Bir Saldırgan Nasıl Etkisiz Hale Getirilir

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir saldırgandan hemen kaçamıyorsanız, kendinizi korumanın en iyi yolu saldırıya geçmek ve kaçabilmeniz için onu geçici olarak etkisiz hale getirmektir. Hızlı ve agresif davranın ve savunmasız noktalarından birine (gözler, boğaz veya kasıklar gibi) kuvvetlice vurun. Aynı şekilde, sizi yakalarlarsa, kendinizi kurtarmak ve kaçmak için hızlı bir hamle yapın. Kullandığınız teknikler önemlidir, ancak yapılması gerekeni yapmak için toplamanız gereken acımasız tutum da önemlidir.

Adımlar

İlk Vuruş Seçenekleri

  1. adım 1 yumruğunuzla ya da avucunuzun içiyle solar pleksuslarına yumruk atın.
    Yumruğunuzla ya da avucunuzun tabanıyla solar pleksuslarına yumruk atın. Elinizi yumruk şeklinde kapatın veya açık tutun ve avucunuzun tabanıyla yönlendirin. Saldırganınızın göğüs kafesinin (göğüs kemiği) hemen altındaki yumuşak noktaya hızlı ve güçlü bir şekilde vurun.
    • Bu hareket büyük olasılıkla saldırganın nefesini kesecektir, özellikle de önceden karın kaslarını germemişse. Geçici olarak etkisiz hale geldiklerinde arkanızı dönün ve kaçmaya başlayın.
    • Burada anlatılan tüm tek hamleli vuruşlarda olduğu gibi, amaç saldırganı kaçabileceğiniz kadar uzun süre sersemletmektir. Sadece kaçamıyorsanız ek vuruşlarla devam edin.
  2. adım 2 açık elinizin yan tarafıyla koltuk altlarına vurun.
    Açıkta kalan elinizin yanıyla koltuk altlarına vurun. Saldırganınız kollarından birini kaldırırsa, açıkta kalan koltuk altına olabildiğince sert bir şekilde vurun. Elinizin serçe parmağınızın altındaki tarafını kullanın. Bu, kollarının geçici olarak uyuşmasına ve kısa süreli acıya neden olacaktır.
    • Pozisyonunuza bağlı olarak, dirseğinizi açıkta kalan koltuk altlarına da sokabilirsiniz.
    • Bunun etkili olabilmesi için olabildiğince sert vurmalısınız.
  3. adım 3 boynunu köprücük kemiğinin üstünden kırın veya dürtün.
    Köprücük kemiğinin üstünden boynunu kırın veya dürtün. Boyunlarının tabanını, köprücük kemiğinin hemen üstünü ve nefes borusunun bir tarafını hedefleyin. Açık elinizin yan tarafıyla, serçe parmağınızın hemen altından vurun.
    • Bu vuruş her zaman acı vericidir ve nefeslerinin kesilmesine ya da şahdamarlarına güçlü bir şekilde vurursanız bilinçlerini kaybetmelerine neden olabilir.
    • Tam bir vuruş yapamıyorsanız, parmak uçlarınızla bölgeyi güçlü bir şekilde dürtmek bile saldırganınızı sersemletebilir.
  4. adım 4 bir erkeğin kasığına diz atın veya testislerini sıkın.
    Bir adamın kasığına diz atın ya da testislerini sıkın. Dizinizi erkek saldırganın bacaklarının arasına olabildiğince sert bir şekilde sokun. Amacınız diz kapağınızla testislerini ezmektir. Onlar sersemlemişken kaçmaya çalışın.
    • Ayağınızla tekme atmayın, çünkü saldırgan bacağınızı tutup sizi yere düşürebilir. Diz darbesi çok daha hızlıdır ve savunması daha zordur, özellikle de saldırgana yakınsanız.
    • Dizinizi kullanamıyorsanız, saldırganın testislerini elinizle olabildiğince sert bir şekilde sıkın ve ardından koşun.
    • Kasıklara diz atmak kadın saldırganlarda da işe yarayabilir.
