Bıçaklı Biri Nasıl Etkisiz Hale Getirilir?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Umarım hiçbir zaman bıçaklı biriyle yüzleşmek zorunda kalmazsınız. Bıçağa karşı çıplak elle dövüşmek potansiyel olarak ölümcüldür (yaralanma riski yaklaşık %80'dir), bu nedenle mümkünse her zaman bir saldırgandan kaçmaya çalışmalısınız. Ancak bıçaklı bir saldırganla yüzleşmek zorunda kalırsanız, kendinizi nasıl savunacağınızı ve bıçağı nasıl uzaklaştıracağınızı bilmek hayatınızı kurtarabilir.

Adımlar

Kendinizi Savunmak

  1. adım 1 mümkünse kendinizle saldırgan arasında mesafe yaratın.
    Mümkünse kendinizle saldırgan arasında mesafe oluşturun. Bıçaklı bir saldırganla bire bir yüzleşmeniz gerektiği ortaya çıkarsa, geri çekilerek başlayın. Kendinizle saldırgan arasına mümkün olduğunca mesafe koymaya çalışın. Uzmanlar sizi bıçaklı bir saldırıdan koruyacak mesafe olarak yedi metreyi önermektedir.
    • İlk etapta birinin size bıçakla saldırdığı bir duruma düşmekten kaçınmak için, üç kendini savunma biçiminden ikisini düzenli olarak kullanmayı deneyin: durumsal farkındalık ve sözlü gerilimi azaltma.
  2. adım 2 bir nesneyi kalkan olarak kullanın.
    Bir nesneyi kalkan olarak kullanın. Bir rakibi veya saldırganı etkisiz hale getirmek istiyorsanız, bunu doğru zamanda yapmanız gerekecektir. Beklerken, bir nesneyi kalkan olarak kullanarak kendinizi koruyabilirsiniz. Tahta veya çöp kutusu kapağı gibi sert, katı bir nesne bulmaya çalışın, ancak herhangi bir nesne (hatta bir palto, battaniye vb.) yardımcı olabilir. Ani saldırılara karşı kendinizi korumak için nesneyi önünüzde tutun.
    • Bir kalkan, hassas bölgelerinizin korunmasına yardımcı olacaktır. En savunmasız bölgelerinizin göbeğinizde (göğüs, karın) olduğunu unutmayın, bu nedenle her şeyden önce bunları koruyun.
  3. adım 3 vücudunuzu saldırgana dik tutun.
    Vücudunuzu saldırgana dik tutun. Doğrudan saldırganın önünde durmamaya çalışın; bu sizi saldırılara karşı daha savunmasız hale getirir. Bunun yerine, mümkünse saldırganın yanında durun. Bu şekilde, saldırganın size doğru hamle yapmak için dönüp dönmediğini görme şansınız olur ve tepki vermek için biraz daha fazla zamanınız olur.
    • Bir saldırgan size yumruk atıyor, zıplıyor, tekmeliyor veya bıçaklıyorsa, kendinizi korumak ve daha iyi bir konuma getirmek için ayaklarınızı hareket ettirmeniz çok önemlidir. Bir saldırıyı tamamen önleyemeseniz veya engelleyemeseniz bile, aksi takdirde neden olacakları hasarı azaltmayı umabilirsiniz.
  4. adım 4 saldırıları engelleyin ve yeniden yönlendirin.
    Saldırıları engelleyin ve yeniden yönlendirin. Siz bıçağı alamadan saldırgan size doğru hamle yaparsa, yan tarafa doğru adım atarak yolundan çekilin. Saldırgan daha sonra tekrar sizinle yüzleşmek için dönebilir. Hazırlıklı olun ve saldırganın yanına doğru hareket edin, böylece doğrudan size doğru gelen bıçak darbelerinden kaçınabilirsiniz.
  5. adım 5 saldırganın yönünü değiştirin's arm if he or she strikes.
    Saldırgan saldırırsa kolunun yönünü değiştirin. Eğer saldırgan size doğru hamle yaparsa ve siz yolunuzdan çekilemezseniz, size doğru hamle yapan saldırganın kolunu tutun. Mümkünse tutmak için iki elinizi de kullanın. Saldırganın kolunu çekin ve saldırganın momentumunu kullanarak onu yere fırlatın, bıçağı sizden uzakta tuttuğunuzdan emin olun.
  6. adım 6 el altından bıçak saldırısını durdurun.
    El altından bıçak saldırısını durdurun. Saldırgan yukarı doğru bir hareketle size doğru hamle yaparsa, saldırganın elini kesmek için elinizin bıçağını kullanın. Bunu güçlü bir şekilde yapın ve saldırganın kolunu geriye doğru itecektir. Bıçağın sizden uzak durması için ellerinizi kullanarak saldırganın kolunu geriye doğru itin ve tutun. Saldırganın kolunu sert bir yüzeye çarpın ya da bıçak elinden düşene kadar baskı uygulayın.
  7. adım 7 saldırganı yerden fırlatın.
    Saldırganı yerden fırlatın. Saldırgan bıçakla size doğru hamle yaparsa, geri çekilin ve hala saldırganla karşı karşıya olacak şekilde yere düşüyormuş gibi yapın. Ön kollarınızın üzerinde durun, sol ayağınızı yukarıda tutun ve saldırganın yaklaşmasını bekleyin. Saldırgan ayağınıza yaklaştığında, sol ayağınızı topuğuna doğru koyun. Sağ bacağınızı saldırganın dizinin arkasına olabildiğince sert bir şekilde vurarak saldırganı uzaklaştırın. Eğer bunu doğru yaparsanız, saldırgan yüz üstü düşecek ve bıçak sizden uzağa yönelecektir.

