Bir Suçluyu Tabanca ile Nasıl Etkisiz Hale Getirebilirsiniz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Diyelim ki en kötüsü oldu ve biri size silah doğrulttu. Bir suçluyu etkisiz hale getirmek için kullanabileceğiniz birçok teknik vardır, ancak bunların hepsi çok tehlikelidir. Tehdidi başka yollarla azaltıp azaltamayacağınızı görmek için önce durumu değerlendirmelisiniz. Profesyonel öz savunma eğitimi almak da iyi bir fikirdir.

Adımlar

Suçlunun Elinden Silahı Almak

  1. Böyle bir durumda amacınızın hayatınızı kurtarmak olduğunun farkında olun. Karşılık vermek hayatınızı kaybetme olasılığınızı büyük ölçüde artırır.
    • Ordu ya da polis tarafından eğitilmediyseniz veya özellikle bir rakibi silahsızlandırma konusunda kapsamlı bir dövüş sanatları eğitimi almadıysanız, bir tabancayla karşı karşıya kaldığınızda en güvenli seçenek, saldırganla birlikte bir araca girmek dışında, kişinin söylediği her şeyi yapmaktır. Bu durumda hayatınızla kumar oynuyorsunuz, filmlerdeki gibi değil ve neredeyse her durumda saldırganınız bu tür durumlarda sizden daha fazla deneyime sahip olacaktır.
    • Bu gibi durumlarda potansiyel mağdurlar tarafından yapılan en yaygın hatanın aşırı güven olduğunu unutmayın. Aşırı güven ölümlerin büyük çoğunluğuna yol açar. İkinci en yaygın hata ise karşı koymaktır. Bununla birlikte, bunu yapmanız gerektiğini hesaplayabileceğiniz zamanlar vardır. Örneğin, saldırganın amacının sadece mümkün olduğunca çok insanı öldürmek olduğunun açık olduğu bir okul saldırısına yakalandığınızı varsayalım.
  2. adım 2 kollarını bileklerinden tutun.
    Kolunu bileğinden kavrayın. Suçluyu etkisiz hale getirmeniz gerektiğine karar verdiyseniz, aksi takdirde vurulma ihtimaliniz varsa, silahı kendinizden uzağa doğru çevirin. Bu teknik çok tehlikelidir. Gerekli eğitimi almadıysanız, kesinlikle gerekli olmadıkça bunu denemeyin.
    • Amaç, silahı tuttuğunuzda vücudunuzdan uzağa doğrultulduğundan emin olmak ve döndürerek uzaklaştırmaktır.
    • Suçlunun başlangıçta konumlandığı yerden uzağa bakarken, silahın bulunduğu kolu sağa doğru çevirerek yarattığınız enerjiyi devam ettirin. Şimdi, silahlı adamın kolunu tutarken sağa doğru dönerken silahlı adamı yerde çevirin.
    • Elinizi saldıran kolun üzerinde tutun ve silahı alın. Ayrıca silahlı adamın üzerine çıkıp kolunu bacağınızla da tutabilirsiniz.
  3. adım 3 silahı alın...
    Silahı tut gun doğrudan elinden. Silahı aşağı doğru çevirin, bunu yaparken suçlunun parmağını kırın. Unutmayın, suçlunun parmağı tetikte olacak.
    • Silahı sağa doğru çevirin. Suçlu sizden daha güçlüyse tüm bu manevralar tehlikelidir ve ayrıca silahın ateş alıp çevredeki diğer insanlara çarpma riski vardır.
