi bir yöne doğru hızla hareket etmenizi sağlayacaktır. Ayaklarınız omuz hizasında açık olmalıdır, ancak duruşunuzu genişletmek daha doğal geliyorsa bunu yapabilirsiniz.
  3. adım 3 mesafenizi koruyun.
    Mesafenizi koruyun. Aranızda saldırganın kol uzunluğunun yaklaşık 2 veya 3 katı kadar bir mesafe olmasını istersiniz. Size doğru uzanan bir yumruktan kaçmak, size çok yakın olan bir yumruktan kaçmaktan çok daha kolaydır.
    • Kendinizi bir duvara yaslamadığınızdan emin olun.
  4. adım 4 yumruğu tahmin etmek için saldırganın omzunu izleyin.
    Yumruğu tahmin etmek için saldırganın omzunu izleyin. Yumruk hareketi omuz kaslarında başlar. Omuz çevresindeki kaslar esneyecek ve omuz, yumruğu geri çekmeden önce hafifçe yükselecektir. Dolayısıyla, saldırganın omzunu izleyerek, daha yumruk sallamadan ne zaman yumruk atacağını görebilirsiniz.
    • Bunu önceden çalışırsanız çok daha hızlı tepki verirsiniz. Aynada kendinize bakmayı deneyin ve sahte bir yumruk atmak için kolunuzu geri çekerken omzunuzu izleyin. Bu şekilde gelen yumruğun işaretlerini daha hızlı öğreneceksiniz, ancak kısmen başarılı bir sıyrılmanın bile sert bir darbeyi bir bakışa dönüştürebileceğini bilin.
  5. adım 5 yumruğun direkt hattından çıkın.
    Yumruğun doğrudan çizgisinden çıkın. Sola ya da sağa kayarak yumruktan kaçma şansınız, geri çekilerek kaçma şansınızdan daha yüksek olacaktır. Geriye doğru yürümek doğal olmayan bir hareket gibi hissettirir ve takılıp düşmenize neden olabilir.
  6. adım 6 gövdenizi uzaklaştırmak için omzunuzu geriye doğru sallayın.
    Gövdenizi uzaklaştırmak için omzunuzu geriye doğru sallayın. Yanlara doğru adım atamıyorsanız, vücudunuzu yumruğun doğrudan çizgisinden dışarı doğru bükmeyi tercih edin. Bu, gelen yumruktan kaçmanıza izin verecek, aynı zamanda herhangi bir ek yumruktan uzaklaşmak için size zaman verecektir.
    • Saldırgan yaklaşırken, bir sonraki saldırıyı tahmin etmeye ve atlatmaya hazır olmak her zaman hedefiniz olmalıdır.
  7. adım 7 başınızı yumruktan dışarı çevirin's path.
    Başınızı yumruğun yolundan çevirin. Her ne pahasına olursa olsun başınızı korumak istiyorsunuz, bu yüzden başınızı saldırganın vücudunun merkezinden uzak tutun. Bu sizi başka yumruklardan kaçmak için hazırlayacaktır.

