Uçurumdan Nasıl Dalış Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Tarihsel olarak uçurum dalışı gençlerin hayatında bir geçiş ayinine işaret ediyordu, ancak günümüzde genellikle heyecan arayan küçük bir alt kültüre ayrılmıştır. Bu ekipmansız, ekstrem spor hem eğlenceli hem de heyecan verici olabilirken, aynı zamanda çok tehlikeli de olabilir. Ancak gerekli önlemleri alır, popüler bir dalış noktası keşfeder, arkadaşlarınızla veya profesyonellerle birlikte gider ve dalış tekniklerinde ustalaşırsanız, uçurum dalışını yapılacaklar listenizden çıkarabilirsiniz. pp

Adımlar

Doğru Konumu Bulmak

  1. adım 1 popüler bir uçurum dalışı yeri bulun.1Popüler bir uçurum dalışı yeri bulun. Uçurum dalışı için en güvenli yerler, özellikle de yeni başlayan biriyseniz, sık sık atlanılan uçurumlardır. İnternette kendi araştırmanızı yapabilir ya da bölgedeki yerel halka popüler uçurum dalış noktalarını sorabilirsiniz.
    • Popüler bir noktada sık sık dalış yapan kişilerle konuşursanız, onlara nokta hakkında bilmeniz gereken önemli bir şey olup olmadığını sorun. Suyun içinde kayalar var mı? Suda güçlü bir akıntı var mı? Uçurumda koşarak başlamak için yeterli platform var mı? Turistlerin belirli bir uçurumda dalış yapmasını engelleyen herhangi bir yerel yasa var mı?
    • Dünya çapında bazı popüler yerler şunlardır: Jamaika, Negril'deki Rick's Cafe; Hırvatistan, Dubrovnik'teki Buža Cafes; Avustralya, Kimberley'deki Ord River; İsviçre, Ticino'daki Brontallo; Hindistan, Rishikesh'teki Himalayaların etekleri ve Kaliforniya, Los Padres Ulusal Ormanı'ndaki Tar Creek Falls.
  2. adım 2 birden fazla dalış yüksekliği seçeneği olan kayalıkları arayın.2Birden fazla dalış yüksekliği seçeneği olan kayalıkları arayın. Daha yüksek dalışlara doğru ilerlemek isteyeceksiniz. Adrenalin patlamasına kapılıp mevcut en yüksek uçurumdan atlamayın. Yeni başlayanlar için, yaklaşık 20 feet (6,1 m) veya daha düşük uçurumlardan başlayın.
    • Ortalama dalış kayalıkları 20 feet (6,1 m) ile 50 feet (15 m) yükseklik arasında değişir. Her zaman 20 fitten (6,1 m) daha kısa bir uçurumdan dalış yapabilirsiniz, ancak ciddi yaralanmalar daha kolay meydana gelebileceğinden 50 fitten (15 m) daha yüksek uçurumlardan dalış yapmanız önerilmez.
  3. adım 3 su derinliğini kendiniz kontrol edin.3Su derinliğini kendiniz kontrol edin. Dalışınızı ve iniş alanınızı düzgün bir şekilde görselleştirebilmek istersiniz, bu yüzden birinin sözüne güvenmeyin. Bir çift gözlük alın ve suyun içinde yüzün. Suyun dalmanız için yeterince derin olduğundan emin olun, aynı zamanda batık kayalar, dallar veya diğer enkazları da arayın.
    • Suyun en az 8 fit (2,4 m) derinliğinde olması gerekir. Her 10 feet (3,0 m) uçurum yüksekliği için fazladan 2 feet (0,61 m) derinlik ekleyin.
  4. adım 4 bölgedeki su akıntılarının ve gelgitlerin farkında olun.4Su akıntılarının ve bölgedeki gelgitlerin farkında olun. Güçlü bir yüzücü olsanız bile, bir akıntıya kapılmak çok kolaydır. Bir akıntıya kapılırsanız, akıntıdan kaçmak için vücudunuzu döndürmeyi deneyin.
    • Şelalelerin yakınında atlamaktan kaçının. Bu durum filmlerde pitoresk görünse de, şelaleler genellikle dalış deneyimini tehlikeli hale getirebilecek güçlü akıntılar ve dip akıntıları yaratır.
  5. adım 5 uçurumun altındaki suda kimsenin yüzmediğinden emin olun.5Uçurumun altındaki suda kimsenin yüzmediğinden emin olun. Atlamadan önce tamamen odaklanmış olmanız gerekecek. Uçurumun altındaki suda yüzenlerin olmaması hem konsantre olmanızı sağlayacak hem de kimsenin zarar görmesini engelleyecektir.
    • Daha fazla güvenlik için arkadaşlarınızın uçurumun altında gözcülük yapmasını sağlayabilirsiniz. Bir kişi atlarken, diğeri uçurumun dibindeki suyu izleyerek kimsenin yüzmediğinden emin olabilir.

