Cartwheel Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Takla, üst bedeninizi güçlendirecek ve daha gelişmiş hareketlere doğru ilerlemenize yardımcı olacak temel bir jimnastik becerisidir. Takla atmayı öğrenmek için, ellerinizi ve ayaklarınızı sizi ileri ve baş aşağı itecek şekilde yerleştirme alıştırması yapabileceğiniz güvenli bir ortam bulmanız gerekir. Sakatlanmaları önlemek için pratik yapmaya başlamadan önce gerindiğinizden emin olun.

Adımlar

Parende atma alıştırması

  1. adım 1 önünüzde dümdüz uzanan hayali bir çizgi hayal edin.
    Önünüzde dümdüz uzanan hayali bir çizgi hayal edin. Takla atarken bu çizgiyi bir kılavuz olarak kullanın. Bir halı veya mat üzerinde gerçek bir çizgi oluşturmak için ressam bandı bile kullanabilirsiniz. Bu çizgi en az birkaç metre uzunluğunda olmalıdır. Sanki çizgi bir denge kirişiymiş gibi çizginin üzerinde kalmaya çalışın. Ancak sadece çizgiye odaklanmayın. Forma da odaklanın.
    • Çizginizin etrafındaki alanın boş ve temiz olduğundan emin olun. Duvarların veya çarpabileceğiniz mobilya parçalarının yakınında takla atmaktan kaçının. Sert bir şeye çarptığınızda yaralanmalar meydana gelir.
  2. adım 2 öndeki bacağınızla öne doğru hamle yapın ve kollarınızı kaldırın.
    Öndeki bacağınızla öne doğru hamle yapın ve kollarınızı kaldırın. Ön bacağınızı dizinizden hafifçe bükün ve arka bacağınızı düz tutun. Her iki ayağınız da hayali çizginize paralel olarak ileriye baksın. Kollarınızı kulaklarınızın yanında düz tutun.
    • Yaygın bir hata, yanlara bakarken takla atmaya başlamaktır. Takla atmaya hazırlanırken ve başlarken yüzünüzün ileriye dönük olduğundan emin olun. Doğru yol budur.
    • Her iki bacak da öncü bacağınız olabilir. Ancak bazen bir bacağınızı diğerinin yerine kullanmak daha rahattır; hangisini kullanacağınızı, bazıları sağ bacağınız öndeyken bazıları sol bacağınızla başlayan bir dizi amuda kalkma hareketi yaparak bulmaya çalışabilirsiniz. Hangi bacağınız öndeyken kendinizi daha doğal hissediyorsanız, takla atarken o bacağınızı kullanmalısınız.
  3. adım 3 arka bacağınızı kaldırırken kollarınızı yere doğru indirin.
    Arka bacağınızı kaldırırken kollarınızı yere doğru indirin. Başınızı ve gövdenizi de aşağı indirmek için kollarınızı aşağı indirirken kulaklarınızın yanında düz tutun. Kollarınızı sadece yarıya kadar yere indirin. Arka bacağınızı düz tutarak yukarı kaldırın, böylece vücudunuz bir 'T' şekli oluşturur.
    • Bu adım denge gerektirir. Tutabileceğiniz dengeli bir pozisyon bulmadan önce bacağınızı birkaç kez indirmeniz gerekebilir.
    • Dengede durmakta zorlanıyorsanız endişelenmeyin. Takla atmaya alıştığınızda, bu pozisyonu çok uzun süre tutmanız gerekmeyecek çünkü her şey sürekli ve doğal bir hareket haline gelecektir.
  4. adım 4 vücudunuzu yana doğru çevirirken ellerinizi matın üzerine koyun.
    Vücudunuzu yana doğru çevirirken ellerinizi minderin üzerine koyun. Önce vücudunuzun aynı tarafındaki kolunuzu öndeki bacağınızla aynı hizaya getirin. Ardından diğer kolunuzu, amuda kalkma pozisyonuna benzer şekilde omuz genişliğinde açacak şekilde yere koyun. Her iki elinizi de hayali çizgi boyunca yerleştirin. Takla hareketini gerçekleştirmenize yardımcı olması için 'el el ayak' şeklinde düşünün.
    • Örneğin, sağ bacağınızla hamle yaptıysanız, önce sağ elinizi, ardından sol elinizi yere koyun.
    • Her iki elinizin parmakları başınızdan uzağa baksın.
