Kendinizi Bir Saldırgana Karşı Nasıl Savunursunuz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Çoğu insan hiçbir zaman fiziksel bir kavgaya karışmak zorunda kalmamayı umar. Ancak yine de koşu yaparken, arabanıza doğru yürürken veya başka bir şekilde kendi işinize bakarken bir saldırgan tarafından şaşırtılmanız durumunda kendinizi nasıl savunacağınızı bilmek akıllıca olacaktır. Eğer bir kavgadan konuşarak kurtulabilirseniz, harika! Ancak durumu dağıtmak için zamanınız yoksa, sağlam bir duruş sergileyin ve rakibinizin darbelerini engellemeye ve vücudunun savunmasız bölgelerine vurmaya odaklanın.

Adımlar

Darbeleri Engellemek ve Kendinizi Savunmak

  1. adım 1 elleriniz ve kollarınızla kasıklarınızı, boğazınızı, karnınızı ve gözlerinizi koruyun.
    Kasıklarınızı, boğazınızı, karnınızı ve gözlerinizi elleriniz ve kollarınızla koruyun. Bunlar vücudunuzun en savunmasız kısımlarıdır ve ciddi bir saldırganın en çok vurmaya çalışacağı kısımlardır. Karnınıza veya boğazınıza alacağınız ciddi bir darbe sizi çaresiz bırakabilir. Bu yüzden saldırganın darbelerini elleriniz ve kollarınızın üst kısmıyla engelleyin. Mümkünse, yumrukları veya tokatları saptırarak omuzlarınıza veya üst gövdenize gelmelerini sağlayın.
    • Eğer kendinizi yerde bulursanız ve saldırgan size tekme atıyor ya da vuruyorsa, top gibi yuvarlanın ve başınızı kapatın.
  2. adım 2 sizi arkadan yakalayan saldırgana kafa atın.
    Sizi arkadan yakalayan saldırgana kafa atınız. Bazı durumlarda saldırganın size doğru geldiğini göremeyebilirsiniz. Birinin sizi arkanızdan tuttuğunu hissederseniz, kafatasınızın arkası burnuna çarpacak şekilde geriye doğru kafa atın. Bu işe yaramazsa, ağırlığınızı azaltmak için dizlerinizi bükün ve dirseğinizle saldırganın burnuna vurun. Başınızla ya da dirseğinizle vuracağınız keskin bir darbe saldırganın sizi bırakmasını sağlayacaktır.
    • Biri sizi önden tutarsa, alnınızla burnuna kafa atmayı deneyin. Eğer bunu yapamıyorsanız, saldırganın koltuk altlarından birine yumruk atın. Bu, tutuşlarını gevşetmelerine neden olacaktır.
  3. adım 3 saldırganınıza çevrenizdeki geçici bir silahla vurun.
    Saldırganınıza çevrenizdeki geçici bir silahla vurun. Eğer saldırgana birkaç darbe indirdiyseniz ve size saldırmaya devam ediyorsa, üzerinizde bir silah arayın. Anahtarlarınızı saldırganın gözlerine saplayın ya da bir çanta veya cüzdanla yüzüne vurun. Ya da çevrenizde başıboş sopalar veya metal direkler varsa, saldırganınıza bunlarla karşılık verin. Hatta geçici olarak kör etmek için gözlerine toprak veya kum bile atabilirsiniz.
    • Elbette bu maddeler bir kavgada kullanmak için ideal silahlar değildir, ancak birkaç dikiş ile hastanede ciddi bir süre kalmak arasındaki fark olabilirler.
    • Birçok kişi biber gazı da taşır, bu da saldırıya uğradığınızda saldırgana karşı kullanmak için harika bir seçenektir.
  4. adım 4 saldırgana vurduktan sonra savunma pozisyonunuza geri dönün.
    Saldırganınıza vurduktan sonra savunma pozisyonunuza geri dönün. Saldırganınıza kolunuzu tutma veya ona vurduktan sonra sizi dengesiz yakalama şansı vermeyin. Ona vurur vurmaz, dizleriniz hafifçe bükülmüş ve elleriniz havada savunma pozisyonuna dönün. Baskın elinizi yanağınızın önünde kaldırın ve diğer elinizi şakağınızın önünde tutun. Yanağınıza veya şakağınıza sert bir darbe alırsanız bayılabilirsiniz. Yüzünüzün bu kısımlarını korumak çok önemlidir.
    • Dövüşürken mümkün olduğunca çok ses çıkarmaya devam etmeye çalışın. Bu, saldırganı caydırabilir veya diğer insanları bölgeye çekebilir. 'Beni rahat bırakın!' veya 'Benden uzak durun!' gibi şeyler bağırın.
  5. adım 5 saldırı sırasında yaralandıysanız tıbbi yardım alın.
    Saldırı sırasında yaralandıysanız tıbbi yardım alın. Güvenli bir yere ulaştığınızda - bu ister kalabalık bir kamusal alan ister evinizin mahremiyeti olsun - kendinizi gözden geçirin ve yaralanmadığınızdan emin olun. Yaralandığınızı tespit ederseniz, doktorunuzu veya bir Acil Bakım merkezini ziyaret edin. Sadece hafif bir çizik veya morluk varsa, sadece yapışkan bir bandaj uygulamanız ve diğer birkaç temel İlk Yardım görevini yerine getirmeniz gerekebilir.
    • Hastaneler genellikle, kavgaya devam etmeye çalışırlarsa tehdit ve saldırganlarla ilgilenecek personele sahiptir.

