Dempsey Roll Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Jack Dempsey 1919-1926 yılları arasında agresif ve dinamik dövüş stiliyle tanınan dünya ağır siklet boks şampiyonuydu. Dempsey birçok rakibinden çok daha küçük ve kısa boylu olmasına rağmen, azmi ve tekniğiyle dünyanın en iyi dövüşçülerini yenmeyi başardı. Tekniklerinden biri bugüne kadar onun adını taşıyor: Dempsey Roll. Bu hareket kombinasyonu hızlı ayak hareketleri, dinamik kafa hareketleri ve Dempsey'in yıkıcı vuruşlar yapmak için kullandığı ünlü 'Omuz Döndürme' hareketini içerir. Dempsey'in birkaç prensibini anlayarak ve bolca pratik yaparak, ringde rakiplerinizle aranızdaki mesafeyi kapatmak için onun ünlü dönüşünü kullanabilirsiniz.

Adımlar

Pozisyon Alma

  1. adım 1 ayaklarınızı omuz genişliğinizin yaklaşık 1½ katı kadar açın.
    Ayaklarınızı omuz genişliğinizin yaklaşık 1½ katı kadar açın. Omuz genişliğinizden biraz daha geniş bir duruş alın, böylece daha da güçlü bir tabana sahip olursunuz. Baskın olmayan tarafınızın ayağını önünüze ve baskın tarafınızın ayağını arkanıza doğru uzatın, böylece rakibinize kademeli bir duruşla bakarsınız.
    • Standart dövüş duruşu, sol ayağınızın önde ve sağ ayağınızın arkada olmasıdır. Ancak solaksanız, sağ ayağınızı öne ve sol ayağınızı arkaya koyarak 'solak' duruşu alabilirsiniz.
  2. adım 2 dizlerinizi hafifçe bükün.
    Dizlerinizi hafifçe bükün. Başınızı hareket ettirmek ve yumruk atmak için ağırlığınızı düşürmek ve düzgün bir şekilde dönmek için dizlerinizi bükerek hafifçe alçaltılmış bir duruş alın. Dizleriniz hafifçe bükülü olarak rahat bir duruş alın ve ağırlığınızın merkezde olduğundan emin olmak için birkaç kez yukarı aşağı sallanın.
    • Ağırlığınızı öne veya arkaya doğru eğmeyin.
    • Duruşun dengesini hissetmek için bir yandan diğer yana kaydırın.
  3. adım 3 ağırlığınızı kalçalarınız ve ayaklarınız üzerinde ortalayın.
    Ağırlığınızı kalçalarınız ve ayaklarınız üzerinde ortalayın. Öne veya arkaya eğilmemek için omuzlarınızı doğrudan kalçalarınızın üzerine yerleştirin. Ağırlığınızı ayaklarınızın arasındaki boşluğun tam ortasında tutun, böylece dengeli olursunuz ve üst bedeninizi döndürebilir ve hareket ettirebilirsiniz.
    • Öne doğru eğilmek başınızı rakibiniz için kolay bir hedef haline getirecektir.
    • Ağırlığınızı geriye doğru kaydırırsanız, vuruşlarınızda o kadar fazla güç üretemezsiniz.

    Profesyonel İpucu: Ağırlığınızın vücudunuzdan geçen görünmez bir çizgi olduğunu ve başınız, omuzlarınız, göğsünüz ve kalçalarınızın aynı hizada olması için doğrudan ayaklarınızın arasında konumlanması gerektiğini düşünün.

  4. adım 4 çenenizi sıkıştırın ve gözlerinizi rakibinizin üzerinde tutun's chest.
    Çenenizi sıkıştırın ve gözlerinizi rakibinizin göğsünde ortalayın. Çenenizi yeterince aşağı indirin ki rakibinizin yumrukları için kolay bir hedef olarak dışarı çıkmasın. Gözlerinizi rakibinizin gövdesinin ortasına odaklayın, böylece hareketlerinizi telgrafla bildirmezsiniz ve periferik görüşünüz onun tüm hareketlerini görür.
    • Çenenizi boynunuzu gerecek kadar çok eğmeyin.

Düşürme Adımı ile İlerleme

  1. adım 1 yana doğru bir adım atın, böylece're facing your opponent at an angle.
    Rakibinize belli bir açıyla bakabilmek için yana doğru bir adım atın. Boks tamamen yumruklarınızı açacak ve rakibinizi hazırlıksız yakalayacak açılar yapmakla ilgilidir, bu nedenle rakibinizin önünden uzaklaşmak için solunuza veya sağınıza doğru hızlı bir adım atın. Rakibinize çapraz olarak bakacak şekilde hareket edin.
    • Güçlü bir taban sağlamak için dizlerinizi hafifçe bükülü tutun.
    • Ağırlığınızın dengede kaldığından emin olun!
    • Bir yumruk atmak üzereyken adımınızı çevrimdışı atın, böylece rakibinizin ayarlama yapacak zamanı olmaz.
  2. adım 2 tüm ağırlığınızı öndeki ayağınıza yükleyin.
    Tüm ağırlığınızı öndeki ayağınıza verin. Ayaklarınızı yere dikin ve dizlerinizi hafifçe bükün ve tüm ağırlığınızı ön ayağınıza veya önünüzdeki ayağınıza verin. Arka ayağınız, yani arkanızdaki ayak hafif gelecektir, ancak yere basmaya devam edin.
    • Öne doğru eğilmeyin yoksa rakibinizin kolay bir yumruğuna maruz kalırsınız.
  3. adım 3 ağırlığınızı arka ayağınıza kaydırmak için öndeki ayağınızı hızla kaldırın.
    Ağırlığınızı arka ayağınıza kaydırmak için öndeki ayağınızı hızla kaldırın. Tüm ağırlığınız öndeki ayağınıza yüklenmişken, onu hızla yerden kaldırın. Düşmeye başladığınızı hissedeceksiniz ve vücudunuz arka ayağınızı kullanarak kendini yakalamaya çalışacak.
    • Bu hareketi hızlı bir kombinasyon olarak düşünün. Ağırlığınızı öndeki ayağınıza yükleyin ve ardından ağırlığınızı neredeyse anında arka ayağınıza kaydırmak için hızla kaldırın.

