Hangi Dövüş Stilini Öğrenmelisiniz?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kendinizi nasıl savunacağınızı merak ediyorsanız veya eğlenmek için kendinizi savunmayı öğrenmekle ilgileniyorsanız, kendiniz ve kullanabileceğiniz çeşitli dövüş stilleri hakkında bilgi edinmelisiniz. Bazı dövüş türleri bazı insanlara diğerlerinden daha kolay gelir. Ayrıca dövüşmek için birincil motivasyonunuzu da göz önünde bulundurmak isteyeceksiniz: kendini savunma, öz disiplin, forma girme veya rekabet.

Adımlar

Öğrenilecek en iyi dövüş stilleri nelerdir?

  1. adım 1 karate'nin temellerini anlayın eğer're a younger or beginning fighter.
    Genç veya yeni başlayan bir dövüşçüyseniz Karate'nin temellerini anlayın. Karatenin birçok şekli vardır, ancak hepsi blokların, yumrukların ve tekmelerin temellerine odaklanır ve bunları akıcı bir form ve uygulama ile birleştirir. Karate, deneyimsiz yetişkinler ve küçük çocukların yanı sıra deneyimli kendini savunma uygulayıcıları için dövüş sanatlarına sağlam bir giriş niteliğindedir.
  2. adım 2 karma dövüş sanatlarını kullanın...
    Karma dövüş sanatlarını şu amaçlarla kullanın aynı anda birden fazla dövüş stili öğrenin. Birçok dövüşçü, karma dövüş sanatlarının başlamak için akıcı ve ideal bir disiplin olduğunu düşünür. Adından da anlaşılacağı gibi MMA, farklı stil ve disiplinlerin bir kombinasyonudur. Judo, jiu-jitsu ve Muay Thai varyasyonları MMA'de sıklıkla kullanılan dövüş stilleridir, ancak bu stillerden sadece birine bağlı kalmak zorunda değilsiniz. Bir kombinasyon etkili olabilir ve rakibinizin saldırı şekli kendi savunma yönteminizi belirleyebilir.
    • MMA, Amerika'nın en hızlı büyüyen sporlarından biridir ve çoğu şehir ve kasabadaki yerel spor salonlarında ve kulüplerde bulunabilir.
  3. adım 3 alaşağı etme, yakalama ve tutma hareketlerini öğrenmek için judo'yu kullanın.
    Alaşağı etme, yakalama ve tutuşları öğrenmek için Judo'yu kullanın. Ağır ve tıknazsanız, yaygın bir stil ve Olimpik spor olan judo çalışın. Judo, rakiplerini fırlatması ve alt etmesiyle bilinir. Judo Öğrenmek rakibi etkisiz hale getirmenin ve üstünlüğü ele geçirmenin çok etkili bir yolu olabilir. Fırlatmalar ve diğer yakın dövüş biçimleri birçok dövüş durumunda, özellikle de kendini savunmada çok önemlidir.
  4. adım 4 etkili boğuşma teknikleri uygulamak için jiu-jitsu öğrenin.
    Etkili boğuşma teknikleri uygulamak için jiu-jitsu öğrenin. Bu, daha tıknaz veya daha küçük dövüşçüler için harika bir seçenektir, ancak herkes yararlanabilir. Jiu-jitsu bugün MMA'de çok popülerdir ve genellikle yer veya savunma dövüşünde kullanılır. Herhangi bir kendini savunma rejimine bir tür boğuşma veya güreş dahil edilmelidir ve jiu-jitsu temel çerçeveyi sağlayabilir.
  5. adım 5 etkili vuruş ve kondisyon öğrenmek için muay thai antrenmanı yapın.
