Ters Dönüş Nasıl Yapılır (Serbest Stil)

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yüzmenizi bir sonraki seviyeye taşımak istiyorsanız takla atmayı öğrenmek çok önemlidir. Sadece gelişigüzel yüzüyor olsanız bile, takla dönüşünüzü mükemmelleştirmek turlarınızın ritmine alışmanıza yardımcı olabilir ve her dönüşte bir güç ve enerji patlaması sağlayabilir!

Adımlar

Duvara Yaklaşmak ve Dönüşü Başlatmak

  1. adım 1 havuz zemininde siyah t'yi gördüğünüzde dönüşünüze başlayın.
    Havuz zemininde siyah T işaretini gördüğünüzde dönüşünüze başlayın. Havuz kulvarınızın altında siyah bir çizgi vardır. Dik çizgi, duvarın iki fit uzakta olduğunu bilmenizi sağlar. Siyah T'yi, dönüşünüzü gerçekleştirmeye başlama zamanının geldiğini kendinize bildirmek için kullanabilirsiniz.
    • Buna karar vermek zor olabilir çünkü her şey bacaklarınızın uzunluğuna bağlıdır. Bacaklarınızın uzunluğuna bağlı olarak, normalde T'den sonra iki kulaç atar ve ardından dönüşünüzü yaparsınız. Çok uzunsanız veya kısa boyluysanız, buna göre ayarlayın.
  2. adım 2 kolunuzun suyun altındaki son vuruşunu takip edin.
    Kolunuzun suyun altındaki son vuruşunu takip edin. Kolunuz suya girerken çenenizi kıvırın ve sizi itmesi için bacaklarınızı tekmelemeye devam edin. Her iki kolunuzu da içeri çekin ve ellerinizi yanlarınıza yerleştirin.
    • Bu adım sırasında vücudunuzu döndürmeye başlamayın.
    • Takla atmaya başladığınızda, burnunuza su kaçmasını önlemek için burnunuzdan sert bir şekilde nefes verin.
  3. adım 3 takla atmak için öne doğru açı yaparken dizlerinizi ve ayaklarınızı sıkıştırın.
    Takla atmak için öne doğru açı yaparken dizlerinizi ve ayaklarınızı sıkıştırın. Dirseklerinizi vücudunuza yakın tutun. Dizlerinizin göğsünüze yakın olduğundan emin olun. Dizlerinizi yeterince yakın tutmazsanız ayaklarınızın duvara ulaşması çok uzun sürecektir.
    • Vücudunuzu ne kadar sıkı sıkıştırırsanız, takla atmanız o kadar hızlı olacaktır.
  4. adım 4 üst bedeninizi açın.
    Üst vücudunuzu açın. Taklayı tamamladıktan sonra dirseklerinizi serbest bırakın ve kollarınızı az önce geldiğiniz yöne doğru uzatın. Ellerinizi bir araya getirin. Vücudunuz gövdenizden parmak uçlarınıza kadar düz bir çizgi oluşturmalıdır.
    • Bu noktada bacaklarınız hala kıvrıktır.
    • Suyun içinde karnınızın üzerine dönmediğinizden emin olun. Bu noktada sırt üstü yatıyor olmalısınız.

Taklayı Tamamlama ve İtme

  1. adım 1 bacaklarınızı açın ve ayaklarınızı düz bir şekilde duvara bastırın.
    Bacaklarınızı açın ve ayaklarınızı düz bir şekilde duvara bastırın. Ayak parmaklarınız yukarıya, suyun üstüne doğru bakmalıdır. Dizleriniz 90 derecelik açıda olmalıdır. Kalçalarınızın yaklaşık 110 derecede olması gerekir.
  2. adım 2 kendinizi duvardan iterken bacaklarınızı düzleştirin.
    Kendinizi duvardan iterken bacaklarınızı düzleştirin. Ayaklarınız düz bir şekilde duvara dayandığında, onları itmek için kullanın. Vücudunuz duvardan bir torpido gibi fırlamalıdır. Ne kadar sert iterseniz, duvardan o kadar hızlı fırlarsınız.
    • Taklayı bir sıçrama olarak düşünün. Bu itme hareketine ne kadar çok güç verirseniz, çaba sarf etmeden o kadar uzağa gidecek ve yüzmeye başlayacaksınız.
  3. adım 3 karnınızın üzerinde dönün.
    Karnınızın üzerinde dönün. Duvardan iterken, sırtınız tavana bakacak şekilde dönmeye başlayın. Karnınız havuz zeminine bakıyor olacak. Ellerinizi çevirin ve çevirmek istediğiniz yöne doğru bakın. Başınızı hareket ettirmeyin.
    • Tekme attıktan sonra ve dönüş sırasında birkaç güçlü yunus tekmesi atabilirsiniz. Bu isteğe bağlıdır ve daha iyi olduktan sonra yapmak isteyeceğiniz bir şey olabilir.
  4. adım 4 yüzeye çıkın ve normal yüzmeye başlayın.
    Yüzeye çıkın ve normal yüzmeye başlayın. Akış pozisyonunda kelebek vuruşunu kullanarak su altında yaklaşık 10 ila 15 fit (yaklaşık 5 metre) yüzün. Dönerken dibe en yakın olan kolunuzla çekmeye başlayın. Çekişi bitirdiğinizde eliniz sudan çıkmalıdır. Şimdi serbest stil kulacınıza devam edin.

