Futbolda Nasıl Dalış Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Dalış her futbol oyununun önemli bir parçasıdır, ister oyuncular tarafından yapılsın kaleciler ya da sahadaki diğer oyunculara karşı. Yere ve havaya dalışlar kalecilerin kurtarış yapma teknikleridir. Bir kaleci olarak, normalde ulaşamayacağınız toplara ulaşmak için pozisyonunuzu ve bacaklarınızı kullanabilirsiniz. Farklı bir pozisyonda oynuyorsanız, faul veya sakatlık numarası yapmak için dalış yapmak anlamına gelen simülasyonu deneyin. Sportmenlik dışı olarak kabul edilir, ancak serbest vuruş kazanmak için yaygın bir stratejidir. Oyununuzu geliştirmek için hangi pozisyonda oynarsanız oynayın dalış tekniklerinde ustalaşın.

Adımlar

Bir Yer Atışını Kaydetme

  1. adım 1 dizlerinizi bükerek ayakta durun ve topu engellemek için ellerinizi uzatın.1Topu engellemek için dizleriniz bükülü ve elleriniz dışarıda durun. Topa doğru fırlatmaya hazırlanmak için çömelin. Ayak parmaklarınızın üzerinde öne doğru eğilirken ağırlık merkezinizi yere yakın tutun, ancak topu gözden kaçırmayın. Hala onu takip edebilmeniz gerekir. Başınızı kaldırın ve şut atmaya hazırlanan birini görene kadar topu takip edin.
    • Bir oyuncu topa vurmak için hareket ettiğinde, topa kuvvetle vurmak için ileri doğru koştuğunu göreceksiniz.
    • Topun size doğru uçması ihtimaline karşı ellerinizi yukarıda tutun. Hızlı bir blok yapmanız veya emniyet için esnemeniz gerekebilir. Hazırlıklı olduğunuzda bunu yapmak çok daha kolaydır! Dizlerinizi bükülü, ellerinizi içeride ve başparmaklarınızı bir arada tutun, bu her iki elinizi de topun arkasında tutmanızı sağlayacaktır.
  2. adım 2 topa yaklaşmak için küçük adımlarla topa doğru ilerleyin.2Topa yaklaşmak için küçük adımlarla topa doğru hareket edin. Atıcı topa vurmak için hareket ederken topun yörüngesini izleyin. Topun alçakta kaldığını fark ettiğinizde, menzilinize girdiğinden emin olana kadar yana doğru adım atın. Topu takip etmek için hala öne bakmanız gerekir, bu nedenle vücudunuzu yana çevirmeyin. Birkaç küçük, hızlı adım atarak kalenin karşısına geçin. Kurtarışı kolaylaştırmak için topa olabildiğince yaklaşın.
    • Topun nereye gideceğini tahmin etmek için vuruşu yapan oyuncunun formuna bakın. Eğer top alçaksa, topun alt tarafı yerine orta veya üst tarafına vuracaklardır. Gözlerinizi açık tutmak sahada her zaman işe yarayacaktır.
    • Kendinizi topun gideceğini düşündüğünüz yerde konumlandırmaya çalışın, böylece çok fazla hareket etmek zorunda kalmazsınız. Topun kalenin diğer tarafına gittiğini görürseniz, ona ulaşmak için dönmeniz ve koşmanız gerekebilir.