Saldırgana Karşılık Vermek

  1. adım 1 hareket kabiliyetlerini azaltmak için dizlerine ayaklarınızla veya dirseğinizle vurun.
    Hareket kabiliyetlerini azaltmak için ayaklarınızla veya dirseğinizle dizlerine vurun. Saldırganınızın dizlerine tekme atmak, ona büyük acı vermenin ve peşinizden hızla koşmasını engellemenin güvenilir bir yoludur. Dizler yerden sadece birkaç metre yüksekte olduğundan, saldırgan siz tekme atarken ayağınızı da tutamayacaktır. Ciddi bir yaralanmaya neden olmak istiyorsanız dizinin ön tarafına, saldırganın dengesini anında bozmak için de dizinin her iki yanına tekme atın.
    • Saldırgan sizi çoktan yere düşürdüyse, dirseklerinizle saldırganın dizlerinin yanlarına vurun.
  2. adım 2 yumruk...
    Jab veya saldırganın gözlerini tırmalayın. Baskın elinizi yumruk haline getirin ve saldırganın gözlerine yumruk atın. Uzun tırnaklarınız varsa kişinin gözlerini kaşımayı da deneyebilirsiniz. Gözler vücudun en savunmasız noktalarından biridir ve gözlere hızlı bir darbe saldırganın fikrini hızla değiştirebilir. Ayrıca geçici olarak göremez hale gelecekler ve size kaçma şansı verecektir.
    • Saldırganı kör etmeye çalışmadığınızı, sadece olay yerinden kaçabilmek için biraz hasar verdiğinizi unutmayın.
    • Yanınızda biber gazı varsa, saldırganın gözlerine sıkarak onu geçici olarak kör edin ve büyük bir acıya neden olun. Ya da anahtarlarınızı gözlerine saplamayı deneyin.
  3. adım 3 saldırganın burnuna yumrukla ya da açık elle vurun.
    Saldırganın burnuna yumrukla veya açık elle vurun. Burun da savunmasız, hassas bir bölgedir. Saldırganınıza zarar vermek için burnuna bir yumruk atın. Açık avucunuzun tabanıyla da burnuna vurabilirsiniz. Alternatif olarak, saldırganınız sizden 2 fit (0,61 m) yakındaysa, burnuna dirseğinizle vurmayı deneyin.
    • Saldırganınızın burnuna vurmak onu büyük bir acı içinde bırakacak ve size bölgeyi hızla terk etmek için zaman kazandıracaktır.
  4. adım 4 saldırganın adem'ine yumruk atın's apple or at the base of their throat.
    Saldırganın adem elmasına veya boğazının alt kısmına yumruk atın. Size saldıran kişi boğazını açıkta bırakırsa, boynuna bir yumruk atın. Adem elmasını veya boyunlarının dibinde köprücük kemiklerinin arasındaki yumuşak bölgeyi hedefleyin. Bu noktalardan birine sert bir vuruş, saldırganın hava akışını geçici olarak kesecek ve size kaçma şansı verecektir.
    • Adem elmasına vurulacak sert bir yumruğun kişinin hava yolunu kapatarak onu öldürebileceğini unutmayın. Kelimenin tam anlamıyla hayatınız için savaşmadığınız sürece, saldırgana adem elmasına olabildiğince sert vurmayın.
  5. adım 5 aşağıdaki durumlarda saldırganın kasığına tekme atın're being attacked by a man.
    Eğer bir erkek tarafından saldırıya uğradıysanız saldırganın kasığına tekme atın. Bir erkeğin kasığına sağlam bir tekme atmak onu birkaç dakika boyunca etkisiz hale getirmenin güvenilir bir yoludur; hatta acı içinde yere düşebilir. Tekmenizi sıraya koyarken, saldırganın bacaklarının arasından kasığının tam ortasına nişan alın.
    • Saldırganın kasığınıza tekme atılmasını beklediğini ve hızla uzaklaşabileceğini ya da tekmenizi engelleyebileceğini unutmayın.
    • Bir kadın tarafından saldırıya uğruyorsanız, kasıklarına tekme atmak kötü bir fikir olmayabilir, ancak bir erkeğe karşı olduğu kadar etkili olmayacaktır.
  6. adım 6 saldırganınız etkisiz durumdayken kaçışınızı gerçekleştirin.
    Saldırganınız etkisiz durumdayken kaçmaya çalışın. Kavgadan ayrılma şansınız olur olmaz, olabildiğince hızlı bir şekilde kaçıp yardım isteyin. Derhal 911 merkezini arayın ve neler olduğunu anlatın. Eğer bir polis memuru görürseniz, onu durdurun ve yardım isteyin. İster 911 görevlisiyle ister bir polisle konuşuyor olun, ne olduğuna dair bir açıklama yapın.
    • Asla bir kavgayı 'bitirmeye' çalışmayın. Rakibinizin acı çektiğini görürseniz (örneğin boğazına, gözlerine veya kasıklarına aldığı bir darbe nedeniyle), iyi olup olmadığını görmek için beklemeyin. Kaçın ve güvenli bir yere gidin: arabanıza, bir binanın içine ya da saldırganın sizi bulamayacağı bir insan kalabalığına.

