Bir Layup Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Turnike basketboldaki en kolay şut olarak kabul edilir, çünkü potaya o kadar yakın atılır ki her seferinde sayı atma ihtimaliniz yüksektir. Turnike atarken potaya doğru hareket ettiğiniz için turnikenin en önemli kısmı ayak hareketleridir. Potanın hem sol hem de sağ tarafından turnike atmayı öğrenmek rakiplerinize karşı sayı yapma becerinizi artıracaktır.

Adımlar

Sağ Elle Layup

  1. adım 1 yakın top sürün...
    Sağ elinizle potaya yakın top sürün. Sağ elle turnike attığınız için yaklaşma açınızı potanın sağ tarafına doğru verin. Potaya kolayca erişebilecek kadar yaklaşmak istersiniz, ancak potanın tam altına girecek kadar da yakın olmamalısınız.
    • Turnike genellikle koşarak yapılan bir driplingle atılır. İlk başta potaya yavaşça yaklaşma alıştırması yapın ve ayak hareketlerini öğrendikten sonra hızınızı artırın.
    • Eğer potanın ortasına veya sağ tarafına yakın bir yerden başlıyorsanız sağ elle turnike atabilirsiniz. Eğer potaya soldan yaklaşıyorsanız, sol elle turnike atmak isteyeceksiniz.
  2. adım 2 sağ ayağınızla potaya doğru adım atın.
    Sağ ayağınızla potaya doğru adım atın. Potadan sadece birkaç metre uzaktayken sağ ayağınızla potaya doğru bir adım atın. Bu adımı mesafe kazanmak ve kendinizi kolay atış menziline yerleştirmek için kullanın. Topu son bir kez sağ ayağınızın hemen dışından sürün.
  3. adım 3 sol ayağınızın üzerinden zıplayın.
    Sol ayağınızla zıplayın. Sol ayağınız yere iner inmez, onu potaya doğru zıplamak için kullanın. Vücudunuz potaya doğru hareket etmeli, ancak öne doğru eğilmemelidir. İdeal olarak, atışınızı yapmak için düz bir şekilde zıplayabileceğiniz kadar potaya yakın bir konumda olacaksınız. Sıçrarken, atışa hazırlanmak için topu driplingden göğsünüze doğru getirin.
  4. adım 4 şut...
    Şut sağ bacağınızı kaldırırken sağ kolunuzla zıplayın. Zıplarken sağ kolunuza ve sağ bacağınıza bağlı bir ip hayal edin. Sanki biri ipi yukarı doğru çekiyormuş gibi, atış yaparken aynı anda hareket ettirin. Sağ kolunuz topu atmak için yukarı hareket ederken sağ diziniz bükülmeli ve sepete doğru bakmalıdır. Kolunuzu sepete doğru kavislendirin. Dirseğinizi hafifçe bükerek atış yapın, böylece kolunuz bir kuğunun boynu gibi görünür.
    • Turnike atarken atış tekniği normal atıştan biraz farklıdır. Topu sabitlemek için sol elinizi kullanmak yerine, topu sadece sağ elinizi kullanarak vurmak istersiniz. Bu size daha fazla erişim sağlar ve potaya çok yakın olduğunuz için şutu kaçırmanız zor olduğundan, topu sabitlemek için sol elinize gerçekten ihtiyacınız yoktur.
    • Atış yaparken bileğinizi hafifçe içe doğru döndürerek topa biraz spin verin, normal bir atışta yaptığınız gibi bileğinizi öne doğru kırmak yerine. Bu hafif dönüş, topun çembere veya arkalığa çok fazla kuvvetle çarpmasını engelleyecektir.
  5. adım 5 arka tahtadaki tatlı noktaya nişan alın.
    Arkalıktaki tatlı noktayı hedefleyin. Bir turnikenin bu kadar kesin bir bahis olmasının nedenlerinden biri, şutu potaya doğru kolaylaştırmak için her zaman arka tahtayı kullanabilmenizdir. Sağ elle turnike atarken, tatlı nokta arka tahtanın ortasındaki küçük karenin sağ üst köşesinin biraz üzerindedir. Bu nokta topun darbesini emer ve topu fileye doğru düşürür.
    • Atışınızı nasıl yaparsanız yapın iki puan alırsınız, ancak topu çemberin üzerinden geçirmeye çalışmak yerine arka tahtaya nişan almak daha iyidir. Arkalık hata için daha fazla alan sağlar, ancak çembere komik bir şekilde vurursanız top doğrudan dışarı sekecektir. Potaya tam erişiminiz varken bomboş bir turnikeyi kaçırmaktan daha kötü bir şey yoktur, bu yüzden her seferinde o tatlı noktaya vurmaya çalışın.
  6. adım 6 kaslarınız hareketi hatırlayana kadar pratik yapın.
    Kaslarınız hareketi hatırlayana kadar pratik yapın. Turnike, yeterince pratik yaptıktan sonra ikinci doğanız haline gelecek temel bir basketbol hareketidir. Vücudunuzun ne yapacağını hatırladığı noktaya gelmelisiniz ve hangi ayağınızı öne atacağınızı ve hangisinden atlayacağınızı düşünmek zorunda kalmayacaksınız: sadece yapacaksınız. Her basketbol antrenmanının bir parçası olarak turnikeler yapın.
    • Pratik yaptıkça, potaya ne kadar hızlı yaklaşacağınızı ve turnikeye hangi mesafeden başlayıp sıçrayacağınızı daha iyi anlamaya başlayacaksınız.
    • Savunmadayken veya uzun bir pasla turnike atmaya çalışın.

