Boksta Savunma Nasıl Geliştirilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Amatör boksörler tarafından genellikle göz ardı edilen savunma, ringde kalmanın ve maç kazanmanın anahtarıdır. Savunmayı geliştirmek ayak, el ve çene pozisyonunu öğrenmeyi içerir. Slip ve bob and weave gibi kaçışları öğrenebilirsiniz. Savunma ayrıca savuşturma ve çift kol bloğu gibi blokları kullanmanızı gerektirir. Hızınızı artırmak için ip atlayabilir, kol dayanıklılığınızı artırmak için dambıl tutabilir ve çeşitli dövüş stillerini öğrenmek için farklı partnerlerle antrenman yapabilirsiniz.

Adımlar

Vücudunuzu Konumlandırma

  1. adım 1 ayaklarınızı topuk ve parmak hizasında omuz genişliğinde açın.
    Ayaklarınızı omuz genişliğinde açarak topuk ve parmak uçlarınızı aynı hizaya getirin. Bu duruşu hem hücum hem de savunma için kullanacaksınız, bu yüzden çok önemlidir. Bu genişlik size en iyi hareket kabiliyetini verir ve hizalama kolayca hareket etmenize yardımcı olur. Baskın olmayan el tarafınızın ayağı önde olmalıdır.
    • Geleneksel sağ elini kullanan dövüşçülerin sol ayağı önde olmalıdır. Solak dövüşçülerin sağ ayakları önde olmalıdır.
    • Ayaklarınız birbirine çok yaklaşırsa dengenizi kaybedersiniz. Ayaklarınız çok geniş olursa ağır adımlar atarsınız ve hızlı hareket edemezsiniz.
  2. adım 2 ellerinizi yukarı kaldırın ve dirseklerinizi sıkı tutun.
    Ellerinizi yukarı kaldırın ve dirseklerinizi sıkı tutun. Bu en yaygın ve etkili savunma tekniğidir. Eldivenleriniz, avuç içleriniz yüzünüze bakacak şekilde yaklaşık göz hizasında olmalıdır. Dirseklerinizi vücudunuza yaklaştırın, kaburgalarınıza doğru sıkın.
    • Bir başka kol yerleştirme seçeneği de baskın olmayan elinizi yüzünüzün yan tarafına ve baskın kolunuzu göbek deliğiniz ile göğsünüz arasında vücudunuza koymaktır.
  3. adım 3 çenenizi ön omzunuza doğru itin.
    Çenenizi ön omzunuza doğru itin. Çenenizi darbe almaktan korumak her zaman önemlidir çünkü nakavt vuruşu için en savunmasız noktalardan biridir. Ön omzunuz vücudunuzun önündeyken çenenizi omzunuza yaslayın.
    • Her zaman bu şekilde kalmayabilirsiniz, ancak bu rahat olmanız için önemli bir harekettir. Çenenizi her zaman hızlı bir şekilde kıvırabilmelisiniz.

Yumruklardan Kaçmak

  1. adım 1 bir zımba kaydırın.
    Bir yumruk kaydırın. Kaydırma, iki eylemi aynı anda gerçekleştirmeyi içerir. Vücudunuzun üst kısmını indirmek için belinizden bükün. Aynı zamanda gövdenizi döndürerek arka omzunuzu ön dizinize doğru getirin. Kayma sırasında eldiven pozisyonunuzu koruyun, böylece karşı yumruk atmaya hazır olursunuz.
    • Karın egzersizleri yapmak, kaymayı sorunsuz bir şekilde gerçekleştirmek için gücünüzü artırmanıza yardımcı olacaktır.
    • Boksörler genellikle yumruklarını değiş tokuş etmeye çalışır. Ancak, darbe almak maç boyunca size zarar vermeye başlayacaktır, bu nedenle en iyisi saldırınızı gerçekleştirmek için kendinizi eğitmek ve ardından size vuramayacakları menzilden geri çekilmektir.
  2. adım 2 bob ve...
    Bob ve örgü. Dizlerinizi bükerek ve tüm vücudunuzu alçaltarak bob hareketine başlayın. Başınızı ve göğsünüzü yukarıda tutun. Başınızı 'V' şeklinde hareket ettirin, böylece başınız yumruğun dışında kalır. Başınız yumruğun dışına çıktığında bacaklarınızı tekrar düzeltin.
    • Bu teknik ayaklarınızı hareket ettirmenizi gerektirmez.
    • Bob ve weave sırasında hızlı hareket etmelisiniz. Hareketi ve hızı mükemmel bir şekilde zamanlamak için sık sık pratik yapın.
    • Rakibinizin kafanıza kroşe atmasını sağlayarak pratik yapın. Bir yönden diğerine dönüşümlü olarak sallanmayı ve dokumayı deneyin, ardından rakibinizin yumruğuna yanıt vermeniz gerekecek şekilde sırayı değiştirin.
  3. adım 3 geriye doğru hamle yapın.
    Geriye doğru hamle yapın. Arka ayağınızı geriye doğru kaydırın ve ön dizinizi hafifçe bükün. Bu, tüm vücudunuzu etkili bir şekilde alçaltacak ve sizinle rakibiniz arasında mesafe yaratacaktır. Hamle yaparken gözlerinizi rakibinizin göğsünde ve ellerinde tutun.
    • Bu en hızlı veya en etkili kaçış değildir, ancak rakibinizin bir sonraki hareketinizi tahmin edememesi için birden fazla tekniği birleştirmek önemlidir