Gerekli Güvenlik Önlemlerini Almak

  1. adım 1 yerel bir yüzme havuzunda önce ayakla veya önce başla dalış alıştırması yapın.1Yerel bir yüzme havuzunda önce ayakla ya da önce başla dalış pratiği yapın. Yaklaşan uçurum dalışı maceranız konusunda gerginseniz, o zaman biraz yüzme yerel bir havuzda zaman geçirin. Kontrollü bir ortamda yüksek bir sürücüden atlamak, uçurum dalışı yapmak için gereken güveni ve doğru tekniği kazanmanıza yardımcı olacaktır.
    • Suda güçlü akıntılarla karşılaşabileceğiniz için uçurum dalışı için güçlü yüzme becerilerine sahip olmak iyidir. Bu yüzden eğer ihtiyacınız varsa, doğru yüzme tekniklerini öğrenmek için yüzme dersleri alın.
  2. adım 2 yanınızda bir grup arkadaşınızı veya uçurum dalışı konusunda deneyimli birini getirin.2-Bir grup arkadaşınızı veya uçurum dalışı konusunda deneyimli birini yanınıza alın. Asla tek başınıza uçurum dalışı yapmayın. Gerekli önlemleri alsanız bile bir şeylerin ters gitmesi çok kolaydır. Bu yüzden bir grup arkadaşınızı ya da bu sporda deneyimli birini yanınıza alın.
    • Birinin cep telefonu ve cep telefonu servisi olduğundan emin olun. Bir şeyler ters giderse, tıbbi yardım çağırabilmek isteyeceksiniz. Bulunduğunuz bölgede cep telefonu çekmiyorsa, siz ve arkadaşlarınızın hızlı bir şekilde ayrılabilmesi için yakınlarda bir araç bulundurun.
  3. adım 3 dar giysiler giyin.3 Dar giysiler giyin. Uçurum dalışı yaparken aşırı büyük veya bol kıyafetler giymek istemezsiniz. Suya dalma kuvveti bol kıyafetleri yırtıp atabilir ve hatta yüzme becerilerinizi olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle dalışa dayanabilecek bir mayo veya dalgıç kıyafeti giymeye çalışın.
    • Ayrıca su basıncının oluşmasını önlemek için kulaklarınıza zeytinyağı damlatmayı da düşünün. Suya indiğinizde kulaklarınızda basınç oluşacaktır. Bu yüzden atlamadan önce, su basıncını hafifletmek için kulaklarınıza birkaç damla zeytinyağı ekleyin.
  4. adım 4 uyuşturucu veya alkol etkisi altındayken uçurum dalışı yapmayın.4Uyuşturucu veya alkol etkisi altındayken uçurum dalışı yapmayın. Etki altında dalış yapmak muhakeme ve fiziksel yeteneklerinizi büyük ölçüde bozabilir. Dalışınızı gerçekleştirmek ve suyun derinliklerinden yüzerek çıkmak için zihninizin açık olması gerekecektir.
    • Uçurum dalışı başlı başına çok tehlikeli bir spordur. Eğer siz veya arkadaşlarınızdan herhangi biri uçurum dalışı sırasında alkollü ise, siz ve arkadaşlarınız ayıldıktan sonra günün ilerleyen saatlerinde geri dönmeyi büyük ölçüde tekrar düşünün.
  5. adım 5 don't feel pressured to jump.5Atlamak için kendinizi baskı altında hissetmeyin. Eğer atlarken kendinizi rahat hissetmiyorsanız, atlamayın. Herhangi bir tereddüt ciddi bir yaralanmaya yol açabilir. Bu yüzden kimseyi etkilemek ya da bir şey kanıtlamak için atlamak zorundaymışsınız gibi hissetmeyin.
    • Önce birkaç arkadaşınızı veya profesyonel bir uçurum dalışını izlemeyi deneyin. Bu, korkularınızın bir kısmını hafifletebilir. Hafifletmezse de endişelenmeyin. O anı bizzat yaşayarak yine aynı derecede eğlenebilirsiniz.