  3. adım 3 yerdeki topa uzanmak için bacağınızı indirin ve yana doğru eğilin.3Yere düşen topa uzanmak için bacağınızı indirin ve yana doğru eğilin. Top ona ulaşabileceğiniz kadar yaklaştığında, öndeki ayağınızı biraz yana doğru çevirin. Dizinizi bükmek için ayağınızı çime doğru itin. Ayrıca vücudunuzu topun geldiği yöne doğru eğin. Bu size, topa ulaşmak için gerekirse daha fazla mesafe kat etmek için kuvvetle atlama seçeneği sunacaktır.
    • Topu kurtarmak için pozisyon aldıktan sonra eğilmeye başlayın. Başınızı yukarıda tutun, böylece nereye gittiğini gözden kaçırmazsınız.
  4. adım 4 dalışı başlatmak için ön ayağınızla itin.4Dalışa başlamak için ön ayağınızla itin. Ön ayağınız dizinizi aşağı indirmek için içeri soktuğunuz ayaktır. Kendinizi topa doğru fırlatmak için onu kullanın. Kullandığınız kuvvet ne kadar uzağa gitmeniz gerektiğine bağlıdır. Alçaktan vurulan bir topa ulaşmak için genellikle çok fazla kuvvetle aşağı itmeniz gerekmez.
    • Örneğin, top vücudunuza yakınsa, ona doğru yana doğru düşersiniz. Onu boğmak için çok fazla kuvvetle itmenize gerek yoktur. Eğer top kalenin karşı tarafındaysa, kendinizi yerden kaldırmak için sertçe bastırın.
    • Ayağınızı yere koyarken hızlı olun, çünkü çoğu şutta tepki vermek için fazla zamanınız olmayacaktır.
  5. adım 5 vücudunuzu yatay olarak döndürmek için kollarınızı önünüze doğru uzatın.5Vücudunuzu yatay olarak döndürmek için kollarınızı önünüze doğru uzatın. Dalışınızdan en fazla mesafeyi ve en güvenli inişi elde etmek için yatay gidin. Ayağınızla ittikten sonra topla buluşmak için ellerinizle uzanın. Eğer uzun bir mesafeye dalıyorsanız, bu ayaklarınızı da yerden kesecektir.
    • Dalış sırasında vücudunuzun tam açısı topun nerede olduğuna bağlıdır. Genel olarak yere paralel olmaya çalışın. Top size yakınsa, ona ulaşmak için tamamen uzanmanız gerekmeyebilir.
  6. adım 6 uzattığınız ellerinizle topu yakalayın veya savuşturun.6Uzanmış ellerinizle topu yakalayın veya savuşturun. Topu yakalamak için parmaklarınızı açın ve başparmaklarınızı W şekli oluşturacak şekilde bir araya getirin. Top önce başparmaklarınıza çarpacak şekilde ellerinizi topun arkasına getirin. Alt elinizi topun arkasında tutun, ardından kontrol etmek için diğer elinizi topun üzerine kapatın.
    • Eğer ellerinizi topun arkasına geçiremiyorsanız, topu savuşturmanız gerekecektir. Savuşturmak, topu kaleden uzağa itmektir. Topa uzanın ve avuç içinizi kullanarak topu yana doğru itin.
  7. adım 7 güvenli bir şekilde yere inmek için omzunuzun ve kalçanızın üzerine çökün.7Güvenli bir şekilde yere inmek için omzunuzun ve kalçanızın üzerine çökün. Yere çarpmaması için bileğinize dikkat edin. Vücudunuzu yere paralel hale getirebilirseniz, ne kadar uzağa gitmiş olursanız olun yaralanmaları önleyebilirsiniz. Top kontrolünüz altındayken yere inene kadar gergin kalın. Kendinizi yastıklamak için topu vücudunuzun biraz altında tutun, böylece yere önce o çarpar.
    • Dışarı çıkmaması için topu kavramaya devam edin. Topu yakalayın ve önünüzde tutun, ancak yere çarpmayın.

