Sokak Dövüşlerinde Kendinizi Nasıl Savunursunuz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Hayatınızın bir noktasında, kendinizi bir veya daha fazla rakibe karşı savunmanız gereken bir durumda bulabilirsiniz. Bir sokak kavgası kurallara veya inceliklere uymayacaktır; kendinizi bu durumda bulursanız, kendinizi savunmak ve ciddi şekilde yaralanmaktan kaçınmak için mümkün olduğunca çok şey yapmanız gerekir. Aşırı güç kullanımının yasa dışı olduğunu ancak kendinizi savunmanın yasa dışı olmadığını unutmayın, bu nedenle amacınızın kendinizi korumak ve oradan olabildiğince çabuk çıkmak olduğunu unutmayın.

Adımlar

Kavgadan Kaçınmak

  1. adım 1 size saldırmaya çalışan kişiyle sakin bir ses tonuyla konuşun.1Size saldırmaya çalışan kişiyle sakin bir ses tonuyla konuşun. Sokakta biri tarafından saldırıya uğruyor veya tehdit ediliyorsanız, sakin kalmak için elinizden geleni yapın. Birkaç derin nefes alın ve kişiyle alçak, sakin bir sesle konuşun. Kavga etmek istemediğinizi bilmesini sağlayın. Yanlışlıkla çarptıysanız veya yaptığınız ya da söylediğiniz bir şeyi tehdit olarak algıladıysa, özür dileyin ve bunu kastetmediğinizi bilmesini sağlayın.
    • Şöyle bir şey söylemeyi deneyin: 'Hey, her şey yolunda. Sana çarptığım için özür dilerim. Kavga çıkarmaya çalışmıyordum. Sadece ayağım takıldı.'
  2. adım 2 kişiyle sohbet ederek ya da hasta numarası yaparak onu oyalayın.2Kişiyle sohbet ederek veya hasta numarası yaparak onu oyalayın. Kişi size karşı agresif davranmaya devam ederse, dikkatini dağıtmak durumu yatıştırmak için en iyi strateji olabilir. İltifat etmek ya da yol sormak gibi dikkatini dağıtacak bir şeyler söylemeyi deneyin. Hatta midenizi tutarak ve kusmak üzereymişsiniz gibi davranarak hastaymışsınız gibi davranabilirsiniz.
    • Örneğin, şöyle bir şey söyleyebilirsiniz, ''Hey, dostum (kız)! Tişörtüne bayıldım! Böyle harika bir moda anlayışına sahip biriyle kavga edemem!' veya 'Bekle, belki bana yardım edebilirsin. Willard Caddesi'ne nasıl gidebilirim?'
  3. adım 3 kişi saldırganlık belirtileri göstermeye devam ederse uzaklaşın.3Kişi saldırganlık belirtileri göstermeye devam ederse uzaklaşın. Kişi henüz size saldırmadıysa, yanından uzaklaşarak kavga etmekten kaçınabilirsiniz. Ancak, sizi hala tehdit ediyorsa sırtınızı dönmemek en iyisidir. Geriye doğru yürümeyi deneyin ve sakin, tehditkâr olmayan bir tavır sergilemeye devam edin.
    • Örneğin, onlardan uzaklaşabilir ve kavga etmek istemediğinizi yineleyebilirsiniz, örneğin 'Kavga etmek istemiyorum. Sadece gideceğim.'

    Uyarı: Sizi kolay bir hedef gibi gösterebileceğinden korku sergilemekten kaçının. Kendinizden emin bir tavır takının, ancak sakin ve tehditkâr olmayın. Size saldırmaya çalışmadıkları sürece sesinizi alçak tutun.

  4. adım 4 eğer size saldırmaya çalışırlarsa çantanızı veya cüzdanınızı uzağa atın.'re after money.4Para istiyorlarsa çantanızı veya cüzdanınızı uzağa atın. Eğer kişi sizden para talep ediyorsa, çantanızı veya cüzdanınızı olabildiğince uzağa fırlatmak dikkatlerini dağıtmak için harika bir yoldur. Şanslıysanız sadece parayı alıp kaçabilirler. Ayrıca çantanızı veya cüzdanınızı fırlattıktan sonra ters yöne koşarak onlarla dövüşmekten kaçınabilirsiniz.
  5. adım 5 bağırın 5Kişi saldırırsa dikkat çekmek için 'ATEŞ' diye bağırın. Kavgadan kaçma çabalarınıza rağmen kişi üzerinize gelirse, kalabalık bir alanda 'ateş' diye bağırmak çevredekilerin dikkatini çekmek, rakibinizin dikkatini dağıtmak ve kendinize kaçmak için zaman kazandırmak için iyi bir yoldur. Olabildiğince yüksek sesle 'ATEŞ' diye bağırmayı deneyin.
    • Eğer kişi sizi takip etmeyi bırakırsa, bu kaçmak için iyi bir zaman olabilir.
  6. adım 6 işıklara, binalara veya insanlara doğru koşun ve yardım çağırın.6Işıklara, binalara veya insanlara doğru koşun ve yardım çağırın. Kalabalıkları, binaları veya ışıkları arayın ve onlara doğru koşun. Güvenli bir yere ulaşana kadar devam edin ve ardından yardım çağırın, örneğin ABD'de 911'i arayarak. Sokakta biri tarafından tehdit edildiğinizi ve hala sizi takip ediyor olabileceklerini bildirin.
    • Kaçma fırsatınız varsa veya kişinin yapısına göre ondan daha hızlı koşabileceğinizi düşünüyorsanız, kavgadan kaçınmak için son çare olarak koşmayı deneyebilirsiniz.

