Boks Yaparken Hız Nasıl Geliştirilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Boks yaparken hız geliştirmenin tek yolu sıkı antrenman yapmaktır. Gölge boksu ve kum torbasıyla çalışmak hız kazanmanın en iyi yollarıdır. Ayrıca şınav, barfiks ve ip atlama egzersizleriyle üst vücut kaslarınızı geliştirin. Hız gelişiminizi test etmek için bir rakiple karşı karşıya gelmeyi deneyin.

Adımlar

Shadowboxing

  1. adım 1 doğru duruşu benimseyin.1Doğru duruşu benimseyin. Gölge boksu yapmak için vücudunuzu gevşetin. Omuzlarınızın biraz sarkmasına izin verin. Gölge yumruğunu 'indirmeden' hemen öncesine kadar yumruğunuzu sıkmayın. Ellerinizi normal boks duruşunda olduğu gibi yüzünüzün yakınına değil göğsünüzün önüne koyun. Bu, sertleşmenizi ve kendinizi yıpratmanızı önleyecektir.
  2. adım 2 dokuz dakika boyunca gölge boksu yapın.2Dokuz dakika boyunca gölge boksu yapın. Gölge boksu rutininiz sırasında yorulduğunuzu hissederseniz, vücudunuzu ve kollarınızı daha da gevşetin. Dokuz dakika boyunca gölge boksu yaparak, gerçek boks yaparken hızınızı geliştirebileceksiniz.
  3. adım 3 çeşitli yumruklar kullanın.3Çeşitli yumruklar kullanın. Yumrukların bir karışımını kullanmak, hızlı tempolu bir maçta boks yaparken yaşayabileceğiniz aktivite türünü yakından taklit edecektir. Örneğin, basit yumruklar, üçlü yumruklar, çaprazlar, kancalar ve aparkatlar atın. Bu şekilde antrenman yapmak, boks yaparken hız geliştirmenizi sağlayacaktır.
  4. adım 4 el ağırlıkları ekleyin.4El ağırlıkları ekleyin. Her bir elinizde bir veya iki kiloluk el ağırlığıyla gölge boksu yapmak daha hızlı olmanıza yardımcı olabilir. Gölge boksu rutininizin diğer her turuna el ağırlıkları ekleyin. El ağırlıkları kullanırken normal hızınızı korumak için çalışın. Bu şekilde, el ağırlıklarını kullanmamaya geri döndüğünüzde, daha da hızlı hareket edebileceksiniz.
    • El ağırlıkları eklemek ayrıca sırtınızın üst kısmındaki ve omuzlarınızdaki kasları güçlendirmeye yardımcı olacaktır.

Hız Kazanmak için Boks Torbası Kullanmak

  1. adım 1 dayanıklılık için yumruk atın.1Dayanıklılık için yumruk atın. Bir partnerinizin ağır bir kum torbasını karşı tarafınızda tutmasını sağlayın. Torbayı 15-20 saniye boyunca mümkün olduğunca çok yumruklayın. 15-20 saniye dinlenin, ardından sekiz ila 10 kez tekrarlayın. 60 saniye dinlenin, ardından bir veya iki tur daha dayanıklılık yumruklaması yapın.
    • Dayanıklılık döneminde torbayı mümkün olduğunca çok yumruklayarak, boks yaparken hızınızı geliştirebilirsiniz.
  2. adım 2 hız torbasını ve çift uçlu torbayı yumruklayın.2Hız torbasını ve çift uçlu torbayı yumruklayın. Bir hız torbası veya çift uçlu torba sizi yumruk atmaya ve torbanın hareketine tepki vermeye zorlar. Hız torbasını ve çift uçlu torbayı yumruklamak kol ve omuz dayanıklılığı geliştirmenize yardımcı olabilir. Antrenmanlarınız sırasında hız torbasını veya çift uçlu torbayı üç dakika boyunca aralıksız çalıştırın, ardından bir dakika dinlenin. Antrenman başına iki veya üç kez tekrarlayın.
    • Hız torbasına başlarken, yumruklarınızın ön ve yan taraflarıyla vurun. Yavaş gidin ve ritminizi geliştirin, torba size doğru geri sekerken vurun.
    • Hızlandıkça, speedbag rutininize dirsek vuruşları ekleyin.
  3. adım 3 torbaya karşı yumrukların bir karışımını kullanın.3Torbaya karşı yumrukların bir karışımını kullanın. Boks yaparken hız geliştirmek için her yumruk türünde hız geliştirmeniz gerekir. Bu nedenle, torbayı yumruklarken, ringde kullanacağınız tüm yumruk türlerini kullanın ve bunları mümkün olduğunca hızlı atmaya odaklanın.