Uçurum Dalışı İçin Doğru Teknikleri Kullanmak

  1. adım 1 derin suda, uçurum kenarından uzakta bir iniş noktası seçin.1Uçurum kenarından uzakta, derin suda bir iniş noktası seçin. Ne kadar uzağa atlamanız gerektiği ve nereye inmeniz gerektiği tamamen dalış yaptığınız uçuruma bağlıdır. Suyun en derin olduğu yere inmek istersiniz - suyun en derin bölgesinde herhangi bir engel olmaması veya uçurumun hemen kenarında olmaması şartıyla.
    • Atlamadan önce iniş noktanıza odaklanın ve atlayışınızı gözünüzde canlandırın. Dikkatinizin dağılmasına izin vermeyin.
  2. adım 2 uçurumdan sıçramak için dizlerinizi 45 derecelik bir açıyla bükün.2-Uçurumdan sıçramak için dizlerinizi 45 derecelik bir açıyla bükün. Uçurumdan yukarı ve dışarı doğru sıçramak için bükülmüş dizlerinizi kullanarak kendinizi uçurumdan aşağı itmeniz gerekecektir. Dışarı doğru atlamak sizi uçurumun kenarından uzak tutacak ve zarar görmekten koruyacaktır.
    • Eğer önce ayaklarınızla dalıyorsanız, ek bir koşu başlangıcına ihtiyacınız olabilir. Vücudunuzu uçurumun kenarından uzaklaştırmak için ihtiyaç duyabileceğinizi düşündüğünüz kadar adım atın.
  3. adım 3 kolay bir atlayış gerçekleştirmek için kalemle dalış tekniğini kullanın.3Kolay bir atlayış gerçekleştirmek için kalem dalışı tekniğini kullanın. Kalem dalışı tekniği, önce ayaklarınızı suya atmanızı gerektirdiği için uçurum dalışı yapmanın en kolay yoludur. Çoğu profesyonel uçurum dalıcısı bu şekilde atlar ve ilk kez uçurum dalışı yapacaksanız kullanabileceğiniz en iyi tekniktir.
    • Önce ayaklarınızla dalarak uçurumdan yukarı ve uzağa atlayın. Vücudunuz, sudaki iniş noktanızı hedef alan bir kalem gibi sert olmalıdır.
    • Önce ayaklarınızla dalarken vücudunuzu sabitlemek için kollarınızı açın. Atladığınızda vücudunuz doğal olarak yana doğru kayabilir. Bu yüzden vücudunuzu hızla sabitlemek ve düzeltmek için kollarınızı kanat gibi kullanın.
    • Kollarınızı yanlarınıza doğru bastırın. Vücudunuz sabitlendikten sonra kollarınızı dikey olarak vücudunuza doğru sıkıca çekin. Bu, vücudunuzun yüzeyi kırmak yerine suyun içine kolayca kaymasını sağlayacaktır.
    • Sırtınızı düzleştirin. Suya çarptığınızda vücudunuz bükülmemelidir. Düşerken numaralar yapmak için vücudunuzu katlamak veya bükmek, kolayca su yüzeyiyle sert bir çarpışmaya neden olabilir. Sırtınızın düz olması, çarpışmanın vücudunuza uyguladığı basıncı azaltacaktır.
  4. adım 4 daha gelişmiş bir uçurum dalışı tekniği için önce baş aşağı dalın.4Daha gelişmiş bir uçurum dalışı tekniği için önce baş aşağı dalın. Uçurumun yüksekliği ne olursa olsun, uçurum dalışı yaparken önce kafa üstü dalmak son derece tehlikelidir. Bu genellikle profesyonel uçurum dalgıçları için ayrılmış bir tekniktir. Bu nedenle, eğer ilk kez uçurum dalışı yapacaksanız, bir profesyonel tarafından aksi söylenmedikçe baş aşağı dalmaktan kaçının.
    • Uçurumdan dışarı doğru atlayın ve vücudunuzu önce baş aşağı dalacak şekilde açı verin. Bu hareket, bir yüzme havuzuna dalmak için yapacağınız harekete benzer. Sadece vücudunuzun uçurumun kenarından uzakta olduğundan ve suda istediğiniz iniş noktasına yöneldiğinden emin olmak istersiniz.