Saldırma

  1. adım 1 silahı kontrol etmeye odaklanın.
    Silahı kontrol etmeye odaklanın. Saldırgana saldırmaya çalışmayın. Öncelikli hedefinizin kendinizi güvende tutmak olduğunu unutmayın. Saldırgandan uzaklaşamıyorsanız, bu tehlike kaynağını ortadan kaldırmak anlamına gelir: bıçak.
  2. adım 2 saldırganı yakalayın's limb with both hands.
    Saldırganın kolunu iki elinizle kavrayın. Bıçağı saldırganın elinden almaya hazır olduğunuzda, kolunu olabildiğince çabuk kavrayın. Mümkünse iki elinizi de kullanın. Saldırganın kolunu sabitlemeye çalışın (yerinde tutun). Saldırgan muhtemelen elinizden kurtulmaya çalışacağı için bu zor olacaktır, bu yüzden elinizden geldiğince sıkı tutunmalısınız.
  3. adım 3 saldırganı yaralayın's hand.
    Saldırganın elini yaralayın. Saldırganın elini olabildiğince hızlı bir şekilde sert bir yüzeye çarpın. Gerekirse saldırganın bileğini veya elini kırmayı bile deneyebilirsiniz. Saldırganın elini herhangi bir şeye çarpamıyorsanız, yaralanana kadar koluna uygulayabildiğiniz kadar çok baskı uygulamaya odaklanın. Bu iyi giderse, saldırganın bıçak üzerindeki baskısı gevşeyecek ve silah düşecektir.
  4. adım 4 bıçağı uzak tutun.
    Bıçağı uzak tutun. Saldırgan silahsızlandırıldıktan sonra bıçağın ulaşamayacağı bir yerde olduğundan emin olun. Saldırganın bıçağa ulaşamaması için bıçağı tekmeleyin, itin veya fırlatabildiğiniz kadar uzağa fırlatın.
    • Saldırgan silahsızlandırıldıktan sonra güvenli bir yere kaçmaya çalışın.
  5. adım 5 gerekli ve mümkünse bir silah kullanın.
    Gerekli ve mümkünse bir silah kullanın. Eğer saldırgan siz onu etkisiz hale getirdikten sonra hala size zarar vermeye çalışıyorsa ve siz kaçamıyorsanız, kendinizi savunmak için ölümcül olmayan bir silah (bıçak değil) kullanmaya çalışın. Şunları yapabilirsiniz:
    • Saldırgana kum, taş ya da başka küçük nesneler fırlatabilirsiniz. Sıcak kahve veya buzlu su bile işe yarayabilir.
    • Saldırgana elinizdeki herhangi bir nesneyle vurun: bir sopa, sandalye, kitap vb. Saldırgana vurmak için bir ceketi kırbaç gibi bile kullanabilirsiniz.
  6. adım 6 saldırganı etkisiz hale getirin.
    Saldırganı etkisiz hale getirin. Elinizde size yardımcı olacak herhangi bir nesne yoksa, kendi vücudunuzu kullanarak saldırganı yaralamaya veya hareketsiz hale getirmeye çalışın. Örneğin:
    • Saldırganın karnına kafa atınız.
    • Saldırganın yüzüne, özellikle gözüne, burnuna veya şakağına vurun.
    • Saldırganın dizlerine veya kasıklarına tekme atın.

