Kendinizi Nasıl Savunursunuz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Uzaklaşmak ile yarının gazete manşeti olmak arasındaki fark, kötü bir durumda kendinizi korumak için ne kadar iyi hazırlandığınızdır. İster kavga ister pusu olsun, bir saldırı öncesinde ve sırasında kendinizi savunmak ve güvenliğinizi sağlamak için bazı basit teknikler hazırlayabilirsiniz.

Adımlar

Savunmacı Duruşun Sürdürülmesi

  1. adım 1 yüzünüzü koruyun.
    Yüzünüzü koruyun. Eğer saldırgan size yumruk atmaya ya da önünüzden tutmaya çalışıyorsa, ellerinizi alnınıza koyarak 'Yüzüme değil!' der gibi bir hareket yapın ve kollarınızı vücudunuzda sıkıca tutun.
    • Bu zayıf bir savunma pozisyonu gibi görünebilir, ancak rakibinizin gardını düşürdüğü için bu sizin avantajınızadır. Ayrıca bu pozisyon, muhtemelen korumak isteyeceğiniz iki yer olan yüzünüzü ve kaburgalarınızı korur.
  2. adım 2 geniş bir tabanla durun.
    Geniş bir tabanla durun. Hem soldan sağa hem de arkadan öne, ayaklarınızı bir tür dövüş sanatları duruşunda birbirlerinden çapraz tutun. Bu, yere düşme veya itilme olasılığınızı azaltacaktır.
    • Dik durursanız kavgayı kazanma ve kaçma şansınız daha yüksek olur. Her ne pahasına olursa olsun kavgayı yere indirmekten kaçının.
  3. adım 3 saldırganınızı değerlendirin.
    Saldırganınızı değerlendirin. Ellerine bakın. Eğer elleriyle saldırmak üzereyseler, elleri dışarıda olacaktır. Ancak, eğer bir silah saklıyorlarsa, silahlarını gizlemiş ya da yanlarında tutuyor olacaklardır.
    • Bıçaklı veya silahlı bir kişi tarafından saldırıya uğrarsanız, çatışmadan kaçınmaya ve kaçmaya çalışmanız gerekir. Kavgadan kaçınmak mümkün değilse, çatışmayı mümkün olduğunca çabuk yüksek etkili bir saldırı ile sonlandırmanız ve ardından yardım için koşmanız gerekir.
  4. adım 4 koşarak savunma pozisyonu alın.
    Koşarak savunma pozisyonu alın. Saldırganınız bunu imkansız hale getirmediği sürece, kaçmaya çalışmak güvenliğinizin tek garantisidir. Bir kavgadan kaçınabiliyorsanız, kaçının ve uzaklaşın. Asla rakibinize arkanızı dönmemeyi unutmayın. Bunu yaparsanız rakibiniz bunu saldırmak için bir şans olarak kullanacaktır.

