Öne Doğru Yuvarlanma Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Öne takla, zarif bir takla gibi görünen temel bir jimnastik hareketidir. Doğru bir şekilde yapmak için başlangıç pozisyonundan taklaya geçebilmeli ve tek bir hareketle tekrar ayağa kalkabilmelisiniz. Ayağa kalkarken sizi desteklemek için ellerinizi kullanmadan öne doğru yuvarlanmak pratik gerektirir. Öne doğru yuvarlanmanın nasıl yapıldığını öğrenmek için Adım 1'e bakın.

Adımlar

Yeni Başlayanlar İçin Öne Yuvarlanma Nasıl Yapılır

  1. Önce gerinin. Bu numarayı yaparken incinmekten kaçınmak için sırtınızı, bileklerinizi ve bacaklarınızı esneterek başlayın.
  2. adım 2 geniş bir açık alanda bir matın üzerinde durun.
    Geniş bir açık alanda bir matın üzerinde durun. Öne doğru yuvarlanma hareketi kapalı alanda bir spor matı üzerinde veya dışarıda çimenlerde yapılabilir. Geniş bir alana sahip olacağınız düz bir alan arayın. Alternatif olarak, aşağı doğru bir eğimde öne doğru yuvarlanabilirsiniz ve yuvarlanmanıza yardımcı olması için yerçekimini kullanabilirsiniz.
  3. Başlangıç pozisyonuna geçin. Ayaklarınız bir arada olacak şekilde çömelin. Ayaklarınızı birleştirin ve dizlerinizi çömelecek şekilde bükün. Dirsekleriniz bükülü olacak şekilde ellerinizi önünüzde yere koyun. Elleriniz omuz genişliğinde eşit aralıklı olmalıdır. Bu, yeni başlayanların öne doğru yuvarlanması için başlangıç pozisyonudur.
    • Alternatif olarak, elleriniz başınızın üzerinde düz bir şekilde uzatılmış olarak dik durma pozisyonunda başlayabilirsiniz. Vücudunuzu öne doğru kaldırın ve dizlerinizi bükerek yuvarlanmaya başlamak için çömelme pozisyonuna geçin.
  4. Başınızı kollarınızın arasına bırakın. Çenenizi içeri soktuğunuzdan emin olun. Rulonun içine doğru hareket ederken, boynunuza ağırlık vermek istemezsiniz - doğrudan üst sırtınıza doğru hareket etmelidir. Çenenizi içeri sokmak boynunuza baskı yapmamanıza yardımcı olacaktır.
  5. Öne doğru yuvarlanın. Vücudunuz öne doğru yuvarlanacak ve kalçalarınız başınızın üzerine doğru itilecek şekilde üst sırtınızı itin. Yuvarlanırken omurganızın eğrisini takip edin. Sırtınızı kavisli tutun ve ellerinizi pozisyonda tutun.
    • Bir yandan diğer yana yuvarlanmayın - omurganız boyunca düz bir şekilde öne doğru yuvarlanın. Aksi takdirde bir tarafa veya diğer tarafa düşebilirsiniz.
    • Çenenizi içeri soktuğunuzdan ve sırtınızı kavisli tuttuğunuzdan emin olun. Düzleşirseniz, yuvarlanmanız o kadar fazla ivme kazanmayacaktır.
  6. Bacaklarınız düz ve ayak parmaklarınız sivri olsun. Yuvarlanma boyunca bacaklarınız düz ve ayak parmaklarınız sivri kalmalıdır. Bacaklarınızı sadece rulonun sonunda, ayağa kalkma zamanı geldiğinde bükün. Bu, yeni başlayanların öne doğru yuvarlanması için standart konumlandırmadır.
    • Ancak bazı jimnastikçiler öne doğru yuvarlanma sırasında bacaklarını içeri çekmeyi tercih eder. Bacaklarınızı kıvrık tutmak ivme kazanmanıza yardımcı oluyorsa, bu şekilde de pratik yapabilirsiniz.
  7. Destek için ellerinizi kullanmadan ayakta durun. Taklanın sonunda ayaklarınızı yere düz bir şekilde koyun ve ellerinizi yere koymadan ayakta durma pozisyonuna geçin. Bacaklarınızı düzeltin, ardından elleriniz başınızın üzerinde olacak şekilde dik durun.

