Bir Başlangıç Bloğundan Nasıl Dalış Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Rekabetçi yüzmede, başlangıç bloğundan iyi bir dalış yarışın çok önemli bir parçasıdır. Başlangıcınız sırasında diğer tüm noktalardan daha fazla hız üreteceksiniz, bu nedenle bu hızı kullanmayı ve avantajınıza kullanmayı öğrenmeniz zorunludur. Başlangıç bloğundan dalışınız sadece birkaç saniye sürse de, bu beceride ustalaşmak yarışın geri kalanını kazanmanın hayati bir parçasıdır.

Adımlar

Pist Başlangıç Konumunu Kullanma

  1. adım 1 başlangıç bloğuna dikkatlice adım atın.
    Başlangıç bloğuna dikkatlice adım atın. Her iki ayağınız da öne bakacak şekilde havuza dönük olacaksınız. Bloğun hissini hızlıca değerlendirin ve kendinizi tanıyın. Devam etmeden önce tamamen sabit hissettiğinizden emin olun.
  2. adım 2 bir ayağınızı diğerinin önüne yerleştirin.
    Bir ayağınızı diğerinin önüne yerleştirin. Genellikle güçlü bacağınızı, ayak parmakları dümdüz karşıya bakacak şekilde arka pozisyona koymanız önerilir. Ancak, hangi bacağınızı öne koymanın sizin için en iyisi olduğunu görmek için denemeler yapın.
    • Hangi bacağınızla ilerlediğinizden bağımsız olarak, ayaklarınızın blok üzerinde yaklaşık bir omuz genişliğinde açık olduğundan emin olun.
  3. adım 3 öndeki bacağınızın ayak parmaklarını bloğun kenarından kıvırın.
    Öndeki bacağınızın ayak parmaklarını bloğun kenarından kıvırın. Ayak parmaklarınızı kenarın üzerinde kıvırarak, bloğu maksimum güçle itebileceksiniz. Dengenizi sağlamak için ağırlığınızın ön ve arka bacaklarınız arasında eşit olarak dağıldığından emin olun.
  4. adım 4 çömelin ve başınızı dizlerinize yaklaştırın.
    Çömelin ve başınızı dizlerinize yaklaştırın. Başınızın aşağıda, çenenizin göğsünüzde ve doğrudan dizlerinizin arasında durduğundan emin olun. Ön dizinizi doğrudan ayak parmaklarınızın üzerinde ve kalçanızı doğrudan topuklarınızın üzerinde tutun.
    • Bu, ağırlık merkezinizin bloğun kenarında konumlanmasını sağlayarak en hızlı tepki süresini elde etmenize yardımcı olacaktır.
  5. adım 5 kollarınızı öne doğru uzatın ve bloğun ön tarafını kavrayın.
    Kollarınızı öne doğru uzatın ve bloğun önünü kavrayın. Kavramak için iki elinizi de kullanın. Öndeki bacağınızın her iki yanında birer eliniz olacak. Bloğu tüm parmaklarınız ve başparmaklarınızla kavrayın, bu en fazla kuvveti oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
    • Başparmaklarınızı bloğun üstüne koyabilir veya önüne sarabilirsiniz, hangisini tercih ederseniz.
    • En fazla gücü üretmek için genellikle başparmaklarınızı öne doğru sarmanız önerilir.