Yüksek Atışı Durdurmak

  1. adım 1 dizleriniz bükülü ve bacaklarınız birbirinden ayrılmış şekilde ayakta durun.1Dizleriniz bükülü ve bacaklarınız birbirinden ayrı olacak şekilde ayakta durun. Kurtarış yapmak için pozisyon aldıktan sonra ayaklarınızı kalça genişliğinde açın. Dizlerinizi hafifçe bükerek kendinizi yere indirin, böylece topun peşinden koşmak için size kaldıraç sağlar. Doğru duruşta olduğunuzda, vücudunuz esnek hissedecek ve size kale boyunca tam bir hareket aralığı sağlayacaktır.
    • Kurtarış yapabilecek pozisyona gelebilmek için topu takip etmeniz gerektiğini unutmayın. Topu izleyin ve şutun gitmesini beklediğiniz yere doğru hareket edin. Dalış yapmanız gerektiğinde çömelin.
  2. adım 2 topa ulaşmak için ona doğru küçük adımlar atın.2Topa ulaşmak için ona doğru küçük adımlar atın. Önce tek bir adım atarak ayaklarınızı yana doğru hareket ettirin. Ardından kaleden ileriye doğru küçük bir adım daha atın. Dalışa hazırlanmak için fazla zamanınız olmayacak, bu yüzden hızlı olun. Arkanızdaki büyük hedef nedeniyle hava atışlarına ulaşmak daha zordur, ancak attığınız adımlar kendinizi daha uzağa fırlatmanıza yardımcı olur.
    • Bir kaleci olarak asla kaleye doğru geri dalmayın. Topun sizden sekip ağlara gitmesini önlemek için bunu uymanız gereken temel bir kural haline getirin. Eğer ileri doğru adım atarsanız, siz de ileri doğru dalarsınız.
    • Küçük adımlar sadece kurtarış yapabilecek pozisyondaysanız işe yarar. Eğer kalenin ters tarafındaysanız, topa zamanında ulaşma şansına sahip olmak için koşmanız gerekebilir.
  3. adım 3 dalışı başlatmak için ön ayağınızla itin.3Dalışa başlamak için ön ayağınızla itin. Dizlerinizi bükerek öndeki ayağınızı yere doğru sürün. Bu, topa en yakın olan ayak olacaktır. Öndeki ayağınızla kendinizi iterken arka ayağınızı yukarı kaldırın.
    • Ayağınızla iterken kollarınızı yukarı doğru sallayın. Havalanmaya çalışırken momentum kazanmak için faydalıdır.
  4. adım 4 vücudunuz yere paralel olacak şekilde topa doğru zıplayın.4Vücudunuz yere paralel olacak şekilde topa doğru zıplayın. Bacaklarınız yerden ayrılırken kollarınızı önünüze doğru kaldırın. Vücudunuzu mümkün olduğunca düz tutarak hem geniş bir alanı kaplayın hem de nihai inişinize hazırlanın. Ayrıca, kurtarış yapmaya hazırlanmak için ellerinizi birbirine yaklaştırın.
    • Tam pozisyonunuz topun nereye gittiğine bağlıdır, bu yüzden gözünüz üzerinde olsun. Yatay olarak uzanmak size en fazla menzili sağlar, ancak filenin üst köşelerine yapılan sert şutlara ulaşmak için vücudunuzu biraz geriye doğru bükmeniz gerekebilir.
  5. adım 5 topu ellerinizin arasında tutarak yakalayın.5Topu ellerinizin arasında tutarak yakalayın. Ellerinizi açarak ve parmaklarınızı genişçe açarak kurtarış yapma becerinizi geliştirin. Başparmaklarınızı birbirine dokundurun, elleriniz bir W oluşturacak şekilde yan yana tutun. Topun önce başparmaklarınıza çarpmasına izin verin, böylece onu daha iyi kontrol edebilirsiniz. Alt elinizin parmaklarını topun üzerine sarın ve diğer elinizi topun üst kısmına koyarak topun arkanıza kaçmasını önleyin.
    • Tam olarak ulaşamadığınız sert bir vuruşla karşı karşıyaysanız, topu avucunuzun içine alarak zarar görmesini engelleyin. Top avucunuza çarpacak şekilde elinizi uzatın. Topu kaleden uzağa iterken elinizi sert ve düz tutun.
  6. adım 6 dalışı tamamlamak için yan tarafınıza inin.6Dalışı tamamlamak için yan tarafınıza inin. Yere düşerken yatay durun. Birçok kaleci dalmayı ilk öğrendiğinde yuvarlanır, ancak bu güvenli değildir. Topu yakaladıysanız, vücudunuzun biraz altına gelecek şekilde aşağı doğru hareket ettirin. Önce yere, ardından kalçanıza ve omzunuza çarpmasına izin verin.
    • Topla yere inmeye odaklanmadan önce topu yakalamayı unutmayın. Eğer aceleci davranırsanız, yere indiğinizde elinizde hiçbir şey olmadığını fark edebilirsiniz!
    • Yere indikten sonra topu yaklaşan saldırganlardan korumak için hazırlıklı olun. Topu korumak için karnınıza doğru çekin. Eğer topu düşürürseniz, diğer takım ona ulaşmadan önce peşinden koşun!

