İstiridye için Nasıl Kazılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Eğer bir kıyı şeridini ziyaret ediyorsanız ya da kıyı şeridine yakın bir yerde yaşıyorsanız, istiridye kazmak yemek için malzeme bulmanın keyifli bir yoludur. Kıyıda istiridye aramak için bozuk para büyüklüğünde çöküntüler ve delikten fışkıran su arayın. Potansiyel bir nokta bulduğunuzda, çukurun hemen altını kazın, istiridyeyi çıkarın ve sızdırmaz bir kovaya koyun. İstiridyelerinizi uygun şekilde sakladıktan sonra taze ve lezzetli bir deniz ürünü yemeği yapabileceksiniz.

Adımlar

Kazmaya Hazırlanmak

  1. adım 1 gerekirse bir istiridye kazı ruhsatı alın.
    Gerekiyorsa istiridye kazı ruhsatı alın. Bazı durumlarda, istiridye kazmak için bir lisansa ihtiyacınız olabilir. İstiridye kazma ruhsatı alıp almayacağınızı ve nasıl alacağınızı belirlemek için yerel yaban hayatı departmanınızla iletişime geçin.
    • Amerika Birleşik Devletleri'ndeki çoğu bölgede istiridye kazma ruhsatı almanız gerekmektedir.
  2. adım 2 giysilerinizi giyin're fine getting dirty in.
    Kirlenmesini sorun etmeyeceğiniz giysiler giyin. İstiridye kazmak zor bir iştir ve kıyafetleriniz ıslanabilir veya kirle lekelenebilir. En sevdiğiniz kıyafetlerinizi evde tutun ve bunun yerine kirlenmesine aldırmayacağınız şeyler giyin.
  3. adım 3 bir çift sağlam ayakkabı giyin.
    Bir çift sağlam ayakkabı giyin. Birçok plajda keskin deniz kabukları veya döküntüler bulunur. Yaralanmaları önlemek için istiridye kazarken asla çıplak ayakla yürümeyin.
    • Bir çift yağmur çizmesi, lastik takunya veya spor ayakkabı mükemmel seçeneklerdir.
    • Parmak arası terlik ya da sandaletlerden kaçının; her ikisi de yürürken çamura saplanabilir.
  4. adım 4 i̇stiridye kazma ekipmanınızı toplayın.
    İstiridye kazma ekipmanınızı toplayın. Doğru ekipman parçaları istiridyeleri daha hızlı kazmanıza ve verimli bir şekilde saklamanıza yardımcı olabilir. İstiridye kazmadan önce aşağıdaki aletleri satın alın veya bir araya getirin:
    • Kürek
    • Kova
    • Tırmık (isteğe bağlı)
  5. adım 5 kıyafetlerinizi tamamen değiştirin.
    Kıyafetlerinizi tamamen değiştirin. İstiridye kazdıktan sonra giysileriniz kirlenebilir veya ıslanabilir. İstenirse ayrılmadan önce kuru kıyafetler giyebilmeleri için her kişi için bir kıyafet değişikliği paketleyin.

İstiridyeleri Tespit Etmek

  1. adım 1 i̇stiridyeleri arayın...
    Bu sırada istiridye arayın Gelgit. Kazı yapmak için en iyi zaman, kıyıda daha fazla yürüyebileceğiniz ve yuvalanmış istiridyeleri bulabileceğiniz gelgit zamanıdır. Plajınızın yüksek ve alçak gelgit zamanlarını kontrol edin ve istiridye kazma gezinizi bu zamana göre planlayın.
  2. adım 2 kumda bozuk para büyüklüğünde çöküntüler olup olmadığını kontrol edin.
    Kumda bozuk para büyüklüğünde çöküntüler olup olmadığını kontrol edin. Bir istiridye kuma gömüldüğünde, boynunu çektiği küçük delikler veya çukurlar açar. Kazacak yer ararken, aşağıdaki madeni para büyüklüğündeki çöküntülerden herhangi birini arayın:
    • Çukur: kumda küçük, düz bir çöküntü
    • Donut: kenarları yükseltilmiş bir delik
    • Anahtar deliği: belirgin kenarları olan, ancak kabarık kenarları olmayan bir delik
  3. adım 3 kumdaki çöküntüleri kontrol etmek için ayaklarınızla kıyıya vurun.
    Kumdaki çöküntüleri kontrol etmek için ayaklarınızla sahile vurun. Kumda herhangi bir delik veya çöküntü görürseniz, ayaklarınızla veya bir kürekle yanındaki zemine vurun. Birkaç saniye sonra delikten kum veya su fışkırdığını fark ettiyseniz büyük olasılıkla bir istiridye buldunuz demektir.
    • Çukurdan veya delikten su fışkırmasa bile, yine de bir istiridye bulmuş olabilirsiniz.
  4. adım 4 kum veya su fışkıran delikleri kazın.
    Kum ya da su fışkıran delikleri kazın. Bazı durumlarda istiridye boynunu delikten dışarı çıkarmamış olabilir. Kum veya su fışkırdığını fark ederseniz, büyük olasılıkla bir istiridye bulmuşsunuz demektir.

