Voleybol Topu Nasıl Kazılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Smaç, voleyboldaki temel hareketlerden biridir, ancak etkili bir şekilde yapmak, özellikle de sert bir smaçın yere (veya yüzünüze!) çarpmasını önlemeye çalışırken oldukça zordur. Doğru yapıldığında, smaç basmak sadece bir savunma manevrası değil - rakibin sayı yapmasını engellemek - takımınızın hücumuna geçiş yapmaktır. Doğru hazırlık, pozisyon alma ve teknik etkili bir smaç vuruşu için kritik öneme sahiptir, ancak hızlı bir şekilde adapte olma becerisi de önemlidir.

Adımlar

Kazı için Hazırlık

  1. 1Rakip vurucu(lar)ı inceleyin. Mümkünse maç başlamadan önce ısınma hareketlerinde onu izleyin. Smaçlardaki vuruş hareketlerini izleyin ve smaçların nereye gittiğini bilmenizde size bir anlık avantaj sağlayabilecek eğilimleri not edin.
    • 'İşaretler' için gözünüzü dört açın. Soluna doğru smaç vurmayı tercih ediyor mu? Smaç taklidi yaparken geri salınımını abartıyor mu?
  2. 2Kazmaya hazırlanırken vurucunun hareketini izleyin. Aldatıcı smaçörler bile omuzlarını vurmak istedikleri yöne doğru hizalama eğilimindedir. Topun nereye gideceğine dair bir tahminde bulunun, ancak oraya gitmek zorunda olduğunu da varsaymayın. (Biraz o tarafa doğru eğilin, 'satmayın.')
  3. 3Her zaman topun size gelmesini bekleyin. Vurucu hakkındaki yorumunuz temiz olduğunuzu söylese bile, yanılmaya ve tepki vermeye hazır olun. İyi yanlış yönlendirme smaçörleri rahatlayacağınıza bahse girer.
  4. 4Ayaklarınızın üzerinde hafif olun. Bu genel olarak voleybol pozisyonu için geçerlidir, ancak özellikle kazma için. Daha hızlı hareket edebilmek için ağırlığınızı ayak parmaklarınızın üzerinde tutun. 'Topuklarınızın üzerinde' ifadesinin olumsuz bir çağrışım yapmasının bir nedeni vardır.

Kazmayı Uygulamak

  1. 1Alçalın ve öne doğru eğilin. Alçak bir 'hazır' pozisyonuna geçin, hatta servis karşılayacağınızdan daha alçak bir pozisyona geçin. Yüksek bir top için yükselmek, alçak bir top için alçalmaktan daha kolaydır.
    • Dizlerinizi bükülü tutun ve omuzlarınız dizlerinizi geçecek şekilde belinizi bükün. Ayaklarınızı omuzlarınızdan daha geniş yerleştirin. Kollarınızı vücudunuzdan uzak tutun.
    • Ağırlığınızı ayak parmaklarınızın üzerinde dengede tutun, böylece topu almak için öne veya her iki tarafa doğru sıçrayabilirsiniz.
  2. 2Kollarınızı karşılama pozisyonuna getirin. Smaç vuruşu yaklaştığında, kollarınızı ellerinizden dirseklerinize kadar birbirine bastırarak önünüze doğru uzatın. Dirseklerinizi bükün ve kilitleyin.
    • Bileklerden dirseklere kadar topun üzerinde sekeceği bir 'platform' oluşturuyorsunuz. Marangoz değilsiniz, voleybol oyuncususunuz, bu yüzden topun başınızın üzerinden (veya alnınızdan) geri sekmesini istemiyorsanız düz bir platform oluşturmayın. Topu ileri doğru yönlendirmek için bileklerinizi dirseklerinizden daha aşağıda tutun.
    • Ellerinizi bir arada tutmak için başparmaklarınızı yan yana koyun ve güçlü elinizin parmaklarını zayıf elinizin kıvrılmış parmaklarının üzerine bindirin.
  3. 3Topla buluşmak için hareket edin. Ayak hareketlerinizi unutmayın ve mecbur kalmadıkça hamle yapmayın. Aksi takdirde, hızlı bir adım atın veya ayaklarınızı sürüyerek hazır pozisyonda kalın. Yer değiştirirken alçakta kalın.
  4. 4Hedefinizi hedefleyin. Çalım atarken amacınız sadece topu havaya kaldırmak değil, aynı zamanda hücum serinizi başlatmak için bir takım arkadaşınıza pas vermektir. Büyük olasılıkla filenin yanındaki setçinize nişan alacaksınız. Smaç alırken vücudunuzu mümkün olduğunca bu hedefe doğru hizalayın. Platformunuzu doğru açıda ayarlamak için okulda öğrendiğiniz tüm geometriyi kullanın.
    • Topun file üzerinden geri gelmesini önlemek için gerekirse hedefinizin biraz gerisine nişan alın. Rakiplerinize kolay bir ikinci şans vermeyin.
  5. 5Smaçları absorbe edin ve yeniden yönlendirin. Topa vurmanıza gerek yok; smaçör sizin amaçlarınız için gerekli tüm gücü (ve büyük olasılıkla birazını) sağlamıştır. Dirseklerinizi kilitli ve sapma açınızı aynı tutun, ancak vuruşun gücünün bir kısmını emmek için omuzlarınızın eğilmesine izin verin.
    • Topa vurmuyor olsanız bile, kollarınızı hafifçe yukarı ve hedefinize doğru hareket ettirerek platformunuzu takip edin. Bunu topu doğru yönde dürtmek olarak düşünün.

