Kip Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Kip, öncelikle yüksek veya alçak bara binmenin veya bir bardan diğerine geçmenin bir yolu olan orta düzey bir jimnastik hareketidir. Hem erkek hem de kadın jimnastiğinde kip kullanılır, ancak her biri için biraz farklı ekipman üzerinde yapılır. Kipping, jimnastikçiler için, özellikle de bar rutinlerinde yarışan jimnastikçiler için önemli bir beceridir.

Adımlar

Salıncakta Kaymayı Öğrenmek

  1. adım 1 alçak bardan bir metre kadar uzakta durun.
    Alçak bardan bir metre kadar uzakta durun. Yerde düz durabilir veya bir sıçrama tahtası kullanabilirsiniz.
    • Çok uzakta durmak, zıpladığınızda barı kaçırmanıza neden olabilir.
    • Eğer yerden atlarsanız, barı yakalamak için eşit miktarda yukarı ve ileri atlamanız gerekecektir. Bir sıçrama tahtasından atlarsanız, muhtemelen sadece atlayışınızda ileriye doğru hareket etmeye daha fazla odaklanmanız gerekecektir.
  2. adım 2 atlayışa hazırlanmak için dizlerinizi hafifçe bükün ve kollarınızı önünüzde tutun.
    Atlayışa hazırlanmak için dizlerinizi hafifçe bükün ve kollarınızı önünüzde tutun. Bükülmüş dizleriniz sizi atlayışa hazırlarken, uzanmış kollarınız çubuğu hızlı ve kolay bir şekilde yakalamanızı sağlayacaktır.
    • Daha kolay yakalamak için ellerinizi barın yüksekliğiyle aynı hizaya getirin.
    • Ayaklarınızı yerde ya da sıçrama tahtasında düz tutun.
  3. adım 3 çubuğa doğru zıplamak için hafif çömelmiş pozisyondan ileri doğru itin.
    Bara doğru zıplamak için hafif çömelmiş pozisyondan ileri doğru itin. Çubuğu yakalamak için kollarınızı önünüzde uzanmış tutun.
    • Yerden atlıyorsanız kollarınızın muhtemelen başınızın üzerinde olması gerekecektir. Öte yandan, bir sıçrama tahtasından atlıyorsanız, ellerinizi üstünüzde değil önünüzde tutabilirsiniz.
    • Çubuğa ulaşmak ve süzülme salınımınızı başlatmak için size ivme kazandıracak kadar küçük bir sıçrama gereklidir. Sıçrayışınızda çok fazla güç uygulamanız alçak barın üzerine çıkmanıza neden olur ve kipinizin kötü bir başlangıç yapmasına yol açabilir.
  4. adım 4 barı kavrayın ve vücudunuzu barın altına doğru kaydırmaya başlayın.
    Çubuğu kavrayın ve vücudunuzu altında kaydırmaya başlayın. Çubuğu kavradıktan sonra vücudunuzun çubuğun altında sallanmasına izin vererek çubuktan sarkın.
    • Süzülme salınımınız için bacaklarınızı bir arada tutmayı tercih edebilirsiniz. Eğer öyleyse, ayaklarınızın yere çarpmaması için vücudunuzu kalçalarınızdan hafifçe bükülü tutun.
    • Diğer bir seçenek de bacaklarınızı iki yana açarak straddle pozisyonu almaktır. Bu pozisyonu seçerseniz, bacaklarınız yerden yeterince yükseğe kaldırılacağı için vücudunuzu düz tutabilirsiniz.
  5. adım 5 vücudunuz barın diğer tarafına uzanana kadar barın altından kayın.
    Vücudunuz barın diğer tarafına uzanana kadar barın altından kayın. Barın diğer tarafına ulaşana kadar bacaklarınızla pike veya straddle pozisyonunuzu koruyun.
    • Barın diğer tarafına geçtiğinizde kollarınız düz bir şekilde uzatılmış olmalıdır.
    UZMAN İPUCU

    Rosalind Lutsky

    Eski Jimnastik Antrenörü
    Rosalind Lutsky, Stanford Üniversitesi'ndeki SB Gymnastics'te jimnastik koçu olarak çalışmış ve Stanford öğrencisi olduğu süre boyunca 5-12 yaş arası çocuklara koçluk yapmıştır. Büyürken rekabetçi bir jimnastikçiydi ve Minnesota'daki yerel jimnastik takımı için yarıştı.
    Rosalind Lutsky Eski Jimnastik Antrenörü

    Eski jimnastik antrenörü Rosalind Lutsky ekliyor: 'İlerlerken bacaklarınızı düz ve bir arada tutmaya çalışmak iyi bir pratiktir. Bir sonraki aşamayı uygularken birinin sizi görmesini sağlayın, böylece doğru formu koruyabilirsiniz.'