    • Kollarınızı başınızın üzerine ve kulaklarınıza doğru uzatarak vücudunuzu bir ok gibi düzleştirin ve çenenizi içeri sokun. Suyun yüzeyiyle temas ettiğinizde kollarınız kulaklarınızı su basıncından koruyacaktır.
    • Bir elinizin avuç içini diğer elinizin sırtının üzerine gelecek şekilde yerleştirin. Başınızı korumak için suya önce katmanlı ellerinizle vurmak istersiniz. Katmanlı elleriniz su yüzeyini güvenli bir şekilde kesecek ve vücudunuzun geri kalanının suda süzülmesine izin verecektir.
  5. adım 5 suya girmeden önce ayak parmaklarınızı gösterin ve bacaklarınızı sıkın.5 Suya girmeden önce ayak parmaklarınızı gösterin ve bacaklarınızı sıkın. Bu hem baş aşağı dalış hem de ayak aşağı dalış için geçerlidir. Vücudunuzun bir tahta gibi sert olmasını istersiniz. Bu, vücudunuzun su yüzeyine çarpmak yerine kolayca süzülmesini sağlayacaktır.
  6. adım 6 suyla bağlantı kurarken burnunuzdan nefes verin.6Su ile bağlantı kurarken burnunuzdan nefes verin. Suyla temas ettiğinizde vücudunuz doğal olarak nefes vermek isteyecektir. Bu nedenle, suyun burnunuza doğru fışkırmasını önlemek ve yanlışlıkla ağzınızdan su emmenizi önlemek için burnunuzdan nefes verin.
  7. adım 7 havada dalış yaparak geçirdiğiniz zamanın tadını çıkarın.7Havada dalış yaparak geçirdiğiniz zamanın tadını çıkarın. Uçurum dalışı yapmak çok fazla zihinsel ve fiziksel hazırlık gerektirir. Bu yüzden bir kez daldığınızda, heyecan verici deneyimin tadını çıkardığınızdan emin olun!
  8. adım 8 suya girerken vücudunuzu düz tutun.8Suya girerken vücudunuzu düz tutun. Uçurumun ne kadar yüksek olduğuna bağlı olarak, dalış sırasında önemli ölçüde hız kazanabilirsiniz. Bu yüzden su yüzeyini kırdığınızda, yavaşlayana kadar kaslarınızı gergin tutmaya odaklanın. Ardından, hazır olduğunuzda yüzeye doğru yüzün ve iniş bölgesinin yolundan çekilin.
    • Uçurum dalışında ulaşılan ortalama hızlar 25 mph (11.176 m/s) ile 45 mph (20.117 m/s) arasında olabilir.
  9. adım 9 tekniğinizi alçak kayalıklarda uygulamaya devam edin.9Alçak kayalıklarda tekniğinizi uygulamaya devam edin. Her sporda olduğu gibi, uçurum dalışı tekniğinde de ustalaşmak pratik gerektirir. Daha yüksek bir uçuruma çıkmadan önce uçurum dalışı yeteneğinizden emin olmak istersiniz.

Uzman Soru-Cevap

  • SoruHavuzda nasıl dalış pratiği yapabilirsiniz? Önce havuzun kenarında oturarak veya diz çökerek dalışla başlayabilirsiniz. Bu, ayakta dalışa kadar ilerlemenize yardımcı olacaktır.
  • SoruDalış yaparken aniden bir girdabın yaklaştığını görürsem ne olur? Nefes alın ve sonra tam anlamıyla mahvolduğunuzu kabul edin, ancak girdabın soluna veya sağına doğru giderek yönünüzü değiştirmenize yardımcı olabilecek teknikler vardır.
  • SoruBu benim taşak torbama zarar verebilir mi? Sanırım olabilir. Ayaklarınızı birleştirerek inin.

İpuçları

Uyarılar

  • Uçurum dalışı eğlenceli ve heyecan verici bir deneyim olsa da, deneyim seviyeniz ne olursa olsun uçurum dalışı sırasında kendinizi ciddi şekilde yaralayabilirsiniz. Bu nedenle uygun önlemleri alın: bir grupla gidin, su derinliğini ve su akıntılarını kontrol edin ve daha kısa kayalıklardan başlayın.