İstiridye Hasadı

  1. adım 1 toprağa yaklaşık 7-8 inç (18-20 cm) derinliğinde bir çukur kazın.
    Toprağa yaklaşık 7-8 inç (18-20 cm) derinliğinde bir çukur kazın. Çoğu istiridye kumun yaklaşık 4-8 inç (10-20 cm) inç içine gömülür. Bir kürek kullanarak, istiridyeyi ters çevirdiğinizden emin olmak için toprağı en az 7 inç (18 cm) kazın.
    • Ellerinizle kazabilseniz de, kürek kullanmak çok daha az zaman alır.
  2. adım 2 ters çevrilmiş toprağı ve deliği tırmıklayın.
    Devrilmiş toprağı ve çukuru tırmıklayın. İstiridyeyi bulmak için parmaklarınızla veya tırmıkla toprağı ve deliği eleyin. Parmaklarınızla sert, dairesel nesnelere dikkat edin.
    • Eğer istiridye bulamazsanız, doğru yeri kazmamışsınız demektir. Deliği toprakla yeniden doldurun ve yeni bir deliğe veya çukura geçin.
  3. adım 3 i̇stiridyeyi nazikçe tutun ve topraktan dışarı çekin.
    İstiridyeyi nazikçe tutun ve topraktan çıkarın. İstiridyeyi bulduğunuzda, kazara zarar vermemek için dikkatlice tutun. Yukarı çekip topraktan çıkarın ve bulduğunuz diğer istiridyelerle birlikte bir kovaya koyun.
    • İstiridyeler birbirine yapışmış 2 deniz kabuğu gibi görünür ve dokunulduğunda sert ve pürüzsüzdür.
  4. adım 4 i̇stiridyeyi çıkardıktan sonra her deliği yeniden doldurun.
    İstiridyeyi çıkardıktan sonra her deliği yeniden doldurun. İstiridyeyi çıkardıktan sonra, deliği yeniden doldurmak için küreğinizi kullanın ve kumu tekrar içine bastırın. Bu, kıyı şeridini düz tutacak ve insanların deliklere takılmasını önleyecektir.
    • Her bir deliği yeniden doldurmak için kazmayı bitirene kadar beklemeyin. Bir çukuru kazmayı bitirdikten sonra, bir sonrakine geçmeden önce onu yeniden doldurun.
  5. adım 5 konumunuzu kontrol edin's limit for clam digging.
    Bulunduğunuz yerin istiridye kazma sınırını kontrol edin. Bazı yerlerde istiridye toplamak için günlük bir sınır vardır ve bu sınır genellikle 20-40 arasındadır. Yerel yaban hayatı departmanınızla iletişime geçin ve kazı yaptığınız plaj için olası limitleri sorun.
    • Bölgenin limitinden daha fazla istiridye için kazı yapmak para cezalarına veya diğer yasal kovuşturmalara neden olabilir.

İstiridyelerin Temizlenmesi ve Saklanması

  1. adım 1 durulama...
    Tüm istiridyeleri kıyı suyu ile durulayın. Kovanızı kıyı şeridine yaklaştırın ve istiridyeleri teker teker suya daldırın. İstiridyenin üzerindeki kir veya kalıntıları durulayın, ardından her bir istiridyeyi durulayana kadar kovaya geri koyun.
    • İsterseniz istiridyeleri evde akan suyun üzerinde de durulayabilirsiniz. Ancak onları plajda durulamak genellikle daha az dağınıktır.
    • Topladığınız istiridyelerden herhangi birini kaybetmemek için kovanızı devirmekten kaçının.
  2. adım 2 kırık ya da ölü istiridyeleri atın.
    Kırık ya da ölü istiridyeleri atın. Hasta veya ölü istiridyeler gıda zehirlenmesine neden olabilir. Kırık veya gevşek kabuklu istiridyelerin yanı sıra kötü koku yayan istiridyeleri de atın.
    • İstiridyeler öldükten sonra hızla çürümeye başlar ve tıpkı yengeçler gibi öldükten hemen sonra pişirilmelidir.
  3. adım 3 kovayı bir kapakla kapatın ve hasadınızı eve getirin.
    Kovayı bir kapakla kapatın ve hasadınızı eve getirin. İstiridyeleri kazmayı bitirdikten sonra kovayı bir kapakla kapatın. Kovayı arabanıza yerleştirin ve istiridyeleri saklamak için hemen eve getirin.
  4. adım 4 i̇stiridyeleri nemli bir bezle buzdolabına yerleştirin.
    İstiridyeleri nemli bir bezle buzdolabına yerleştirin. İstiridyelerinizi bir kaseye aktarın ve üzerlerini nemli bezlerle örtün. İstiridyeler su dışında sadece birkaç gün canlı kalacağından, pişirmeye hazır olana kadar kaseyi buzdolabınızda 1-2 gün saklayın.
    • Kaseyi musluk suyu ile doldurmayın, çünkü bu istiridyelerinizi öldürebilir. Nemli bezler onları canlı tutmak için yeterlidir.
    • Pişmiş istiridyeler buzdolabında 3-4 gün, dondurucuda ise 4 ay taze kalabilir.

Uzman Soru ve Cevapları

İpuçları

  • Bu yöntem tüm istiridye çeşitleri için geçerlidir, ancak jiletli istiridyeler genellikle daha derine iner ve kazmak için ek çalışma gerektirebilir.
  • Bazı yerlerde istiridye toplamak için istiridye kazı ruhsatı gerekmektedir. İstiridye kazmaya başlamadan önce, ruhsata ihtiyacınız olup olmadığını belirlemek için yerel yaban hayatı departmanınızla iletişime geçin.
  • Her istiridye türünün kuma gömülme şekli biraz farklıdır. Daha verimli bir şekilde bulmak ve kazmak için bölgenizdeki yaygın istiridye türlerini araştırın.

Uyarılar

  • Kırık veya ölü istiridyeler gıda zehirlenmesine neden olabilir veya topladığınız diğer istiridyeleri öldürebilir. İstiridyelerinizi saklamadan önce kabukları kırılmış veya kötü koku yayan istiridyeleri atın.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Sağlam ayakkabılar
  • Kıyafetlerin tamamen değiştirilmesi
  • Kürek
  • Kova
  • Kase
  • El bezi
  • Tırmık (isteğe bağlı)
  • İstiridye kazma ruhsatı (gerekirse)