  5. adım 5 ön bacağınızı itin, ardından bacaklarınızı v şeklinde yukarı kaldırın.
    Ön bacağınızı itin, ardından bacaklarınızı V şeklinde yukarı kaldırın. İterken ön bacağınızı düzleştirin, böylece bacaklarınız havada düz yukarı bakacak şekilde durur. Elleriniz başınızın iki yanında omuz genişliğinde açık olacak şekilde ağırlığınızı kollarınızda dengeleyin. Başınızı ve gövdenizi baş aşağı tutun ve doğrudan kollarınızın üzerinde konumlandırın.
    • Destek için omuzlarınızı ve merkez bölgenizi kullanın.
    • Bu pozisyonda uzun süre kalmayacaksınız. Taklalar tek bir akıcı hareketle yapılmalıdır.
    • Bacaklarınızı her zaman düz tuttuğunuzdan emin olun. Yeni başlayan biriyseniz, daha fazla pratik yapmak isteyebilirsiniz.
  6. adım 6 minderden indirdiğiniz ilk elinizi kaldırırken öndeki bacağınızı indirin.
    Minderden indirdiğiniz ilk elinizi kaldırırken öndeki bacağınızı indirin. Takla hareketini tamamlamak için hayali çizginiz boyunca önce öndeki bacağınızı indirin. Minderin üzerine koyduğunuz ilk eliniz, ayağınız aşağı inerken doğal olarak yukarı kalkacaktır. Taklayı bitirmek için kolunuzu kulağınızın yanına getirin.
    • Ağırlığınız bacaklarınıza kaymaya başlamalıdır.
    • Başınızı ve gövdenizi matla kabaca paralel tutun.
  7. adım 7 diğer elinizi minderden kaldırırken diğer bacağınızı aşağı indirin.
    Diğer elinizi minderden kaldırırken diğer bacağınızı aşağı indirin. Diğer bacağınız aşağı inerken ilkini takip edecektir. Arka ayağınızı öndeki ayağınızın arkasına aynı hayali çizgi boyunca yerleştirdiğinizden emin olun, böylece her iki ayak da geldiğiniz yöne bakacaktır. İkinci eliniz, ilk elinizi takip ederek doğal bir şekilde minderden kalkacaktır.
    • Bu noktada, hem başınız hem de gövdeniz bacaklarınızın üzerinde ortalanmış olarak dik durmalıdır.
    • Takla atarken yapılan yaygın bir hata, ellerinizi yerde çok uzun süre bırakmaktır. Çarkın sonunda göğsünüz ve başınız yukarı kalkarken kollarınızın düz ve kulaklarınızın yanında kaldığından emin olun.
  8. adım 8 ters yöne bakacak şekilde hamle yaparak yere inin.
    Ters yöne bakacak şekilde hamle yaparak inin. Kendinizi, orijinal arka bacağınız önde ve hafifçe bükülmüş, orijinal ön bacağınız arkanızda ve düz olacak şekilde konumlandırın, tıpkı bir hamle gibi. Her iki ayağınız da geldiğiniz yöne baksın. Kollarınızın düz olduğundan ve kulaklarınızın yanında yukarı doğru baktığından emin olun.
    • Gövdenizi ayaklarınızın gösterdiği yöne doğru konumlandırın.
  9. adım 9 hareketler kendinizi rahat hissedene kadar pratik yapmaya devam edin.
    Hareketler rahat hissedene kadar pratik yapmaya devam edin. Alışana kadar öndeki bacaklar arasında ileri geri gidip gelerek takla atma alıştırması yapmaya devam edin. Biraz zaman alabilir, bu yüzden pes etmeyin! İlk başta form önemli olmayacaktır, amuda kalkarak kendinizi havada desteklediğiniz sürece bu bir kağnıdır! Sadece akıcı bir hareketle yapabildiğinizde formu almayı unutmayın.
    • Bir yön sizin için diğerinden daha kolay olabilir - çoğu insanın baskın bir bacağı vardır. Ancak her iki tarafta da rahatça takla atabilmek için her iki yönde de pratik yapın. Önce yapmak istediğiniz tarafı seçin.
    • Herhangi bir noktada başınız dönmeye veya sersemlemeye başlarsanız, bir ara verin ve takla atmaya devam etmeden önce bu hissin geçmesini bekleyin.
    • Takla atarken kendinize güvenin, çünkü psikolojinizi bozmak gerçekten kolay olabilir.