    • Silahı suçlunun yaralı elinden alın. Bileğini bükmek için sol elinizi kullanırken bileğini durdurmak için sağ elinizi kullanın, silahı tutun ve silahı aşağı itin. Bu çok önemlidir. Silahı aşağı doğru çevirmeden önce bileğini tutmazsanız, silahın kontrolünü elinde tutma riskini almış olursunuz.
    • İnsanlar sadece tek bir şekilde, baş ve işaret parmaklarıyla tutarlar. Kavrama esas olarak başparmağa dayandığında, başparmağa dirsek darbesi, yumruk darbesi veya kaldıraçla başparmağa karşı bir bükme hareketi ile saldırmak kavramayı kırabilir.
  4. adım 4 sırtınıza doğrultulmuş bir silahı etkisiz hale getirin.
    Sırtınıza doğrultulmuş bir silahı etkisiz hale getirin. Arkanızı dönün ve kollarının altına girip silahı suçlunun elinden alın.
    • Bundan sonra ilk iki adımdan birini uygulayabilirsiniz; ya suçlunun elindeki silahı çevirip parmağını kırmak isteyeceksiniz. Ya da sadece silahı elinden alın. Sol elinizi saldırganın silahının olduğu tarafa doğru hareket ettirin ve aynı zamanda vücudunuzu saldırganın sağ tarafına doğru hareket ettirin.
    • Bunu yapmadan önce ellerinizi teslim olur gibi sallayın ve ateş etmeyin deyin. Sol elinizi saldırganın silahının yanına götürdükten sonra, silahı saldırgana doğru çevirirken saldırganın ayakları arasında saat yönünün tersine dairesel bir adım atın.
    • Bileğiniz saldırganın sağ elini kilitlemeli ve silahı saldırganın boğazına doğru çevirerek saldırganı yere düşürmelidir. Bu hareketlerin her birinde amaç, silahı saldırganın elinden almadan önce yeniden konumlandırmaktır.
  5. adım 5 silahı kontrol edin.
    Silahı kontrol edin. Silahın kontrolünü ele geçirmelisiniz ki silahlı adam silahı size doğrultamasın. Bu hızlı gelişecek ve silahlı adam kontrolü yeniden kazanmaya çalışacaktır.
    • Öne doğru patlayın. Ağırlığınızı silahın üzerine içe ve aşağı doğru verin. Saldırganın silahı hareket ettirme kabiliyetini sınırlamak için silahı aşağı ve içe doğru indirmeye çalışıyorsunuz. Suçlu nasıl tepki verirse versin silahın üzerine ağırlık koymaya devam etmek için ayaklarınızı hareket ettirin.
    • Kalça kaslarınızı ve vücut ağırlığınızı kullanarak rakibinizin bileğine baskı uygulayıp onu yere düşürmek isteyeceksiniz. Tek bir hareketle saldırganın bileğine muazzam bir baskı uygulayın ve silahı güçlü bir şekilde kontrol ederken onu yere düşürün. Silahı çıkarmak için suçlunun başına, orta kısmına veya kasıklarına tekme atabilirsiniz.
    • Ya da saldırganın omzunun üzerinden uzanın ve tüfeğin dipçiğini sıkın. Silahın dipçiğini kavramak için sağ elinizi başparmağınız yere bakacak şekilde sokun. Saldırganın kaldıraç gücünü zayıflatmak için silahı kendinize doğru çekin ve kısa bir süre yukarı çekin. Silahı çekerek uzaklaştırın.