Kendinizi Cepheden Savunmak

  1. adım 1 gözlere ve buruna gidin.
    Gözlere ve buruna saldırın. İlk vuruşu yaparak kavgayı mümkün olduğunca çabuk bitirmeniz gerekiyorsa, sert vurun ve olabildiğince çok vurun, sonra yardım için koşun. Bir soyguncu tarafından ara sokakta pusuya düşürülmek, onurlu bir şekilde dövüşmek konusunda endişelenmenin zamanı değildir. Yüzleşmeyi mümkün olduğunca çabuk yaparak kendinizi güvende tutun...
    • Gözler ve burun, saldırganın yüzündeki en hassas yumuşak noktalardır ve dirseklere, dizlere ve alnınıza karşı savunmasızdır
    • Alnınızın en sert kısmıyla, saç çizgisinin hemen yanında, boynunuzu gererek ve alnınızı yüzünün ortasına sürerek saldırganınızın burnunu kırmaya çalışın. Bu, bir kavgayı tamamen bitirmenin en hızlı ve en beklenmedik yoludur. Saldırganınız ne kadar güçlü, deneyimli ya da şiddetli olursa olsun, burnuna sert bir kafa darbesinden sonra hızla toparlanmak çok zordur.
  2. adım 2 saldırganın kasıklarına tekme atın ya da kavrayın.
    Saldırganın kasığına tekme atın ya da kavrayın. Saldırganın kasığına sert bir diz atmak ya da kasığı elinizle kavrayıp döndürmek, saldırganı yere düşürecek anında etkili bir harekettir. Tekrar söylüyorum, kirli dövüşme konusunda endişelenmenin zamanı değil. Hayatınız tehlikedeyse, kasıklara doğru gidin.
    • Eğer bu rakibinizi ikiye katlarsa, dizinizi burnuna vurmayı düşünün ve böylece rakibinizin sayım için yere düşmesini sağlayın.
  3. adım 3 topuğunuza vurun.
    Topuğunuza vurun. Arkadan saldırıya uğruyorsanız, saldırganın kollarını üst yarınıza dolamış olma ihtimali yüksektir. Eğer topuklu ayakkabı ya da ağır topuklu bot gibi ayakkabılar giyiyorsanız, bu özellikle etkilidir. Ayağınızı saldırganınkine yaklaştırın, ayağınızı yukarı kaldırın ve olabildiğince sert bir şekilde ayağına indirin. Sizi bırakırlarsa kaçın; bırakmazlarsa bir sonraki fikri deneyin.
  4. adım 4 diz kapaklarına saldırın.
    Diz kapaklarına saldırın. Örneğin, boğuluyorsanız veya saldırganınız ellerini yüzünüze doğru kaldırmışsa, bacaklarına saldırmak size onları daha fazla saldırıya açık hale getirme veya kaçmanıza izin verme fırsatı verecektir.
    • Bu özellikle büyük saldırganlar üzerinde etkilidir ve korunduğunuz pozisyondan yapmak kolaydır.
    • Ayağınızın iç kısmıyla inciklere ve dizlere futbol tarzı tekme atın. Bu hızlı ve acı verici bir tekmedir. Ayrıca, bacakları yeterince yakınsa, dizlerinizi iç bacaklarına (femoral sinir), dış bacaklarına, dizlerine veya kasıklarına doğru kaldırın. Bunlar saldırganınızı yıkacak ve etkisiz hale getirebilecektir.
  5. adım 5 takip edin.
    Takip edin. Gözlerini dürtmeye veya bastırmaya çalışın. Saldırganınızın boyutu ne olursa olsun kimse göz dürtmeyi savunamaz. Kulaklara vurmak sersemletebilir ya da mükemmel yapılırsa kulak zarını patlatabilir.
    • Bazı durumlarda saldırganın boynuna da saldırmak isteyebilirsiniz. Birini etkili bir şekilde boğmak için, Hollywood'un tipik 'eller tüm boynun etrafında' hareketini yapmayın, bunun yerine sadece başparmağınızı ve parmaklarınızı soluk borusunun etrafına koyun (özellikle büyük adem elması olan erkeklerde bulmak kolaydır). Parmaklarınızı bu çentiğe batırın, sürün ve batırın; yoğun bir acı yaşayacaklar ve muhtemelen düşeceklerdir.
    • Gözleri dürtmenin, kulak zarını kırmanın ve birini boğmanın son derece zararlı olabileceğini unutmayın. Bu eylemleri yalnızca aksi takdirde hayatınızın tehlikede olabileceği aşırı durumlarda yapın.
  6. adım 6 dengenizi kaybederseniz saldırganın üzerine düşebilirsiniz.
    Dengenizi kaybederseniz saldırganınızın üzerine düşersiniz. Eğer düşerseniz, saldırganınızın üstüne düşmeye çalışın. Her ne pahasına olursa olsun dövüşü yere düşürmekten kaçınmak isteyeceksiniz, ancak kaçınılmazsa, ağırlığınızı avantajınıza kullanın. Düşerken, vücudunuzun sivri kısımlarını sivri tutun (dizleriniz ve dirsekleriniz) ve saldırganınızın kasıklarına, kaburgalarına ve boynuna nişan alın.
  7. adım 7 silahla saldırıya hazırlıklı olun.
    Silahla saldırıya karşı hazırlıklı olun. Saldırgan bir silahla saldırırsa, silahın nerede etkili olduğunu bilin. Saldırganın bıçağı varsa, kol mesafesinden uzak durmaya çalışın. Silah varsa, soldan sağa doğru koşmayı ve kaçmayı düşünün.
    • Güvenli bir şekilde ayrılma şansınız varsa, bunu deneyin. Kendinizi savunmayı bırakmaya karar verdiğinizde rakibinize karşı güvende olduğunuzdan emin olun.
    • Birçok durumda, saldırgana cüzdanınızı vererek durumu hemen sona erdirebilirsiniz. Bu mantıklı bir seçimdir, özellikle de bıçak ya da silah doğrultulmuşsa. Hayatınız, üzerinizdeki nakit para ve kartlardan çok daha değerlidir. Cüzdanı yanınızdan uzaklaştırın ve koşun.

