Jiu-Jitsu Kol Barı Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kol barı, yerde yapılan ve rakibin boyun eğmesini sağlamak için tasarlanmış bir tür dövüş sanatı tutuşudur (boyun eğmek veya dövüşte kolu kırmak). Bu genellikle judo ve jiu jitsu'da öğretilir, çünkü bunlar en yaygın 'grappling' sanatlarıdır, ancak yer çalışmasının (ayakta durmadan dövüşme) gerekli olduğu herhangi bir sanata uygulanabilir. Bu, doğru şekilde yapılırsa çok etkili bir manevra olabilir. Aşağıdaki adımlar kavram ve yöntemin genel olarak anlaşılmasına yardımcı olacaktır.

Adımlar

  1. adım 1 partnerinizi tutun's...
    Partnerinizin ön kolunu, bileği yukarı bakacak şekilde iki elinizle tutun - bu özel tutuş için sırt üstü olmalıdır.
  2. adım 2 bacaklarınızı dizleriniz bükülü olacak ve partnerinizin kolu ve dirseği bacaklarınızın arasında olacak şekilde konumlandırın.
    Bacaklarınızı, dizleriniz bükülü, kolları ve dirsekleri bacaklarınızın arasında olacak şekilde konumlandırın. Bacağınızı önce partnerinizin boynuna, sonra da diğer bacağınızı beline koyarak kilitlendiklerinden emin olun (özellikle kavgalarda önemlidir).
  3. adım 3 bacaklarınızı onların vücuduna doğru sıkın ve kolunuzu kendinize doğru çekin.
    Bacaklarınızı vücutlarına doğru sıkın ve kolu kendinize doğru çekin. Partnerinizin kaçmasını önlemek için sıkı vücut teması kurmalısınız. Sonuç, kasıklarınızın omuzlarının altında veya çok yakınında olması olmalıdır.
  4. adım 4 partnerinizi kullanmak's...
    Partnerinizin göğsünü bir dayanak noktası olarak kullanarak bileğini göğsünüze doğru çekin ve elini göğsünüze doğru ve serçe parmağı yönünde hafifçe çekerken kalçanızdan yukarı doğru basınç uygulayın. Tutuşu etkili kılmak için çok az basınç gereklidir.

İpuçları

  • Kollarınızı katlayarak partnerinizin uzvunu göğsünüze 'sıkıştırmak' yerine ellerinizi kullanarak partnerinizin ön kolunu veya bileğini tutun.
  • Koluna daha fazla baskı uygulamak için kollarını kendinize doğru çekerken kalçalarınızı yukarı kaldırın.
  • Kol barını YAVAŞÇA uygulayın. Arkadaşlarınızla antrenman yapın. Esnek olmayan bir partneriniz varsa, bu teknik oldukça can yakabilir ve onları yaralayabilir. 10'luk artışlarla basınç uygulayın. 10, %20, %30 ta ki partneriniz 'pes edene' kadar. Anında %0'dan %70'e çıkarsanız ve partnerinizin eşiği %30 ise bilin bakalım ne olacak....

Uyarılar

  • Bu teknikte uzmanlaşana kadar, deneyimsiz bir kişiyle denemeyin; teknik dirseği kırmak veya omzu çıkarmak için kullanılabilir ve yaralanmaya neden olmak için çok az güç gerektirir.
  • Partneriniz teslimiyet gösterdiğinde (genellikle 'vurarak') kalçalarınızı ve kavrayışınızı gevşetin.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Ya rakibim elini tutuşa kilitlerse?
    Bu, bu saldırıya karşı en içgüdüsel karşılıktır ve bunun etrafında çalışmanın birçok yolu vardır. Yapabileceğiniz en iyi şey, bu konuda çalışmak için yetkin bir judo veya Brezilya jiu jitsu okulu bulmak olacaktır.
  • Soru
    Kol barından nasıl kaçabilirim? El kilidinin buna karşı bir savunma olduğunu biliyorum, ama bundan kaçmanın bir yolu var mı?
    Eğer rakibiniz kolunuzu zayıf bir şekilde tutuyorsa, kol barının üstesinden gelmek için bileğinizi->kolunuzu->omuzlarınızı çevirebilirsiniz. Eğer gerçekten sıkıysa, bacaklarınızla ayağa kalkmayı deneyin ve ardından rakibinizi çevirin.
  • Soru
    Sıkışan kişinin ısırmasını ya da boştaki kolunu sizi yaralamak için kullanmasını engelleyen nedir? Bu tutuş, sokak kurallarının geçerli olduğu bir dövüşte uzaktan bile uygulanabilir mi?
    Kişiyi kol barına sıkıştırdığınızda, kaçma girişimlerini cezalandırmanın bir yolu olarak daha fazla baskı uygularsınız.