Saldırıları Emmek ve Saptırmak

  1. adım 1 yumruklarınız yukarıda olacak şekilde boksör duruşuna geçin ve hareket etmeye başlayın.1Yumruklarınızı kaldırarak boksör duruşuna geçin ve hareket etmeye başlayın. Durumu yatıştırmak için gösterdiğiniz tüm çabalara rağmen karşınızdaki kişi size saldıracak gibi görünüyorsa, yumruklarınızı havaya kaldırın! Yumruklarınızı sıkın, dirseklerinizi bükün ve korumak için yumruklarınızı yüzünüzün önünde yukarı kaldırın. Ayaklarınızı omuz genişliğinde açık tutun ve ileri geri zıplamaya başlayın.
    • Hareket halinde kalmak sizi hareketsiz kalmaktan daha zor bir hedef haline getirecektir, bu nedenle size saldırmaya başlarlarsa ileri geri hareket edin veya etraflarında bir daire çizin.

    İpucu: Şimdi en iyi savaş çığlığınızı atmak için de iyi bir zaman olabilir. Onlarla gerçekten savaşmak istemeseniz bile, çok fazla gürültü yapmak iyi bir fikirdir çünkü dikkatlerini dağıtacak ve gözlerini korkutacaktır. Bir aslan gibi kükremeyi, bağırmayı ve hatta bir ölüm perisi gibi çığlık atmayı deneyin.

  2. adım 2 yüzünüze yumruk yerseniz çenenizin kırılmasını önlemek için dişlerinizi sıkın.2Yüzünüze yumruk yerseniz çenenizin kırılmasını önlemek için dişlerinizi sıkın. Ağzınız açıksa ve ağzınıza yumruk atarlarsa, eksik dişlerle ve hatta muhtemelen kırık bir çeneyle sonuçlanabilirsiniz. Bir kavga yakınsa, dişlerinizi ve çenenizi korumak için dişlerinizi birbirine kenetleyin ve bu şekilde tutun.
    • Gerekirse kavga sırasında konuşmaya veya bağırmaya devam edebilirsiniz. Sadece size vuracak kadar yakın olduklarında bunu yapmamaya çalışın.
  3. adım 3 darbeyi daha iyi emmek için alnınızla yumruğa doğru hareket edin.3Darbeyi daha iyi absorbe etmek için alnınızla yumruğa doğru hareket edin. Alnınız başınızın en sert kısmıdır, bu nedenle yüzünüze yumruk atıyorlarsa başınızı alnınıza vuracak şekilde hareket ettirmeye çalışın. Gelen bir darbe gördüğünüzde yumruğuna kafa atmaya çalıştığınızı hayal etmeye çalışın. Bu sizin için daha az acı verici olacaktır ve bu süreçte yumruklarını yaralayabilir.
    • Ancak, bunu sadece yumruğuna alnınızla vurabileceğinizden eminseniz yapın. Burnunuzu veya ağzınızı hedef alan bir yumruk yönünde hareket etmek sizi daha fazla yaralayabilir.
  4. adım 4 karnınızı gerin...4Her ihtimale karşı mide kaslarınızı gerin sizi yumruklar ya da tekmelerler. Karnınıza alacağınız beklenmedik bir darbe sizi sarsabilir, bu nedenle saldırganlık belirtileri gösterdiklerinde karın kaslarınızı sıkı tutun. Karın kaslarınızı (mekik çekmek için kullandığınız kaslar) sıkılaştırmak için esnetin ve dövüş boyunca bu şekilde tutun. Bu, mideye gelen bir darbenin etkisini azaltmaya yardımcı olabilir.
    • Karnınızı içeri çekmeyin. Bu, karın kaslarınızı esnetmekle aynı etkiye sahip olmayacaktır.
  5. adım 5 karnınıza yumruk atarlarsa vücudunuzu yana çevirin.5Midenize yumruk atarlarsa vücudunuzu yana çevirin. Eğer oblik kaslarınıza (yan karın kasları) vururlarsa yumruk o kadar acı vermeyebilir. Karnınıza doğru yumruk attıklarını fark ederseniz vücudunuzu yana çevirmeye çalışın.
    • Rakibinizin etrafında ileri geri hareket etmeye devam etmek, size doğru gelen bir yumruk gördüğünüzde pozisyon değiştirmenizi kolaylaştıracaktır, bu yüzden hareket etmeye devam edin!