    Profesyonel İpucu: Yaygın bir hata, daha dengeli hissetmek için ön ayağınızı kaldırmadan hemen önce ağırlığınızı hafifçe arka ayağınıza kaydırmaktır. Ancak, momentum oluşturmak için tüm ağırlığınızı ön ayağınıza vermeniz çok önemlidir.

  4. adım 4 arka ayağınızdan gelen momentumu kullanarak öne doğru sıçrayın.
    Arka ayağınızdaki momentumu kullanarak öne doğru sıçrayın. Öndeki ayağınızı kaldırdığınız anda vücudunuzun bunu telafi ettiğini ve tüm ağırlığınızı arka ayağınıza vererek kendini dengelemeye çalıştığını hissedeceksiniz. Kendinizi ileri doğru fırlatmak için bu birikmiş enerjiyi kullanın. İleri doğru hareket ederken ağırlığınızı merkezde tutun ve rakibinizin hizasından uzak durun, böylece ona hafif bir açıyla bakmış olursunuz.
    • Rakibinize isabet edecek bir yumruk atabilecek menzil içinde olacak şekilde hareket edin.

Omuz Fırıldağını Kullanma

  1. adım 1 rakibinizden kaçınmak için dönün ve dokunun's punches as you advance.
    İlerlerken rakibinizin yumruklarından kaçınmak için dönün ve dokunun. Mesafeyi kapattıkça, rakibiniz muhtemelen size yumruk atmaya çalışacaktır, bu yüzden bob ve dokuma hareketlerini kullanmak onlardan kaçınmak için. Başınızı aşağıda tutmak için dizlerinizi bükün ve rakibinizin yumruklarından kaçmak için başınızı sekiz şeklinde hareket ettirin.
    • Dengenizi kaybedecek kadar öne eğilmeyin, aksi takdirde rakibiniz güçlü bir yumruk indirebilir.

    Profesyonel İpucu: Rakibinizden uzağa bakmayın. Gözlerinizi onlardan ayırmayın, böylece başınızı düşürmezsiniz ve yumruklarından daha iyi kaçınabilirsiniz.

  2. adım 2 yüklenmek için yumruk kolunuzun omzunu geriye doğru yuvarlayın.
    Yüklenmek için yumruk kolunuzun omzunu geriye doğru yuvarlayın. Rakibinize hangi yumruğu atmayı planlıyorsanız, yumruk kolunuzun omzunu arkanızda döndürerek yüklemeye başlayın. Diğer omzunuz hafifçe önünüze gelecektir. Çenenizi kıstırın ve gözlerinizi rakibinizden ayırmayın.
    • Döndürme, yumruk gücü oluşturmanın anahtarıdır. Omzunuzu geriye doğru döndürmek kalçanızın hafifçe dönmesine neden olur, böylece yumruk atarken bacaklarınızı ve merkez kaslarınızı çalıştırırsınız.
  3. adım 3 kaslarınız gerilene kadar yumruk kolunuzu gerin.
    Kaslarınız gerilene kadar yumruk kolunuzu gerin. Jack Dempsey tarafından icat edilen 'Omuz Döndürme', yumruk kolunuzun kaslarını gererek kinetik enerji oluşturmasını içerir. Omzunuzu geriye doğru döndürürken, kaslarınız gerilene, gerginleşene ve öne doğru sıçramaya hazır olana kadar kolunuzu uzatın.
  4. adım 4 kolunuzu ileri doğru savurun ve rakibinize yumruğunuzla vurun.
    Kolunuzu ileri doğru savurun ve rakibinize yumruğunuzla vurun.Düzgün bir yumruk yapın Parmaklarınızı kıvırarak, başparmağınızı üzerlerine katlayarak ve sıkıca sıkarak. Omzunuz geriye doğru yuvarlanmış ve yumruk kolunuzun kasları gerilmiş haldeyken omzunuzu öne doğru kırbaçlayın ve kolunuzun da öne doğru yaylanmasına izin verin. Yumruğunuzu kullanarak rakibinizle temas kurun ve duruşunuzu yeniden ayarlayın, böylece dengeli olursunuz ve kendinizi koruyabilir veya daha fazla yumruk atabilirsiniz.
    • Dengeniz bozulurken vahşileşmekten ve yumruk atmaktan kaçının, aksi takdirde rakibinizden bir karşı vuruş yiyebilirsiniz.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Ağır bir kum torbası üzerinde düşme adımınızı ve omuz dönüşünüzü çalışın.
  • Tekniği gerçekten öğrenmek için eğitimli bir boks antrenörü ile çalışın.

Uyarılar

  • Eğer bir partnerle antrenman yapıyorsanız, boks eldivenlerinizi ve başlığınızı taktığınızdan emin olun.