Sol Elle Turnike

  1. adım 1 sol elinizle potaya yakın dripling yapın.
    Sol elinizle potaya yakın dripling yapın. Bir dripling ile potanın sol tarafına yaklaşın. Birkaç metre uzaklıktan turnikenizi atabilmek için potaya kolayca erişebileceğiniz kadar yaklaşın. Doğrudan potanın altına girecek kadar yaklaşmayın.
    • Eğer sağ elinizi kullanıyorsanız, sol elle turnike, standart turnikenin tersi olduğu için ters turnike olarak da adlandırılabilir. Eğer solaksanız, sağ el turnikesi bunun tersidir.
    • Ters elinizle turnike atmak zordur, ancak nasıl yapılacağını öğrenmek için harcadığınız zaman ve çabaya tamamen değer. Eğer potaya sol taraftan yaklaşıyorsanız, sağ tarafa geçmek zor olabilir ve sizi yavaşlatır. Soldan nasıl sayı yapacağınızı bilirseniz sayı yapma şansınız çok daha yüksek olacaktır.
  2. adım 2 sol ayağınızla potaya doğru adım atın.
    Sol ayağınızla potaya doğru adım atın. Potadan sadece birkaç metre uzaktayken, sol ayağınızla potaya doğru bir adım atarak turnike ayak hareketlerinize başlayın. Topu sol ayağınızın hemen dış tarafına doğru son bir sert dripling yapın.
  3. adım 3 sağ ayağınızın üzerinden zıplayın.
    Sağ ayağınızla zıplayın. Sağ ayağınız yere basar basmaz, onu potaya doğru zıplamak için kullanın. Vücudunuz potaya doğru hareket etmeli, ancak öne doğru eğilmemelidir. İdeal olarak, atışınızı yapmak için düz bir şekilde zıplayabileceğiniz kadar potaya yakın bir konumda olacaksınız. Sıçrarken topu driplingden çıkarın ve atışa hazırlanmak için göğsünüze yakın konumlandırın.
  4. adım 4 sol bacağınızı kaldırırken sol kolunuzla şut atın.
    Sol bacağınızı kaldırırken sol kolunuzla şut atın. Zıplarken, sol kolunuza ve sol bacağınıza bağlı bir ip hayal edin. Sanki biri ipi yukarı doğru çekiyormuş gibi, atış yaparken aynı anda hareket ettirin. Sol kolunuz topu atmak için yukarı hareket ederken sol diziniz bükülmeli ve potaya doğru bakmalıdır.
    • Turnike atarken, atış tekniği normal atıştan biraz farklıdır. Topu sabitlemek için sağ elinizi kullanmak yerine, topu sadece sol elinizi kullanarak vurmak istersiniz. Bu size daha fazla erişim sağlar ve potaya çok yakın olduğunuz için şutu kaçırmanız zor olduğundan, topu sabitlemek için sağ elinize gerçekten ihtiyacınız yoktur.
    • Şut atarken bileğinizi hafifçe içe doğru döndürerek topa biraz spin verin, normal bir şutta yaptığınız gibi bileğinizi öne doğru kırmak yerine. Hafif spin, topun çembere veya arkalığa çok fazla kuvvetle çarpmasını önleyecektir.
  5. adım 5 arkalıktaki tatlı noktayı hedefleyin.