Karşılıklı Mücadele

  1. adım 1 elinizde ne varsa silah olarak kullanın.1Elinizde ne varsa silah olarak kullanın. Elinizde bir şemsiye, anahtarlarınız veya hatta sıcak bir kahve varsa, bunların hepsi bir saldırgana karşı yararlı araçlar olarak kullanılabilir. Saldırgandan kaçamıyorsanız ve kendinizi savunmanız gerekiyorsa, kullanabileceğiniz nelere sahip olduğunuzu değerlendirin.
    • Örneğin, elinizde anahtarlarınız varsa, onları yumruğunuzda tutun ve bir pençe oluşturmak için anahtarlardan birini orta ve işaret parmağınızın arasına itin. Bu, yumruklarınızı daha etkili hale getirecektir.
    • Elinizde bir şemsiye varsa, onu bir sopa gibi tutun ve karşınızdaki kişiye beyzbol topuna vurur gibi vurmaya hazır olun.
    • Elinizde sıcak bir fincan kahve varsa, kapağını gevşetin ve siz kaçarken onu etkisiz hale getirmek için yüzüne fırlatın.
  2. adım 2 rakibinizin dizine veya kasığına tekme atar gibi tekme atın're kicking down a door.2Rakibinizin dizine veya kasığına bir kapıyı tekmeliyormuş gibi tekme atın. Dize veya kasıklara atılacak sert bir tekme saldırganı durdurabilir ve size ondan kaçmak için zaman kazandırabilir. En fazla etkiyi yaratmak için ayağınızın alt kısmıyla sertçe tekmeleyin.

    İpucu: Erkek bir saldırgan kasıklarına tekme atılmasını bekliyor olabilir, bu nedenle önce dizine vurun. Dize atacağınız sert bir tekme peşinizden gelmelerini de engelleyecektir.

  3. adım 3 parmaklarınızla ya da anahtarlarla kişinin boğazına ya da gözlerine vurun.3Parmaklarınız veya anahtarlarınızla kişinin boğazına veya gözlerine vurun. Kişi size yakınsa, uzattığınız parmaklarınızla veya anahtarlarınızla boğazına veya gözlerine hızlı bir şekilde vurmak onu durdurmanın en iyi yolu olabilir. Anahtarlarınızı 1 işaret ve orta parmağınızın arasında olacak şekilde pençe gibi yumruğunuzda tutun veya orta ve işaret parmaklarınızı uzatıp gerin. Ardından, anahtarınızı veya parmaklarınızı hızlı bir yumrukla gözlerine veya boğazlarına doğru itin.
    • Bu canlarını yakacaktır ve toparlanmaları için bir an durmaları gerekir. Onlar toparlanırken kaçmaya çalışın.
  4. adım 4 burnuna olabildiğince sert bir yumruk ya da kafa vurun.4Burunlarına olabildiğince sert bir şekilde yumruk atın ya da kafa atın. Burun vurmak için iyi bir yerdir çünkü dışarı çıkar ve iyi hedeflenmiş bir yumrukla kolayca kırabilirsiniz. Eğer onlara çok yakınsanız ve sizinle aynı boydaysa, kafa vurmak daha etkili olabilir. Yumruğunuzu veya alnınızı hızla burunlarına doğru itin.
    • Onlar darbenin etkisinden kurtulmaya çalışırken kaçmaya çalışın.
  5. adım 5 ayaklarına basın ve eğer're holding you.5Ayaklarına basın ve sizi tutuyorlarsa dirsek atın. Eğer kişi kollarını size dolamışsa, topuğunuzla ayaklarına olabildiğince sert basın. Ardından dirseğinizle karnına olabildiğince sert bir yumruk atın. Sizi bırakana kadar ayaklarına basmaya ve dirsek atmaya devam edin.
  6. 6. adım açık avuçlarınızı aynı anda kulaklarının üzerine çırpın.6Açık avuçlarınızı aynı anda kulaklarının üzerine kapatın. Her iki elinizi kavuşturun ve kollarınızı olabildiğince geriye çekin. Sonra ellerinizi kulaklarının üzerine sert ve hızlı bir şekilde vurun. Ellerinizin hapsettiği ve kulaklarına ittiği hava onları geçici olarak etkisiz hale getirecektir.
    • Bu hareketi düzgün bir şekilde uygularsanız birinin bilincini kaybetmesine neden olabilir, ancak bilincini kaybetse bile etrafta dolaşmayın. Güvenli bir yere gidin ve yardım için acil servisi arayın.
  7. adım 7 yumruklayın...7Yumruklayın Eğer arkasındaysanız ensesine. Eğer kişinin arkasındaysanız, ensesine hızlı ve sert bir yumruk atın. Yeterince sert vurursanız bu onu bayıltmak için yeterli olacaktır.
    • Kişi bilinçsiz olsa bile kaçtığınızdan emin olun. Güvenli bir yere ulaştığınızda yardım çağırın.

Uzman Soru ve Cevapları

  • SoruBir kavgada kendinizi nasıl korursunuz? Saldırganın ne tür bir silaha sahip olduğunu önceden bilemezsiniz, bu nedenle her durumda kendinizi savunmaya hazır olmanız gerekir. Kendinizi koruyabilmek için becerikli olmanız ve önünüze çıkan şeylere uyum sağlamanız gerekir.

Video

İpuçları