  5. adım 5 kulağına elinizle sertçe vurun.
    Kulaklarını çukurlaştırılmış bir el ile kuvvetlice tokatlayın. Elinizi hafifçe kavrayın ve saldırganın başının yan tarafına, tam kulağının üzerine vurun. Bu darbe, neden olduğu acıya ek olarak, kulak zarını yırtarak daha fazla acıya ve yönelim bozukluğuna neden olabilir.
    • Vurduğunuzda ağzı açıksa kulak zarını yırtma olasılığınız daha yüksektir.
    • Her iki kulağına aynı anda vurmak için iki elinizi de kullanabilirsiniz.
  6. adım 6 diz kapağının yan tarafına olabildiğince sert tekme atın.
    Diz kapağının yan tarafına vurabildiğiniz kadar sert vurun. Ayağınızın iç tarafı, ayak bileğinizin hemen altında, diz kapaklarından birinin hemen dış tarafına çarpacak şekilde hızlı ama güçlü bir şekilde tekme atın. Amacınız dizlerini bükmek ve siz kaçarken onları takip edemez hale getirmektir.
    • Bu hareketle dizindeki bağları koparmanız oldukça olasıdır, bu yüzden sadece bir saldırgan üzerinde kullanın. Ancak kullanmanız gerektiğinde, tüm gücünüzle vurun.
    • Dizinin yan tarafına tekme atamıyorsanız, ayağınızın altıyla diz kapağının önüne vuracağınız bir tekme de dizini bükebilir.
  7. adım 7 avucunuzun tabanını burnunun alt tarafına doğru sürün.
    Avucunuzun tabanını burunlarının alt tarafına doğru sürün. Avucunuzun tabanını burun deliklerine doğrultun ve yukarı doğru olabildiğince sert bir şekilde vurun. Muhtemelen burnunu kıracak, yakıcı bir acıya, çok fazla kanamaya ve görüşünü bulandıracak göz sulanmasına neden olacaksınız.
    • Pozisyonunuza bağlı olarak, dirseğinizi veya dizinizi bu şekilde burunlarına sokmak da aynı etkiyi yaratabilir.
    • Yeterince güçlü bir şekilde yapıldığında, bu hareketin yıkıcı ve potansiyel olarak ölümcül hasar vermesi mümkündür.
  8. adım 8 parmaklarınızla gözlerini dürtün.
    Parmaklarınızla gözlerini dürtün. İlk iki parmağınızı uzatın ve Three Stooges'dan biriymişsiniz gibi gözlerine saplayın, ancak ciddi bir şekilde ve tüm gücünüzle saldırın. Alternatif olarak, parmağınızla ya da başparmağınızla tek bir göze odaklanın.
    • Saldırıya uğradığınızda alıngan ya da tereddütlü olmayın. Parmaklarınızı göz çukurlarına sokun. Sizi göremezlerse, size saldıramazlar. Kalıcı göz hasarına neden olmanız mümkündür, ancak size saldırmak onların seçimidir.
    • Göz saldırınızı engellemek için ellerini kaldırabilseler bile, bu size dönüp kaçmak ya da ikinci bir saldırı (kasıklara diz gibi) yapmak için bir fırsat penceresi verecektir.
  9. adım 9 yumruğunuzla, avucunuzla, elinizle veya dirseğinizle nefes borusuna vurun.
    Yumruğunuzla, avucunuzla, elinizle veya dirseğinizle nefes borusuna vurun. Nefes borusu insan vücudundaki en kırılgan ve hassas noktalardan biridir. Doğrudan ve kuvvetli bir darbe saldırganın nefes alamamasına neden olur ve nefes borusunu ezen bir darbe ölümcül olabilir.
    • Saldırganınızın adem elması varsa, doğrudan ona nişan alın.
    • Saldırganın nefes borusunu parmaklarınız ve başparmağınız arasında yeterince güçlü bir şekilde sıkmak da nefes borusunu geçici olarak (hatta kalıcı olarak) ezebilir.