Sırtınızı Savunmak

  1. adım 1 tutuşun yönünü değiştirin.
    Tutuşun yönünü değiştirin. Bir saldırgan sizi boğmak için arkanızdan tutmaya çalışırsa, ön kolunu doğrudan çekmeye çalışmak yerine köprücük kemiğinize bastırın, sizden daha güçlü biriyle dövüşüyorsanız bu zor olabilir. Bir elinizi dirseğinin üstüne (önkolun üzerine) ve bir elinizi de altına koyun (böylece elleriniz dirseğin her iki yanında olur). Şimdi, güçlü ve kararlı bir hareketle, adım atın ve tüm vücudunuzu, kolunuz vücudunuzun perde kapısının menteşesiymiş gibi sallayın.
    • Bu sizi onların boğuculuğundan kurtaracak ve kafalarını, kaburgalarını ve bacaklarını karşı saldırınıza açık bırakacaktır. Saldırgan arkanızdayken, incik kemikleri bacaklarınızın hemen arkasındadır ve tepinmeniz ve tırmıklamanız için hazırdır.
  2. adım 2 oturun.
    Oturun. Eğer saldırgan sizi arkanızdan yakalamaya çalışıyorsa, kalçalarınızı bir aşk koltuğuna oturur gibi hızlı ve şiddetli bir şekilde indirin. Bu sizi kaldırmayı zorlaştıracak ve size saldırmak ve inciklerine basarak veya önden savunma için yeniden konumlanarak onları savuşturmak için ekstra bir an verecektir.
  3. 3. adım kirlen.
    Kirlen. Saldırgan kollarını boynunuza dolayarak sizi boğmaya çalışıyorsa, futbol topuna vurur gibi ayağınızın topunu öne doğru getirin ve bacağının ayak bileği ile orta bacak arasındaki bölgesine veya kasıklarına kuvvetlice vurun. Bu, saldırganın bacağını kırabilir ya da başka bir şekilde etkisiz hale getirebilir.