İleri Varyasyonlar Nasıl Yapılır

  1. Amuda kalkarak öne doğru yuvarlanın. Bu gelişmiş varyasyon temel bir hareketle başlar amuda kalkma. Bacaklarınızı birbirinden ayırarak ve vücudunuzu dik tutarak başlayın. Amuda kalkın ve bir an duraklayın. Amuda kalkmak yerine kollarınızı bükün ve vücudunuzu yere doğru indirin, ardından başınızı eğin ve öne doğru yuvarlanın. Elleriniz başınızın üzerinde gergin bir şekilde ayakta durarak bitirin. Doğru bir amuda kalkıp öne doğru yuvarlanmada kollarınız düz kalır ve sırtınızı eğip yuvarlanırsınız. Ancak kollarınızı bükerek de bu hareketi yapabilirsiniz.
    • Amuda kalkarak öne doğru yuvarlanmayı denemeden önce, hem amuda kalkma hem de öne doğru yuvarlanma konusunda ayrı ayrı ustalaştığınızdan emin olun.
    • Amuda kalkarak öne doğru yuvarlanma hareketini yaparken bir gözcü ile çalışmak isteyebilirsiniz, böylece yuvarlanma hareketine geçtiğinizde sakatlanmayacağınızdan emin olabilirsiniz.
  2. Öne doğru yuvarlanma hareketi yapın. Bu hareket standart öne yuvarlanma ile aynı şekilde başlar. Ruloyu tamamlayıp ayağa kalkmak yerine, bacaklarınızı dışa doğru tekmeleyin ve vücudunuzu rulodan dışarı doğru hamle yaptırın, böylece her iki ayağınızla ayakta durma pozisyonuna sıçrarsınız. Öne doğru yuvarlanarak yapılan kip-up hareketinin sonu a geri handspring İniş.
    • İnişe geçmek için vücudunuzu yerden kaldırmak üzere ellerinizi kullanın.
    • Her iki ayağınız yere sağlam bir şekilde bastığında, vücudunuzu dik bir şekilde kaldırın ve kollarınızı başınızın üzerinde uzatarak bitirin.
  3. Dalış rulosu yapın. Bu etkileyici ileri seviye varyasyon, sabit bir pozisyonda başlamak yerine yuvarlanmaya dalmayı gerektirir. Sanki üzerinden geçmeniz gereken küçük bir kütük varmış gibi kısa bir baş dalışı yaparak başlayın ve yuvarlanmaya geçerken vücudunuzu ellerinizle destekleyin. Dalışa alıştıkça, dalışları daha büyük hale getirebilirsiniz.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Öne doğru yuvarlanmayı öğrenirken en sık karşılaşılan sorunlardan bazıları nelerdir?
    Genellikle insanlar başlarını içeri sokmayı ve bacaklarını sıkışmış bir şekilde bir arada tutmayı unuturlar. Ayrıca insanlar ilk başta ayağa kalkmak için ellerini aşağıya koyma eğilimindedir. Bunların hepsi yaygın hatalardır.
  • Soru
    İleri yuvarlanmadan nasıl ayağa kalkarım?
    Öne doğru yuvarlanma hareketini yaptıktan sonra, yolun ortasına geldiğinizde bacaklarınızı düz bir şekilde açın ve bacaklarınızın hızını kullanarak itin. Biraz zaman alabilir ama alışacaksınız.
  • Soru
    Yapmaktan korktuğum halde nasıl öne takla atabilirim?
    Endişelenmeyin, yakında öne doğru yuvarlanmada ustalaşacaksınız. Bana dansta ilk kez öne takla atmayı öğrettiklerinde, ben de yapmaktan çok korkmuştum, bunun yerine bir kanepenin üzerinde pratik yaptım. Yapabileceğinize inanın; yapabileceğinizi hayal edin.

Video

İpuçları

  • Öne doğru yuvarlanmayı ilk öğrenmeye başladığınızda nasıl doğru yapacağınızı öğrenin, çünkü yanlış yaparsanız, alışkanlık haline geldiğinde düzeltmek daha zor olacaktır.
  • Eğer yeni öğreniyorsanız deneyimli birinden yardım alın, yerde yapmadan önce bir takoz mat kullanın.
  • Omuzlarınızın arkasına indikten sonra (Adım 5) dizlerinizi tutun. Bu size ivme kazandırır, böylece tekrar ayaklarınızın üzerine inmek ve ayağa kalkmak son derece kolaydır.

Uyarılar

  • Bu tür yuvarlanmaları sert yüzeylerde yapmaktan kaçının. Omurganız boyunca yuvarlanma hareketi omurganıza zarar verebilir. Her zaman bir mat veya çimenli yüzeyler kullanın.
  • Eğer bu hareket başınızı ağrıtıyorsa yapmamanızı ve bir doktora danışmanızı öneririz.
  • Boynunuzun veya başınızın üzerine değil, omuzlarınızın en üst kısmına inmeye çalışın. Başınız ve boynunuz arasındaki ekleminizde yaralanmaya neden olabilir.
  • Başınızı dizlerinize yakın tutun.
  • Öne doğru yuvarlanmayı başınızın üst kısmından yapmamaya çalışın, üst kısmından yaparsanız beyin hasarı alabilirsiniz.