Bilardo Masası Nasıl Sökülür?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bir bilardo masasını sökmek için doğru aletler ve bir miktar kas gerekir. Standart bir ev bilardo masasının ahşap çerçevesi, ağır arduvaz yatağı ve deri düşme cepleri vardır. Jetonla çalışan masalar, top iade mekanizmalı masalar ve sunta yüzeyli masaları sökmek çok daha zordur.

Adımlar

Standart Kayrak Masa

  1. adım 1 cepleri masadan ayırın.
    Cepleri masadan ayırın. Varsa cep astarlarını çıkarın. Cep kayışlarını masaya bağlayan vidaları veya zımbaları çıkarın. Zımba sökücünüz yoksa, zımbaları düz uçlu bir tornavida ile kaldırın. Cepleri şimdilik yerinde bırakın.
    • Bu genellikle masanın altından daha kolaydır. Düşen zımbalara karşı korunmak için gözlük takın.
  2. adım 2 her bir rayın altındaki ray cıvatalarını çıkarın.
    Her bir rayın altındaki ray cıvatalarını çıkarın. Her rayın altında genellikle üç veya dört cıvata vardır. Bunları bir lokma anahtarla sökün.
    • Eski bilardo masalarında iki delikli özel cıvatalar olabilir. Bunları çıkarmak için bir bilardo masası tedarik mağazasından çatallı bir alet sipariş edin.
  3. adım 3 rayları ve cepleri çıkarın.
    Rayları ve cepleri çıkarın. Kolayca ayrılan ray bölümlerini ayırın ve bir kenara koyun. Bir köşeye iki ray takılıysa, başka bir kişinin yardımıyla bunları masanın üzerine ters çevirin, ardından iki bölümü birbirinden ayırın. Cepleri de bir kenara koyun.
    • Rayları çevirirken dikkatlice yerleştirin ve yan ceplere çarpmamaya özen gösterin.
  4. adım 4 keçeyi kayrak yatağından ayırın.
    Keçeyi arduvaz yatağından ayırın. Keçe genellikle ya yapıştırılmış ya da arduvazın ahşap desteğine zımbalanmıştır. Zımbalanmışsa, yırtılmaları önlemek için her bir zımbayı dikkatlice çıkarın. Yapıştırılmışsa, keçenin kenarını çok nazikçe geriye doğru çekin (asla yukarı veya öne doğru değil), masanın etrafında ilerleyin. Keçeyi çıkardıktan sonra dikkatlice katlayın. Kırışıklıkları ve buruşmaları önlemek için katlama çizgilerine bastırmayın.
    • Keçe yıpranmışsa, yırtmayı düşünün ve yeni keçe montajı yeniden montaj sırasında.
  5. adım 5 arduvaz vidalarını bir matkapla sökün.
    Arduvaz vidalarını bir matkapla sökün. Bu vidalar genellikle masanın köşelerindedir, ancak yanlar ve orta kiriş boyunca da olabilir.
    • Vidaların üzerinde balmumu veya macun bulursanız, kayrak taşını çizmeden vida başını ortaya çıkarmak için bir tornavida ile dikkatlice kazıyın.
  6. adım 6 her bir kayrak levhayı kaldırın ve yana yerleştirin.
    Her bir arduvazı kaldırın ve kenara yerleştirin. Çoğu masada üç arduvaz levhadan yapılmış bir oyun yüzeyi vardır ve her biri 250 lbs (110 kg) ağırlığında olabilir. Birkaç arkadaşınızdan yardım alın ve mümkün olduğunca dikkatli bir şekilde taşıyın. Kayrak taşlarından birinde oluşacak bir çizik veya yonga masayı mahvedebilir ve üç kayrak taşının da pahalı bir şekilde değiştirilmesini gerektirebilir.
    • Tek parça arduvazlar 800 lbs (360 kg) ağırlığa kadar çıkabilir. Bunları taşımanıza yardımcı olması için birkaç güçlü kişiyi görevlendirin.
  7. adım 7 çerçeveyi sökün.
    Çerçeveyi sökün. Masayı ters çevirin ve ayakların cıvatalarını sökün. Son hafif parçaları da ayırın ve artık hazırsınız.
  8. adım 8 kayrak taşını dikkatlice taşıyın.
    Arduvazı dikkatlice taşıyın. Taşınması en zor parça, hem ağır hem de kırılgan olan arduvaz masa tablasıdır. Arduvazın bir mobilya çekicisine yan yatırılarak yüklenmesi için birkaç güçlü kişi görevlendirin. Arduvaz tablayı bir mobilya kayışıyla sıkıca yerine sabitleyin. Kamyonla taşınıyorsa, kayışı arduvazın etrafına ve kamyon çıtalarına sabitleyin. Mümkünse, bir kaldırma kapağı kullanarak kamyona yükleyin.
    • Bilardo masasını depoya koyarsanız, iklim kontrollü bir depolama birimi veya sıcaklık ve nemde minimum değişiklik olan bir oda seçin. Arduvaz levhayı plastik örtü üzerine yerleştirin ve üzerine daha fazla plastik örtü bantlayın. Dikkatlice katlanmış keçeyi kapalı bir plastik torbada, diğer tüm bileşenleri ise taşıma battaniyeleri veya diğer koruyucu malzemelerle saklayın.

