Kavgada Kendinizi Nasıl Savunursunuz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Adımlar

Fiziksel Çatışmadan Kaçınma

  1. adım 1 önce konuşmayı deneyin.
    Önce konuşarak halletmeyi deneyin. Karşı taraf öfkeliyse ve şiddet arıyorsa, kelimeler işe yaramayabilir, ancak denemek genellikle iyi bir fikirdir. Fiziksel kavgalar büyük olasılıkla insanların acil serviste son bulmasına neden olabilir, bu nedenle her ne pahasına olursa olsun bunlardan kaçınılması tavsiye edilir. Diğer kişinin neden kızgın olduğunu belirlemeye çalışın ve onu sakinleştirip sakinleştiremeyeceğinize bakın.
    • Bazı insanlar öfkeyle değil başka bir şeyle motive olabilir, örneğin motivasyonu para olan bir gaspçı gibi. Onları saldırıdan vazgeçirmeye çalışmak, daha fazla soruna neden olabilecek kötü bir fikir olacaktır. Böyle bir durumda, kendinizi savunmadan paranızdan vazgeçmek, zarardan kaçınmak için en akıllıca seçimdir.
    • Fiziksel kavgalar çoğu zaman sözlü bir kavga, bir tartışma olarak başlar. İçinde bulunduğunuz bir çatışmanın fiziksel şiddete dönüşebileceğini hissediyorsanız, tartışmayı yatıştırmaya çalışın. Öncelikle sesinizi alçaltın ve bağırış çağırışa son verin. 'Kavga etmek istemiyorum' ve 'Neden üzgün olduğunu anlıyorum' gibi şeyler söyleyerek çatışmayı tırmandırmak istemediğinizi açıkça belirtin. Karşınızdaki kişi biraz sakinleştikten sonra, tartışmada haklı olduğu noktaları ve varsa sizin yanlış yaptığınız noktaları kabul ederek konuşmaya başlayın.
  2. adım 2 egonuzu bırakın ve kaçıp gidin.
    Egonuzu bırakın ve kaçıp gidin. Savaşmak daha kolay görünse de, savaşmak yerine her zaman kaçmalısınız. Bir kavgadan kaçmak gururunuzu incitebilir, ancak yaralı bir gurur yaralı bir bedenden daha iyidir, özellikle de yaralı bir bedenin uzun vadede ciddi yansımaları olabileceği düşünüldüğünde. Konuşarak halletmeyi denediyseniz ve işe yaramadıysa, kaçmayı deneyin. Arkanızı dönüp kaçmayın, çünkü bu sizi savunmasız bırakır. Ani bir hareket olup olmadığına dikkat ederek yavaşça geri çekilin.
    • Eğer saldırgan bir soyguncuysa, ona paranızı verin. Muhtemelen elinde bıçak ya da başka bir silah vardır ve cüzdanınızdaki para hayatınızdan daha değerli değildir.
  3. adım 3 sesinizi alçaltın ve özür dileyin.
    Sesinizi alçaltın ve özür dileyin. Arkasında iyi bir neden olmayan kavgaların çoğu, sarhoşluk ve iletişimsizlik kombinasyonu nedeniyle başlar. Yapmadığınız bir şey için bile olsa egonuzun özür dilemenizin önüne geçmesine izin vermeyin. Karşı tarafı ikna etmeye çalışırken sesinizi alçak ve sakin tutun. Bu, yumrukların atılmasına yol açacak bir bağırışmanın tırmanmasını önleyecektir.

Hazırlanıyor

  1. Çevrenizi değerlendirin. Eğer bir kavgadan kaçınamıyorsanız, hazırlıklı olun. Çevrenizin farkında olun. Yakınınızda silah olarak kullanabileceğiniz bir şey varsa not edin. Saldırganın kavgaya katılmaya hazır gibi görünen arkadaşlarına dikkat edin.
  2. Dövüş duruşu alın. Dövüşmeden hemen önce bir dizinizi sola veya sağa, diğerini düz tutun. Dövüşçünün gözleriyle aynı hizaya gelene kadar dizlerinizi bükün. Yumruklarınızı yapın ve yüzünüzü koruyacak şekilde kaldırın. Dirseklerinizi vücudunuza yakın tutun.
  3. Gürültü yapın ve alanınızı koruyun. Diğer kişi kişisel alanınıza girer girmez veya size dokunur dokunmaz, onu sert bir itişle geri itin ve 'geri çekil!' diye bağırın. Bu, saldırganın kolay bir hedef olmadığınızı ve kendinizi savunmaya hazır olduğunuzu bilmesini sağlar. Ayrıca çevrenizdekilere yardıma ihtiyacınız olduğu sinyalini verir.
  4. Gözlerinizi diğer kişinin yumruklarından ayırmayın. Önce kolun geriye hareket ettiğini görürseniz bir yumruktan kaçmak veya engellemek daha kolaydır, bu nedenle dikkatinizi saldırganın yumruklarına verin. Eğer saldırganın bıçağı varsa, dikkatinizi ona vermelisiniz.

