Jimnastik Dans Rutini Nasıl Yapılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kolayca bir jimnastik dansı rutini yapabilirsiniz! Başlamak için esneklik kazanın ve yerel bir sınıf bulun. Yuvarlanma, ayak parmağı dönüşü ve takla gibi temel hareketleri öğrenin. Ardından, temel hareketlerde ustalaştıktan sonra ileri düzey numaralara geçin. Jimnastik hakkında temel bir anlayışa sahip olduktan sonra, hareketlerinizi en sevdiğiniz tempolu şarkıyla eşleştirin! Resitalinizden önce her gün pratik yapın ve harika bir performans sergileyin.

Adımlar

Mükemmel Şarkıyı Seçmek

  1. adım 1 heyecanlı ve tutkulu olduğunuz bir şarkı seçin.
    Heyecan duyduğunuz ve tutkuyla bağlı olduğunuz bir şarkı seçin. Müzik seçimi performansınızın tonunu belirler ve seçtiğiniz şarkıyla bağlantı kurmanız çok önemlidir. Bu şekilde harika bir performans sergileyebilirsiniz! En sevdiğiniz şarkıyı seçin veya bir klasiği tercih edin.
    • Tutkulu olmadığınız bir şarkı seçerseniz, hareketleriniz ilgisizliğinizi yansıtacaktır.
    • Bıkmayacağınız bir şarkı seçin. Bu şarkıyı pratik yaparken tekrar tekrar dinleyeceksiniz, bu yüzden gerçekten sevdiğiniz bir şarkı seçtiğinizden emin olun!
    • Eğer şarkıdan sıkılırsanız, performansınızla ilgilenmemenize neden olabilir.
  2. adım 2 dans etmesi kolay, tempolu bir şarkı seçin.
    Dans etmesi kolay, tempolu bir şarkı seçin. Jimnastik dans rutinleri, pozitif, eğlenceli bir tona sahip hızlı tempolu, tempolu müziklerle harika gider. Bu şarkılara hareket etmek genellikle kolaydır, böylece jimnastik dans hareketlerinizi ritme göre kolayca eşleştirebilirsiniz.
    • Örneğin, bir hip-hop, Latin veya caz şarkısı seçebilirsiniz.
  3. adım 3 dans hareketlerinizi planlamak için şarkıyı tekrar tekrar dinleyin.
    Dans hareketlerinizi planlamak için şarkıyı tekrar tekrar dinleyin. Bir seyircinin önünde şarkıyla dans etmeden önce şarkının içini ve dışını bilmeniz gerekir. Şarkıyı sabah hazırlanırken, otobüsteyken veya arabanızdayken çalın. Dinlerken tempo değişikliklerine dikkat edin ve dizelerden nakarata olan değişiklikleri fark edin. Ardından, şarkının farklı bölümleriyle eşleştirmek için farklı hareketler düşünün.
    • Örneğin, ilk mısra nakarata geçerken öne doğru bir handspring yapabilir ve ardından şarkı hızlandığında bir ayak parmağı dönüşü kullanabilirsiniz.