Kazmayı Uyarlama

  1. 1Dalın ve kazın. İyi bir smaçör, topu temiz bir şekilde takım arkadaşınıza yönlendirmek için ayaklarınızı ve platformunuzu düzgün bir şekilde ayarlama lüksünü size her zaman vermez. Bazen sadece yere (veya kuma) vurmanız gerekir.
    • Önünüzdeki bir çiviye dalmak için dizlerinizi bükerek daha da alçalın ve vücudunuzu öne doğru sürün. Platformunuz ve vücudunuzun üst kısmı yere paralel ve yakın olacaktır. Topa vururken göğsünüzün üzerinde, ideal olarak platformunuzda ama bileğiniz veya parmak eklemlerinizle bile kayın.
    • Mümkün olduğunca uzanmanız gerektiğinde 'pancake' yapmayı deneyebilirsiniz. Dalarken ellerinizi avuç içleriniz aşağı bakacak şekilde uzatın, böylece top el(ler)inizin arkasından sekecektir. Üst vücudunuzla birlikte avuç içlerinizin üzerinde kayın.
    • Dalarken başınızı yukarıda tutun. Bunu sadece topu görebilmek için değil, aynı zamanda yere inerken çenenizi yere çarpmamak için de yapın.
  2. 2Yayılın ve kazın. Dalışa benzer şekilde, yayılma daha çok bir tarafa veya diğer tarafa doğru yönlendirilir. Top sağınızda veya solunuzdaysa, o yöne doğru adım atın ve dalışta olduğu gibi dışa doğru uzanın. Kollarınızı bir arada tutarken iç omzunuzu (toptan uzak olan taraf) eğin. Bu, platformunuzun açısını hedeflenen yönde korumanızı sağlayacaktır.
    • Gerilirken dirseklerinizi zeminden uzak tutmak ve platformunuzun en azından bir kısmını doğru açıda tutmak için gerekirse dirseklerinizi daha fazla bükün veya bileklerinizi kıvırın.
  3. 3Topu havaya kaldırın. Doğru teknik harikadır ve sizi daha iyi ve daha istikrarlı bir kazıcı yapacaktır, ancak sonuçta asıl işiniz topu tekrar havaya kaldırmaktır. (Top yanınızdan sekip geçerken iyi teknik için puan vermiyorlar.) Özellikle topu beklenmedik bir yörüngeye gönderen kısmi bloklarda veya sapmalarda, vücudunuzu sallamanız, kollarınızı sallamanız ve biraz daha az zarif bir şekilde inmeniz gerekebilir. Yapmanız gerekeni yapın.
    • Olimpiyatlarda falan olmadığınız sürece, sırf smaç vurmak için sakatlanma riskini göze almayın. Garip inişler bacak, kol ve hatta kafa yaralanmalarına neden olabilir. Dizlikler ve ayak bileği sargıları gibi uygun ekipmanlar oldukça yardımcı olacaktır.

Bu Uzman Serisi ile Bir Profesyonel Gibi Voleybol Oynayın

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruTopun kolumun neresine çarpması gerekiyor? Topun kolunuza çarpması için ideal nokta, bileğiniz ile dirseğinizin yaklaşık ortasıdır.
  • SoruBileğinizi nasıl kırmaz? Topa bileğinizle vurmazsınız. Top platformunuza, yani kolunuzun bileğinizin hemen üstünden dirseğinizin yarısına kadar olan kısmına çarpar.
  • SoruBirisi voleybolda duruş ve pozisyonları anlamama yardımcı olacak birkaç örnek daha verebilir mi? Arka sıra: sahaya arkadan bakıldığında sol arka, orta arka ve sağ arka (bu oyunculardan biri genellikle libero ile değiştirilir). Ön sıra; dış, orta ve sağ taraftır. Sağ arka veya sağ ön genellikle setçidir. Arka sırada oynarken alçakta kalın, ancak ön sırada oynarken uzun ve güçlü olun.

İpuçları