Tutuş Başlangıç Pozisyonunu Kullanma

  1. adım 1 bloğun üzerine dikkatlice adım atın.
    Dikkatlice bloğun üzerine adım atın. Her iki ayağınız da öne baksın ve tüm vücudunuz havuza dönük olsun. Bloğun hızlı bir değerlendirmesini yapın ve bloğun hissine aşina olun. Bir sonraki pozisyona geçmeden önce kendinizi tamamen dengede hissettiğinizden emin olun.
  2. adım 2 bloğun üzerinde durun ve ayak parmaklarınızı bloğun kenarından kıvırın.
    Bloğun üzerinde durun ve ayak parmaklarınızı bloğun kenarından kıvırın. Ayaklarınızı yaklaşık 6 inç aralıklarla yerleştirmelisiniz. Dengenizi sağlamak için ağırlığınızın iki bacağınız arasında eşit olarak dağıldığından emin olun. Dizlerinizi hafifçe bükülü tutun.
  3. adım 3 kollarınızı öne doğru uzatın ve bloğun ön kenarını tutun.
    Kollarınızı öne doğru uzatın ve bloğun ön kenarını tutun. Ellerinizi ayaklarınızın içine veya dışına yerleştirebilirsiniz, hangisi sizin için daha rahatsa. Hafifçe öne doğru eğiliyor olmalısınız.
  4. adım 4 başınızı dizlerinizin arasında tutun.
    Başınızı dizlerinizin arasında tutun. Başınızın mümkün olduğunca onlara yakın olmasını istersiniz. Çeneniz göğsünüzün üzerinde durmalıdır. Artık dinamik bir denge pozisyonundasınız ve ağırlık merkeziniz mümkün olduğunca hızlı bir şekilde ilerlemenize izin veriyor.

Başlangıç Pozisyonunuzu Tamamlama

  1. adım 1 kalçalarınızı kaldırın.
    Kalçalarınızı kaldırın. Hem pist başlangıcı hem de yakalama başlangıcı, en iyi sonuçlar için kalçalarınızı olabildiğince yükseğe kaldırmanızı gerektirir. Onları bloğun kenarına olabildiğince yakın konumlandırın.
    • Esasen, arka tarafınız mümkün olduğunca havada olmalıdır.
    • Bunu yapmak, başınızı dizlerinize yaklaştırmakla birlikte, ağırlık merkezinizi konumlandırmanıza yardımcı olacak ve hızlı bir tepki süresi için size en iyi avantajı sağlayacaktır.
  2. adım 2 başınızı öyle konumlandırın ki's down and looking slightly backward.
    Başınızı aşağıda ve hafifçe arkaya bakacak şekilde konumlandırın. Bu, suya girdikten sonra gözlüklerinizi takmanıza yardımcı olacaktır. Bir yarış sırasında yüzücü gözlüklerinizi kaybetmek sizi tamamen şaşırtabilir.
  3. adım 3 pozisyon alın ve mümkün olduğunca hareketsiz olun.
    Pozisyonunuzu alın ve mümkün olduğunca hareketsiz olun. Tüm yarışmacılar hazır, tamamen hareketsiz ve başlangıç pozisyonunda olana kadar yarış başlatılmayacaktır.
    • Hazır pozisyona geçmek için çok uzun süre beklemek veya resmi başlangıçtan önce bloktan düşmek diskalifiye ile sonuçlanabilir.
  4. adım 4 gözlerinizi kapatın ve başlangıç sinyalinin veya tabancanın sesini bekleyin.
    Gözlerinizi kapatın ve start zilinin veya tabancanın sesini bekleyin. Çağrı cihazını beklerken gözlerinizi kapatmanız genellikle tavsiye edilir çünkü bu daha hızlı bir tepki süresiyle sonuçlanacaktır. Gözlerinizi kapatıp çağrı cihazının sesine odaklandığınızda, duyularınızdan birini ortadan kaldırarak diğerinin hafifçe yükselmesine neden olursunuz.
    • Bu, çağrı cihazının sesine tepki verme sürenizi artıracaktır.
    • Pratik yaparken, gerçek çağrı cihazının sesine tepki verme sürenizi artırmaya çalışın. Pratik yapmak bu beceriyi gerçekten geliştirmenize yardımcı olacaktır.