    Etkili vuruş ve kondisyon öğrenmek için Muay Thai antrenmanı yapın. Muay Thai, kickboks ve zaman zaman jiu-jitsu'ya benzer, ancak her ikisinden de farklıdır. Muay Thai öncelikle yumruklar, dirsekler, dizler ve ayaklarla yapılan vuruşlara odaklanırve bu vuruşları ayarlamak için klinik olarak bilinen bir tür boğuşma içerir.
  6. adım 6 kendini savunma ve sokak dövüşü için krav maga kullanın.
    Kendini savunma ve sokak dövüşü için Krav Maga'yı kullanın. İbranice 'temaslı dövüş' anlamına gelen Krav Maga, günümüzde özellikle askeri ve öz savunma eğitimlerinde oldukça popülerdir. Krav Maga'nın birincil amacı kendini savunmak ve bir çatışmayı hızlı ve kesin bir şekilde sona erdirmektir. Odak noktası hızlı karşı saldırılardır ve ağırlıklı olarak silahlara karşı savunmaya yöneliktir.
  7. adım 7 kendini savunma ve eğitim için ninjutsu kullanın.
    Kendinizi savunmak ve eğitim için Ninjutsu kullanın. Ninjutsu, ninja veya şinobilerin feodal Japon gerilla dövüş stilidir. Ninjutsu'da zindelik ve çeviklik için antrenman yaparken baskı noktaları ve şaşırtıcı hareketler üzerinde çalışacaksınız. Tarihsel olarak Ninjutsu eğitimi gizlidir ve öğretiler eğitmene göre değişir.
    • Ninjutsu, öğrenilmesi onlarca yıl süren çok karmaşık ve incelikli bir dövüş formudur. Bununla birlikte, temelleri her dövüşçüye fayda sağlayacaktır.
  8. adım 8 ayak hareketlerini, sağlam yumruk atmayı ve blok yapmayı geliştirmek için boks antrenmanı yapın.
    Ayak hareketlerini, sağlam yumruk atmayı ve blok yapmayı geliştirmek için boks antrenmanı yapın.Boks antrenmanı neredeyse her dövüş durumunda işe yarayabilir. Boks, hızı, isabetli vurmayı, yumruklardan kaçmayı, ayak hareketlerini ve rakibinizin yumruklarını nasıl okuyacağınızı öğretir. Bunların hepsi değerli becerilerdir. Ayrıca, boks kardiyovasküler bir egzersiz için ve çekirdek gücü, üst vücut gücü ve dayanıklılık oluşturmak için iyidir.
  9. adım 9 hız, çeviklik ve güç için kung fu öğrenin.
    Hız, çeviklik ve güç için Kung Fu öğrenin. Eğer hızlı ve çabuksanız, Kung Fu'yu düşünün. Kung Fu ayrıca genel olarak formda kalmak veya başka herhangi bir dövüş stilinde eğitim almak için iyi bir yoldur. Kung Fu eğitimi hem 'Demir Vücut' hem de 'Hafif Vücut' kondisyonunu içerir. İlki, vücudu bir silaha dönüştürmek için güçlendirmeyi amaçlamaktadır. İkincisi, tıpkı Parkurduvarlara koşmak gibi egzersizlerle hız ve çeviklik öğretir.
  10. adım 10 genel zihin/vücut kondisyonu için taekwondo antrenmanı yapın.
    Genel zihin/beden kondisyonu için Taekwondo eğitimi alın. Taekwondo disiplin, öz kontrol ve kondisyonu ile bilinir. Kasları güçlendirmek ve tonlamak için izometrik ve dinamik gerilim egzersizleri kullanır. Taekwondo eğitimi, refleksleri ve koordinasyonu geliştirmenin yanı sıra özgüvene de yardımcı olur.

