Okulda Çıkan Bir Kavgada Kendinizi Nasıl Savunursunuz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Okulda bir kavgaya karışmak genellikle sorunlara yol açabilir, ancak kendinizi nasıl doğru bir şekilde savunacağınızı bilmek yaralanmanızı da önleyebilir. Kendinizi savunmak hem zihinsel hem de fiziksel bir faaliyettir ve savunma becerilerini kullanmanız gerekmesi ihtimaline karşı bir kavgaya hazırlanmak için yapabileceğiniz bazı adımlar vardır. Şiddetin neredeyse hiçbir çatışmanın çözümü olmadığını ve dışarı çıkıp kavga başlatmak yerine sadece kendinizi savunmanız gerektiğini unutmamak da önemlidir.

Adımlar

Kendinizi Zararlardan Korumak

  1. adım 1 bırakın dövüşü rakibiniz başlatsın.
    Bırakın kavgayı rakibiniz başlatsın. Kavgayı başka biri başlatırsa, arkadaşlarınızla, ailenizle ve yasalarla başınız daha az derde girer. Kendinizi bir zorbaya karşı savunduğunuz için kimse sizi hor görmeyecektir, ancak kavgaları siz başlatıyorsanız, eylemlerinizin sonuçlarını beklemelisiniz.
  2. adım 2 kendinizi sözlü olarak savunun.
    Kendinizi sözlü olarak savunun. Bir kavgayı daha başlamadan bitirmenin en iyi yolu zorbayla konuşarak onu alt etmektir. Sizinle kavga etmek istedikleri için kendilerini korkak hissetmelerini sağlamaya çalışın. Böyle bir olgunlaşmamışlığa ve zayıflığa başvurdukları için onları utandırın ya da basitçe onları ikna etmeye çalışın. Onlara asla korktuğunuzu göstermeyin; dik durun ve göz temasını koruyun.
    • Bunun yerine onları entelektüel bir savaşa davet etmeyi düşünün.
    • Güçlü ve yetenekli olduğunuzu unutmayın.
  3. adım 3 hareketlerini, saldırılarını ve kaçışlarını gözlemleyin.
    Hareketlerini, saldırılarını ve kaçışlarını gözlemleyin. Bir düzen bulabilirseniz, karşılık vermeye çalışın, ancak düzeni ilerlemenize yardımcı olması için kullanın. Hareket etme şekillerine dikkat etmek, bir sonraki hamlelerini tahmin etmenize yardımcı olabilir ve dövüşte size avantaj sağlayabilir. Tetikte olun!
  4. adım 4 size vurmalarına izin vermemeye çalışın.
    Size vurmalarına izin vermemeye çalışın. Kendinizi uzman bir dövüşçü gibi göstermek için yumruklarını savuşturun. Eğer temas ederlerse, inciklerine, kasıklarına veya karınlarına atacağınız bir tekme başka bir darbenin oluşmasını engelleyebilir. Kaburgalarına güçlü bir dirsekle vurmak da dövüşü bitirebilir.
    • Başınız en hassas bölgeniz olduğu için yüzünüzü koruyun. Kollarınızı bükün ve yüzünüzün önünde tutun. Gerektiğinde yumruk atmaya hazır olabilmek için ellerinizi yumruk şeklinde sıkılı tutun.
  5. adım 5 kendinizi yaralamaktan kaçınmak için doğru şekilde yumruk atın.
    Kendinize zarar vermekten kaçınmak için doğru şekilde yumruk atın. Yumruğunuzu düz tutarak yumruk atın ve bileğinizi sağlam tutun, aksi takdirde bileğiniz kırılabilir. Başparmağınızı yumruğunuzun içine sokmayın, yoksa o da kırılır. Olası bir kavga bekliyorsanız, önceden dövüş alıştırması yapın. En iyisi vücuda yumruk atmak ve gerekirse kafaya avuç içi darbeleri kullanmaktır. Becerilerinizi geliştirmek için YouTube'da videolar izleyin veya boks öğrenin.
  6. adım 6 yapabildiğiniz kadar kafa kilidi takın.
    Elinizden geldiğince başlarını kilitleyin. Ancak, kavga okul sınırları içinde gerçekleşiyorsa, neredeyse anında bırakmalısınız. Her durumda, bayılmamaları ve suçu sizin üzerinize atmamaları için onları hemen bırakın. Onları bıraktıktan sonra, yere düştüklerinden emin olmaya çalışın ve düştüklerinde onları sıkıştırın.