Yüzleşmeden Kaçınma

  1. adım 1 bir kavganın aşamalarını anlayın.
    Bir kavganın aşamalarını anlayın. Bir çatışmanın her aşamasına hazırlanmak, sonunda fiziksel bir kavgaya girmekten kaçınmanıza yardımcı olabilir. Ciddi bir kavgadan kaçınmak ana hedefiniz olmalıdır, bu nedenle rakibinizden daha büyük ve durumun daha farkında olmanız gerekir. Çatışma aşamaları şunları içerir:
    • Hazırlık aşaması. Bu, kavga patlak vermeden önceki ilk tartışmadır. Nispeten zararsız başlayabilir ancak hızlı ve beklenmedik bir şekilde tırmanabilir.
    • Sözlü tehditler. Tartışma fiziksel çatışma tehdidini beraberinde getirdiğinde, '_____'a gidiyorum' demeyi deneyin.
    • İtme veya diğer dürtme davranışları. Bir çatışmayı tam bir kavgaya dönüştürme girişimleri genellikle yumruklar veya tekmelerle değil, burun buruna gözdağı verme taktikleri ve itip kakmalarla başlar. Bu noktada tam bir kavgaya girmeden uzaklaşmak hala mümkündür.
    • Tam bir kavga. Tartışmayı bıraktınız ve yumruk atmaya başladınız.
  2. adım 2 çatışmaya girmemek için tüm sözlü veya yönlendirme yollarını kullanın.
    Yüzleşmemeye giden tüm sözlü ya da yönlendirme yollarını kullanın. Yukarıdaki adımların her biri tartışmayı sonlandırmak için birer fırsattır. Biriniz geri adım atmazsa kaçınılmaz olarak biri diğerine yol açacaktır, bu nedenle geri adım atmaya çalışın. Gerçek fiziksel yüzleşme son savunma hattınız olmalıdır.
    • Eğer bir tartışmanın ortasındaysanız, sesinizi alçaltarak ortamı sakinleştirin. Bardaki maço erkekler aptalca şeyleri hızla tırmandırabilir, ancak özür dileyerek ve dikkatlerini dağıtarak size sarılmaya ve bir içki ısmarlamaya hazır olun. Siz sakin olursanız, onlar da sakinleşecektir.
    • Bir saldırgan tarafından pusuya düşürülüyorsanız, insanların sizi görebileceği ve size yardım edebileceği bir yere gitmeniz gerekir. İnsanların geçtiği işlek bir cadde köşesindeyseniz ağır zarar görme olasılığınız daha düşüktür. Çatışmanın toplum içinde tırmanma ihtimali daha azdır.
  3. adım 3 yalnız yürümekten kaçının.
    Yalnız yürümekten kaçının. İşten sonra gece otobüs veya tren istasyonundan eve uzun bir yürüyüşünüz varsa, metro durağının yakınında bir arkadaşınızla buluşmayı ve birlikte yürümeyi düşünün. Grup halinde yürümek bu tür durumlardan kaçınmanın en güvenli yoludur.
    • Yalnız yürümek zorundaysanız, başka bir yürüyüş grubuna katılın ve yakınınızda kalın. Sayıların güvenliğini bulmak için onları tanımak zorunda değilsiniz.
  4. adım 4 silahlanın.
    Silahlanın. Gizli tabancalar, göz yaşartıcı sprey ya da biber gazı hazırda bulundurmanız gereken kullanışlı savunma araçlarıdır. Bıçaklar ve silahlar birçok kişinin yararlı olduğunu düşündüğü tehlikeli silahlardır, ancak bunları kullanmaya hazırlıksızsanız size karşı da kullanılabilir. Silah taşımayı seçerseniz çok dikkatli ve akıllı olun ve bir silahı nasıl güvenli bir şekilde kullanacağınızı bildiğinizden emin olmak için uygun sertifika derslerini alın. Asla yasadışı olarak silah taşımayın.
    • Bireylerin haklarına saygı duyan çoğu eyalette yasalara saygılı vatandaşlar için CCW izinleri mevcuttur. Ayrıca, pimi çekildiğinde araba alarmı gibi yüksek perdeden siren sesi çıkaran, tasarım olarak el bombasına benzeyen küçük bir kişisel alarm anahtarlığı da edinebilirsiniz.
    • Tehlikeli bir bölgede yaşıyorsanız ve sağlığınızdan endişe ediyorsanız bir kendini savunma dersi almayı düşünün.

Bir Saldırganın Ana Zayıf Noktaları Nelerdir?