Mekanize veya Kayraksız Bilardo Masası

  1. adım 1 jetonla çalışan bir masadan sadece rayları ve ayakları çıkarın.
    Jetonla çalışan bir masadan sadece rayları ve ayakları çıkarın. Ray cıvatalarını lokma anahtarla sökün ve masadan ayırın. İki ray uzunluğu bir köşeye bağlıysa, nazikçe ayırmadan önce bunları ters çevirmeniz gerekebilir. Masayı dikkatlice ters çevirin ve ayakların cıvatalarını sökün. Jetonla çalışan mekanizmanın sökülmesi yeniden montajı zorlaştırabileceğinden veya imkansız hale getirebileceğinden, profesyonel yardım almadan masanın geri kalanını sökmeye çalışmayın.
    • Bazı Valley Dynamo jetonlu masalarda ray cıvatalarını örten metal bir kaplama bulunur. Döşemeyi yerinde tutan vidaları çıkarın, döşemeyi köşeye doğru kaydırın, ardından yukarı ve dışarı kaldırın.
  2. adım 2 bilyalı geri dönüş sistemlerinde dikkatli olun.
    Top geri dönüş sistemlerinde dikkatli olun. Top geri dönüş sistemine sahip masaların çoğu aynı zamanda jetonla çalışır, ancak 1970'lerden veya 80'lerden kalma bazı masalarda daha basit bir mekanizma vardır. Bazı modellerde mekanizmayı masaya zarar vermeden çıkarmak zordur. Modeliniz için bir kılavuzunuz yoksa, taşıma sırasında top geri dönüş mekanizmasını takılı bırakın.
    • Masanın geri kalanını genellikle standart kayrak masa talimatlarında açıklandığı şekilde sökebilirsiniz.
  3. adım 3 kayrak olmayan masaları tek parça halinde taşıyın.
    Kayrak olmayan masaları tek parça halinde taşıyın. Bilardo masanızın yüzeyi sunta (MDF), ahşap veya kayrak olmayan başka bir malzemeden yapılmışsa, büyük olasılıkla düşük maliyetli bir 'tek kullanımlık' masadır. Bunlar genellikle bir profesyonel tarafından bile sökülmek için tasarlanmamıştır. Masayı tek parça halinde taşıyın.
    • Bu masalardan bazılarının taşımayı kolaylaştırmak için katlanır ayakları vardır.

Video

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Bir bilardo masası için kaç tane levhaya ihtiyacım var? Ağırlıkları ne kadardır?
    Genellikle bilardo masalarında her biri 100-300 lbs ağırlığında 3 adet bir inçlik arduvaz bulunur.
  • Soru
    Jetonla çalışan bir masada top dönüş konfigürasyonu nasıl görünür?
    Üreticiye göre değişir, ancak genellikle ahşap masa parçalarına monte edilen metal raylardan veya oluklardan veya topları dönüş tepsisine beslemek için tüm olukları doğru açılarda tutmak için başka bir yerde tasarlanmış desteklerden yapılmış açık oluklar. Üst oyun yatağı çıkarıldıktan sonra oluklar çıkarılabilir, onarılabilir veya sökülebilir; ancak yeniden monte edebilmek için her parçanın tam yönü ve yerleşimi etiketlenmelidir. Rayların bükülmesi veya bağlantı noktalarının yanlış hizalanması, topların raylardan atlaması veya oyun sırasında sıkışması gibi sorunlara neden olabileceğinden tavsiye edilmez. Hiç eğlenceli değil.

İpuçları

  • Vidaları ve cıvataları çıkarırken tutmak için yeniden kapatılabilir poşetleri el altında bulundurun. Yeniden montajı kolaylaştırmak için her bir torbayı etiketleyin.
  • Çoğu bilardo masasının ayarlanabilir ayakları ya da oyun yüzeyini düzleştirmek için küçük ahşap şimleri vardır. İhtiyacınız olacak bilardo masasını düzleştirin hareket ettirdikten sonra tekrar. Bazı masalar, zayıf veya eğri bir çerçeveye rağmen düz tutmak için arduvazın yan tarafına yapıştırılmış şimler de gerektirir.

Sözlük

  • Tamponlar: Rayın kauçuk kısmı. Keçe ile kaplanmıştır.
  • Ray Tertibatı: Ahşap rayı, yastığı veya tamponları ve önlüğün bağlandığı kısmı içerir.
  • Keçe: Oyun yüzeyini ve ray tamponlarını kaplayan kumaş. Genellikle %75 yün %25 naylon karışımıdır.
  • Önlükler: Ray tertibatına tutturulan ahşap bölüm.
  • Arduvaz: Bilardo masasının oyun yüzeyi. Genellikle (3) parça halinde gelir. Ahşap destekli ya da desteksiz olabilir.
  • Çerçeve: Arduvazın üzerine oturduğu bilardo masasının tabanı.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Lokma ve lokma anahtarı (genellikle 9/16')
  • Philips tornavida
  • Düz başlı tornavida
  • Vida ve cıvataları yerleştirmek için işaretlenmiş sandviç poşetleri.
  • Tornavida uçlu matkap