Basketbolda Crossover Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Bilek kırıcı olarak da bilinen crossover, defans oyuncusuyla aranızda boşluk yaratmak için kullanılan bir dripling tekniğidir. Bir tarafa doğru çalım atmayı ve topu diğer elinize geri sektirmeden önce savunmacının sizi takip etmesini sağlamayı içerir. Bu, savunmacının dengesini bozar ve pozisyonunu kaybetmesine neden olur ve size şut atmak, koridoru sürmek veya pas vermek için açık bir alan bırakır. Yeterli pratikle, crossover ölümcül bir hücum silahı olabilir.

Adımlar

Temel Çaprazlama Yapma

  1. Top sürme becerinizi geliştirin. Bir crossover denemeden önce, güçlü top sürme konusunda iyi bir tutuşa sahip olduğunuzdan ve iyi bir top kontrolü sağlayabildiğinizden emin olun. İyi bir crossover, her iki elinizle de etkili bir şekilde dripling yapmanızı ve her iki yönden de kulvarı kullanabilmenizi gerektirir.
  2. Baskın tarafınıza doğru fake atın. Doğru görünen bir fake yapmak için topu top sürdüğünüz tarafa doğru itin. Taktik yaptığınız tarafa doğru adım atın ve o tarafa doğru da eğilin. Gözlerinizi savunmanın dikkat dağıtmak için kullanacağı eller veya bacaklar yerine savunmacının kalçalarına ve orta bölümüne odaklayın. Kalçalar numara yaptığınız yöne döndüğünde, etkili bir şekilde numara yaptığınızı anlayacaksınız.
    • Ayrıca baskın olmayan tarafınıza doğru faka yapmayı ve baskın elinize geri geçip güçlü tarafınızdan sürmeyi de düşünün. D'nin tahmin etmesini sağlayın.
  3. Tereddüt edin. Bu, crossover driplingin en önemli ve ikna edici kısmıdır. Top havadayken, bazı oyuncular sanki hızlı bir şekilde baskın tarafınıza doğru sürmek üzereymişsiniz gibi küçük bir sıçrama yapacaktır. Top o anda avucunuzun içinde olacaktır, bu nedenle yaptığınız şey aslında driplingden çok hareket taklidi yapmaktır.
    • Pratik yapmak ve tereddüt hareketlerini taklit etmek için harika crossover oyuncularının videolarını izleyin. Topu avuçlamamaya dikkat edin, aksi takdirde top sürme ihlali nedeniyle ıslıklanırsınız.
  4. Alçakta ve geniş kalın. Bu hareket topu siz ve savunma oyuncusu arasında sektirmeyi içerdiğinden, yere alçakta olduğunuzdan ve baskın tarafınızdaki ayağınızla önde olduğunuzdan emin olmak isteyeceksiniz. Allen Iverson topu vücudundan çok uzakta tutma ama yine de sekmesini tamamen kontrol etme konusunda harikaydı. Mümkün olduğunca o yöne doğru gidiyormuş gibi görünmek istersiniz. Kendinizi top çalmaya açık hale getirmeyin.
    • Hareketi yaparken topa bakmayın. Gözlerinizi savunmacıda ve sahanın yukarısında tutun, olası açık alanları, açık takım arkadaşlarını ve fırsatları tarayın.
  5. Topun üzerinden geçin. Savunma oyuncusunu istediğiniz yöne çevirdiğinizde, diğer elinize geçerek vücudunuzun üzerinden hızlı bir şekilde power dripling yapın. Bu anda, sıçrayarak şut atmak veya topu takım arkadaşınıza pas vermek için boşta olmalısınız. Her şey bir anda olacak, bu yüzden hareketi tamamlar tamamlamaz harekete geçmeye hazır olun. Bu hareketi gerçekten mükemmel hale getirmek için birkaç kez pratik yapın!

Varyasyonlar Yapmak

  1. Sırtınızın arkasına geçin. Kendinizle savunma oyuncusu arasında çapraz geçiş yapmak yerine, ki bu zor ve tehlikeli olabilir, yön değiştirmek için topu arkanızdan sektirin. Bu, topu korumak için vücudunuzu kullanır ve savunmacıları tozunuzda bırakabilir.
    • Bu hareketi denemeden önce arkanızdan top sürme alıştırması yapın. Topun nereye gittiğini göremezsiniz, bu yüzden başarması zor bir manevra olabilir.
  2. Bacaklarınızın arasından dripling yapın. Bir başka etkili kalkan tekniği de topu bacaklarınızın arasından sürmektir. Genelde baskın olmayan bacağınızla geriye doğru dripling yapar ve topu bu elinizle yakalarsınız, ancak her türlü şekilde doğaçlama yapabilirsiniz.
    • Tereddüt manevrası olarak baskın olmayan tarafınızdan baskın tarafınıza doğru geri geri gitmeyi deneyin, baskın tarafınıza doğru fake atın ve aniden tekrar bacaklarınızın arasından geçirin.
  3. İkiye katlayın. Çok fazla kuyuya gittiyseniz ve defans oyuncunuz crossover'ınızı denediğinizde ortada kalarak sizi suçüstü yakalarsa, topa baskın elinize geri vurun ve fake atmaya çalıştığınız yöne doğru sürün. Bu çift crossover genellikle savunma oyuncusunu çelmeleyecek kadar ileri gider ve bu hareketin 'ayak bileği kıran' olarak ünlenmesine neden olur.
  4. Yaratıcı olun. Hücum oyununuzu geliştirmek için farklı bacak arası ve yön değiştirme kombinasyonları deneyin. Basit crossover aslında sadece hızlı bir driplingdir, ancak bu konuda ustalaştığınızda ve etkili bir şekilde crossover yapabildiğinizde, hücum oyununuz sadece hayal gücünüzle sınırlı kalacaktır.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Çapraz geçiş becerilerimi nasıl geliştirebilirim?
    Sağdan sola geçme alıştırması yapın. Oradan sağa çalım atıp sola geçmeyi ve sola çalım atıp sağa geçmeyi deneyin. İyi bir crossover driplingi hızlı yön değişiklikleri içermelidir.
  • Soru
    Crossover nedir?
    Çapraz dripling temel olarak sağdan sola veya soldan sağa gidip driplingi kendi önünüzde çaprazlamaktır. Alçak, dizin altında olmalı, hızlı olmalı ve bir fake ile başlamalıdır.
  • Soru
    Crossover'ımdan memnun değilim. Ne yapmalıyım?
    Çok pratik yapın. Bir sandalye, koni ya da herhangi bir şey alın ve 'savunma oyuncusunu' geçme alıştırması yapın. Unutulmaması gereken önemli bir şey de oyun hızında pratik yapmaktır. Tekrar tekrar yapmaya devam edin ve sonuçları göreceksiniz. Ondan sonra, bunu bir pikap oyununda yapın.

Video

İpuçları

  • Elinizi topun önüne koyun çünkü savunma oyuncusu topu çalmaya çalışırsa, elinizi veya bacağınızı geçmek zorunda kalacak ve bu da faul yapmanıza neden olacaktır.
  • Topu dizlerinizin hemen altında sektirirseniz, topun sizden çalınma ihtimali azalır.
  • Tereddüt ettiğinizde, topu tutan elinizi biraz uzatın, böylece yön değiştirerek ayak bileği kırılmasına neden olabilirsiniz.