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Yüzüme darbe almaktan nasıl korunabilirim?
    Bob, özellikle yüze veya başa gelen yumruklardan kaçınmak için. Başınızı sürekli hareket halinde olacak şekilde yukarı aşağı, ileri geri hareket ettirin. Bu, rakibinizin başınızın hassas bölgelerine, özellikle de şakaklara, çeneye ve buruna yumruk atmasını engeller.
  • Soru
    Karşı koymaya çalışırken nereye nişan almalıyım?
    En iyi seçeneğiniz kasıkları gibi savunmasız noktalardır. Diğer hassas noktalar arasında gözler, boğaz ve burun sayılabilir. Dövüşü tamamen durduramasanız bile, rakibinizi bu hassas noktalardan birine vurmak onu bir süreliğine etkisiz hale getirecek ve size bir sonraki hamlenizi planlamak veya bir kaçış yolu aramaya başlamak için zaman kazandıracaktır.

Video

İpuçları

  • Eğer birisi size saldırıyorsa, siz haklısınızdır ve diğer kişi haksızdır. Onların motivasyonu muhtemelen paranızı, malınızı ya da bedeninizi istemektir, sizinki ise kendinizi korumaktır. Kendinizi ve sevdiklerinizi savunmak için temel bir insan hakkına sahipsiniz. Ancak unutmayın, kendinizi savunmanın ilk yolu kaçmaktır! Bir mahkemede, iş o noktaya gelirse, eylemlerinizi 'nefsi müdafaa' yoluyla haklı çıkarabilirsiniz, ancak yüzleşmeden kaçınmak için mevcut her fırsatı ve kaçmak için her fırsatı değerlendirdiyseniz. Bölgeyi güvenli bir şekilde terk etme fırsatınız olduğu halde bunu yapmadığınız anlaşılırsa, bu artık bir nefsi müdafaa vakası olmaktan çıkar, artık düzensiz davranış ve saldırı olur. Uygun önlemleri almaktan siz sorumlusunuz. Kendinizi savunmak için makul olarak daha azını yapabilecekken saldırıya uğramanız öldürme veya sakat bırakma nedeni değildir.
  • Yardım çağırabilmek için her zaman yanınızda bir telefon bulundurun.
  • Her zaman vuruşlarınızı engelleyemeyecekleri zayıf noktalar arayın. (Ayaklarını engelleyemedikleri için ayaklarını altlarından tekmelemeniz buna bir örnek olabilir).

Uyarılar

  • Bir saldırıya saldırgandan çok daha fazla güç kullanarak karşılık verirseniz hukuki veya cezai olarak sorumlu tutulabilirsiniz. Sadece bir saldırıyı savuşturmak için gerektiği kadar güç kullanın; gereğinden fazla güç kullanmayın.
  • Saldırganın silahı olduğunu veya tehlikede olduğunuzu düşünüyorsanız 911'i arayın. Polisin saldırganla ilgilenmesini bekleyin, onları ikna etmeye çalışmayın, onlarla konuşmayın veya onlarla çatışmaya girmeyin.
  • Hayatınızdan endişe etmiyorsanız, saldırganı bıçak veya ateşli silah gibi bir silahla tehdit etmek kötü bir fikirdir.
  • Amacınız saldırganla aranızdaki gerilimi azaltmak ve barış yoluyla anlaşmak olmalıdır. Eğer barışçıl bir şekilde anlaşmaya yanaşmazlarsa yanlarından uzaklaşın. Bu bir kayıp gibi görünebilir, ancak kavga etmek birilerinin yaralanması ve hatta ölmesinden başka bir şeye yol açmaz. Kaçmayın, sadece onları görmezden gelin ve gününüze devam edin.
  • Unutmayın, asla ilk saldıran siz olmayın. Saldırganın önce size vurmasına izin verin, böylece daha sonra ona karşı suç duyurusunda bulunabilir veya mahkemede tazminat davası açabilirsiniz. İlk siz saldırırsanız, meşru müdafaa iddiasında bulunabileceklerdir, bu nedenle her zaman ilk saldıranın onlar olmasına izin verin.