İtmek

  1. adım 1 elleriniz ve bacaklarınızla aynı anda itin.
    Elleriniz ve bacaklarınızla aynı anda itin. Ellerinizle itmek vücudunuzu bacaklarınızla itmek için ideal pozisyona getirecektir. Mümkün olduğunca fazla kuvvet üretmeniz gerektiğinden, iterken ayaklarınız ve bacaklarınızla yukarı ve dışa doğru 'patlamak' istersiniz.
    • Ayaklarınız bloktan ayrılırken, kıvrılmış ayak parmaklarınızı kullanarak sizi ileriye ve aşağıya doğru suya itecek son bir itme hareketi yapın.
  2. adım 2 i̇tme hareketini yaparken kollarınızı öne doğru atarak akış çizgisi pozisyonuna getirin.
    İterken kollarınızı öne doğru aerodinamik pozisyona getirin. Kollarınızı bu pozisyona getirmek için ellerinizle iterek yarattığınız momentumu kullanın.
    • İdeal olarak, yaklaşık 1,5 saniye içinde bükülmüş vücut pozisyonundan aerodinamik vücut pozisyonuna 'patlayabilmek' istersiniz.
    • İterken hafifçe yukarı bakın. Bu, vücudunuzu başınızın yönünü takip etmeye zorlayacaktır.
  3. adım 3 başınızı aşağı eğin ve kalçanızı yukarı itin.
    Başınızı aşağı doğru eğin ve kalçalarınızı yukarı doğru itin. Ayaklarınız bloktan ayrılır ayrılmaz bunu yapmanız gerekir. Başınız kollarınızın arasında hafifçe geriye bakacak şekilde öne doğru dalmak istiyorsunuz. Bu, vücudunuzun suyun içinde aşağı doğru hareket etmesini sağlayacaktır. Ayrıca darbe aldığınızda gözlüklerinizi takmanıza da yardımcı olacaktır.

Darbe Yapmak

  1. adım 1 i̇tişten sonra aerodinamik pozisyonu koruyun.
    İtişten sonra aerodinamik pozisyonu koruyun. İtiş yaptığınız anda hızla tam aerodinamik pozisyona geçeceksiniz. Suya girmeden önce tüm ana eklemlerinizi - ayak bilekleri, dizler, kalçalar, bilekler, dirsekler, omuzlar ve boyun - kilitleyerek bu pozisyonu koruyun.
    • Suya girdikten sonra kollarınızı aerodinamik pozisyonda tutmak için başparmaklarınızı birbirine bağlayın.
  2. adım 2 suya girdiğinizde aerodinamik pozisyonda kalın.
    Suya çarptığınızda aerodinamik pozisyonda kalın. Suya çarptığınızda ayaklarınız birbirine yakın, parmak uçlarınız sivri, kalçalarınız sıkı, çeneniz göğsünüzde, gözleriniz aşağı bakıyor ve kollarınız kulaklarınızın arkasında düz bir şekilde kilitlenmiş olmalıdır.
  3. adım 3 suya çarptıktan sonra ellerinizi ve başınızı hafifçe kaldırın.
    Suya girdikten sonra ellerinizi ve başınızı hafifçe kaldırın. Yüzeye çıkıp yüzmeye başlayana kadar 'eller yukarıda' aerodinamik pozisyonda kalmaya devam edeceksiniz.
  4. adım 4 yüzeye çıkın ve yüzmeye başlayın.
    Yüzeye fırlayın ve yüzmeye başlayın. Yüzeye çıkar çıkmaz aerodinamik pozisyondan doğrudan yüzme kulacınıza geçin. Oluşturduğunuz momentum ilk birkaç kulacınızı güçlü ve kuvvetli kılacaktır.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Göbek atmayı nasıl önleyebilirim?
    Suya çapraz olarak dalmaya çalışın. Su yüzeyi ile havuzun dibi arasında bir şeye uzandığınızı varsayın.
  • Soru
    Dalış yaparken gözlüklerimin düşmesini nasıl engelleyebilirim?
    Suyun içinde nereye ineceğinize bakmak yerine, çenenizi göğsünüze doğru tutun. Bu, darbenin gücünün gözlüklerinizi yüzünüzden ayırmasını ve yüzünüzün yaralanmasını önleyecektir.
  • Soru
    Suya girmeden hemen önce dizlerimin bükülmesini nasıl engelleyebilirim?
    Arka bacağınızla daha sert itin ve havada yükseldiğinizde her iki bacağınızı da düzeltin ve başınızı aşağı indirin.

Video

İpuçları