Kendinizi Serbest Bırakmak için Tepki Vuruşları

  1. adım 1 kolunuzu döndürün ve bileğinizi tutarlarsa ellerini tokatlayarak uzaklaştırın.
    Bileğinizi kavrarsa kolunuzu döndürün ve elini tokatlayarak uzaklaştırın. Saldırgan elini bileğinize doladıysa, kolunuzu aşağıya ve vücudunuzdan uzağa doğru hızlı ve sıkı bir daire çizecek şekilde sallayın. Siz daireyi tamamlarken saldırganın tutuşu muhtemelen biraz gevşeyecek ve elini tokatlayarak uzaklaştırmanıza izin verecektir.
    • İdeal olarak, ellerini tokatladıktan hemen sonra dönüp koşabilmeniz gerekir. Eğer bu mümkün değilse, diğer elinizi kullanarak burnunun alt tarafına vurmak gibi anında bir takip vuruşu hazırlayın.
  2. adım 2 gömleğinizin önünü tutarsa ellerini kendi ellerinizin arasına sıkıştırın.
    Gömleğinizin önünü tutarsa ellerini sizinkilerin arasına sıkıştırın. Ellerinizi sizi tutan elin her iki yanına yerleştirin ve olabildiğince sert ve hızlı bir şekilde sıkın. Aynı hareketle aşağı doğru ve vücudunuzdan uzağa doğru itin. Mümkünse hemen dönün ve koşun.
    • Gerekirse, kasıklara güçlü bir diz gibi hemen ikinci bir hareketle takip edin.
  3. adım 3 sizi arkadan tutarlarsa ayak parmaklarına veya ayak taraklarına kuvvetlice basın.
    Sizi arkadan tutarlarsa ayak parmaklarına ya da ayak tabanlarına kuvvetlice basın. Topuğunuzu ayak parmaklarının üst kısmına olabildiğince sert bir şekilde vurun ya da ayak başparmağı ile ayak bileği arasındaki bölgeyi hedefleyin. Neredeyse kesinlikle tutuşlarını bırakacaklardır ve hemen peşinizden koşamayacaklardır.
    • Hedefiniz ayak parmaklarını kırmak olsun - agresif olmalısınız!
  4. adım 4 dikkat çekmek için yüksek sesle ve agresif bir şekilde bağırın.
    Dikkat çekmek için yüksek sesle ve agresif bir şekilde bağırın. Saldırganınız sizi nerede yakalarsa yakalasın ya da vurursa vursun, karşılık verirken olabildiğince çok gürültü yapın. Bağırmak çevredekilerin dikkatini çekecek ve rakibinizin saldırıya devam etme olasılığını azaltacaktır.
    • İçgüdünüz 'Yardım edin!' diye bağırmak olacaktır, ancak 'Uzaklaşın!' veya 'Bırakın!' gibi daha agresif bir şey tercih edin. Sesinizin güçlü ve öfkeli çıktığından emin olun. Bu şekilde çevredekilerin dikkatini çekmeye devam edeceksiniz.
    • Ağzınızı kapatırlarsa, ayaklarına basın, gözlerini oyun, parmaklarını olabildiğince sert ısırın ya da yapabileceğiniz başka bir etkisiz hale getirme hareketi yapın.