Vurulmayı Önleme

  1. adım 1 saldırgana istediğini verin.
    Saldırgana istediğini verin. Soygun gibi talepleri hayatınızı tehdit etmiyorsa, silahlı saldırganın taleplerine uymanız tartışmasız en az tehlikelidir.
    • Örneğin, bir soyguncu arabanızı, cüzdanınızı ya da çantanızı istiyorsa, bırakın alsın. Hayatınızı riske atmaya değmez. Nesneyi (cüzdan, araba anahtarları) arkalarına atmayı deneyin; nesneyi almaya gideceklerdir ve siz de kaçabilirsiniz.
    • Kişinin saldırgana istediğini verdiği ve yine de vurulduğu durumlar olmuştur. Bunun gibi hızlı akan, tehlikeli bir durum için kesin bir teknik yoktur.
  2. adım 2 ateş hattını yeniden yönlendirin.
    Ateş hattını yeniden yönlendirin. Kendinizi savunmak için en iyi yaklaşım, öncelikle size yönelik en yakın tehdidi ortadan kaldırmaktır. Eğer size bir silah doğrultulmuşsa, bu açıkça sizin için acil bir tehlikedir.
    • Kendinizi ateş hattından uzaklaştırmanız gerekir. Bunu ateş hattının yönünü değiştirerek ya da kendinizi hareket ettirerek yapabilirsiniz. İlk hareketinizi küçük ve fark edilmeyecek şekilde yapın. Dönmek veya ateş hattından çıkmak için büyük bir hareket yaparsanız, saldırganın silahını ateşlemesini tetikleyebilirsiniz.
    • Elinizle yeniden yönlendirin. Ateş hattını daha az hayati bölgeden geçecek şekilde yönlendirmek için elinizi kullanın. Silahı mümkün olan en kısa hat boyunca yanal olarak hareket ettirin. Silah göğsünüze doğrultulmuşsa, sola veya sağa doğru hareket ettirin. Silahı yukarı doğru da itebilirsiniz.
  3. adım 3 kaçın.
    Kaçın. Bu bir olasılıktır, ancak çok tehlikeli olabilir çünkü silahlı adam sizi vurabilir.
    • Bu tekniği denerseniz, saldırganın dikkatini dağıtmak için başka bir yöne doğru koşarken bir şeyi - örneğin cüzdanınızı - bir yöne doğru fırlatın. Zikzak çizerek ya da tahmin edilemeyen bir şekilde koşun.
    • Tekrar ediyorum, bu çok tehlikeli bir hareket. Öte yandan, durumla ilgili her şey tehlikeli. Sadece taleplere uymak en iyi seçenek olabilir. Eğer kişi sizi henüz görmediyse, örneğin aktif bir silahlı saldırı durumunda olduğu gibi, önce kaçın, sonra saklanın (bir kapının arkasına barikat kurarak), daha sonra bulunursanız savaşın.
  4. adım 4 niyetinizi telgrafla bildirin.
    Niyetinizi telgrafla bildirin. Harekete geçmeye hazır olana kadar veya hazır olmadığınız sürece, silahlı kişiye ne yapmak üzere olduğunuzu yapmadan önce açıkça belirtin.
    • Örneğin, yapmadan önce 'Şimdi cüzdanımı çıkarıp size vermek için elimi cebime atacağım' gibi bir şey söyleyin.
    • Bunu yaparken silahlı adamı inceleyin. Onunla ilgili benzersiz ve daha sonra polisin silahlı kişiyi teşhis etmesine yardımcı olacak bir şey bulun.
  5. adım 5 suçlunun dikkatini dağıtın.
    Suçlunun dikkatini dağıtın. Diyelim ki sizi öldürmek için orada olduğunu bildiğiniz kararlı bir saldırganla karşı karşıyasınız. Bu, saldırganın amacının soygun değil, geçmişteki okul saldırılarında görüldüğü gibi öldürmek olduğu anlamına gelir.
    • Mümkünse kaçmaya çalışın. Binadan ya da bölgeden çıkın.
    • Kaçmak imkansız hale gelirse saklanın. Telefonunuz sessizdeyken bir kapının arkasında barikat kurun. Acil servisi aramadan önce kapının iyice kapandığından emin olun.
    • Saldırgan sizi bulursa savaşın. Saldırganlara fırlatmak ya da vurmak için sandalye, dizüstü bilgisayar, ders kitabı vb. silahlar hazırlayın. Bu en iyi grup halinde yapılır, ancak tek başına da işe yarar. Amaç ne olursa olsun saldırganı alt etmektir.
    • Bunu yapmadan önce diğerleriyle bir araya gelin. Silahlı adamın silahını kavrayın ve hızla vücudunuzdan uzağa doğru çevirin. Silahlı adam silahı sizden geri çekerken silahı tutmaya devam edin ve ağırlığınızı öne doğru itin, ardından yüzüne veya boğazına çok sert bir yumruk atın. Silahın ateş etmeyen ucunu tutmak için elinizi kullanın. Katilin kasığına diz atın. Ya da ellerinizi bir motosiklet motorunu çalıştırır gibi çevirerek silahlı adamın parmağını tetik korkuluğunun içinde kırın.

