Bisiklet Tekmesi Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kaleye doğru döndünüz, pozisyonunuz yok, iyi savunuluyorsunuz ve mükemmel bir ara pası alıyorsunuz. Umut kaybolmadı. Pele'den Wayne Rooney'e kadar birçok büyük oyuncu, iyi zamanlanmış bir röveşata ile kalecileri şaşkına çevirmiş, kötü bir pozisyonda harika bir pası yönlendirmiş ve bu süreçte harika bir şut çıkarmıştır. Röveşata atmanın temellerini öğrenmenin yanı sıra nasıl düzgün bir şekilde pratik yapacağınızı ve bir oyunda doğru fırsatı nasıl arayacağınızı da öğrenebilirsiniz.

Adımlar

Temel Bilgileri Öğrenmek

  1. Topun gitmesini istediğiniz yere sırtınızı dönün. Düzgün bir röveşata vuruşu yapmak için, temel olarak geriye doğru düşmeniz ve topa başınızın üzerinden, baktığınız yönün tersine doğru vurmanız gerekir. Doğru yapıldığında beklenmedik ve muhteşem bir oyundur, çünkü diğer yöne bakıyorsunuzdur.
    • Röveşata vuruşlarının çoğu ceza sahası içinde, bir tür orta veya başka bir pas aldıktan sonra gol atmak amacıyla yapılır. Genellikle çoğu oyuncunun yapmak istediği bir şey değildir, ancak o anda yapmak zorunda kalabileceğiniz bir şeydir.
  2. Tekme atan ayağınızla itin. Klasik röveşata hareketini başlatmak için baskın olmayan ayağınızın dizini kaldırın ve tekme atan ayağınızla yerden itin. Tekme atmayan ayağınızı ne kadar yükseğe kaldırabilirseniz o kadar iyidir çünkü bu, tekme atan ayağınızı düzgün bir şekilde yukarı ve aşağı kaldırmak için gerekli ivmeyi elde etmenize yardımcı olacaktır.
    • Sahada nerede olduğunuza ve topa ne kadar yakın olduğunuza bağlı olarak, bir veya diğer ayağınızla vurmak isteyebilirsiniz, ancak vurmak istediğiniz ayağınızla itmek istersiniz.
  3. Başınızı ve omuzlarınızı geriye doğru eğin. Bacağınızı kaldırırken, sanki toptan uzaklaşmaya çalışıyormuşsunuz gibi momentumunuzu geriye doğru atın ve tekrar yere kapaklanın. Başınızı çok hızlı bir şekilde geriye atmamaya veya vücudunuzu tam bir takla atacak şekilde daldırmamaya dikkat edin. Vuruşa ve topla temas kurmaya odaklanın, süper hızlı bir şekilde geriye düşmeye değil.
    • Matrix filminde Neo'nun geriye doğru eğilerek kurşun yağmurundan kurtulmaya çalıştığı sahneyi düşünün. Yapmaya çalıştığınız şey bu ama daha hızlı.
  4. Düşerken tekme atan bacağınızı yukarı kaldırın. Momentumunuz sizi geriye doğru taşırken, bacaklarınızı 'bisiklete bindirin', vuruş yapmayan ayağınızı yere doğru geri getirin ve sıçradığınız vuruş ayağınızı temas etmek için topa doğru yukarı kaldırın.
    • Ayakların bu dönüşü, tekmenin adını aldığı yerdir; tekme atmayan bacağınızı sizi itmek için kullanır ve topa geriye doğru vurmak için size kaldıraç sağlar.
  5. Topa vurun. Mümkünse ayağınızın üst kısmının en sert yerindeki çıkıntıyı kullanın ve topu doğrudan başınızın üzerinden arkaya doğru sürün. İdeal olarak, topa kalenin karşı tarafında aynı hizada vurmak istersiniz, topun dibine değil, bu da topu doğrudan havaya göndermenize neden olabilir.
    • Röveşata sırasında topa temiz bir şekilde temas etmek çok zordur, bu yüzden daha çok son dakikada doğaçlama bir manevra olarak kullanılır. Gözünüzü toptan ayırmayın ve topa mümkün olan en iyi dokunuşu yapmaya çalışın.
  6. Kendinizi destekleyin. Düşüşünüzü desteklemek için kollarınızı iki yana açın ve çarpma baskısını sırtınızdan ve kalçalarınızdan almak için kollarınızla kendinizi mümkün olduğunca geniş tutun. Geriye doğru çok hızlı dönmemeye çok dikkat edin,
    • Bazı oyuncular düz vuruş yerine yan vuruşu tercih eder. Birkaç röveşata vuruşu çalışın ve sizin için ve oyun tarzınız için en iyi olanı hissedin.

