Ters Dönüş (Sırtüstü) Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yüzme takımında mısınız? Sadece eğlenmek için takla atmak ister misiniz? Son yüzme yarışınız çok kötü bir takla attığınız için iyi geçmedi mi? Hiç takla attığınız için diskalifiye edildiniz mi? Serbest stilde kulaç atabilir misiniz? Serbest stil ve sırtüstü aynı dönüşe sahiptir. Aşağıdakileri yaparak hatalarınızı düzeltin.

Adımlar

  1. adım 1 her zamanki sırtüstü yüzüşünüzü yapın.
    Her zamanki sırtüstü yüzüşünüzü yapın. Kulaç sayımı yapacağınız için bu kısım çok önemlidir. Sırt üstü olduğunuz için duvara yakın olup olmadığınızı göremeyeceksiniz. Başınızın üzerinde asılı bayraklar yoksa, başınızı bir kulvar çizgisine çevirin ve son renk bloğunu arayın, bayraklar orada olacaktır. Hızlanmak için bayrakları birkaç metre geçtikten sonra sırtüstü yüzün ve gözleriniz bayrakları geçer geçmez kulaçlarınızı sayın. Bu, finişe kaç kulaç kaldığını gösterir, dönüş için kulaç sayısından bir çıkartın.
  2. adım 2 bayrakları geçerek geri dönün ve duvara doğru sırtüstü yüzmeye başlayın.
    Bayrakları geçerek geri dönün ve duvara doğru sırtüstü yüzmeye başlayın. Dönüşler için birinci bölümde bulduğunuz sayıya ulaşana kadar bayraktan itibaren kulaçlarınızı sayın. Ardından suyun dışında kalan elinizi vücudunuzun önünden geçirerek serbest stil yapıyormuş gibi dönün.
  3. adım 3 serbest stil kulaç atmaya devam edin ve serbest stil yapıyormuş gibi doğrudan dönüşe geçin.
    Serbest stil kulaç atmaya devam edin ve serbest stil yapıyormuş gibi doğrudan dönüşe geçin.
  4. 4. adım geldiğinizde...
    Dönüşten çıktığınızda, serbest stilde yaptığınız gibi yuvarlanmayın, sırt üstü kalın, çok fazla yuvarlanırsanız diskalifiye olursunuz. Daha sonra normal şekilde yüzmeye devam edin.

Alternatif Yöntem: Kova Dönüşü

  1. adım 1 kulaçlarınızı saymak için yukarıdaki adımları izleyin, ardından duvara doğru normal bir hızda yüzün.
    Kulaçlarınızı saymak için yukarıdaki adımları izleyin, ardından duvara doğru normal bir hızda yüzün.
  2. adım 2 ulaştığınızda...
    Duvara ulaşmadan önceki sondan ikinci kulaca ulaştığınızda, kolunuzu geriye doğru atın ve sırtınızı eğin, ekstra bir itmeye ihtiyacınız varsa karın kaslarınızı ve bacaklarınızı arkanıza doğru savurun. Bu hareket sırt üstü yapılan abartılı bir kelebek vuruşu gibi görünmelidir.
  3. 3. adım eliniz...
    Eliniz duvara değdiğinde, mümkün olduğunca fazla çekiş için tüm avuç içinizi değdirmeye çalışın ve vücudunuzun geri kalanını döndürmek için kolunuzu yukarı çekin. Ayaklarınız hızla duvara çarpmalı ve itmek için büyük bir momentuma sahip olacaksınız.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Bayrak yoksa ne olur?
    Resmi bir karşılaşma sırasında her zaman bayraklar olacaktır. Yüzücülerin güvenliği için gerekli olduklarından, bunların olmaması kurallara aykırıdır.
  • Soru
    Karnımın üzerine takla attıktan sonra kaç kulaç atabilirim?
    Her şey vuruşunuza bağlıdır - bayraklardan duvara ulaşmanız için gereken vuruş sayısını sayın ve duvara çarpmadan bir vuruş önce karnınızın üzerine döndüğünüzden emin olun.
  • Soru
    Bir yüzme yarışında dönüş yapmazsanız ne olur?
    Bir yarışta dönüş yapmazsanız, yüzmeniz gereken yarışta dönüş olmadığı sürece diskalifiye edilirsiniz.

İpuçları

  • Duvardan korkmayın. Birçok yeni başlayan yüzücü duvara çarpmaktan çok korkar, yavaşlar ve bu da kulaç sayısını yanlış yapar.
  • Kova dönüşü yapıyorsanız, 'burnunuza su kaçması' hissinden kaçınmak için burnunuzdan biraz daha fazla hava üflemeniz gerekebilir. Önce derin bir nefes alın ve iyi olacaksınız.
  • Sadece bir serbest stil kulaç atmanıza izin verilir, bu nedenle kulaç atmadan önce duvara tekme atmanız gerekeceğinden çok erken takla atmayın. Karşıya geçtikten sonra duvara doğru kaymayın, çünkü bu da sizi diskalifiye edecektir.

Uyarılar

  • Bayraksız bir havuzda kova dönüşünü denemeyin. Kolunuzu duvarın kenarına çarpmak acı verir ve kötü morarmalara neden olabilir. Sayınızı rahatça ayarlayana kadar kova dönüşünü tam hızda denemeyin.