Kanca Yumruğunu Uzaklaştırmak

  1. adım 1 saldırgandan uzaklaşın's advancement.
    Saldırganın ilerleyişinden uzaklaşın. Saldırganla aranızda vurulmayacağınız kadar mesafe bırakmak, ama aynı zamanda uzanıp yumruğu savuşturabilecek kadar da yakın durmak istersiniz. Saldırganın kol uzunluğunun hemen dışında kalmaya çalışın.
    • Hızlı bir şekilde kenara çekilmek için, baskın olmayan omzunuz saldırgana doğru bakacak ve ayaklarınız omuz genişliğinde açık olacak şekilde vücudunuzu açılı tutarak başlayın.
  2. adım 2 saldırganın yönünü değiştirmek için 1 kolunuzu dışa doğru süpürün's outstretched arm.
    Saldırganın uzanmış kolunu saptırmak için 1 kolunuzu dışa doğru süpürün. Amacınız saldırganın ön koluna kendi kolunuzun dışıyla vurarak onu uzaklaştırmaktır. Saptırmak için sadece 1 kolunuzu kullandığınızdan emin olun; saldırganın diğer yumruğunu engellemek için diğer elinizi serbest tutmak istiyorsunuz.
    • Bu en çok büyük, sallanan bir yumruğa karşı başarılıdır. Büyük, sallanan bir yumrukta, saldırganın vücut ağırlığı geriye doğru kayacak ve saldırganın omzu ilerlemeden önce önemli ölçüde yükselecektir. Saldırganın omuz kaslarının küçük yükselişi ve esnemesi dışında minimum sinyal verdiği hızlı, doğrudan bir yumruğu savuşturmak önemli bir beceri gerektirecektir. Hızlı, doğrudan yumruklardan kaçmakta, onları savuşturmaktan daha başarılı olacaksınız.
  3. adım 3 saldırganınız dengesini kaybederse kaçmaya çalışın.
    Saldırgan dengesini kaybederse kaçmaya çalışın. İtmenin arkasında yeterli güç kullanırsanız, bu rakibinizin dengesini bile bozabilir ve size bir fırsat verebilir kaçmak.
  4. adım 4 yüksek yumrukları yukarı doğru itin.
    Yüksek yumrukları yukarı doğru itin. Eğer yumruk yüzünüzü hedef alıyorsa, bileğinizi dışa doğru çevirin ve kolunuzu gelen kola doğru fırlatarak yukarı doğru itin. Bu, yüzünüzü hedef alan yumruğu saptıracaktır.
    • Mümkünse kenara çekilmeyi ve saldırgandan uzaklaşmayı unutmayın. Saldırgandan kaçmak için her fırsatı değerlendirmek istersiniz.

Saldırgan İlerlerse Yakalamak

  1. adım 1 zımbanın doğrudan çizgisinin dışına çıkın.
    Yumruğun direkt hattının dışına doğru yan adım atın. Uzanan kolla aranızda mesafe yaratmak ama aynı zamanda saldırganın bileğini yakalamak için kendinize yeterli alan bırakmak istiyorsunuz. Kendinizi saldırganın kol uzunluğunun hemen dışında konumlandırın.
    • Bunu yaparken, vücudunuzun açılı olması, baskın olmayan omzunuzun saldırgana dönük olması ve ayaklarınızın omuz genişliğinde açık olması en iyisidir. Bu duruş hızlı bir şekilde kaçmanızı veya ilerlemenizi sağlayacaktır.
  2. adım 2 kolunuzu çevirin ve saldırganı yakalayın's wrist.
    Kolunuzu çevirin ve saldırganın bileğini kavrayın. Bir yumruğu başarıyla savuşturduktan sonra kaçamıyorsanız, bu eylem, uygulaması zor olsa da, en iyi takip seçeneğiniz olabilir. Bununla birlikte, saldırganın bileğini yakaladıktan sonra, nasıl devam etmek istediğinize dair seçenekleriniz vardır.
  3. adım 3 ağırlığınızı saldırgana doğru atın's arm and pull them forward.
    Ağırlığınızı saldırganın koluna verin ve onu öne doğru çekin. Yeterince güç kullanırsanız, saldırgan ya düşecek ya da kaçmanıza yetecek kadar uzun süre dengesini kaybedecektir.
  4. adım 4 diğer ön kolunuzu saldırgana doğru vurun's elbow in dire situations.
    Zor durumlarda diğer ön kolunuzu saldırganın dirseğine doğru vurun. Bu hareket saldırganın uzanmış kolunu hiperekstansiyona getirmeli veya kırmalıdır. Bunu sadece ciddi bir durumdaysanız ve kaçmak için ağırlığınızı saldırgana karşı kullanamayacağınızı hissediyorsanız yapmalısınız.
  5. adım 5 savunmasız bir bölgeye vurarak saldırganın yönünü şaşırtın.
    Savunmasız bir bölgeye vurarak saldırganın yönünü şaşırtın. Kol kapma manevrası yapabileceğiniz bir şey gibi görünmüyorsa, bunun yerine savunmasız bir bölgeye doğrudan saldırarak karşılık verin. Sert bir darbe veya oyuk, kaçmanıza yetecek kadar uzun süre saldırganın yönünü şaşırtabilir.
    • İdeal olarak, gözlere, kasıklara (saldırgan erkekse), mideye, şakaklara veya çene ucuna nişan almak istersiniz.