  6. adım 6 kalçanızı öne doğru itin ve tüm vücudunuzu düzleştirin.
    Kalçanızı öne doğru itin ve tüm vücudunuzu düzleştirin. Süzülme salınımını bitirirken, vücudunuzu bir sonraki hareket olan pike-up'a geçiş için hazırlıyorsunuz.
    • Süzülme salınımınızı bacaklarınızı birleştirerek tamamladıysanız, kalçalarınızı öne doğru iterken bacaklarınızı pike pozisyonunda bir araya getirin.
    • Süzülme salınımını pike pozisyonunda yaptıysanız, vücudunuzun düzleşmesi için kalçalarınızı düzeltin.

Pike-Up Yapmayı Öğrenmek

  1. adım 1 karnınızı kayma salınımının zirvesinde toplayın.
    Karnınızı kayma salınımının zirvesinde toplayın. Kayma salınımının zirvesi, vücudunuzun ileri doğru hareket etmeyi bıraktığı ve geri sallanmaya başladığı andır.
    • Vücudunuzu pike-up için katlamaya hazırlanıyorsunuz, bu nedenle karnınızı kepçe pozisyonuna geri çekmek bacaklarınızı yukarı çekmeyi kolaylaştırır.
  2. adım 2 ayaklarınızı bara doğru kaldırın.
    Ayaklarınızı bara doğru kaldırın. Vücudunuz geriye doğru sallanırken ayaklarınızı yukarı bakacak şekilde hızla kaldırın.
    • Pike-up hareketini yaparken gövdeniz yere yaklaşık paralel olmalıdır, böylece kalçalarınız yaklaşık 90 derecelik bir açıyla bükülür.
    • Bacaklarınızı yukarı doğru kaldırırken pike pozisyonunda bir arada tutun.
  3. adım 3 ayak parmaklarınızın ucunu bara getirin.
    Ayak parmaklarınızın ucunu bara getirin. Pike-up hareketinizin sonunda ayak parmaklarınız bara değmelidir.
    • Bu, pike-up'ın sonudur, bu nedenle bu pozisyondan itibaren kipi bir barfiks ile bitireceksiniz.
    • Hızı ve güvenliği korumak için pike pozisyonunda bacaklarınızı ve ayaklarınızı bir arada tutmayı unutmayın.

Barfiks Çekmeyi Öğrenmek

  1. adım 1 pike-up'ın zirvesinden geriye doğru sallanın.
    Pike-up'ın zirvesinden geriye doğru sallanın. Vücudunuzun geriye doğru doğal salınımı takip etmesine izin verin ve bunu yaparken kollarınızı düz tutun.
    • Daha sonra kendinizi kolayca yukarı çekebilmek için sallanırken vücudunuzu bara yakın tutun. Özellikle, kalçalarınızı bara yakın tutmanız gerekir.
    • Bunu barın altında geriye doğru sallanmak olarak düşünün. Bacaklarınız aşağı inerken, siz geri sallanırken başınız barın diğer tarafında daha yükseğe çıkmalıdır.
  2. adım 2 vücudunuz geri sallanırken bacaklarınızı indirin.
    Vücudunuz geri sallanırken bacaklarınızı bırakın. Bu, vücudunuzu tam bir pike pozisyonuna geri getirir ve barın diğer tarafına tekrar ulaştığınızda barfiks çekmenizi sağlar.
    • Bacaklarınızı bırakmanın momentumunun vücudunuzu yukarı doğru itmesine izin verin. Bu, yukarı çekmeye başlarken size yardımcı olacaktır.
  3. adım 3 vücudunuzu barın üzerinde yukarı doğru çekin.
    Vücudunuzu barın üzerinde yukarı doğru çekin. Kendinizi yukarı çekmek için neredeyse kalçalarınızı barın etrafında döndüreceksiniz, bu yüzden önceki adımlarda kalçalarınızı bara yakın tutmak çok önemlidir.
    • Kendinizi yukarı çekerken bacaklarınız muhtemelen geriye ve bardan uzağa doğru sallanacaktır. Pike pozisyonunu koruyun ama sallanmalarına izin verin, çünkü doğal hareketin momentumunu takip ediyorlar. Bu aynı zamanda sizi bir sonraki adıma hazırlar.
    UZMAN İPUCU

    Rosalind Lutsky

    Eski Jimnastik Antrenörü
    Rosalind Lutsky, Stanford Üniversitesi'ndeki SB Gymnastics'te jimnastik koçu olarak çalışmış ve Stanford öğrencisi olduğu süre boyunca 5-12 yaş arası çocuklara koçluk yapmıştır. Büyürken rekabetçi bir jimnastikçiydi ve Minnesota'daki yerel jimnastik takımı için yarıştı.
    Rosalind Lutsky Eski Jimnastik Antrenörü

    Eski jimnastik antrenörü Rosalind Lutsky şöyle diyor: 'Ayak parmaklarınızı bara doğru çekmekte veya kip sırasında kendinizi barın üzerine çekmekte sorun yaşıyorsanız, bazı çekirdek güçlendirme egzersizleri yapmak yararlı olabilir.'

  4. adım 4 gövdeniz barın üzerine çıktığında bileklerinizi barın üzerine doğru sallayın.
    Gövdeniz barın üzerine çıktığında bileklerinizi barın üzerine doğru hareket ettirin. Bu, tutuşunuzu kaybetmeden kendinizi barın üzerinde tutmanızı sağlar.
    • Ellerinizi bu daha güçlü tutuşa getirmek için biraz kaydırmanız gerekebilir, ancak barı bırakmayın.
  5. adım 5 gövdenizi dik tutarken bacaklarınızın bardan aşağıya doğru sarkmasına izin verin.
    Gövdenizi dik tutarken bacaklarınızın bardan aşağı doğru sarkmasına izin verin. Bu kipin sonudur ve bu pozisyondan sonra bar rutininize devam edebilirsiniz.
    • Pozisyonunuzu korumanıza yardımcı olması için karın kaslarınızı kasılı tutun.
    • Kollarınız düz ve önünüze bakarken kalçalarınız barın üzerinde durmalıdır.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Diğer tarafa vurmayı nasıl önleyebilirim?
    V snaps, tuck snaps, straddle snaps, sit up gibi bazı karın egzersizleri yapın. Ayaklarınızı 1 dakika boyunca bara doğru tutun ve çok sayıda kip yapın. Ayaklarınızı yukarıda tutmak için elinizden geleni yapın. Sakın pes etmeyin.
  • Soru
    Bileğinizi oynatarak bara çıkma alıştırması yapmanın bir yolu var mı?
    Bir pbc borusu, ağır bir doldurulmuş hayvan ve biraz ip/iplik alın. Doldurulmuş hayvanı ipe ve sonra ipin ucunu boruya bağlayın. Sonra kollarınızı düz bir şekilde uzatın ve bileklerinizi kaydırın.
  • Soru
    Ben 4. seviye bir jimnastikçiyim. Kip yaparken sırtımı kamburlaştırıyorum ve duramıyorum. Bunu nasıl düzeltebilirim?
    Birinin sizi fark etmesini ve sırtınızı düzeltmesini sağlayın. Sırtınız kavisli olmadan yapabileceğinizi düşündüğünüzde, kendi başınıza deneyin. Unutmayın, pratik mükemmelleştirir. Bunu sakın unutmayın! Eninde sonunda başaracaksınız.

İpuçları

  • Nasıl kip yapılacağını öğrenirken çeşitli egzersizlerle vücudunuzu güçlendirin. Bu hareket için odaklanmanız gereken en önemli üç alan karın, kol ve omuz kaslarınızdır.
  • Kip yapmayı öğrenirken sabırlı olun. Çoğu jimnastikçi için ustalaşmak birkaç ay sürer.
  • Kaburgalarınızı bara vurmaya devam ederseniz bileklerinizi kaydırdığınızdan ve barın üzerine eğildiğinizden emin olun.

Uyarılar

  • Kipping hareketini öğrenirken ve uygularken yanınızda eğitimli bir jimnastik antrenörü bulundurun. Onun sizi fark etmesi ve siz ustalaşana kadar farklı bileşenlerde size yardımcı olması gerekecektir.