    Arkalıktaki tatlı noktayı hedefleyin. Sol elle yapılan bir turnike için top, karenin merkezinin biraz solundaki arka tahtaya değmelidir. Bu noktaya vurduğunuzda, her seferinde şutu sokarsınız çünkü arkalık topun darbesini emer ve fileye doğru düşmesine yardımcı olur.
    • Topu çemberin üzerinden geçirmeye çalışmak yerine arka tahtaya nişan almak daha iyidir. Arkalık hata için daha fazla alan sağlar, ancak iç veya dış çembere vurursanız, top doğrudan dışarı sıçrayabilir.
  6. adım 6 kaslarınız hareketi hatırlayana kadar pratik yapın.
    Kaslarınız hareketi hatırlayana kadar pratik yapın. Turnike, yeterince pratik yaptıktan sonra ikinci doğa haline gelecek temel bir basketbol hareketidir. Öyle bir noktaya gelmelisiniz ki vücudunuz ne yapacağınızı hatırlasın ve hangi ayağınızı öne atacağınızı ve hangisinden atlayacağınızı düşünmek zorunda kalmayın: sadece yapın. Her basketbol antrenmanının bir parçası olarak turnikeler yapın.
    • Pratik yaptıkça, potaya ne kadar hızlı yaklaşacağınızı ve turnikeye hangi mesafeden başlayıp sıçrayacağınızı daha iyi anlamaya başlayacaksınız.
    • Savunmadayken veya uzun bir pasın ardından turnike atmaya çalışın.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Farklı turnike türleri nelerdir?
    Bazı oyuncular sıfır adımla turnike atarken, diğer oyuncular farklı ayaklarla atmayı tercih eder.
  • Soru
    Turnike atarken hangi bacak havaya kalkıyor?
    Ya da! Basketbol, oyuncuların turnike için hangi ayakla olursa olsun atabilecekleri bir noktaya doğru evriliyor. Yine de, eğer yeni başlıyorsanız, önce sağ ayağınızla atmayı öğrenmek daha kolaydır.
  • Soru
    Yeni başlayan biri olarak nasıl yatarak pratik yapabilirim?
    Tek ayak yerine iki ayakla çıkmayı deneyin; bu aynı zamanda jump stop olarak da bilinir. Bu yöntem kontrol altında kalmanıza, iyi konsantre olmanıza ve tek ayakla kalkmaya kıyasla daha güçlü kalkmanıza yardımcı olur.

Video

İpuçları

  • Sağdan geliyorsanız, arka tahtadaki beyaz karenin sağ tarafını hedefleyin ve soldan geliyorsanız tam tersini yapın. Buna 'tatlı nokta' denir.
  • Zıplarken sağ ayağınızın bükülü olduğundan emin olun, çünkü bu turnike yaparken top kontrolünü artıracaktır.
  • Basketbol sahanızda veya parkta, hatta potanız yoksa bir duvardan turnike atma alıştırması yapın.

Uyarılar

  • Potanın altından çok uzağa gitmemeye dikkat edin. Bu bazen çok hızlı koştuğunuzda olur ve şutu kaçırmanıza neden olur.
  • Çok sert bir şekilde turnike atmayın, aksi takdirde top potadan fırlar ya da yeterince uzağa gidemez.