Durumdan Çıkmak

  1. adım 1 kaç, saklan, savaş.
    Kaç, saklan, dövüş. Bir saldırganla karşı karşıya kaldığınızda RHF'yi hatırlayın: kaç, saklan, dövüş. İlk taktiğiniz, eğer kendinize zarar vermeden kaçabiliyorsanız, kaçmak olmalıdır. Bölgeden kaçamıyorsanız, kilitlenebilen bir oda veya bir tür siperin arkası gibi güvenli bir yerde saklanmaya çalışın. Saldırgana sadece son çare olarak karşılık vermelisiniz.
  2. adım 2 mümkün olduğunca sakin kalın.
    Mümkün olduğunca sakin kalın. Bıçaklı bir saldırganla karşı karşıyaysanız, sakin kalmak için çok çalışmalısınız. Bu çok zor olacaktır, çünkü bu son derece stresli bir durumdur. Ancak paniklememek hayatınızı kurtarabilir. Temel bir planın adımlarını aklınızda bulundurmanız size yardımcı olacaktır:
    • Sakin olun
    • Mümkünse yardım için sessizce işaret verin
    • Göz temasını koruyun
    • Zaman için oyalayın
    • Saldırganla konuşmaya devam edin
    • Saldırganın verdiği tüm talimatları izleyin
    • Mümkünse kendinize veya başkalarına zarar verme riskine girmeyin
    • Bıçağın kendisini tutmaya çalışmayın
  3. adım 3 uzaklaşın.
    Uzaklaşın. Eğer karşılık vermeniz ve saldırganı etkisiz hale getirmeye çalışmanız gerekiyorsa (örneğin saldırgan sizi bıçaklamaya çalışıyorsa), bunu yapın. Ancak, çatışma sırasında herhangi bir noktada mümkünse, saldırgandan uzaklaşın.
    • Saldırgandan uzaklaşmaya çalışarak başlayabilirsiniz. Birkaç metre uzaklaştığınızda kaçmayı deneyebilirsiniz.
    • Saldırganın dikkati dağılırsa veya sizden uzaklaşırsa, güvenli bir yere gelene kadar olabildiğince hızlı kaçmak için bu fırsatı kullanın.
    • Düz bir çizgide koşmayın; bunun yerine zig-zag veya daha düzensiz bir hareketle ilerleyin. Bu, saldırganın kafasını karıştıracak ve kaçmanıza yardımcı olacaktır.
  4. adım 4 mümkün olan en kısa sürede 911'i arayın.
    Mümkün olan en kısa sürede 911'i arayın. Bunu yapmak güvenli olduğunda (saldırgan ayrıldığında veya siz kaçabildiğinizde), yardım için 911'i veya başka bir acil durum numarasını arayın. Saldırganın mümkün olduğunca ayrıntılı bir tarifini verin ve neler olduğunu/olduğunu açıklayın.

