İyi Futbol Top Sürme Becerileri Nasıl Geliştirilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Futbolda topu kontrol etmek ve yönlendirmek önemlidir. İyi top sürmek sizi paslar ve şutlar için hazırlar. Bu temel beceride daha iyi olmak ister misiniz? Her iki ayağınızın çeşitli kısımlarıyla çeşitli top sürme teknikleri uygulayabilirsiniz. Bunu yapmak, topu daha iyi kontrol etmenize ve oyun sırasında topu sahanın aşağısına taşımak için daha iyi hareket ve denge sağlamanıza yardımcı olacaktır.

Adımlar

Temel Top Sürme Tekniğinizi Nasıl Geliştirebilirsiniz?

  1. Topa nazikçe temas edin. Futbolda topa her temas ettiğinizde buna 'dokunuş' denir. Nazik dokunuşlar kullanarak topa daha sık temas edersiniz, bu da başlangıçta sizi yavaşlatır, ancak topla daha fazla temas etmeye alıştıkça, top üzerinde daha fazla kontrol sahibi olarak hızlı bir şekilde ilerlemenizi sağlar.
    • Ayağınız topa ne kadar çok temas ederse, topun hareketi üzerinde o kadar fazla kontrol sahibi olursunuz.
  2. Topu ayağınıza yakın tutun. Topu ayaklarınızın iç kısımları arasında ileri geri paslarken dizlerinizi bükülü tutun. Rakibe karşı vücudunuz defans oyuncusu ile top arasında olmalıdır. Ayrıca daha hızlı yön değiştirebileceksiniz.
    • Topu ayağınıza yakın tuttuğunuzda, savunma oyuncuları topu yakalamakta daha zorlanır.
  3. Dörtnala top sürmek için ayağın ön kenarını kullanın. Her ileri adım atışınızda aynı ayağınızla dörtnala koşun. Bu, topu her zaman ayağınıza yakın tutar. Koşarken ayağınızın ön kenarını ileride tutun. Bu, top ile ayağınızın ön kenarı arasındaki teması koruyarak size en yüksek hızı ve dengeyi sağlar.
    • Bu, kesmeler, durmalar, yön değiştirmeler vb. için geçerli değildir. Bu sadece topu mümkün olduğunca hızlı ve kontrollü bir şekilde sahanın aşağısına taşımak içindir.
  4. Topu çevresel görüşünüzün alt kenarında tutun. Özellikle yeni başlayanlar, top sürme becerilerini geliştirirken görüş alanlarının çoğunu top üzerinde kullanma eğilimindedir. Bunun yerine, öğrenme sürecinin mümkün olduğunca erken aşamalarında topu çevresel görüş alanınızın alt kısmında tutmaya çalışmalısınız.
    • Topu alt görüş alanınızda tutarak, sahanın geri kalanı hakkındaki farkındalığınızı daha kolay koruyabilirsiniz. Bu, savunmadaki boşlukları, açık takım arkadaşlarını, skor pozisyonlarını vb. görmenize yardımcı olabilir.
  5. Tempoyu değiştirin. Kolayca tahmin edilebilir bir şekilde ilerlemek, bir savunma oyuncusuna takılmanın en kolay yoludur. Top sürme hızınızda değişiklikler yapın. Bu şekilde, savunmacıların dengesini bozmak için sahada kafa karıştırıcı şekillerde daha akıcı bir şekilde tempo değiştirebilirsiniz.
  6. Topu korumak için vücudunuzu kullanın. Bir savunma oyuncusu yaklaştığında topu vücudunuzla koruyun. Topu korumak için tüm vücudunuzu kullanabilirsiniz. Defans oyuncusunu toptan uzak tutmak için kollarınızı, bacaklarınızı ve omuzlarınızı kullanın. Defans oyuncusu ile top arasında olduğunuzdan emin olun. Ayrıca topu defans oyuncusundan en uzakta olan ayağınızda tutmaya çalışabilirsiniz.