Kasları Geliştirmek için Direnç Antrenmanını Kullanmak

  1. adım 1 biraz uzun şınav çekin.1Birkaç uzatılmış şınav çekin. Normal şınavlar gibi uzatılmış şınavlar, ellerinizi omuz genişliğinde açarak yere koyarak ve ayaklarınızı parmak uçlarınızda dengeleyerek başlar. Ancak dirsekleriniz 90 derecelik bir açıya ulaşana kadar kendinizi aşağı indirmek yerine, kendinizi yolun yaklaşık 1/3'ü kadar aşağı indirin. Biraz uzun şınav çekmek, boks yaparken hız sağlayan triseps kaslarınızı geliştirecektir.
    • Her türlü şınav, bir dövüş veya antrenman seansına ısınmak için iyi olacaktır.
  2. adım 2 sağlık topu şınavı yapın.2Sağlık topu şınavı yapın. Sağlık topu şınavları, bir elinizi sağlık topunun üzerine koymanız dışında normal şınavlarla aynıdır. Şınavın tepesine ulaştığınızda, sağlık topuna dokunmayan elinizi topun üzerine getirin. Ardından, başlangıçta sağlık topunun üzerinde olan elinizi topun yanında yere koyun. 15 sağlık topu şınavı yapın, ardından birkaç saniye dinlenin ve 15'erli iki set daha tekrarlayın.
    • Bu egzersizler kas geliştirmenize yardımcı olarak boks yaparken hız kazanmanızı sağlayacaktır.
  3. adım 3 el çırparak şınav çekin.3Alkışlayarak şınav çekin. Boks yaparken hızı artırmanın bir başka yolu da el çırparak şınav çekmektir. Bunlar normal şınavlar gibidir, ancak yerden ekstra güçle itmenizi, ardından ellerinizi birbirine çırpmanızı ve ardından ellerinizi tekrar yere koymanızı gerektirir.
    • Alkışlı şınavlar çok fazla güç ve hız gerektirir. Bu nedenle, boks yaparken hız geliştirmenize yardımcı olabilirler.
  4. adım 4 barfiks çekin.4Çekme hareketi yapın. Barfiks, bir barı kavradıktan sonra çenenizi barın üzerine kaldırmayı içerir. Oradan, kollarınız dirsekten 90 derece veya daha fazla bükülecek şekilde kendinizi yavaşça indirin. Barfiks çekmek, yumruk attıktan sonra yumruğunuzu hızlı bir şekilde geri çekmenize yardımcı olan çok önemli kaslar olan lat kaslarınızı geliştirecektir.

Daha Hızlı Ayak Çalışması Geliştirmek

  1. adım 1 kısa sprintler yapın.1Kısa sprintler yapın. Koşuya çıkın. Normal koşu hızınızı patlayıcı sprintlerle değiştirin. Örneğin, bir sokak lambasından diğerine depar atabilir, ardından normal koşu hızınıza dönebilir, ardından bir sonraki sokak lambasında tekrar depar atabilir ve bu şekilde devam edebilirsiniz.
    • Kısa sprintler yapmak sizi daha hızlı hareket etmek için eğitebilir. Daha hızlı hareket etmek boks yaparken hızınızı geliştirmenize yardımcı olabilir.
  2. adım 2 i̇p atlayın.2İp atlayın. İp atlamanın birçok yolu vardır. Normal yerinde koşarak atlama stili başlamak için en iyi yoldur. Ayrıca double unders da yapabilirsiniz - yani yere değmeden önce ipi her iki bacağınızın altından iki kez sallayabilirsiniz. Hızı daha da artırmak için, ipi vücudunuzun etrafında mümkün olduğunca hızlı sallayarak ip atlama sprintleri yapın. Herhangi bir atlama ipi aktivite modu hızınızı ve çevikliğinizi artırabilir.
    • Atlama ipi kullanmak, omuzun hızlı kasılan kas liflerini tetiklediği için boks yaparken hızı artırabilir.
  3. adım 3 bir partnerle spar yapın.3Bir partnerle spar yapın. Bir partnerle antrenman yapmak reaksiyon hızınızı ve yanal hareketlerinizi geliştirmenize yardımcı olabilir. Ayrıca hızlı ve isabetli yumruklar atma pratiği yapmak için başka bir fırsat sağlar. Boks ringi olan bir spor salonu, bir antrenman partneri bulmak için en iyi yerdir.
    • Sadece eğitimli bir eğitmen gözetiminde bir partnerle antrenman yapın.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruBoks için sallanma ve dokuma konusunda nasıl daha iyi olabilirim? İyi sallanma ve dokuma gerçekten güçlü bacaklara ve iyi bir dengeye sahip olmaktan gelir. Bu yüzden herhangi bir pliometrik çalışma bunun için iyi olacaktır. Jump squat, sprint, tepe sprinti ve ip atlama bunun için iyidir. İp atlamak özellikle iyidir, çünkü aynı zamanda denge geliştirmenize de yardımcı olacaktır.
  • SoruMüsabakanın faydaları nelerdir? Antrenman yapmak hızınızı ve yumruklarınızın doğruluğunu geliştirmenize yardımcı olur. Ayrıca yanal hareketlerinizi geliştirmenize de yardımcı olur.
  • Soru Yumruklarımı nasıl daha hızlı yapabilirim? Kollarınızda ve bileklerinizde daha fazla güç geliştirmenin yanı sıra bir hız torbası üzerinde çalışmanız gerekir.

Video

İpuçları