Güvenli Pratik Yapmak

  1. Sadece çim üzerinde pratik yapın. Açıkçası, tekme atmak için sırt üstü düşmenin tehlikeleri yok değildir. Sırt üstü düşerek kendinizi incitme olasılığını azaltmak için, darbeyi mümkün olduğunca yumuşak hale getirmek için sadece çim üzerinde pratik yapın. Toprak zemine veya betona sırt üstü düşmek kendinizi incitmek için iyi bir yoldur. Bu bir salon futbolu manevrası değildir.
  2. Kendinizi yakalamayı ve güvenli bir şekilde düşmeyi öğrenin. Bisiklet tekmeleri çalışacaksanız, kendinizi dikkatlice yakaladığınızdan emin olun, çarpışmayı otomatik bir hareket haline getirmek için kollarınızı yana doğru atma alıştırması yapın. Düşünmeden yapabilene kadar pratik yapın.
  3. Temelleri çalışmak için daha fazla zaman harcayın. Röveşata, futbol becerilerinizin pastası üzerinde tatlı bir krema parçasıdır, ancak düzenli olarak pratik yaptığınız bir şey olmamalıdır. Antrenmanın sonunda birkaç röveşata vuruşu yapmak için biraz zaman harcamak iyidir, ancak ayak hareketleriniz, topa şut çekmek ve futbol sanatını geliştirmek için daha fazla zaman harcayın.
  4. Topu size başka birinin vermesini sağlayın. Tek başınıza röveşata çalışmak zordur, çünkü röveşata hemen hemen sadece topa vurmaktır. Bir takım arkadaşınızın sizi çeşitli yönlerden paslarla beslemesini sağlayın ve önce tuzağa düşürmek zorunda kalmadan topa iyi bir dokunuş yapmaya çalışın. Röveşata gibi yön değiştiren vuruşları yapmak çok zordur, bu nedenle oyunlarını geliştirmek isteyen orta ve ileri seviye oyuncular için pratik yapmaya değerdir.
    • Birlikte pratik yapabileceğiniz kimse yoksa, topu sert bir yüzeyden sektirmeyi deneyin, böylece top size doğru geri gelecektir veya hokkabazlık rutini.

Oyun İçinde Bisiklet Tekmesi Kullanma

  1. adım 1 pası arayın...
    Önce pası arayın. Muhteşem olsa da röveşata vuruşları düşük olasılıklı vuruşlardır. Topa körlemesine vurduğunuz için şutu kaçırma, bir savunma oyuncusuna faul yapma veya vuruşu tamamen kaçırma olasılığınız daha yüksektir. Ceza sahasında sırtınız kaleye dönükken, önce açık bir takım arkadaşı arayın.
    • Eğer kimse boşta değilse, topu önce ayağınıza alıp savunma oyuncularının etrafından dolanmayı ya da topa daha temiz bir vuruş yapmayı deneyin. Röveşata ile topa biraz yön değiştirerek vurmak iyi olabilir, ancak yerden vuruşla daha fazla güç elde edersiniz.
  2. Kenarda kalın. Röveşata vuruşlarının çoğu, takımınız topa sahip olduğunda ve gol atmaya çalıştığında ceza sahası içinde yapılır. Rakibinizin sahasının derinliklerinde olduğunuzda ve gol pozisyonuna girmeye çalıştığınızda, iki kez kontrol edin ve pozisyonunuz ile kale arasında savunma olduğundan emin olun.
  3. Savunma oyuncularından uzak durun. Röveşata denemek için iyi bir pozisyondaysanız, bunu yaparken sinir bozucu savunma oyuncularına takılmayacağınızdan emin olun. Röveşata, kramponlu ayağınızı havaya kaldırmanızı gerektirdiğinden, başka bir oyuncuya tekme atma ve kart görme olasılığınız daha yüksektir. Yüksek bir tekme için işaretlenmekten kaçınmaya dikkat edin.
  4. Mümkün olduğunca fazla güç uygulayın. Tetiği çekecekseniz, topun sonuna kadar arkasına geçtiğinizden emin olun. Topu küçük bir dokunuşla yönlendirmek, topu önce yakalayarak ve kaleye bakarak biraz daha isabetli hale getirebilirseniz daha iyi olacaktır. Röveşata sürpriz ve güçle ilgilidir, yani topa güçlü bir şekilde vurmanız gerekir, böylece kaleye gittiği sürece nereye gittiği önemli değildir.

Video

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Kaleciye şut çekerken topu nereye nişanlamalısınız?
    Önemli olan kalenin önüne geldiğinizde soğukkanlılığınızı korumaktır. Yeterince yakınsanız, kalecinin nerede olduğunu tespit etmeli ve ardından şut çekmek için açık bir alan seçmelisiniz. Bu, kalecinin nerede olduğuna bağlı olarak soldan sağa ya da sol üstten sağ üst tarafa doğru olabilir.
  • Soru
    Kendime zarar vermekten korkuyorsam ne yapmalıyım?
    Hareketi yapmanın en güvenli yolları konusunda size rehberlik edebilecek eğitimli bir koçla çalışın.
  • Soru
    Ya belimi kırarsam?
    Mükemmelleştirene kadar bir mat üzerinde pratik yapın, kendinizi düşerken bulursanız, düşüşü kırmak için ellerinizi / yaylarınızı kullanın.

İpuçları

  • Sırt üstü sert bir düşüş için kendinizi hazırlayın. Bu acıyı azaltmak için düz bir şekilde sırt üstü düşmek yerine yan tarafınıza düşmeye çalışın.
  • Topa vururken sırtınızı daima düz tutun.
  • Havadan yere inmeden önce momentum süresini artırmak için ellerinizin aşağıda olduğundan emin olun.

Uyarılar

  • Bu numara çok tehlikelidir ve profesyoneller ya da yakın gözetim altındaki kişiler tarafından yapılmalıdır.