Uzman Tavsiyesi

  • Silahı saldırgandan izole edin. Birisi sizi yakın mesafeden bıçakla tehdit ediyorsa, ilk önceliğiniz silahı izole etmek, yani saldırganın elini kilitleyerek silahı hareket ettirmesini engellemektir. Ardından silahı kilitli tutarak saldırganı yere yatırmak için kasıklarına vurun. Ardından, artık hareket edemeyecek hale gelene kadar tekmeleyin.
  • Etrafınızda ne varsa silah olarak kullanın. Uzaktayken, etrafınızda bir saptırma aracı veya silah olarak kullanabileceğiniz bir şey arayın. Hatta bir şeyi alıp saldırganın gözlerine fırlatabilirsiniz.
  • Zihniyetiniz başarınız için çok önemlidir. Bir 'kazanan zihniyeti' geliştirmelisiniz. Bu, ne olursa olsun o dövüşü kazanacağınıza önceden karar vermeniz gerektiği anlamına gelir. Bu, tereddütlerin üstesinden gelmenize yardımcı olur ve sizi yenmeyi daha zor hale getirir.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Biri size bıçak çekerse ne yaparsınız?
    Önceliğiniz kaçmak olsun. Tartışma sırasında bacaklarınızı hareket ettirin, ister kaçıyor, ister uzaklaşıyor ya da tekmeliyor olun, böylece kaçmayı deneyebilirsiniz.

Video

İpuçları

  • Bir kendini savunma dersi alın. Bıçaklı bir saldırganla ve diğer tehlikelerle başa çıkmak için size pratik ipuçları sağlayabilecek birçok eğitim kursu ve seminer vardır. Bölgenizde hangi kendini savunma eğitim fırsatlarının olduğunu öğrenmek için yerel polis departmanınıza, üniversitenize veya toplum merkezinize danışın.
  • Bıçaklı bir saldırıya uğramanın potansiyel olarak hayati tehlike oluşturduğunu unutmayın:
    • Kendini savunmak, açıkça yasadışı bir şey (özellikle ağır bir suç) yapan kişileri yakalamak veya bir polis memuru olarak tutuklama yapmak amacıyla bunu yapmak, yalnızca kişi herhangi bir anda büyük bir bedensel zarar veya ölümcül güç tehdidi oluşturuyorsa yasal olarak haklıdır. Ancak,
    • Bunu başka herhangi bir şey için yapmak failin hatasıdır ve daha da önemlisi yasa dışıdır. Herkesin, kendisine ikincisi yapılmadan işine devam etme hakkı vardır.
  • Polis memuru olmayan biri tarafından bıçaklı saldırıya uğrarsanız ve yasadışı bir şey yapmadıysanız, en kısa sürede acil servisi arayın!
  • Bunu nefsi müdafaa amacıyla yapmak, açıkça yasadışı bir şey (özellikle ağır bir suç) yapan kişileri yakalamak veya bir polis memuru olarak tutuklama yapmak, yalnızca kişinin herhangi bir anda büyük bir bedensel zarar veya ölümcül güç tehdidi oluşturması durumunda yasal olarak haklı görülebilir. Ancak,
  • Bunu başka herhangi bir şey için yapmak failin hatasıdır ve daha da önemlisi yasa dışıdır. Herkes, kendisine böyle bir şey yapılmadan işine devam etme hakkına sahiptir.

Uyarılar

  • Asla yasadışı bir şey yapmayın, özellikle de büyük bedensel zarar veya ölümcül güç içeriyorsa, çünkü birisi sizi durdurmak için hemen bıçakla tehdit edebilir:
    • Büyük bedensel zarar veya ölümcül güç içeren şiddet içeren bir suç işlemek (örneğin nefsi müdafaa)
    • Açıkça yasadışı bir şey yaptıktan sonra (örneğin bir vatandaşın tutuklanmasıyla), işlediğiniz suçta ve/veya gözaltına direnmek için büyük bedensel zarar veya ölümcül güç kullanıldığında ve
    • Sizi tutuklayan kişi bir polis memuruysa, işlediğiniz suçta ve/veya tutuklamaya direnmek için büyük bedensel zarar veya ölümcül güç kullanıldığında, masum olsanız bile yasadışı olan tutuklamaya direnmek.
  • Büyük bedensel zarar veya ölümcül güç içeren şiddet içeren bir suç işlemek (örneğin nefsi müdafaa)
  • Açıkça yasadışı bir şey yaptıktan sonra (örneğin bir vatandaşın tutuklanmasıyla), işlediğiniz suçta ve/veya gözaltına direnmek için büyük bedensel zarar veya ölümcül güç kullanıldığında ve
  • Sizi tutuklayan kişi bir polis memuru ise, işlediğiniz suçta ve/veya tutuklamaya direnmek için büyük bedensel zarar veya ölümcül güç kullanılmışsa, tutuklamaya direnmek, masum olsanız bile yasadışıdır.