Kendinizi Savunmak

  1. Arkadan gelen bir saldırıdan kaçmak. Her zaman arkanızı bir saldırgandan uzak tutmaya çalışmalısınız. Ancak biri arkanızdaysa ve sizi yakalamaya çalışıyorsa, oturun. Tüm vücudunuzu olabildiğince kuvvetle yere koymaya çalışın. Bu, saldırganın sizi tutmasını ya da kaldırmasını zorlaştıracaktır. Saldırgan sizi arkanızdan boğmaya çalışırsa, dirseğinizi arkanızdan köprücük kemiğine olabildiğince sert bir şekilde itin.
  2. Etkili bir şekilde yumruk yiyin. İdeal olarak mümkün olduğunca darbe almaktan kaçınmanız gerekse de, saldırganınızın birkaç yumruk atması muhtemeldir. Bir yumruğu nasıl etkili bir şekilde karşılayacağınızı bilmek sizi çok fazla acı ve yaralanmadan kurtarabilir.
    • Saldırgan başınıza yumruk atarsa, başınızı yumruğa doğru hareket ettirin. Bu kulağa mantığa aykırı gelse de yumruğun hedefini ıskalamasına neden olabilir, ki bu hedef muhtemelen burnunuz ya da gözünüzdür. Çenenizi sıkmak ve boynunuzu germek ve yumruğu alnınızla emmeye çalışmak istersiniz. Alnınız güçlüdür, bu nedenle oradan gelen bir yumruk size en az zararı verirken karşınızdakinin eline en çok zarar verecektir.
    • Eğer saldırgan vücudunuza yumruk atarsa, karnınızı sıkın. Yine de karnınızı içeri çekmeyin. Gövdenizi bükmeye çalışın ki yumruk karnınızın ortası yerine oblik kaslarınıza gelsin.
  3. Yaygın tutuş ve kavrayışlardan kurtulun. Bir dövüş sırasında ortaya çıkabilecek bazı yaygın tutuşlardan kaçmak için yapabileceğiniz etkili hareketler vardır. Nasıl kaçacağınızı bilmeniz gereken dört tutuş ve tutuş şunlardır: bilek tutuşu, boğma tutuşu, ayı sarılması ve binek pozisyonu.
    • Bilek tutuşu: Biri sizi bileğinizden tuttuysa, çömelin ve dirseğinizi saldırgana doğru iterek bileğinizi daha fazla tutamamasını sağlayın.
    • Boğma tutuşu: Birisi kolunu arkadan boynunuza dolamışsa, boğma koluna doğru yana doğru adım atın ve kolu artık tutamayana kadar gövdenizi ve başınızı aşağı doğru hareket ettirin.
    • Ayı sarılması: Birisi sizi belinizden tutuyorsa, kendinizi yere doğru bırakın ve dirseklerinizle karnına vurmaya veya ellerinizle parmağını kaldırmaya çalışın.
    • Biniş pozisyonu: Biri sizi yere düşürdüyse ve üstünüzde oturuyorsa, sol kolunu iki elinizle kavrayın, sol eliniz dirseğinin etrafında, sağ eliniz bileğinin etrafında olsun. Sonra bacağınızı kullanarak sol ayağınızı onun sol ayağının etrafına dolayın ve leğen kemiğinizi yukarı ve geriye doğru iterek bir yuvarlanma hareketi yapın.
  4. Hiçbir hareketi ya da enerjiyi boşa harcamayın. Gerçek dövüşler uzun sürmez. Dövüşün sona ermesi için birkaç hızlı vuruştan fazlası gerekmeyebilir ve bu saniyeler içinde gerçekleşebilir. Bu nedenle, hareketlerinizde mümkün olduğunca verimli olmanız önemlidir. Etrafta zıplayarak veya rakibinizi kandırmaya çalışarak enerji veya zaman kaybetmeyin. Sadece saldırılarına karşı savunma yapın ve bir açıklık olduğunda kendinizinkini yapın.