Potansiyel Bir Saldırganla Başa Çıkmak

  1. adım 1 kendinize güven ve farkındalık yansıtın ki're not an easy target.
    Kolay bir hedef olmamak için güven ve farkındalık yansıtın. Gaspçılar ve diğer şiddet suçluları kolay hedefleri avlamaya çalışırlar: çevrelerinin çok farkında olmayan ve kolayca pusuya düşürülebilen insanlar. Bu nedenle, başınızı eğip telefonunuza bakarak yürümek yerine dik durun, tempolu yürüyün, omuzlarınızı geride ve çenenizi yukarıda tutun. Sizi takip ettiğini düşündüğünüz kişilerle göz teması kurmaktan kaçının, ancak çevrenizin farkında olmak için etrafınıza bakın.
    • Olası bir saldırgan sizin zor bir hedef olacağınızı hissederse sizi rahat bırakacaktır.
  2. adım 2 fiziksel şiddetten kaçınmak için kavgadan konuşarak kurtulun.
    Fiziksel şiddetten kaçınmak için kavgadan konuşarak kurtulun. Potansiyel saldırgan sizinle kabaca konuşmaya başlarsa, durumu dağıtmak için sakinleştirici şeyler söyleyin. İdeal olarak, saldırganı sakinleştirecek ya da en azından kendinize olay yerinden ayrılmak için yeterli zaman kazandıracaksınız. Şöyle bir şey söylemeyi deneyin: 'Bak, saldırgan olman için bir neden olduğunu sanmıyorum. Şimdi arabama binip uzaklaşacağım. Beni takip etme.'
    • Saldırgan sesini yükseltse veya aşağılayıcı şeyler söylese bile, bağırma yarışına girmeyin. Sakin olun ve ayrılabilmeniz için durumu yatıştırmaya çalışın.
  3. adım 3 fırsatınız varsa saldırganı kaybetmek için olay yerinden kaçın.
    Fırsatınız varsa saldırganı kaybetmek için olay yerinden kaçın. Biri size saldırgan bir şekilde yaklaşıyorsa, aracınıza saklanarak, bir işyerine girerek veya kalabalığa karışarak uzaklaşmaya çalışın. Olası bir saldırıdan kavga etmeden kaçma ve kurtulma şansınız varsa, bunu yapın. Bir cüzdan veya saati bir yöne fırlatmayı deneyin ve sonra kaçmak için ters yönde koşun.
    • Ya da bir saldırgan cüzdanınızı, kredi kartlarınızı, ceketinizi veya ayakkabılarınızı isterse, bunları verin. Sadece biraz paraya sahip olmak için hayatınızı kaybetmeye değmez.
  4. adım 4 saldırganı size saldırmaktan caydırmak için ona bağırın.
    Saldırganı size saldırmaktan caydırmak için ona bağırın. Neredeyse her durumda, saldırganlar kolayca ve sessizce bastırabilecekleri kurbanlar ararlar. Çoğu, diğer insanları (hatta polisi) olay yerine çekebilecek gürültülü durumlardan kaçınacaktır. Bu nedenle, biri size yaklaşıyorsa ve saldırma ihtimali varsa, yüksek sesle 'Geri çekilin!' diye bağırın.