Kendinizi Bir Dövüşçü Olarak Bulmanın Yolları

  1. adım 1 güçlü yönlerinizi dürüstçe değerlendirin.
    Güçlü yönlerinizi dürüstçe değerlendirin. İster boksör ister karma dövüş sanatçısı (MMA) olun, bir stil geliştirmenin ilk adımı neyle çalıştığınızı anlamaktır. Fiziksel özellikleriniz doğal olarak bir dövüş stiline girmenize yardımcı olabilir veya belirli bir disiplin için antrenmanı daha doğal hale getirebilir. En iyi dövüşçüler, bir başkasını taklit etmek yerine kendi vücutlarını hesaba katan kendi stillerini geliştirirler.
    • Uzun, sırım gibi vücutlar, rakiplerine uzaktan biber gazı sıkmalarına olanak tanıyan büyük bir erişime sahiptir.
    • Kısa boylu, kaslı vücutlar yakınlaşmalı ve sert, güçlü vuruşlar yapmaya odaklanmalıdır.
    • Doğal eğiliminiz ayaklarınızı ve dizlerinizi kullanmak mı? Bloklarınızı yüksek tutun ve tekmelerden mümkün olduğunca fazla menzil elde etmek için pratik yapın.
    • Yorulmadan günlerce koşabilir misiniz? O zaman ayaklarınızı hareket ettirin ve rakibinizi yorun, yorulmaya başladığında nakavt için harekete geçin.
  2. adım 2 zayıf yönlerinizi not edin ve bunları kapatmanın yollarını bulun.
    Zayıflıklarınızı not edin ve onları kapatmanın yollarını bulun. Hiçbir dövüşçü mükemmel değildir. Ancak en iyi dövüşçüler zayıflıklarını bulmak ve rakiplerinin bunları kendilerine karşı kullanmasını önlemek için zaman ayırırlar. Örneğin Bruce Lee hızlı, güçlü ve zekidir. Ama asla uzun boylu değildi. Uzun bacaklı bir rakibin onu uzakta tutmaya çalışacağını ve böylece Bruce'un asla bir vuruş yapamayacağını çok iyi biliyordu. Onun cevabı -- rakiplerine hızla yaklaşmasını sağlayan göz kamaştırıcı bir hız ve karşı ataklar geliştirmek.
    • Bir dövüşü dikte etmek ve agresif olmak için mücadele ediyor musunuz? O zaman karşı ataklarınız ve bloklarınız üzerinde çalışın, agresif dövüşçüleri aşırı uzanmaya ve hata yapmaya zorlayın.
    • İri ve hantal ama yavaş mısınız? Kıskaçlar ve tutuşlarla yaklaşarak rakibinizin hızını azaltın veya 1-2 büyük vuruş hedeflerken arkanıza yaslanın ve küçük yumrukları engelleyin.
  3. adım 3 düzenli olarak spar yapın.
    Düzenli olarak spar yapın. Dövüş stilinizi belirlemenin en iyi yolu dövüşmektir. Sizin için neyin işe yarayacağını ve hangi stratejilerin başarısız olacağını belirlemenin başka bir yolu yoktur. Bununla birlikte, daha iyi olmak istiyorsanız antrenman yapmanın bir doğru bir de yanlış yolu vardır:
    • Yarı hızda ısının. Kimsenin canı yanmaz ve hangi hareketlerin akıcı ve kolay olduğunu hissetmeye başlayabilirsiniz.
    • Çeşitli insanlarla dövüşün. Diğer insanların stillerine karşı stilinizi veya stratejinizi nasıl biraz değiştirmeniz gerektiğine dikkat edin. Onlardan ne öğrenebilirsiniz?
    • Tavsiye ve geri bildirim vermek için bir antrenör veya üçüncü bir kişinin sizi izlemesini sağlayın - her şeyi göremezsiniz.
  4. adım 4 i̇lham almak için diğer dövüşçüleri izleyin ama taklit etmek için değil.