Bir Saldırganı Durdurmak

  1. Vücudun hassas bölgelerine saldırın. Amaç çatışmayı mümkün olan en kısa sürede sona erdirmektir ve bu da vücudun hassas bölgelerine saldırarak onları etkisiz hale getirerek yapılabilir. Bu bölgeler şunları içerir:
    • Yüz: Gözler, burun ve kulakların hepsi hassastır ve bir saldırganı etkisiz hale getirecek kadar kolayca incitilebilirler. Birinin kulaklarına ellerinizi çırpmak onu sersemletecektir. Burna sert bir yumruk ya da göze parmak sokmak kişiyi diz çöktürebilir.
    • Boğaz: Boğaza vurulan bir darbe birisini durdurabilir.
    • Kasık: Kasıklara vurmak çok fazla acıya neden olabilir ve birini kaçmanıza yetecek kadar etkisiz hale getirebilir.
    • Dizler: Dize atılacak sert bir tekme sizi kovalayan birini durdurabilir veya yere düşürebilir.
    • Mide: Birinin karnına vurarak nefesini kesebilirsiniz.
  2. Gürültü yapın. Bir çatışma sırasında gürültü yapmak iki işe yarayacaktır: Birincisi, gözdağı yaratacaktır. Rakibinizin gözü ne kadar korkarsa, geri çekilme olasılığı da o kadar artar. İkincisi, durumdan kurtulmanıza yardımcı olabilecek başkalarının dikkatini çekecektir.
  3. Kavgadan kaçmak. Bir kavgayı sona erdirmenin en hızlı yolu, saldırganınızı savunmasız bir vücut bölgesine hızlı bir vuruşla etkisiz hale getirmek ve ardından kaçmaktır. Diğer kişiyi bayıltmanıza gerek yoktur ve ne kadar uzun süre kalırsanız, ciddi şekilde yaralanma şansınız o kadar yüksek olur, bu nedenle en iyisi mümkün olan en kısa sürede durumdan kaçmaktır.

Uzman Videosu

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Kaçmak için öğrenmeniz gereken bazı yaygın tutuşlar nelerdir?
    Yumruk savunmaları, bilek tutuşları, kol çekişleri, kafa kilitleri ve ayı sarılmaları gibi en çok gördüğümüz tutuşları ve kavramaları öğrenin. Ayrıca yerdeki saldırılardan kaçma ve saldırgan ayaktayken yerden doğru şekilde kalkma alıştırmaları yapmalısınız.
  • Soru
    Kendini savunmanın en önemli kısmı nedir?
    Kendini savunmanın en temel unsuru sürprizdir. Sürpriz unsurunu kaybettiğinizde, saldırganınız kendini iyi bir şekilde savunabilir. Buradaki fikir, verdiğiniz karşılıkla onları şaşırtmak ve oyunlarını bozup kaçmanıza izin verecek kadar şok yaşatmaktır.
  • Soru
    Bir kavgada panikleyip her şeyi unutmaktan korkuyorum.
    Yönlendirme, Kontrol, Saldırı ve Uzaklaşma anlamına gelen 'RCAT' kısaltmasını düşünmeyi deneyin. Yönlendirmek için, size doğru gelen bıçağı veya dilimi durdurun, ancak aynı zamanda bir karşı saldırı yapın. Kontroldeki C, eğer varsa silahın kontrolünü ele geçirmeye çalışın anlamına gelir. Saldırı, diğer kişiye verebileceğiniz kadar zarar verin demektir! Bu, varsa silahın kontrolünü feda etmeden ne yapabileceğinize bağlı olarak yumruklar, kasık tekmeleri, dirsekler veya dizler anlamına gelebilir. Son aşama, silahı saldırganın elinden almak için genellikle bir tür bilek kilidi veya manipülasyonu içeren geri alma aşamasıdır.

İpuçları

  • Bir dambıl seti alın, elinizde tutun ve havaya yumruk atın. Her seferinde daha hızlı olun. Bu, becerilerinizi yavaş yavaş geliştirecektir.
  • Dümdüz gidin ve onlara gerçekten vurmaktan korkmayın.
  • Eğer vuruş kullanıyorsanız, mümkün olduğunca sert vurun. Başının veya karnının 6 inç (15,2 cm) arkasındaki bir hedefi vurmaya çalıştığınızı varsayın. Bu şekilde, maksimum güç uygulanır ve dövüşün daha geç değil daha erken bitmesi daha olasıdır.

Uyarılar

  • Dövüşmek tehlikelidir, çünkü bunu yapmak yaralanmalara, kırık kemiklere ve hatta ölüme neden olabilir. Dikkatli olun!
  • Dövüşmek filmlerde havalı görünebilir, ancak gerçek hayatta sizi zihinsel olarak etkileyebilir. SADECE SON ÇARE OLARAK KULLANILMALIDIR.
  • Kaçmak dövüşmekten daha iyi bir seçenektir, ancak bazı zamanlar dövüşmek zorunda kalırız. Bu makaleyi okuyup da dövüşmenin daha iyi bir seçenek olduğunu düşünmeyin. Koşmak neredeyse her zaman bir seçenektir.