Ters Dönüş Pratiği

  1. adım 1 suda nasıl takla atılacağını öğrenin.
    Suda nasıl takla atılacağını öğrenin. Suda nasıl takla atılacağını bilmek, takla dönüşünü öğrenmek için çok önemlidir. Eğer daha önce hiç denemediyseniz, temel takla tekniği üzerinde pratik yapmalısınız. Duvara yaklaşabilmeli, çenenizi kıvırıp bir top haline getirebilmeli ve sırt üstü takla atarken poponuz sudan dışarı fırlayacak şekilde takla atmaya başlayabilmelisiniz.
  2. adım 2 tekniğin her adımını ayrı ayrı çalışın.
    Tekniğin her adımını ayrı ayrı uygulayın. Bu teknik çok fazla pratik gerektirir. Duvara yaklaşırken pratik yapmanız ve ne zaman nefes alacağınızı, boyunuz için doğru uzunluğun nerede olduğunu ve suda nasıl tekme atıp döneceğinizi bilmeye alışmanız gerekir. Yavaş bir tempoda hareket ederek tekrar tekrar pratik yapın. Alıştıkça daha hızlı yapabilirsiniz.
    • Bu taklada ustalaşana kadar duvara yaklaşırken hızlanmamanız önemlidir. Aksi takdirde duvara çarpabilir ve kendinizi incitebilirsiniz.
  3. adım 3 haftada birkaç kez pratik yapın.
    Haftada birkaç kez pratik yapın. Tam sıklık size bağlıdır, ancak bu hareketi mükemmelleştirmek biraz zaman alacaktır. Yapabildiğiniz kadar sık pratik yapın. Yine de dinlenmek için ara sıra izin almayı unutmayın!

Topluluk Soru-Cevapları

  • Soru
    Takladan sonra kendimi derin suda buluyorum ve çok fazla hava kullanarak yukarı yüzmek zorunda kalıyorum. Ne yapmam gerekiyor?
    Nefes almadan önce kendinizi yukarı doğru açmaya ve çıkışınızı (üç yunus tekmesi ve iki kulaç) yapmaya çalışın, böylece çok fazla hava kullanmazsınız. Ayrıca, mırıldanmayı deneyin, bu havanın biraz daha uzun sürmesini sağlar.
  • Soru
    Burnunuza su kaçarsa ve tüm suyu emerseniz, bu da gerçekten garip hissettirirse ne olur?
    Bir şey olmaz. Bunun olmaması için takla atarken sümkürmeyi deneyin.
  • Soru
    50 metre için takla atmam gerekiyor mu?
    Olimpik uzunluktaki havuzlar 50 metredir, dolayısıyla bu uzunluktaki bir havuzda takla atmanız gerekmez. Ancak, çoğu havuz sadece 25 metre/yarda uzunluğundadır ve böyle bir havuzda takla atmanız gerekir.

Video

İpuçları

Uyarılar

  • Takla atmayı ilk kez öğrenirken ayaklarınızın havuzun kenarına düşmemesine dikkat edin. Birçok yüzücü takla atmayı ilk öğrendiğinde bunu yaşar. Bu oldukça acı verici olabilir.
  • Takla atmadan önce tam arkanızda yüzen kimsenin olmadığından emin olun, yoksa duvardan ittiğinizde onlara çarparsınız