Çatışmalardan Kaçınma

  1. adım 1 onları aşağılamaktan kaçının.
    Onları aşağılamaktan kaçının. Onları kışkırtacak hiçbir şey söylemeyin (tehditler, ırkçı sözler veya alaycı yorumlar dahil). Bu, kavgayı tırmandırabilir ve amacınız kavgayı tamamen sona erdirmektir. Eğer arkadaşları da oradaysa, sözlerinizi size karşı kullanabilirler. Ya da kavga devam ederse, rakip kazanabilir ve o zaman bu sözler size geri dönebilir.
  2. adım 2 sayıca üstünseniz kaçın.
    Eğer sayıca üstünseniz kaçın. Arkadaşları veya müttefikleri kavgaya katılırsa ve sayıca azlarsa, koşmaya ve koşarken kendinizi savunmaya çalışın. Oradaki herkesin vücut dilini dikkatle izleyin, böylece hızlı reflekslerle tepki vermeye hazır olabilirsiniz. Size fırlatmaya çalışabilecekleri nesnelerden kaçının. Gerekirse yardım çağırın.
  3. adım 3 size zarar vermek isteyen belirli kişilerden kaçının.
    Size zarar vermek isteyen belirli insanlardan kaçının. Bazı insanlar sadece acımasızdır ve onlardan tamamen kaçınmak en iyi plan olabilir. Bir zorbanın genellikle takıldığı alanlardan uzak durun ve bunun yerine gitmeniz gereken yere ulaşmak için yeni bir rota bulun. Yüzleşmekten kaçınmak ve hayatınızda barışı korumak istediğiniz için korkak değilsiniz.
  4. adım 4 kalıcı hasara yol açmaktan kaçının.
    Kalıcı hasara yol açmaktan kaçının. Kavgaya kendinizi kaptırmayın ve asla başka bir kişiye kalıcı fiziksel zarar vermeye çalışmayın. Örneğin yüzlerine nişan almayın. Dövüşmek için nesneler kullanmayın; kendinizi savunmak için sadece ellerinizi kullanın. Kendinizi zarar görmekten koruduktan sonra kavgadan çekilin.
    • Nesneleri kalkan olarak kullanabilirsiniz, örneğin darbeleri engellemek için bir kitabı havaya kaldırabilirsiniz. Ancak, bu tür nesneleri rakibinize karşı kullanırsanız akranlarınızın saygısını kaybedersiniz ve olasılıklar eşit ve adil olmaz.

Yardım Aramak

  1. adım 1 bir danışmanla konuşun.
    Bir danışmanla konuşun. Bir tartışmanın içindeyseniz, bir otorite figürüne ulaşmak sizi beladan uzak tutabilir. Danışmanınızla bir randevu ayarlayın ve ondan tavsiye isteyin. Kendinizi daha rahat hissetmenize yardımcı olacaksa sahte isimler kullanarak durumunuzu açıklayabilirsiniz. İstediğiniz kadar çok ya da az şey açıklayabilirsiniz. Genel olarak, danışmanınız sadece güvende olduğunuzdan emin olmak isteyecektir.
  2. adım 2 bir arkadaşınızdan yardım isteyin.
    Bir arkadaşınızdan yardım isteyin. Başınız sıkıştığında akranlarınızdan yardım istemek utanılacak bir şey değildir. Güvendiğiniz bir arkadaşınızı arayın. Kavga sırasında ihtiyaç duyduğunuzda bir arkadaşınız da arkanızı kollayabilir. İkiniz arasında bir işaret kelimesi bulun, böylece arkadaşınız başınızın belada olduğunu hemen anlayacaktır.
  3. adım 3 gruplar halinde veya bir arkadaşınızla seyahat edin.
    Gruplar halinde veya bir arkadaşınızla seyahat edin. Bir kavga bekliyorsanız ve bundan kaçınmayı umuyorsanız, büyük bir grup insanla veya güvenilir bir arkadaşınızla dolaşın. Zorbanın sayısından fazlaysanız veya kalabalık bir izleyici kitlesi varsa, sizi tehdit etmek veya korkutmak için daha az cesaretli hissedecektir.
  4. adım 4 ebeveynlerle, bir koçla veya bir akıl hocasıyla konuşun.
    Ebeveynlerle, bir koçla veya bir akıl hocasıyla konuşun. Güvenilir yetişkinler, bir zorbayla nasıl başa çıkacağınız veya bir kavgadan nasıl kaçacağınız konusunda size yararlı tavsiyeler verebilir. Güvendiğiniz bir yetişkine daha önce bir kavgaya karışıp karışmadığını ve sizin yerinizde olsalardı bu durumla nasıl başa çıkacaklarını sorun. Koçlar, ebeveynler ve diğer akıl hocaları size kendinizi savunmanın en iyi yolları hakkında ipuçları verebilir ve korktuğunuzu itiraf ettiğinizde sizi yargılamazlar. Hayatınızı stresten uzak tutun ve sağlığınızı önemseyen bir yetişkinden yardım alın.
    • Bir kavgadan tamamen kaçınmaya çalışmanın güç ve cesaret gerektirdiğini unutmayın.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Çin yanığı nedir?
    Kızılderili yanığı ile aynı şeydir. Birinin ön kolunun üst kısmını iki elle kavradıktan sonra elleri zıt yönlerde döndürerek ani yanma ve tahrişe neden olur.
  • Soru
    Ya okulumdaki ufak tefek biri kaba saba biriyse ve dövüşmeyi seviyorsa, ama ben ondan daha iriysem?
    Ne olmuş yani? Eğer sizinle dövüşmeye çalışıyorsa, kendinizi savunabilmelisiniz. Boyut önemli değildir. Beceri önemlidir.
  • Soru
    Sınıfımdaki bu çocuk sürekli rastgele insanlara yumruk atıyor. Arkadaşımı yumrukladı! Bana yumruk atmaya kalkarsa kendimi nasıl savunurum?
    Onunla dövüşmemeye çalışın. Yumruklarınızı gözlerinizin altında tutarak kendinizi savunun, ancak gerekirse onunla dövüşün. İlk yumruğu atmamayı unutmayın, çünkü bu başınızı daha fazla belaya sokacaktır.

Video

İpuçları