Engelleme Yumrukları

  1. adım 1 yumruğu savuşturmak için bir savuşturma kullanın.
    Yumruğu savuşturmak için bir savuşturma kullanın. Yumruk gelirken gövdenizi geriye doğru eğin ve yumruğu savuşturun. Rakibinizin momentumunun yumruğu yanınızdan geçirmesine izin verin. Bu en iyi, yumruğu aşağıya veya vücudunuza doğru savurduğunuzda işe yarar.
    • Eğer rakibiniz sol elle yumruk atıyorsa, sağ elinizle vurarak uzaklaştırın. Rakibiniz sağ elle yumruk atıyorsa, sol elinizle tokatlayarak uzaklaştırın.
    • Bu, rakibinizin dengesi bozulurken hemen kendi yumruğunuzu attığınızda en etkili yöntemdir.
  2. adım 2 gelen bir yumruğu yakalayın.
    Gelen yumruğu yakalayın. Eliniz temel savunma pozisyonundayken, avuç içleriniz size dönük olmalıdır. Yumruğun geldiğini gördüğünüzde bileğinizi bükerek avuç içinizin sizden uzağa bakmasını sağlayın. Yumruğa temas etmek için elinizi üç ila beş inç ileri itin. Yumruğun etkisini almak için adım atın ve hafifçe geriye doğru eğilin.
    • Elinizi hemen savunma pozisyonuna geri getirin veya hızlı bir yumruk atmak için blok yapmadığınız elinizi kullanın.
  3. adım 3 çift kol bloğu yapın.
    Çift kol bloğu yapın. Boksörler bu tekniği basitliği nedeniyle severler. Yumruğun geldiğini gördüğünüzde, ön kollarınızın yanlarını birbirine sıkıca bastırın. Eldivenleriniz kaşlarınızın hemen altında olacak şekilde kollarınızı hafifçe kaldırın. Yumruğun etkisini alın ve kollarınızı standart pozisyona geri getirin.

Diğer Antrenman Tekniklerini Kullanma

  1. adım 1 alıştırma yaparken dambılları tutun.
    Antrenman yaparken halter tutun. Savunmanızı öldüren şeylerden biri yorulmak ve ellerinizi aşağıya indirmektir, bu da sizi korumasız bırakır. Bu kadar çabuk yorulmamak için antrenman yapmanın en iyi yolu, tüm bu savunma tekniklerini hafif dambıllar tutarken uygulamaktır. Kollarınız, ellerinizi yukarıda tutan kaslarda güç oluşturacaktır.
    • Yumruklarınızın arkasında güç oluşturmak için dambılları tutarken yumruk da atabilirsiniz.
  2. adım 2 her gün ip atlayın.
    Her gün ip atlayın. İp atlamak genel kardiyo kondisyonu ve ayaklarınızın becerisini artırmak için harikadır. İyi ayak hareketleri geliştirmenize ve ringdeki hızınızı artırmanıza yardımcı olur. Her iki ayağınızın üzerinde zıplayarak yaptığınız ip atlama egzersizlerini değiştirin, ardından sol ayağınızla birkaç zıplama ve sağ ayağınızla birkaç zıplama yapın.
    • Durmadan daha fazla sıçrama yapmak için kendinizi zorlayın.
    • İp atlama rutininize popo tekmeleme, yüksek diz veya atlama gibi daha karmaşık hareketleri de dahil edebilirsiniz.
  3. adım 3 bir rakiple spar yapın ve saldırı yerine savunmaya odaklanın.
    Bir rakiple sparring yapın ve saldırıdan ziyade savunmaya odaklanın. Sparring, öğrendiğiniz tüm savunma tekniklerini uygulamak için önemlidir. Antrenman sırasında rakibinizi yenmeye çalışmayın, ancak savunmanızla etkili olmaya çalışın.
    • Çeşitli dövüş stillerine karşı savunmaya alışmak için olabildiğince çok farklı kişiyle antrenman yapmak da önemlidir.
    • Birlikte pratik yapabileceğiniz kimse yoksa, savunma pratiği yapmanıza yardımcı olması için bir kayma topu kullanmayı deneyin. Bu, bir kapı çerçevesine astığınız hafif bir toptur ve sert bir darbe almadan tepkileriniz ve kafa hareketleriniz üzerinde çalışmak için kullanabilirsiniz.

Uzman Soru-Cevapları

  • Soru
    Savunma yaparken hangi hatalara dikkat etmeliyim?
    Boksta gördüğüm en yaygın hatalardan biri rakiple çok fazla değiş tokuş yapmaya çalışmak veya bir vuruşu geri vermek için bir vuruşu absorbe etmeye çalışmaktır. Bu kısa bir süre için işe yarayabilir, ancak dövüş devam ettikçe vücudunuzu yıpratmaya başlar. Bunun yerine, savunmayı aklınızda tutun ve Muay Thai'de sallanma ve dokunma, kayma veya incik bloklamaya odaklanın.
  • Soru
    Kaydıktan veya yuvarlandıktan sonra karşı koymanın en iyi yolu nedir?
    Yuvarlanmanızın ters momentumunu kullanın. Bir vücut vuruşu veya kafaya bir kroşe öneririm. Eğer kayıyorsanız yine kroşe kullanabilirsiniz ama kafaya düz bir vuruş da işe yarayacaktır.
  • Soru
    Yumrukların geldiğini görmenin iyi bir yolu nedir?
    Düşmanınızdan biraz uzak durun. Yumruk yaklaşık 1/4 yol aldığında, geriye veya yana doğru hareket edin.

İpuçları

  • Bir antrenörle antrenman yapmak, temel esasları oluşturmanıza ve rakibinizle karşı karşıya geldiğinizde kaçma veya gözlerinizi kapatma dürtüsünden kurtulmanıza yardımcı olacaktır.