Başarı Şansınızı Artırmak

  1. adım 1 becerilerinizi ve saldırganlığınızı geliştirmek için kendini savunma dersleri alın.
    Becerilerinizi ve saldırganlığınızı geliştirmek için kendini savunma dersleri alın. Bir kendini savunma dersi almak, bir saldırganı hızla etkisiz hale getirmek için ihtiyaç duyacağınız doğru teknikleri öğrenmenin en iyi yoludur. Ayrıca, saldırıya uğradığınızda kullanmanız gereken agresif, acımasız zihniyete erişmek için eğitim alacaksınız.
    • Amaç, tepkiniz içgüdüsel olana kadar antrenman yapmaktır; rakibiniz tepki vermeden önce onun zayıf noktalarını tespit edebilmeli ve onlara saldırabilmelisiniz.
    • Kendini savunma dersleri genellikle dövüş sanatları stüdyolarında, fitness kulüplerinde, toplum merkezlerinde, üniversite kampüslerinde ve diğer yerlerde sunulmaktadır.
  2. adım 2 mümkün olduğunca doğrudan çatışmadan kaçının.
    Mümkün olduğunca doğrudan çatışmadan kaçının. Potansiyel bir saldırgandan kaçabiliyorsanız, bunu yapın. İnsan kalabalığına katılma veya polisi arama şansınız varsa, bunları da yapın. Mümkün olduğunca her zaman fiziksel çatışmadan kaçının.
    • Ancak, bir saldırganla fiziksel çatışmanın kaçınılmaz olabileceğini de kabul edin. Böyle bir durumda, kendinizi savunmak için elinizdeki her türlü aracı kullanmaktan çekinmeyin.
  3. adım 3 önce ve güçlü bir şekilde saldırın ki kaçabilesiniz.
    Kaçabilmek için önce ve güçlü bir şekilde saldırın. Kendinizi doğrudan tehdit altında hissediyorsanız ve kaçamıyorsanız, saldırganın ilk hamleyi yapmasını beklemeyin. Önce etkisiz hale getirici bir darbe vurun, ardından ilk fırsatta kaçmaya çalışın.
    • Saldırganınızı etkisiz hale getirmek için acımadan saldırın. Size saldırmayı onların seçtiğini ve bu nedenle onlara verdiğiniz her türlü zararı hak ettiklerini unutmayın.
  4. adım 4 gerekirse kombine vuruşlar kullanın.
    Gerekirse kombine vuruşlar kullanın. Amacınız her zaman saldırganınızı tek ve hızlı bir vuruşla geçici olarak etkisiz hale getirmek olmalıdır, böylece kaçabilirsiniz. Ancak bu mümkün olmadığında, kaçma şansınız olana veya rakibiniz tamamen etkisiz hale gelene kadar hızlı bir şekilde bir vuruştan diğerine geçin.
    • Kendini savunma eğitimi, etkili kombinasyon saldırıları oluşturmanıza yardımcı olacaktır. Örneğin, gözlerine bir dürtme ile başlayabilir, kasıklarına bir diz ile devam edebilir ve ardından burnuna bir diz ile bitirebilirsiniz.
    • Kaçana kadar saldırın, kaçamıyorsanız - bu durumda saldırganınıza hareketsiz kalana, bilincini yitirene veya (başka bir seçenek yoksa) ölene kadar saldırın.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Silahlı bir saldırganı etkisiz hale getirmeye çalışmalı mıyım?
    Eğer size aktif olarak bir silahla vurmaya veya bıçaklamaya çalışıyorlarsa, evet. Orada öylece durup yaralanmayın! Aksi takdirde, sadece ellerinizi kaldırın ve taleplerini bekleyin. Eğer saldırganla aranızda güvenli bir şekilde kaçabileceğiniz bir mesafe varsa, bunu yapın.
  • Soru
    Ya soyulursam?
    Ne istiyorlarsa ver gitsin. Kavgayı riske atmaya değmez. Eşyalarınızı her zaman değiştirebilirsiniz, ancak bir soyguncuyla dövüşmeye çalışırken ciddi şekilde yaralanabilirsiniz.
  • Soru
    Kasıklarına tekme atmak doğru mu?
    Eğer saldırıya uğruyorsanız, her şey mübahtır. Birisi size zarar vermeye karar verirse 'adil dövüşler' söz konusu olduğunda hiçbir kural yoktur. Gözlerini oyun, ısırın, güvenli bir şekilde kaçmak için elinizden geleni yapın.

İpuçları

Uyarılar

  • Bu karşı hamleler en iyi silahsız bir saldırgana karşı kullanılır. Silahlı bir saldırgana karşı etkili olabilirler, ancak aynı zamanda çok daha büyük bir risk almış olursunuz. Böyle bir durumda daha fazla seçenek istiyorsanız, silahlı bir saldırganı nasıl etkisiz hale getireceğiniz konusunda eğitim alın.