Yumruğu Emmek ve Son Çare Olarak Başınızı Korumak

  1. adım 1 vücudunuzu çevirerek yumruğun omzunuza, kolunuza, kalçanıza veya uyluğunuza gelmesini sağlayın.
    Vücudunuzu çevirerek yumruğun omzunuza, kolunuza, kalçanıza veya uyluğunuza gelmesini sağlayın. Bu yine de acı verici olacaktır, ancak ciddi yaralanma şansınız karnınıza veya yüzünüze alacağınız bir darbeden çok daha düşüktür.
  2. adım 2 ön kollarınızla başınızın yanlarını kapatın.
    Başınızın yanlarını ön kollarınızla kapatın. Ön kollarınız şakaklarınızı korumak için kulaklarınızı örtmeli ve bilekleriniz dirsekleriniz yüzünüzün dışını gösterecek şekilde başınızın arkasında olmalıdır. Doğru yapılırsa, ön kollarınız yere paralel olacaktır.
  3. adım 3 elleriniz başınızın arkasını kavrayacak şekilde parmaklarınızı birbirine kenetleyin.
    Elleriniz başınızın arkasını kavrayacak şekilde parmaklarınızı birbirine kenetleyin. Bu, başınızın en savunmasız kısımlarını düzgün bir şekilde koruyabilmeniz için beşik veya kask koruması pozisyonunda kilitlenecektir.
    • Sadece kollarınızın başınızın yanlarına dayanacak şekilde içe doğru çekildiğinden emin olun. Aksi takdirde teknik, yumruğu absorbe etmede o kadar etkili olmayacaktır.
  4. adım 4 sırtınızı açığa çıkarmadan yumruktan hafifçe uzaklaşın.
    Sırtınızı açıkta bırakmadan yumruktan hafifçe uzaklaşın. Yumruğun doğrudan omurganıza veya boynunuza gelmesini sağlayacak kadar çok dönmek istemezsiniz, çünkü bu ciddi yaralanmalara neden olabilir. Bunun yerine, vücudunuzu hafifçe döndürün, böylece yumruk beşikteki kollarınıza inecektir.
  5. adım 5 dişlerinizi sıkın ve dilinizi ağzınızın çatısına doğru itin.
    Dişlerinizi sıkın ve dilinizi ağzınızın çatısına doğru itin. Yumruğu düzgün bir şekilde emiyor olsanız bile, yumruk yemek vücudunuz için yine de sarsıcı olabilir. Bu yüzden başınızın dışını korurken içini de düşünmeniz gerekir.
    • Dişlerinizi sıkmak onları çatlatmanızı ya da kırmanızı engelleyecektir. Dilinizi ağzınızın çatısına doğru itmek, yanlışlıkla dilinizi ısırmanızı önleyecektir. Bunu doğaçlama bir ağız koruyucu olarak düşünün.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Gerçek hayatta yumruklardan nasıl kaçarsınız?
    Her zaman hareket etmeye devam edin! Sadece ileri geri, yukarı aşağı, sağa sola hareket ederek rakibinizin yumruk atmasını çok daha zor hale getireceksiniz.

Video

İpuçları

  • Kendinizi bir yumruğu savunmaya hazırlamanın en iyi yolu, dostça koşullar altında pratik yapmaktır. Ne kadar okursanız okuyun, gerçek duruma alışkın değilseniz donup kalmanız ve düşünerek zaman kaybetmeniz muhtemeldir. Kuvveti değil, sadece hareketleri uygulamak size çok yardımcı olacaktır.
  • Bir yumruğun daha erken geldiğini görmek için, yumruk atan kişinin omzunu izleyin.

Uyarılar

  • Bölgenizdeki meşru müdafaa yasalarını bilin. Bazı yerlerde, kaçmak bir seçenekken karşılık verirseniz bir suçla suçlanabilirsiniz.
  • Eğilmek bazen en iyi seçeneğiniz olsa da, bunun sizi saldırganın diz veya ayak menziline sokacağını unutmayın.