    • Daha da ilerlerlerse bağırmaya devam edin. 'Defol buradan!' veya 'Beni rahat bırak!' gibi bir şeyler bağırın.
    • Eğer yanınızda cep telefonu varsa, telefonunuzu çıkarıp 'Geri çekilmezsen hemen 911'i arıyorum!' diye bağırabilirsiniz.
  5. adım 5 savunma pozisyonunda durun...
    Savunma pozisyonunda durun Saldırganın size saldırması ihtimaline karşı. Kaçamıyor ya da durumu dağıtamıyorsanız, kendinizi saldırıya hazırlamaya başlayın. Ayaklarınız omuz genişliğinde açık, baskın olmayan bacağınız önde ve dışa dönük olacak şekilde durun. Ağırlığınızı her iki ayağınızın üzerinde ortalayın. Ağırlık merkezinizin düşük olması için biraz çömelin ve yüzünüzü korumak için ellerinizi kaldırın.
    • Bu duruş sizinle dövüşmeyi zorlaştıracak ve kendinizi savunmanız gerektiğinde size daha fazla kontrol sağlayacaktır. Vücudunuzu kompakt tutmak savrulmanızı önleyecek ve vuruşlar sırasında dengenizi korumanızı kolaylaştıracaktır.

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları

  • Eğer saldırgan sizi tutuyorsa, ayaklarına basmayı deneyin. Bu onlara çok fazla acı vermeyecek olsa da, tutuştan kurtulup kaçmanıza yetecek kadar dikkatlerini dağıtabilir.
  • Arabanıza yürümek için bile olsa asla saldırgana arkanızı dönmeyin. Bu onlara siz dönerken saldırma şansı verir. Bunun yerine, yüzünüzü saldırgana doğru tutarak güvenli bir yere doğru geriye veya yana doğru yürüyün.

Uyarılar

  • Yukarıda açıklanan saldırılardan bazıları ciddi zararlara neden olabilir. Örneğin, birinin gözüne yumruk atarsanız, ciddi göz hasarına neden olabilir ve Adem elmasına keskin bir darbe ölümcül olabilir. Okul bahçesinde kavga ediyorsanız veya arkadaşlarınızla tartışıyorsanız, karşınızdaki kişiye ciddi zarar vermek istemezsiniz.
  • Öte yandan, kaçırılıyorsanız, soyuluyorsanız veya cinsel saldırıya uğruyorsanız (örneğin taciz veya tecavüze uğruyorsanız) ya da büyük bedensel zarar görmek veya öldürülmek üzereyseniz, kaçamıyorsanız, kaçana kadar mümkün olduğunca agresif bir şekilde karşılık verin. Saldırgana zarar verme konusunda endişelenmeyin.
  • Önce saldırganın size saldırmasına izin verin. Bu şekilde, mahkemede tazminat davası açtığınızda meşru müdafaa iddiasında bulunamayacaklardır.