Bir Alıştırma Alanı Yaratmak ve Esnemek

  1. adım 1 rahat ve esnek giysiler giyin.
    Rahat ve esnek kıyafetler giyin. Çember çevirme pratiği yapmak için kol ve bacaklarınıza tam hareket alanı sağlayan giysiler giyin. Sıkıştırma kıyafetleri, yoga kıyafetleri ve jimnastik mayoları harika seçeneklerdir. Spor kıyafetleri de harikadır. Denim gibi esnek olmayan kumaşlardan kaçının. Takla sırasında ters dönecek etek ve elbiselerden de kaçının.
    • Taytlar ve vücuda oturan atletler de dahil olmak üzere egzersiz veya spor kıyafetleri harika bir seçenektir.
    • Bir mat üzerinde pratik yapıyorsanız, kaygan olabilen ve düşmenize neden olabilecek çoraplar giymeyin.
  2. adım 2 yumuşak bir zemin kaplaması olan açık bir ortam bulun.
    Yumuşak bir zemin kaplaması olan açık bir ortam bulun. Mobilya veya diğer nesnelerden arındırılmış bir alan bulun. Halı, çim veya jimnastik minderi gibi yumuşak bir yüzey üzerinde pratik yapmak en iyisidir. Yeni başlayan biri değilseniz, bir spor salonu zemininde veya daha sert bir şey üzerinde pratik yapabilirsiniz.
    • Dışarıda pratik yapıyorsanız, seçtiğiniz alanın düz ve düz olduğundan emin olun. Engebeli zemin üzerinde takla atmak zor olacaktır. Ayrıca çimlerde saklanabilecek taş veya çakıl olup olmadığını kontrol ettiğinizden emin olun; bunlar takla sırasında ellerinize zarar verecektir.
  3. adım 3 bileklerinizi ve hamstringlerinizi esnetin.
    Bileklerinizi ve diz ardı kirişlerinizi esnetin.Başlamadan önce vücudunuzu esnetmek takla atarken kendinizi sakatlamanızı önleyecektir. Kaslarınızı gevşetmek için bileklerinizi hafifçe ileri geri bükün. Bacaklarınızı geniş bir V şeklinde açarak oturun ve ellerinizle sol ayağınıza doğru uzanırken gövdenizi öne, yere doğru bükün. 15-20 saniye sonra sağ ayağınıza geçin.
    • Takla atmaya başlamadan önce en az 3 dakika esneme hareketleri yapın. Kendinizi özellikle sert hissediyorsanız, tamamen gevşeyebilmek için esneme seansınızı 10-15 dakikaya kadar uzatın.
    • Bileklerinizde güçsüzlük hissediyorsanız bir destek takın.
  4. adım 4 ağırlık antrenmanı ile biseps ve triseps kaslarınızı güçlendirin.
    Ağırlık antrenmanı ile biseps ve triseps kaslarınızı güçlendirin. Takla atarken kol kaslarınızı kullanarak tüm vücut ağırlığınızı desteklemeniz gerekir. Yeterince güçlü değillerse hareketi tamamlamakta zorlanabilirsiniz. Güçlendirilmesi gereken en önemli kaslar, her ikisi de üst kollarınızda bulunan triseps ve biseps kaslarıdır.
    • Biseps bukleleri yapın pazı kaslarınızı geliştirmek için serbest ağırlıklar kullanın. Daha küçük ağırlıklarla başlayın ve güçlendikçe yükselin.
    • Triseps kaslarınızı geliştirmeye ve güçlendirmeye yardımcı olacak bir dambıl geri tepme yapmayı öğrenin. Egzersizi her iki kolunuzla yaptığınızdan emin olun.
  5. adım 5 amuda kalkma alıştırması yapın...
    Pratik yapın amuda kalkma Baş aşağı olma konusunda rahat olmak için. Daha önce hiç amuda kalkmadıysanız, takla atmaya devam etmeden önce bu hareketi denemek en iyisidir. Ya da duvarda amuda kalkmayı deneyin. Bu, vücudunuzu elleriniz ve kollarınızla baş aşağı destekleme hissine aşina olmanıza yardımcı olacaktır.
    • Bir kolunuzun üzerinde dönerek ve ayaklarınız yana doğru inerek amuda kalkma hareketinden güvenli bir şekilde çıkma konusunda rahat olun. Bu hareket, dengenizi kaybetmiş olsanız bile güvenli bir şekilde amuda kalkmanıza yardımcı olacaktır. Parende atmak için amuda kalkmayı bilmenize gerek yoktur, ancak nasıl yapılacağını bilmek bilmemekten daha iyidir.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Neden takla atamıyorum?
    Takla atmak tamamen özgüvenle ilgilidir, bu yüzden oraya gidin ve denemeye devam edin. Kollarınız zayıf hissediyorsa, gücünüzü artırmak için egzersizler yapabilir veya bileklik takabilirsiniz.
  • Soru
    Korkuyorsanız takla atmayı nasıl öğrenirsiniz?
    Baş aşağı durma konusunda rahat olmak için el duruşu alıştırmaları yaparak başlayın. Ayrıca, özgüveniniz üzerinde çalışın çünkü bu, araba tekerleğinde başarılı olmanın anahtarıdır.
  • Soru
    Parende atmaya çalışırken boynumu kırmam mümkün mü?
    Bu pek olası değildir. Eğer parende atmaktan korkuyorsanız, beyninizin en kötü senaryoyu düşündüğünü bilin. Bunun yerine olumlu yönlerini düşünün: örneğin, tüm arkadaşlarınıza parende attığınızı gösterebilirsiniz. Her iki durumda da, önce yumuşak bir yüzeyde takla atmayı denemelisiniz.

Video

İpuçları