    İlham almak için diğer dövüşçüleri izleyin ama taklit etmek için değil. Unutmayın -- en iyi dövüş stili tamamen size özgüdür ve bir başkasının stilini kopyalamaya çalışmak sadece yenilgiye yol açar. Bununla birlikte, ustaların çalışmalarını kendi kişisel stilinize dahil ederek diğer dövüşçülerden beğendiğiniz teknikleri ödünç alabilirsiniz ve almalısınız. Mümkün olduğunda diğer disiplinlerdeki dövüşçüleri de izleyin -- örneğin yetenekli MMA dövüşçülerini izleyerek boks ayak hareketleri hakkında ne öğrenebilirsiniz?
    • Sizinle benzer yapı ve vücut tipine sahip dövüşçüleri izleyin -- onların hareketlerini ve stratejilerini taklit etme olasılığınız daha yüksek olacaktır.
  5. adım 5 kendinizi dövüşürken kaydedin.
    Kendinizi dövüşürken kaydedin. Kendinizi dövüşürken izlemek, kendi hatalarınızı not etmenin ve yeni teknikler öğrenmenin en iyi yoludur. Dövüşü tekrar izlediğinizde, görüntüleri daha küçük parçalara ayırın. Bir kez ayak hareketlerine, bir kez yumruklara ve hücuma dikkat etmek için, bir kez de rakibinizin stratejisini izlemek için izleyin. Bir hata veya kaçırılmış bir fırsat gördüğünüzde, duraklatın ve bir dahaki sefere neyi daha iyi yapabileceğinizi düşünün.
  6. adım 6 çok yönlü bir dövüşçü olmak için diğer disiplinleri çalışın.
    Çok yönlü bir dövüşçü olmak için diğer disiplinleri inceleyin. Stil, birçok yönden uyum sağlamakla ilgilidir. Bir dövüşte bir duruma nasıl karşı koyar veya tepki verirsiniz? Saldırıya uğradığınızda doğal eğiliminiz nedir? Rakipleriniz kimlerdir? Ne kadar çok şey bilirseniz stiliniz hakkında o kadar çok şey keşfedersiniz. Başka bir şekilde düşünecek olursak, eğer doğuştan sert bir dövüşçüyseniz (büyük, sert vuruşlar yapıyorsanız) ama her zaman karşı saldırıya geçmek için antrenman yapıyorsanız, doğal dövüş stilinizi asla ortaya çıkaramazsınız. Kendinizi çok çeşitli dövüşlere, dövüşçülere ve stillere maruz bırakın ve sizin için neyin işe yaradığını seçin.
    • Bir boksör Muay Tai'den çok şey öğrenebilir ve bir MMA dövüşçüsü Judo'dan çok şey öğrenebilir. Tüm bu disiplinler birbiriyle ilişkilidir ve size rakiplerinize karşı rekabet avantajı sağlar.
    • Kaybolduysanız, potansiyel yeni stilleri bulmak için aşağıdaki popüler dövüş disiplinleri listesini inceleyin.
  7. adım 7 kendinizi belirli bir şekilde dövüşmeye zorlamak yerine stilinizin organik olarak gelişmesine izin verin.
    Kendinizi belirli bir şekilde dövüşmeye zorlamak yerine stilinizin organik olarak gelişmesine izin verin. Bir dövüşçünün stilini tanımlamak aslında oldukça kolaydır. Basitçe, bir dövüşçünün kendi güçlü ve zayıf yönlerini nasıl en üst düzeye çıkardığıdır. Bir stil diğerinden daha iyi değildir, tıpkı hiçbir dövüşçünün diğerine benzememesi gibi. Bu nedenle, daha iyi olmanın en iyi yolu çalışmaya devam etmek, pratik yapmaya devam etmek ve dövüşmeye devam etmektir. Kazandığınızda sizin için neyin işe yaradığını çabucak öğreneceksiniz. Ve kaybettiğinizde neyin işe yaramadığını kesinlikle öğreneceksiniz. Doğru stil diye bir şey yoktur, sadece sizin stiliniz vardır.
    • 'Tek bir stil' için endişelenmeyin. Tahmin edilmesi ve yenilmesi kolay olacaksınız. Ancak rakibinizi benzersiz bir şeyle değiştirebilirseniz çok daha güçlü olursunuz.
    • 'Yol diye bir yol yoktur; sınırlama diye bir sınırlama yoktur.' - Bruce Lee

