Bir Basketbol Topu İğne ile veya İğnesiz Nasıl Söndürülür?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bazen basketbol toplarının havası kendiliğinden iner: belki soğuk hava nedeniyle ya da sadece eski bir top olduğu ve havası yavaşça dışarı sızdığı için. Peki ya bir basketbol topunun havasını kasıtlı olarak indirmek isterseniz? Kış için saklamanız veya bir seyahat için paketlemeniz gerekebilir. Ya da belki aşırı şişirilmiştir ve çok yükseğe zıplıyordur. İyi haber şu ki, bir hava basıncı göstergesi veya şişirme iğnesi ile topunuzun havasını indirmek kolaydır. İğne yok mu? Endişelenmeyin! Sıradan ev eşyalarını kullanarak basketbol topunun havasını indirmek için kullanabileceğiniz diğer yöntemleri bir araya getirdik. Sayı!

Bilmeniz Gerekenler

  • Hızlı bir şekilde söndürmek için basketbol topunuzun valfine yağlanmış bir şişirme iğnesi yerleştirin.
  • Valfin içine bir top hava basıncı ölçer sokarak ve hava tahliye düğmesine basarak basketbol topunuzun havasını boşaltın.
  • Havayı boşaltmak ve topunuzun havasını indirmek için valfe bir ataş, tel toka veya boş bir kalem haznesi sokun.
  • Hava basıncını düşürmek ve hafifçe söndürmek için basketbol topunuzu buzdolabına koyun.

Adımlar

Enflasyon İğnesi

  1. adım 1 yağlanmış bir şişirme iğnesi yerleştirin.
    Yağlanmış bir şişirme iğnesi yerleştirin. Şişirme iğnesini suyla ıslatın (bazı insanlar iğneyi yalar, ancak bu tam olarak hijyenik değildir). İğneyi basketbol topunuzun yuvarlak valf açıklığının içine itin, bir hava tıslaması duyacaksınız.
    • Şişirme iğnesi sivri uçlu küçük bir metal çubuktur. Spor malzemeleri satan herhangi bir mağazada bir tane bulabilir veya internetten satın alabilirsiniz.
  2. adım 2 i̇ğneyi çıkarmadan önce havanın boşalmasını bekleyin.
    İğneyi çıkarmadan önce havanın boşalmasını bekleyin. Aşırı şişirilmiş bir toptan sadece biraz hava çıkarmak istiyorsanız, bu sadece 2 veya 3 saniye sürer. Topunuzun havasını tamamen indiriyorsanız, hava boşalırken sıkarak ekstra basınç uygulayın ve ardından valfi çekmemeye dikkat ederek iğneyi yavaşça dışarı çekin.
  3. adım 3 topunuzun oyuna hazır olup olmadığını görmek için bir sıçrama testi yapın.
    Topunuzun oyuna hazır olup olmadığını görmek için bir sıçrama testi yapın. Topunuzu bir hakem gibi tutun ve kolunuzu yukarı doğru uzatarak topunuzun başınızın üst kısmıyla aynı hizaya gelmesini sağlayın. Topunuzu bırakın: Dirsek hizasına kadar zıplıyorsa düzgün şişirilmiş demektir. Topunuz daha aşağıda zıplıyorsa, daha fazla hava ekleyin. Dirseğinizden daha yükseğe sıçrarsa, biraz daha hava verin.

Hava Basıncı Göstergesi

  1. adım 1 bir bilyeli hava basıncı göstergesi takın.
    Bir bilyeli hava basınç göstergesi takın. Vanaya yerleştirmeden önce bilyeli hava basınç göstergesinin ucunu su veya gliserinle yağlayın. Bu alet bir bilyedeki havanın PSI değerini (inç kare başına pound veya kPa) ölçer.
  2. adım 2 havayı boşaltmak için gösterge üzerindeki serbest bırakma düğmesine basın.
    Havayı boşaltmak için gösterge üzerindeki serbest bırakma düğmesine basın Hava basıncı göstergesinin yan tarafında bir düğme bulunur. Basketbol topunuzdaki havayı boşaltmak için düğmeye basın ve basılı tutun.
  3. adım 3 basınç doğru olduğunda göstergeyi çıkarın.
    Basınç doğru olduğunda göstergeyi çıkarın. Basınç özellikleri için topunuzu inceleyin. Çoğu basketbol topunun üzerinde şişirme talimatları yazılıdır. Talimatlar yıpranmışsa, 7,5 - 8,5 PSI (51,71 - 58,60 kPa) standardına güvenin. Göstergeyi izleyin ve doğru basıncı gösterdiğinde yavaşça valften çıkarın. Oyun zamanı!

Kağıt Klips

  1. adım 1 valfe düzleştirilmiş, yağlanmış bir ataş sokun.
    Valfe düzleştirilmiş, yağlanmış bir ataş sokun. Ataşın bir ucunu mümkün olduğunca düz hale getirin. Düzleştirilmiş ucu suyla yağlayın, ardından basketbol topunuzu dizlerinizin arasında sıkıca tutarak bir sandalyeye oturun. Ataşın düz ucunu yavaşça valfin içine kaydırın.
    • Bu yöntem, bir şişirme iğnesi veya basınç göstergesi kullanmak kadar güvenilir değildir. Atacın keskin metal ucuyla valfe zarar vermek mümkündür, bu nedenle nazik olun!
  2. adım 2 birkaç saniye sonra atacı çıkarın.
    Birkaç saniye sonra atacı çıkarın. Aşırı şişirilmiş bir basketbol topunu hafifçe indirmeye çalışıyorsanız, havayı boşaltmak sadece birkaç saniye sürecektir. Ya da topunuzu düzleştirmeye çalışıyorsanız atacı daha uzun süre içeride bırakın. İstediğiniz kadar hava verdikten sonra, atacı dikkatlice valften dışarı kaydırın.
    • İşlemi hızlandırmak için topunuzu biraz sıkabilirsiniz, ancak çok fazla baskı uygulamayın, aksi takdirde topunuza zarar verebilirsiniz.
  3. adım 3 topunuzun oynamak için doğru basınçta olup olmadığını anlamak için bir sıçrama testi deneyin.
    Topunuzun oynamak için doğru basınçta olup olmadığını anlamak için sıçrama testini deneyin. Topunuzu tutarken kolunuzu yukarı doğru uzatın, böylece topunuz başınızın üst kısmıyla aynı hizaya gelsin. Topunuzu bırakın: Dirsek hizasına kadar zıplıyorsa doğru şekilde şişirilmiştir. Daha aşağı zıplıyorsa, daha fazla hava ekleyin. basketbol topunuzu şi̇şi̇rmek. Dirseğinizden daha yükseğe sıçrarsa, daha fazla hava bırakın.