Temel Hareketleri Öğrenmek

  1. adım 1 gerinmeye başlayın...
    Başla germe esnekliğinizi geliştirmek için. Jimnastikçiler son derece esnektir ve gevşek ve esnek kalmak hareketlerini yapmalarına yardımcı olur. Esneklik kazanmak için boynunuzu dairesel hareketlerle yavaşça hareket ettirerek başlayın. Bunu 30-60 saniye boyunca yapın, ardından her iki kolunuzu yana doğru uzatın ve kaslarınızı yaklaşık 1 dakika boyunca bu pozisyonda tutun. Yere oturun ve bacaklarınızı önünüze doğru uzatın. Ardından parmak uçlarınızı ayak parmaklarınıza doğru uzatın. Bu, tüm vücudu esnetmek için kolay bir yoldur.
    • Esneklik kazanmak için kullanabileceğiniz sayısız başka esneme tekniği vardır.
    • Ek olarak, bir yoga dersi alın! Bunu, temel esneme hareketlerini rahatça yapabildikten sonra yapın. Bir yoga camı tüm vücudunuzu esnetmek ve yeni esneme teknikleri öğrenmek için harika bir yoldur.
  2. adım 2 takla, ayak parmağı dönüşü ve takla gibi temel hareketleri öğrenin.
    Yuvarlanma, ayak parmağı dönüşleri ve takla gibi temel hareketleri öğrenin. Dans rutininizi oluşturmadan önce, ilk olarak basit hareketlerde ustalaşmalısınız. Bir ders alıyorsanız, önce birkaç basit hareket öğreneceksiniz veya temel jimnastik eğitimleri için internete bakabilirsiniz.
    • Yapmak için yuvarlanan ruloAyaklarınız kalça mesafesinde açık olacak şekilde durun ve ellerinizi matın üzerine getirin. Çenenizi karnınıza doğru itin ve omuzlarınızı mindere getirmek için kollarınızı bükün. Bunu yaparken, yuvarlanın ve bacaklarınızı önünüze getirin. Sonra ayağa kalkın.
    • Parmak ucu dönüşü yapmak için baskın olmayan bacağınızla hamle pozisyonunda başlayın. Ardından, 1 kolunuzu yana doğru uzatın ve diğer kolunuzu karnınızdan vücudunuza doğru getirin. Baskın olmayan ayağınızı ayak bileğinize doğru yukarı kaldırın, böylece 1 ayak üzerinde dengede durursunuz. Son olarak, ayak parmaklarınız üzerinde 360 derece dönmek için vücut ağırlığınızı kullanın.
    • Yapmak için cartwheelen güçlü ayağınız önde olacak şekilde hamle pozisyonunda başlayın. Her iki kolunuzu düz bir şekilde başınızın üzerine getirin. Yüzünüzü öne doğru çevirin ve ellerinizi matın üzerine getirin. Bunu yaparken arka bacağınızı yukarı doğru kaldırın. Ardından, öndeki bacağınızı itin ve her iki bacağınızı da vücudunuzun karşısına getirin. Takla hareketinizi tamamlamak için her iki ayağınızın üzerine hamle pozisyonunda inin.
  3. adım 3 temel teknikleri öğrendikten sonra ileri düzey hareketlere geçin.
    Temel teknikleri öğrendiğinizde ileri hareketlere geçin. Temel hareketlerde kendinizi rahat hissettiğinizde, daha zor hareketleri uygulamaya hazırsınız demektir. Eğer ders alıyorsanız, eğitmeniniz temel hareketlerdeki performansınıza göre ne zaman hazır olduğunuzu size bildirecektir. Temel hareketleri uygulamanız biraz zaman alırsa, sorun değil! Kendinizi rahat hissetmeden zor hareketlere geçmek istemezsiniz.