Suçluyu Atmak

  1. adım 1 ellerinizi kaldırın ve korkmuş ve pasif davranın.
    Ellerinizi kaldırın, korkmuş ve pasif davranın. Onlara meydan okumazsanız belki saldırgan size zarar vermeyecektir. Eğer saldırganı etkisiz hale getirmeyi planlıyorsanız, ilk başta pasif ve hürmetkar davranarak onu da atlatmak isteyebilirsiniz.
    • İdeal olarak, yapmanız gereken tek şey itaat etmektir ve riskli bir şeye kalkışmanız gerekmeyecektir.
    • Mümkün olduğunca işbirlikçi ve pasif davranın. Şöyle bir şey söyleyin, 'Hey, endişelenme, sorun istemiyorum. Ne istiyorsun?' gibi bir şey söyleyin. Saldırgana bir tehdit olmadığınız izlenimini verin
    • Kollarınızı tabancadan daha yükseğe kaldırın ve sabit tutmayın. Saldırganın çevresel görüşünü azaltmak ve ellerinizi ileri doğru hareket ettirerek yapmak üzere olduğunuz savunma hareketini gizlemek için tekrarlayan bir şekilde yan yana sallayın.
  2. adım 2 kolunuzu alın's length from the gun.
    Silahtan bir kol boyu uzaklaşın. Hızlı bir hareketle, önce başınızı hareket ettirin ve silahı tutun.
    • Silahı vücudunuzdan uzağa çevirin. Silahlı adamın bileğini içeri çevirin. Yumruk, tekme veya her ikisini birden kullanarak silahlı kişinin dikkatini dağıtın.
    • Silahın altına uzanın, boştaki elinizi horozun üzerine koyun ve namlunun her zaman nereye doğrultulduğunun farkında olun. Silahlı adamı tekmelerken, yere vururken veya diz çöktürürken iki elinizi de silahın üzerinde tutun. İki eliniz de sıkıca silahın üzerindeyken ve silahlı adamın bileği bükülmüşken silahı çekip alın. Şimdi silah sizde.
  3. adım 3 silahı aldıktan sonra geri adım atın.
    Silahı aldıktan sonra geri adım atın. Silahı aldıktan sonra en iyi senaryo, ateş etmek zorunda kalmadan kaçmaktır.
    • Silahla kaçmak. Silahlı adam üzerinize gelmeye devam ederse, başka seçeneğiniz olmayabilir, ancak silahın içinde olduğundan emin olmak için şarjörün altına dokunarak silahı ellerinizle kontrol edin.
    • Bağırın, gürültü yapın ve dikkat çekmeye çalışın. Umarım silahlı adam kaçar. Tekrar ediyorum, amaç silahı ateşlemek zorunda kalmamaktır. Nefsi müdafaa yasalarını öğrenin. Ölüm ya da büyük bedensel zarar tehlikesiyle karşı karşıyaysanız birçok durumda kendinizi savunma hakkına sahipsiniz.
  4. 4. adım sakin olun.
    Sakinliğinizi koruyun. Panik göstermek istemezsiniz çünkü bu, silahlı kişinin paniklemesine neden olabilir ve bu çok tehlikelidir.
    • Psikolojik avantajınızı korumak istiyorsunuz. Silahlı kişiyle göz teması kurun. Bu onu sizi bir insan olarak görmeye zorlayacak ve sizi vurmasını zorlaştıracaktır. Ancak bunu korkutucu ya da meydan okuyan bir bakış haline getirmeyin.
    • Bağlamı hesaplayın. Kişi size neden silah çekiyor? Eğer amaç soygun ise, silahlı kişinin amacı sizi öldürmek olmayabilir. Eğer silahlı kişinin amacının mümkün olduğunca çok insanı öldürmek olduğu bir toplu katliamda hedef alınıyorsanız, bu çok farklı bir senaryodur. Eğer saldırganın amacının sizi öldürmek olup olmadığından emin değilseniz, silahı almanıza gerek kalmadan saldırganın hayatınızı bağışlamasını umabilirsiniz.
  5. adım 5 tehlikeli durumlara girmekten kaçının.
    Tehlikeli durumlara girmekten kaçının. Kullanmanız gerekme olasılığını azaltmanın yolları vardır kendini savunma ilk etapta.
    • Tek başınıza yürümekten kaçının, özellikle de geceyse, kadınsanız ve engelliyseniz. Suçlular savunmasız anları kollarlar. Eğer sarhoşsanız ve sokakta yürüyorsanız, sizi hedef olarak görebilirler. Etrafta para veya pahalı mücevherler göstermeyin.
    • Çevrenizin farkında olun. Başınız eğik yürümeyin veya cep telefonuyla konuşarak dikkatinizi dağıtmayın. Etrafınızda neler olup bittiğinin her zaman farkında olun. Koşmanıza izin verecek ayakkabılar giyin.
    • Bulunduğunuz eyalette yasalsa ve uygun eğitimi almışsanız gizli taşıma izni almayı düşünebilirsiniz. Eğer varsa, üniversitenizde, apartmanınızda ya da iş yerinizde bir güvenlik refakatçisi isteyin. Yaşadığınız yerde yasalsa göz yaşartıcı sprey veya biber gazı taşıyın.
    • Silah savunması açısından, bir silaha karşı savunma yapmanın en iyi yolu onu nasıl kullanacağınızı öğrenmektir. Eğer bir silahın nasıl ateşleneceğini, nasıl ateşleneceğini ve nasıl söküleceğini bilmiyorsanız, tehdit edildiğinizde silahla etkili bir şekilde başa çıkmanız daha zordur.