Bobby Pin

  1. adım 1 vananın içine bir toplu iğne batırın.
    Valfin içine bir toplu iğne sokun. Bir toplu iğnenin kapalı ucunu basketbolunuzun supabının içine iterken hava tıslaması duyup duymadığınızı dinleyin. Eğer hava sesi duyamıyorsanız, toplu iğnenin uçlarını hafifçe birbirinden ayırın. Bu, valf açıklığını genişletir.
  2. adım 2 birkaç saniye sonra tel tokayı çıkarın.
    Birkaç saniye sonra saç tokasını çıkarın. Basketbol topunuz birkaç saniye söndükten sonra, saç tokasının uçlarını sıkıştırarak kapatın. Tokayı yavaşça valften dışarı kaydırın.
  3. adım 3 topunuzun sahaya hazır olup olmadığını anlamak için bir sıçrama testi yapın.
    Topunuzun sahaya hazır olup olmadığını anlamak için bir sıçrama testi yapın. Topunuzu başınızın üst kısmıyla aynı hizada tutun ve bırakın. Dirseğinizden daha yükseğe sıçrarsa havayı boşaltın; daha aşağıya sıçrarsa havayı boşaltın, basketbolunuza hava katın. Dirseğinize kadar sıçrarsa, gitmeye hazırsınız demektir!

Tükenmez Kalem

  1. adım 1 bir tükenmez kalemi parçalarına ayırın.
    Bir tükenmez kalemi parçalarına ayırın. Mürekkep haznesini bir tükenmez kalemden çıkarın ve ucu çıkarın. Mürekkep haznesini yıkayın veya haznenin mürekkep içermeyen bir kısmını kesin.
    • Tükenmez kalem jel kalemden daha iyidir çünkü jel kalemlerin hazneleri daha kalındır.
  2. adım 2 boş mürekkep haznesini valfe yapıştırın.
    Boş mürekkep haznesini valfe yapıştırın. Mürekkep haznesini suyla yağladıktan sonra, basketbol topunuzun valfine kaydırırken hafif bir basınç uygulayın. Hava topunuzdan çıkarken bir tıslama duyacaksınız.
  3. adım 3 havanın çıkmasını bekleyin.
    Havanın boşalmasını bekleyin. Basıncı biraz azaltmanız gerekiyorsa bu sadece birkaç saniye sürecektir. Basketbol topunuzun havasını tamamen boşaltmak bir veya iki dakika sürecektir. Havayı daha hızlı boşaltmak için sıkabilirsiniz.
  4. adım 4 topunuzun çember atmaya hazır olup olmadığını anlamak için bir sıçrama testi yapın.
    Topunuzun çember atmaya hazır olup olmadığını anlamak için bir sıçrama testi yapın. Sahaya çıkmadan önce topu başınızın üst kısmıyla eşit olacak şekilde tutun ve bırakın. Dirsek hizasına kadar zıplarsa, oyuna devam! Daha aşağı zıplarsa, basketbolunuza daha fazla hava katın. Dirseğinizden daha yükseğe zıplarsa, biraz daha havasını indirin.

Buzdolabı

  1. adım 1 basketbol topunuzu buzdolabına yerleştirin.
    Basketbol topunuzu buzdolabına yerleştirin. Basketbol topunu soğuyana kadar buzdolabının içinde tutun. (Oda arkadaşlarınızdan veya ailenizden buzdolabında neden basketbol topu olduğuna dair sorular bekleyin!) Buzdolabında bir saat kaldıktan sonra basınç yaklaşık 1 PSI (6,9 kPa) düşecektir.
    • Aşırı sıcaklıklar bir topun içindeki basınç miktarını değiştirir. Soğuk sıcaklıklar basıncı azaltır çünkü hava molekülleri daha az termal enerjiye sahiptir. Bilim!
  2. adım 2 topu çıkarın ve zıplayıp zıplamadığını görmek için bir sıçrama testi yapın.'s ready to play with.
    Topu çıkarın ve oynamaya hazır olup olmadığını anlamak için bir zıplama testi yapın. Topu başınızın üst kısmıyla eşit olacak şekilde tutun ve bırakın. Dirsek hizasına kadar zıplarsa, oynamak için mükemmeldir. Dirseğinizden daha aşağıda zıplarsa, basketbol topunuzu şişirin biraz daha.
  3. adım 3 gerekirse topu tekrar soğutun.
    Gerekirse topu tekrar soğutun. Eğer basketbol topunuz dirseğinizden daha yükseğe zıplıyorsa, hala aşırı şişmiş demektir. Biraz daha hava boşaltmak için topunuzu sıkın, ardından tekrar buzdolabına koyun ve işlemi tekrarlayın.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları