Jiu Jitsu'da Kimura Teslimiyeti Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kimura armbar, jiu-jitsu'daki en temel tekniklerden biridir ve aynı zamanda en korkulanlardan biridir. Pek çok farklı pozisyondan uygulanabildiğinden, karşı koymak çok zordur ve şüphelenmeyen bir rakibi sürpriz bir şekilde yakalamak için harika bir yoldur. Tekniğin temellerini öğrendikten sonra, kimura ile skor yapmak, onu kilitlemek ve maçı hızlı ve kararlı bir şekilde sona erdirmek için açıklıkları belirlemeyi öğrenmek kadar basittir.

Adımlar

Garddan Kimura Çekmek

  1. adım 1 kapalı bir garddan başlayın.
    Kapalı bir garddan başlayın. Rakibiniz gardınızda olacak, yani bacaklarınız beline sarılmış şekilde sırt üstü yatacaksınız. Hareketlerini kısıtlamak için gövdenizi düz tutarken kalçalarınızı öne doğru itin. Garddayken her iki kolunuza da erişebileceksiniz, bu da onları beklenmedik bir boyun eğmeye karşı savunmasız bırakacaktır.
    • Kimura, üstten olduğu kadar alttan da kolayca sabitlenebilen mükemmel bir savunma teslimiyetidir.
    • Bir açıklık ararken kendinizin de boyun eğme girişimlerine karşı tetikte olduğunuzdan emin olun.
  2. adım 2 bir süpürme başlatın.
    Bir süpürme hareketi başlatın. Hızlıca doğrulun ve kalçanızı geriye doğru itin. Bu, rakibinizi kandırarak dengesini bozmaya çalışacağınızı düşünmesini sağlayacaktır. İçgüdüsel olarak kendilerini desteklemek için kollarını dikecekler ve sizin avantaj sağlamanıza izin vereceklerdir.
    • Süpürme girişiminiz işe yararsa, garddan başarıyla kaçmış olursunuz ve daha güçlü bir pozisyon için çabalamaya başlayabilirsiniz.
  3. adım 3 rakibinizi tutun's arm.
    Rakibinizin kolunu tutun. Doğrulduğunuzda, baskın elinizi rakibinizin karşı omzunun üzerinden yukarı doğru uzatmaya başlayın. Bu sırada aynı taraftaki elinizle bileğini kavrayın. Üstteki elinizi kolunun arkasına dolayın, ardından alttaki elinizin bileğini kavrayın.
    • Rakibinizin sağ kolunu hedeflerken, sol elinizle sağ bileğini tutacaksınız. Sol koluna boyun eğdirmek için sağ elinizle sol bileğini kavrayın.
    • Bir kola çok erken uzanarak niyetinizi belli etmemeye çalışın. Rakibiniz neye bakması gerektiğini bildiğinde, boyun eğmeyi ayarlamak için çok daha zor bir zamanınız olacaktır.
  4. adım 4 kalçalarınızı serbest bırakın.
    Kalçalarınızı serbest bırakın. Rakibinizin kolunu kontrol altına aldığınıza göre, bacaklarınızı açın ve kalçalarınızı yana doğru kaydırın. Kolu sıkıştırmak için daha iyi bir pozisyona geçmek üzere biraz boşluk yaratmanız gerekecek. Kolu göğsünüzde sıkı tutarak, bacaklarınızı rakibinizin beli etrafında bir kez daha makaslayarak onu yerinde tutun.
    • Rakibin kolunun olduğu tarafa döndüğünüzden emin olun.
    • Doğru kalça mesafesi ve yerleşimi, garddan bir kimura çekmenin anahtarıdır.
  5. adım 5 rakibi döndürün's wrist toward their head.
    Rakibin bileğini başına doğru çevirin. Rakibin kolunu döndürmek için alttaki elinizi (bileğini tutan) öne doğru itin. Bunu yapmak omuz eklemine baskı uygulayacaktır. Eğer yeterince sağlam bir pozisyondaysanız, rakibin boyun eğmekten başka çaresi kalmayacaktır.
    • Kolu sıkmayın veya çekiştirmeyin. Omuzun dönüşü tek bir yumuşak hareketle yapılmalıdır.

Yan Kontrolden Kimura Çekme

  1. adım 1 yan kontrolde başlayın.
    Yan kontrolde başlayın. Yan kontrolde, rakibinizin karşısına uzanacak ve vücut ağırlığınızı ona doğru bastıracaksınız. Hareketlerini kısıtlamak için dizlerinizi rakibinizin yan tarafına doğru sıkıştırın. Oradan karşı omzuna uzanın ve ellerinizi birbirine kenetleyin. Bu, dışarı çıkmalarını engelleyecektir.
    • Yan kontrolü sağlamak için rakibinizin kolunu zaten kontrol ediyor olacağınızdan, bir kimurayı güvence altına almak için mükemmel bir konumda olacaksınız.
    • Hangi tarafı kontrol ettiğinize bağlı olarak tekniğinizi ayarlamaya hazır olun - rakibinizin sağ bileğini sol elinizle kavrayın veya tam tersini yapın.
  2. adım 2 rakibinizi yakalayın's arm.
    Rakibinizin kolunu kavrayın. Rakibiniz sırtüstüyken baskın yan kontrolde, bir kolu sabitlemek aşağı uzanıp alt elinizle yakalamak kadar basit olacaktır. Eğer rakibiniz kaçmaya çalışıyorsa, önce onu düzleştirmeniz gerekecektir. Bunu, bacaklarınızı başlarına doğru açarak ve her iki omuzu da mindere değene kadar ağırlığınızı öne doğru vererek yapabilirsiniz.
    • Eğer rakibiniz desteklenmiş ve göğsünüze doğru itiyorsa, onu düzleştirmeden önce bileğini hızla tutun. Bu, sırt üstü döndüklerinde boyun eğdirme işlemini tamamlamanızı kolaylaştıracaktır.
    • Bacak hareketini hazırlarken rakibinizin kaymasına veya dizlerinin üzerine dönmesine izin vermemeye dikkat edin.
  3. adım 3 kimurayı kilitle.
    Kimurayı kilitleyin. Şimdi rakibinizin bileğini kontrol ettiğinize göre, üstteki elinizi üst kolunun arkasına dolayın ve kendi bileğinizi kavrayın. Kendinizi daha güçlü bir kontrol pozisyonuna getirmek için, en yakın bacağınızla rakibin başının üzerinden geçin, ağırlığınızı bırakın ve ayaklarına bakacak şekilde dönün.
    • Bileğinizi avuç içi yukarı bakacak şekilde bükmek rakibinizin kaldıraç gücünü elinden alacaktır.
    • Dizlerinizi sıkı tutun. Aksi takdirde rakibiniz içe dönerek teslimiyeti etkisiz hale getirebilir.
  4. adım 4 rakibi çekin's elbow up toward the ceiling.
    Rakibin dirseğini tavana doğru çekin. Kolu göğsünüze doğru sıkıca sararak, dirseği yukarı kaldırmak için üstteki elinizin ön kolunu kullanın. Sadece üstteki elinizle değil, her iki kolunuzun tüm gücüyle çekmelisiniz. Kürek kemiklerinizi birbirine sıkıştırmaya çalıştığınızı hayal edin.
    • Kolunuzda biraz bükülme varsa bu hareket en iyi sonucu verecektir. Eğer tamamen düzse, rakibinizi tuş etmek için çok daha fazla dönme kuvveti uygulamanız gerekecektir.

Tam Üstten Kimura Çekme

  1. adım 1 tam montajı varsayalım.
    Tam biniş pozisyonu alın. Her iki bacağınızla rakibinizin üzerine binerek biniş pozisyonuna geçin. Rakibinizin sizi süpürmesini veya başka bir şekilde serbest kalmasını engellemek için ağırlığınız kalçalarınızın üzerinde ortalanmış olmalıdır. Dizlerinizi koltuk altlarına doğru kaydırmak da bineğinizi daha dengeli hale getirmenize yardımcı olacaktır.
    • Binek, kimurayı uygulamak için gard veya yan kontrolden daha az yaygın bir pozisyondur, ancak yine de öğrenmek için yararlı bir varyasyon olabilir.
    • Kimuraya ek olarak, tam biniş sizi americana, giyotin boğma veya kol üçgeni dahil olmak üzere çeşitli teslimiyetler gerçekleştirmeye hazırlayacaktır.
  2. adım 2 rakibinizi uzatmak için öne doğru kaydırın's arms.
    Rakibinizin kollarını uzatmak için öne doğru kayın. Rakibinizin vücudunda ne kadar yukarıda olursanız, savunmak için o kadar çok uzanmak zorunda kalacaktır. Rakibiniz bir kaçış ya da geri dönüş için mücadele ederken kollarından birini yakalayabilirseniz, pozisyonunuzu değiştirmeden bir kimura elde edebilirsiniz.
    • Üst vücudunuzu öne doğru eğin ve ağırlık merkezinizi aşağıda tutarak dizlerinizi omuzlarınıza doğru çekin.
    • Rakibiniz vuruşlara ya da boyun eğmelere karşı kollarını orta bölümünüze dolamışsa, bir dizinizin üzerinde öne doğru bir adım atarak ve serbest elinizle kafasına bastırarak tutuşunu kırabilirsiniz.
  3. adım 3 rakibinizi tuzağa düşürün's arm.
    Rakibinizin kolunu tuzağa düşürün. Tabanınızı rakibinizin göğsünün üzerinde sabit tutarken, dirseğinizi kullanarak kolunu yan tarafınıza sabitleyin. Ardından, aynı taraftaki elinizle bileğini tutmak için vücudunuzun üst kısmını hafifçe çevirin. Karşı elinizi kolunun arkasına dolayın ve bilindik kimura tekniğiyle kendi bileğinizi kavrayın.
    • Bileğini kavramak için dönerken üst kontrolü kaybetmemeye dikkat edin.
  4. adım 4 omuza baskı uygulamak için döndürün.
    Omuza baskı uygulamak için döndürün. Kolunuzu göğsünüze doğru sıkıca tutarak rakibinizin bileğini kafasına doğru çevirin. Üstün konumunuz nedeniyle, boyun eğmelerini sağlamak için fazla güç gerekmeyecektir.
    • Diğer pozisyonların aksine, kimurayı binekten bitirmek kollarınızla çekmekten çok omuzlarınızı döndürmekle ilgilidir.
    • Daha da fazla kaldıraç elde etmek için diğer bacağınızla rakibinizin kafasına çengel atın.

Uzman Soru-Cevap

İpuçları

  • Kimurayı hangi pozisyondan uygularsanız uygulayın, rakibin kolunu bükülü ve vücudunuza sıkı tutmanız önemli olacaktır.
  • Saldırı duruşlarından savunma duruşlarına geçiş pratiği yapın ve her birinde açıklıkları tespit etmeyi öğrenin.
  • Çok hızlı bir şekilde kilitlenebildiği için kimura, alttan gelen saldırılara ve teslimiyetlere karşı savunma yapmanın harika bir yoludur.

Uyarılar

  • Rakibiniz dokunduğunda her zaman hemen teslimiyeti bırakın. Bunu yapmazsanız, yanlışlıkla onu yaralayabilirsiniz.
  • Üst kontrolde bir kimuraya giderken çok yükseğe oturmamaya dikkat edin. Bu, savrulma veya süpürülme olasılığınızı artıracaktır.