Hareketlerin Müzikle Eşleştirilmesi

  1. adım 1 bazı geleneksel hareketler eklemek için müzik tarzını araştırın.
    Bazı geleneksel hareketler eklemek için müzik tarzını araştırın. Otantik bir performans sergilemek için hareketlerinizi seçtiğiniz müzik tarzıyla eşleştirmeniz faydalı olacaktır. Bu her şarkı için gerekli olmasa da, rutininize ilgi katmanıza yardımcı olur. Şarkının adını ve sanatçısını araştırın ve hangi kültürel veya tarihi önemi bulabileceğinize bakın. Belki şarkı tarihteki bir dönemden esinlenmiştir veya belki de belirli bir dans tarzına uyuyordur.
    • Örneğin, cazdan ilham alan bir şarkı seçerseniz, performansınızı özel kılmak için hızlı tempolu swing hareketleri kullanabilirsiniz.
    • Şarkınız Hint tarzına sahipse, rutininize bazı oryantal dans hareketleri ekleyebilirsiniz.
  2. adım 2 en rahat ettiğiniz hareketleri rutininize dahil edin.
    En rahat ettiğiniz hareketleri rutininize dahil edin. Koreografinizi planlarken, kendinize güvenmediğiniz hareketleri kullanmaktan kaçının. Rutininiz sırasında en iyi yeteneklerinizi sergilemek istiyorsunuz! En çok pratik yaptığınız ve düşünmeden yapabildiğiniz hareketleri kullanın.
    • Örneğin, belki round-off'larda harikasınız ama handspring'leriniz hala paslanmış olabilir. Handsprings'i rutininizin dışında bırakın, böylece potansiyel olarak berbat etme konusunda endişelenmezsiniz.
  3. 3. adım i̇zleyicilerinizi yakalamak için cesur bir hareketle başlayın's attention.
    Kitlenizin dikkatini çekmek için cesur bir hamleyle başlayın. Güçlü başlamak, seyircilerinize hemen ne yapabileceğinizi göstermenin harika bir yoludur! Örneğin, çift geri sıçrama veya takla atma ile başlayın.
    • Bu şekilde, seyirci en başından itibaren müthiş bir rutin için heyecanlanır.
  4. adım 4 seyircilerinize hitap etmek için modern dans hareketleri ekleyin.
    Seyircilerinizin ilgisini çekecek modern dans hareketleri ekleyin. Seçeceğiniz dans hareketleri seçtiğiniz şarkının türüne bağlı olacaktır, ancak bu, insanları heyecanlandırmak ve rutininize dahil etmek için harika bir fikirdir. Pop müzikte trend olan bir veya iki hareket seçin ve bunu cesur hareketinizden şarkının bir sonraki bölümüne geçiş olarak kullanın.
    • Örneğin, bir hip-hop şarkısında dans ediyorsanız, whip, dab veya nae-nae yapabilirsiniz.
    • Bir Latin salsa dans şarkısı seçtiyseniz, kalçalarınızı Shakira gibi sallayabilirsiniz.
  5. adım 5 şarkının daha yavaş bölümlerinde dans hareketlerinizi yapın.
    Şarkının daha yavaş bölümlerinde dans hareketlerinizi ortaya çıkarın. Yüksek tempolu bir şarkı kullanmanız gerekse de, daha az hızlı olan anlar da vardır. Bu, araştırmanıza dayanan geleneksel dans hareketlerinizi veya diğer modern dans hareketlerini kullanmak için harika bir zamandır.
    • Şarkı yavaşladığında, vücudunuzu da yavaşlatmanız için iyi bir zamandır.
  6. adım 6 şarkı hızlandığında ayak parmağı dönüşü gibi hareketlerle geçiş yapın.
    Şarkı hızlandığında ayak parmağı dönüşü gibi hareketlerle geçiş yapın. Şarkı tekrar hızlanmaya başladığında, bir sonraki numaranıza sorunsuz bir şekilde dans etmek için geçiş hareketlerini kullanın. Sürekli hareket etmek rutininizi tutarlı ve iyi uygulanmış hale getirir.
    • Ayrıca ayak parmağı dönüşleri veya bölünmelerÖrneğin.
  7. adım 7 şarkı hızlı bir tempoya geçtiğinde numaralarınızı gösterin.
    Şarkı hızlı bir tempoya geçtiğinde numaralarınızı gösterin. Geçiş hareketinizi kullandıktan sonra, bir gösteri hareketiyle seyircilerinizi şaşırtabilirsiniz. Bu, şarkının yaklaşık 2/3'üne geldiğinizde iyi bir fikirdir, böylece seyircinizin ilgisini ve dikkatini canlı tutabilirsiniz.
    • Örneğin, bir ters takla atıp bir takla atarak tam bir split yapabilirsiniz.
  8. adım 8 rutininizi uygularken kişisel dokunuşlar ekleyin.
    Rutininizi uygularken kişisel dokunuşlar ekleyin. Performansınızı benzersiz kılmak için birkaç kez pratik yapın ve kendinize özgü hale getirmenin yollarını arayın. Bu, şarkı seçiminize ve deneyim seviyenize bağlı olarak değişebilir, ancak rutininizi benzersiz kılmak, özgüveninizi artırmanıza ve performansınızı çivilemenize yardımcı olur.
    • Belki kıyafetinizi veya saç stilinizi kişiselleştirirsiniz ya da kendinize özel bir hareket seçersiniz.
    • Örneğin bir geçiş olarak doğaçlama da yapabilirsiniz.