Temas Simülasyonu

  1. adım 1 dalışa hazırlanmak için diğer takımdaki bir oyuncuya doğru hareket edin.1Dalışa hazırlanmak için diğer takımdan bir oyuncuya doğru hareket edin. Etrafta kimse yokken dalış yapmak kimseyi kandırmaz. İnandırıcı görünmesi için rakibinize yaklaşmanız gerekir. Oyunu normal oynarken bunu yapmak için pek çok fırsatınız olur. Örneğin top sürerken veya boşta kalan bir topu kontrol etmek için mücadele ederken fırsat kollayın.
    • İyi bir dalışın sanatı, inandırıcı görünmesini sağlamaktır. Rakibinizin yoluna çıkmaya çalışın. Onları size yaklaşmaya ve hatta size çarpmaya zorlayın.
  2. adım 2 rakibinizin size ne zaman yaklaşacağını tahmin edin.2Rakibinizin size ne zaman yaklaşacağını tahmin edin. Dalış yapmak tamamen doğru zamanlamaya bağlıdır. Bir dalışı satmak için en iyi zaman rakibinizin size doğru hareket ettiği zamandır. Size dokunurlarsa, teması abartmak için bu fırsattan yararlanın. Size vurmasalar bile yere düşmeye hazırlanın.
    • Örneğin, siz top sürerken rakibiniz ayağını dışarı çıkarırsa, ona takılıp düşüyormuş gibi yapabilirsiniz.
    • Rakibiniz size yandan omuz atarsa, dalışa başlamak için ondan sekin.
  3. 3. adım doğal ve ikna edici bir şekilde yere düşmek.3Doğal ve ikna edici bir şekilde yere düşmek. Nasıl tepki vermeniz gerektiği oyuna bağlıdır. Gerçekten çalım yediğinizde ya da darbe aldığınızda ne olacağını hayal edin. Ardından, mücadeleye göre mantıklı bir şekilde hareket edin. Örneğin koşarken sert bir müdahale sizi öne doğru yayılmaya itebilir.
    • Siz dripling yaparken bir savunma oyuncusu topu uzaklaştırırsa, öne doğru düşmek için ayaklarınızı biraz sürüklemeyi deneyin. Ayaklarınızın üst kısmını savunma oyuncusunun bacağının üzerinden geçirerek dalışın daha gerçekçi görünmesini sağlayın.
    • Yandan gelen meydan okumalar için, çarpışmadan sonra rakibinizden sekiyormuş gibi rakibinizin aksi yönüne doğru düşün.
    • Eğer arkanızda bir savunma oyuncusu varsa, formanızı çekiştiriyormuş gibi yapmak için geriye doğru düşebilirsiniz. Geriye düşerken başınızı geriye doğru sallamayı ve kollarınızı kaldırmayı deneyin.
  4. adım 4 acı içinde tepki vererek dalışın gerçekçi görünmesini sağlayın.4Acı içinde tepki vererek dalışın gerçekçi görünmesini sağlayın. Hakemin bir sonraki adımda ne yapacağına karar vermesi için birkaç saniye yerde kalın. Eğer sert bir darbe almış gibi yapıyorsanız, biraz yüzünüzü buruşturun ya da vücudunuzun darbe alan kısmını tutun. Meydan okumayı çok şiddetli göstermeyin çünkü bu size geri tepebilir.