Etkili Eğitim İpuçları

  1. adım 1 nelerden hoşlandığınızı görmek için ücretsiz bir ders alın.
    Nelerden hoşlandığınızı görmek için ücretsiz bir ders alın. Birçok dövüş sanatları stüdyosu ve diğer spor tesisleri, bir stilin size doğru gelip gelmediğini belirlemek için mükemmel bir yol olan ücretsiz bir ders sunacaktır. Özellikle yeni başlayanlar için en iyi stiller, gerçekleştirilmesi en doğal olanlardır.
  2. adım 2 zayıf yönlerinizi göstermesi ve güçlü yönlerinizi geliştirmesi için bir eğitmen tutun.
    Zayıf yönlerinizi göstermesi ve güçlü yönlerinizi geliştirmesi için bir eğitmen tutun. Bazen stilinizi keşfetmek için ihtiyacınız olan tek şey başka bir çift gözdür. Dövüşünüzü sıradan bir hobiden öteye taşımayı planlıyorsanız, birçok stili görmüş ve bunlarla çalışmış bir eğitmen paha biçilmezdir.
    • İyi bir antrenör, yanında kendinizi rahat hissettiğiniz ama yine de sizi gelişmeye ve daha çok çalışmaya iten kişidir.
    • Bire bir çalışma konusunda gözünüz korkuyorsa, seçtiğiniz disiplinde (boks, MMA, karate vb.) bir spor salonuna katılın. Grup ortamı, daha az baskı ile çalışmaya başlamak için harika bir yerdir.
  3. adım 3 stiliniz ne olursa olsun, her şeyden önce tekniğe odaklanın.
    Stiliniz ne olursa olsun, her şeyden önce tekniğe odaklanın. Teknik, en az çabayla vücudunuzdan en fazla hızı ve gücü elde etme sanatıdır. Bir dövüşte ihtiyacınız olduğunda hareketin tamamen doğal olması için saatlerce daha yavaş, konsantre yumruk, tekme ve kaçma pratiği gerektirir. Antrenman yapmak bir stil geliştirmek için çok önemli olsa da, stilinizi konuşturmak için teknik egzersizlere ihtiyaç vardır. Deneyin:
    • Hızlı çanta alıştırmaları
    • Kum torbası antrenmanları
    • Gölge boksu (kendi başınıza tam hızda bir dövüşü canlandırmak).
    • Hedef alıştırması (bir antrenör veya arkadaşınız vurmak için pedleri tuttuğunda).
  4. adım 4 çok yönlü daha iyi bir dövüşçü olmak için tüm vücut antrenmanlarına odaklanın.
    Çok yönlü daha iyi bir dövüşçü olmak için tüm vücut egzersizlerine odaklanın. Antrenman türü tabii ki dövüş disiplinine bağlı olarak değişecektir. Ancak dövüş her zaman bir tüm vücut sporudur. Stilinizi üzerine inşa etmek için güçlü bir fiziksel temel gereklidir; etkili bir şekilde dövüşemeyecek kadar yorgun veya zayıfsanız stilinizi asla keşfedemezsiniz. Nasıl dövüşüyor olursanız olun, aşağıdaki egzersizler başlamak için harika bir yerdir:
  5. adım 5 tarzınızı keşfetmek için havalı görünen değil, doğal hissettiren şeyler üzerinde çalışın.
    Tarzınızı keşfetmek için havalı görünen değil, doğal hissettiren şeyler üzerinde çalışın. Stiliniz akıcı ve kolay hissettirmelidir. Bu, zor hareketler yapmamanız gerektiği anlamına gelmez. Bu, vücudunuzun kendisini en iyi tanıdığı anlamına gelir. Uzun ve yüksek bir tekmeyi yere indirmek için her gün mücadele ediyorsanız, o zaman uzun menzilli bir tekmeci değilsiniz demektir. Ancak bütün gün bir hız torbasına vurabiliyor ve ringde saatlerce dans edebiliyorsanız, o zaman seyahat etmeye değer bir yol buldunuz demektir.
    • Pratik yapmaya devam ederseniz, işleri doğal hale getirmenin yollarını bulacaksınız. Unutmayın ki bir dövüşte tepki vermek için sadece bir saniyeniz vardır. Elbette vücudunuzun en kolay bulduğu şekilde tepki vereceksiniz. Bu içgüdüyü olabileceğinin en iyisi olması için eğitin.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Önce hangi dövüş stilini öğrenmeliyim?
    Her dövüş stilinin kendi felsefesi olduğu için bu sizin kişisel tercihinize bağlıdır. Örneğin, dövüş sanatları bedenden çok zihni vurgular ve zihninizi kullanırsanız her şeyi yapabileceğinizi öğretir.

İpuçları

Uyarılar

  • Kavgalar ciddi bir iş olabilir. Eğer siz sokakta karşılaştımBu bir ölüm kalım meselesi olabilir. Sağduyunuzu kullanın ve dikkatli olun.
  • Unutmayın, fiziksel bir çatışmaya girmek zorunda kalmamak en iyisidir. Eğer yapabiliyorsanız, konuşarak durumdan kurtulun. Ancak bu mümkün değilse, yerinizde kalın ve içgüdülerinizin sizi yönlendirmesine izin verin.
  • Rakibinize karşı bir avantajınız olduğunu biliyorsanız, elde ettiğiniz her şeyi akıllıca kullandığınızdan emin olun. Vuruşlarınızla etkili olun ve gelecekte sizi gördüğünde kim olduğunuzu unutmamasını sağlayın.