Top Sürme Alıştırması Nasıl Yapılır

  1. Bir alanda top sürme alıştırması yapın. Hafif, ön kenar dokunuşları kullanırken sprint atma alıştırması yapabileceğiniz uzun bir açık alan bulun. Topu birkaç metre ilerinizde değil, birkaç metre yakınınızda tutun. Açık bir alanda, topu çok fazla kontrol etmeniz gerekmediğinden, dörtnala koşunuz daha çok koşuya dönüşmelidir.
  2. Hızlı top sürme alıştırması yapın. Süratli top sürme, topu hızlı ve kontrollü bir şekilde sahanın aşağısına taşımak anlamına gelir. Doğru bir hızlı top sürme tekniği için, ayağınızın ön kısmı aşağıda olacak şekilde ayak bileğinizden hafifçe içe dönük olmalıdır. Bu şekilde, ayakkabının ön dış tarafı orta parmağın hemen üzerinde topa temas eder.
    • Bu yöntem, her beş ila sekiz adımda bir topa temas etmenizi sağlamalıdır. Temasları, topa temas etmek için önemli ölçüde yavaşlamak zorunda kalmadan koşu adımınızda yapın.
  3. Tek ayağınızla konilerin arasından içeri ve dışarı top sürün. Her biri yaklaşık üç fit aralıklı beş koni kurun ve topu konilerin arasından geçirmek için tek ayağınızı kullanın. Ayağınızın ön kenarı ile ayağınızın iç kısmı arasında gidip gelerek topu koniler arasında ileri geri geçirin. Beş koninin sonuna ulaştığınızda, arkanızı dönün ve ters yönde tekrar konilerin arasından geçmeye başlayın. Bu alıştırmayı, ara vermeden önce üç kez aşağı ve geri gibi birkaç seferde yapabilirsiniz.
    • Eğer konileri devirirseniz, çok hızlı gidiyorsunuz ya da topu yeterince kontrol edemiyorsunuz demektir. Konileri devirmeyene kadar yavaşlayın.
    • Her iki ayağınızı da kullanabilmek futbolda son derece önemli olduğundan, bu alıştırmayı sadece baskın ayağınızı kullanarak denemeyin. Alıştırmayı çalıştırın, ara verin ve ardından diğer ayağınızla tekrar çalıştırın.
  4. Her iki ayağınızla koniler arasında çapraz geçiş alıştırması yapın. Bu alıştırma, her iki ayağın da iç içe basmasını gerektirir. Topu bir ayağınızla koniler arasından ileriye doğru geçirin ve ardından diğer ayağınızla geri geçirirken bir sonraki koni setinden geçirin. Bu yan yana hareket, topun yönünü bir anda değiştirmek için harika bir pratiktir.
    • Her bir koni seti arasında her bir ayağınızla tek bir dokunuş yapmanız gerekmez. Topu geri paslamak için kullanmadan önce ayağınızın iç kısmıyla topu durdurabilirsiniz. Topu kontrol altında tutun ve alıştırmayı mümkün olduğunca hızlı yapın. Koniler arasında ilerlerken topa bakmanız gerekiyorsa, bakmadan topun nerede olduğunu bilmek için çalışmaya devam edin.
  5. Her iki ayağınızla koniler arasında iç-dış alıştırması yapın. Başladığınız taraftaki ayağınızın iç kısmıyla koniler arasında topa biraz ivme kazandırın. Topu konilerin sol tarafından geçirerek başlıyorsanız sol ayağınızı kullanın. Ardından diğer ayağın ön kenarını kullanarak topun hareketini aynı koniler arasında devam ettirin.
    • Topa dokunmadan ilk ayakla bir adım daha atın. Ardından topu yakalamak için bir önceki ön kenar ayağın iç ayağını kullanın. Topu bir sonraki koni setinden geçirmeye başlayın.
  6. İçeriye yuvarlanma alıştırmaları yapın. Ayağınızı topun üzerine yerleştirin ve ardından topu koniler arasında yuvarlayın. Öyle bir açıyla yuvarlanmalısınız ki, ayak çıktığında top yuvarlamak için kullandığınız ayağın önünden geçsin. Daha sonra topu yakalamak için diğer ayağınızın iç kısmını kullanacak ve ardından geri pas vermek için tekrar yuvarlanma manevrasını kullanacaksınız.
    • İç-dış alıştırmasında olduğu gibi, iç ayağın durması ile bir sonraki yuvarlanma hareketi arasında orijinal yuvarlanan ayakla bir adım daha atın. Bu, kendinizi doğru şekilde konumlandırmanızı sağlar.
  7. Topu koniler olmadan ileri geri geçirme alıştırması yapın. Çapraz pas becerisini koniler olmadan da kolayca uygulayabilirsiniz. Topu ileri doğru hareket ettirmeden her iki ayağınızın arasından geçirerek başlayın. Topu ileri geri paslamak için her iki ayağın iç kısımlarını kullanın. Bu manevrayı farklı hızlarda ve ileri ve geri hareketleri de ekleyerek uygulayın.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Top sürmeyi nasıl öğrenirsiniz?
  • Soru
    Daha iyi bir oyuncu olmak için günde kaç saat antrenman yapmalıyım?
    Günde en az bir saat, top sürme, şut, pas, topla oynama ve top kontrolü dokunuşlarını içermelidir.
  • Soru
    Top kontrolünü geliştirmek ve yeni beceriler öğrenmek için jonglörlük yapan birçok oyuncu gördüm. Ama ben jonglörlük yapmaya çalıştığımda, baskın ayağımla ancak sekiz tane yapabiliyorum ama diğer ayağımı kullandığımda top ayağımdan düşüyor! Top kontrolünü geliştirmek için hokkabazlık yapmak önemli mi yoksa buradaki alıştırmalar top kontrolümü geliştirecek mi?
    Hokkabazlık bir maçta kullanacağınız bir şey olmayabilir ama muhtemelen top kontrolünü ve dokunuşu geliştirmenin en kolay yollarından biridir. Topu alçak bir yükseklikte tutmaya çalışın ve baskın ayağınız ile zayıf ayağınız arasında geçiş yapmayı deneyin. Hokkabazlığınız zamanla gelişecektir. Buradaki driller de yardımcı olacaktır ancak her ikisini de deneyin.

Video

İpuçları

  • Profesyonellerin top sürmesini izleyin. Videoları izlemeye çalışın ve onların fake ve feintlerini gözlemleyin.
  • Top sürme alıştırmalarını her iki ayağınızla da yaptığınızdan ve baskın ayağınıza çok fazla güvenmediğinizden emin olun. Her iki ayağınızı da kullanabilmek, topun daha iyi kontrol edilmesi anlamına gelir.
  • Önce beceri üzerinde çalışın, sonra hız üzerinde çalışın. Hız, tekrarla birlikte gelecektir.