    • Profesyoneller bile bazen dalış yaparken düşer, yuvarlanır ve acı içinde yüzlerini buruştururlar. Numara yaptıkları genellikle oldukça açıktır. Aşırı rol yapmak yerine küçük bir tepki vermeniz daha iyi olacaktır.
    • Savunmacının vücudunuzun hangi bölgesine vurduğunu taklit ettiğinizi aklınızda tutun. Eğer çelme taklidi yapıyorsanız, yüzünüzü tutmanın size bir faydası olmayacaktır. Bunun yerine kaval kemiğinizi veya ayak bileğinizi tutun.
  5. adım 5 dalıştan sonra yavaşça ayağa kalkın veya topallayın.5. Dalıştan sonra yavaşça kalkın veya topallayın. Ancak yerde çok fazla zaman geçirmeyin. 3'e kadar sayın, ardından yavaşça ayağa kalkın. Eğer sert bir tackle yiyorsanız, oyuna geri dönmeden önce birkaç saniye yürüyün ve tırıs gidin.
    • Dalış yapmak oyunun bir parçasıdır, ancak başkaları tarafından iyi karşılanmaz. Yakalanırsanız ceza almayı bekleyin ve çok fazla dalarsanız, bir flopçu olarak ün kazanabilirsiniz.
    • Bir dalışa verdiğiniz tepkiyi nasıl sınırlıyorsanız, bir oyunda yaptığınız dalış sayısını da sınırlayın. Bunu oyundaki en kritik anlara saklayın, örneğin tam kalenin önündeyken. Topun kontrolünü kaybettiğinizde faul alabilirsiniz.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruCeza sahasında yaptığım bir faulden nasıl kurtulabilirim? Oldukça sakat göründüğünüzden (örneğin topallamak, yüksek sesle iç çekmek) ve dalış kaydınızın olmadığından emin olun.
  • Soruİstemeden yapsam bile faul olur mu? Evet. İsteyerek yapıp yapmamanız önemli değildir. Eğer faul yaptıysanız, bu bir fauldür.
  • SoruMafsal topunu nasıl yaparım? Topa mümkün olduğunca alttan yukarı doğru bir hareketle vurmaya çalışmanız dışında diğer atışlar gibidir. Bu, topun hızlı ve isabetli bir şekilde yukarı ve aşağı uçması için gerekli açıyı ve sürtünmeyi sağlayacaktır. Her şey gibi bu da pratik gerektirir.

Video

İpuçları

  • İster kurtarış yapan bir kaleci ister faul arayan bir oyuncu olsun, dalmak pratik gerektirir. Bir oyuna girmeden önce antrenman sahasında deneyin.
  • Bir kaleci olarak dalmaya başlamak için atıcı topa vurana kadar bekleyin. Eğer çok erken dalarsanız, diğer oyuncu bunu görebilir ve arkanıza nişan alabilir.
  • Faul için dalarken hakemin görüş açısını aklınızda tutun. Hakemin, rakibinizin size gerçekten sert vurmadığını görmeden düştüğünüzü görmesi gerekir.

Uyarılar

  • Simülasyon kötü sportmenlik olarak kabul edilir ve birçok futbol organizasyonu bunu para cezaları ve sarı kartlarla bastırır. Flopçu olarak ünlendiğinizde, faul aldığınızda hakem sizi daha az ciddiye alabilir.
  • Dalış yapmak hakemi kandırabilir, ancak büyük olasılıkla diğer oyuncuları kandırmayacaktır. Bir mesaj vermek için size daha sert faul yapmaya başlayabilirler.