Rutininizi Mükemmelleştirmek

  1. adım 1 resitalinize kadar haftada en az 3-5 kez pratik yapın.
    Resitalinize kadar haftada en az 3-5 kez pratik yapın. Rutininizi tutturmanın en iyi yolu tutarlı pratik yapmaktır. Eğer yapabiliyorsanız, her gün pratik yapın. Günlük pratik yapacak vaktiniz yoksa, yapabildiğiniz kadar sık pratik yapın. Ne kadar çok pratik yaparsanız, rutininiz o kadar harika olacaktır!
    • Pratik yapmak özgüveninizi artırır, böylece mümkün olan en iyi performansınızı sergileyebilirsiniz.
    • Rutini tamamen uygulamak için zamanınız yoksa, şarkıyı parçalar halinde uygulamayı deneyin. Örneğin, şarkının ilk yarısını deneyebilir ve daha sonra ikinci yarısını çalışabilirsiniz.
  2. adım 2 kolayca gözden geçirebilmek için rutini yaparken kendinizi videoya kaydedin.
    Kolayca gözden geçirebilmek için rutininizi yaparken kendinizi videoya kaydedin. Hareketlerinizin rutininize nasıl yansıdığını görmenin kolay bir yolu, pratik yaparken bir video kamera kurmaktır. Bunu yapmak için kameranızı bir tripoda veya düz bir yüzeye yerleştirin ve rutininize başlamadan önce 'Başlat' düğmesine basın. Tüm rutini kaydedin ve bitirdiğinizde oynatın.
    • Bu şekilde, nereleri geliştirmeniz gerektiğini ve hangi hareketlerin harika göründüğünü görebilirsiniz!
  3. adım 3 hareketlerinizi kolayca görebilmek için rutininizi aynada uygulayın.
    Hareketlerinizi kolayca görebilmek için rutininizi aynada uygulayın. Hareketlerinizi kaydetmenin yanı sıra ayna karşısında pratik yapmak da faydalı olacaktır. Hareketlerinizi gerçek zamanlı olarak görebilir ve doğru görünmeyen bir şey varsa fark edebilirsiniz.
    • Kendinizi tüm açılardan görebilmek için yere kadar uzanan, büyük aynalar kullanmak en iyisidir.
  4. adım 4 yeteneklerinize güvendiğinizde yerel olarak yarışın.
    Yeteneklerinize güvendiğinizde yerel olarak yarışın. Rutininizi tamamladığınızda ve bir jimnastikçi olarak kendinize güvendiğinizde, kulübünüz veya organizasyonunuz aracılığıyla diğer jimnastikçilere karşı yarışabilirsiniz. Eğitmeniniz, mümkün olan en iyi performansı sergilemek için koreografinizi bir sonraki seviyeye taşımanıza yardımcı olabilir.
    • Çoğu yarışma 3-6 ay öncesinden rezerve edilir, böylece pratik yapmak için bolca zamanınız olur.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Yarışmacı olmasam da rutinimi profesyonel göstermeye çalışıyorum. Ben 2-3. seviye bir jimnastikçiyim ve şu ana kadar backbend yapmak dışında geriye doğru hiçbir şey yapamıyorum. Rutinim için harika hareketler var mı?
    Sırt üstü yatmayı deneyin, yere uzanın, bacaklarınızı şamdan şeklinde yukarı kaldırın ve geriye doğru yuvarlanın.
  • Soru
    Sağırsanız ne yapacağınızı nasıl bileceksiniz?
    Yerdeki titreşimleri hissedebiliyorsanız, bunları müziği hissetmek için kullanın. Bu şekilde hala yarışabilirsiniz.
  • Soru
    Dansa bayılırım. Yeni bir dans/jimnastik hareketi için fikriniz var mı?
    Ayak parmağı dönüşü yapabilir, sonra geri sıçramaya geçebilir ve sonra geri yürüyüşle bitirebilirsiniz. İsterseniz bir pirouette ekleyebilirsiniz.

İpuçları

  • Rahat olmadığınız hiçbir hareketi denemeyin. Pratik yapmak mükemmelleştirirken, jimnastik dans rutininizin beceri setinizde olmasını istersiniz, böylece izleyicilerinizi şaşırtabilirsiniz!
  • Bir partnerle pratik yapmak faydalıdır, böylece size kendinizi geliştirmenin yollarını söyleyebilirler.
  • Rutininize ekleyebileceğiniz yeni hareketler aramak için jimnastik dansı uygulamalarını ve çevrimiçi eğitimleri kullanabilirsiniz.

Uyarılar

  • Her zaman bir mat üzerinde pratik yapın. Bunu yapmazsanız, kendinizi yaralayabilirsiniz.
  • Bir kasınızı çekerseniz, o gün için çalışmayı bırakın ve sakatlığı buzlayın. Yaralı bir kas üzerinde çalışmaya devam ederseniz, kendinizi daha kötü yaralayabilirsiniz.