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları

  • Gözünüzü silahtan ayırmayın, ancak tüm dikkatinizi oraya vermeyin. Saldırganın başka vücut parçaları ve muhtemelen kullanabileceği silahları vardır.
  • Silah en iyi hafif bir mesafede kullanılır. Bu mesafe atıcı için bir avantajdır. Avantajı dezavantaja çevirmek için bu mesafeyi kapatın.
  • Eğer biraz bile emin değilseniz güvenli davranın ve onlara istediklerini verin. Sahip olduğunuz hiçbir şey hayatınızdan değerli değildir.

Uyarılar

  • Saldırganınızı öldürmekten başka seçeneğiniz olmayabilir. Her ne kadar tatsız olsa da, bazen bu en güvenli seçenektir. Ancak bundan kaçınabiliyorsanız, KAÇININ.
  • Gaspçının size karşı kullandığı silahtan başka birçok silaha sahip olabileceğini unutmayın.
  • Eğer polis oradaysa, bırakın işlerini yapsınlar. Bunun için eğitilmişlerdir. Hareket etmek ya da saldırganı etkisiz hale getirmeye çalışmak polisin ateş hattına girmenize ya da saldırgan tarafından vurulmanıza neden olabilir.
  • Aşırı nefsi müdafaa durumlarında bile birini öldürmek veya ciddi şekilde yaralamak, başınızın yasalarla derde girmesine ve hatta hapsedilmenize neden olabilir. Uygun tıbbi tedaviyi alabilmeleri için saldırganınıza verebileceğiniz her türlü yarayı bildirdiğinizden emin olun.