Artistik Buz Pateninde Tek Ayak Dönüşü Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Tek ayakla dönüş, tek ayak üzerinde yapılan temel, dik bir artistik patinaj dönüşüdür. Bu dönüş, scratch dönüşü gibi diğer daha zor dik dönüşlerin temelini oluşturur. Bu dönüşün birden fazla farklı girişi vardır. Aşağıdaki talimatlar saat yönünün tersine dönen bir patenci içindir. Eğer saat yönünde dönüyorsanız, tüm sol/sağ yönleri tersine çevirin.

Adımlar

İki Ayaktan Tek Ayağa Dönüş

  1. adım 1 i̇ki ayak spin hazırlayın.
    İki ayak dönüşü hazırlayın. Sol kolunuz önünüzde ve sağ kolunuz sağınızda olsun. Başınızı yukarıda tutun ve sola bakın. Sol bacağınızı bükün.
  2. adım 2 pivotlar veya bir itme kullanarak iki ayak üzerinde dönmeye başlayın.
    Pivot veya itme kullanarak iki ayağınızın üzerinde dönmeye başlayın. Vücudunuzu sabit tutun. Dönüşün merkezini hissedin. Kollarınızı solunuza doğru çekmeye başlayın. İki ayak üzerinde sadece birkaç dönüş yapmaya çalışın, böylece tek ayak üzerinde daha fazla dönüş yapabilirsiniz.
  3. adım 3 merkezlendiğinizi hissettiğinizde sağ ayağınızı yukarı kaldırın.
    Merkezlendiğinizi hissettiğinizde sağ ayağınızı yukarı kaldırın. Sağ ayağınızı buzun hemen üstünden dizinize kadar farklı yüksekliklere getirmeyi deneyin. Bacağınızı kaldırırken kalçanızı düşürmeyin. Kollarınızı tamamen çapraz bir pozisyona getirin.
  4. adım 4 dönüşten çıkın.
    Dönüşten çıkın. Dönüşü bitirmeye hazır olduğunuzda, sağ ayağınızı yere koyun ve sol ayağınızı arkanızdan kaldırın. Sağ kolunuz önde ve sol kolunuz yanda olacak şekilde geriye doğru bir kenar üzerinde kayın.

Geriye Doğru Crossover Girişi

  1. adım 1 3-4 geriye doğru crossover yaparak başlayın.
    3-4 geriye doğru crossover yaparak başlayın. Sağ ayaklıysanız, sol ayağınızla döneceksiniz, yani spininize sağdan sola geriye doğru çapraz geçişler yaparak başlayacaksınız. Sol ayaklıysanız, sağ ayağınızı kullanarak döneceksiniz, bu nedenle dönüşünüze soldan sağa geriye doğru çapraz geçişlerle başlayacaksınız.
  2. adım 2 son crossover'ınızdan sonra...
    Son crossover'ınızdan sonra, ayağınızı crossover'dan çıkarmak yerine, diğer ayağınızı dik ve bacağınızı bükülü tutarken çapraz ve buzun dışında bırakın.
  3. adım 3 oluşturduğunuz dairenin iç tarafındaki kolu göğsünüzün üzerine getirin.
    Yaptığınız dairenin iç tarafındaki kolu göğsünüzün üzerine getirin. Sağ ayaklı patenciler için bu sol kolunuz olacaktır. Sol ayaklı patenciler için bu sağ kolunuz olacaktır.
  4. adım 4 çaprazladığınız ayağınızı arkaya getirin ve dizinizi hafifçe bükerek dairenin içine doğru adım atın.
    Çapraz yaptığınız ayağınızı arkaya getirin ve dizinizi hafifçe bükerek dairenin içine doğru adım atın.
  5. adım 5 diğer ayağınızı ve ellerinizi aynı anda sallayın ve dizinizi düzeltin.
    Diğer ayağınızı ve ellerinizi aynı anda sallayın ve dizinizi düzeltin.
  6. adım 6 sağ bacağınızı yukarı kaldırın ve ayağınız dizinizin biraz altında olmalıdır.
    Sağ bacağınızı yukarı kaldırın ve ayağınız dizinizin biraz altında olmalıdır.
  7. adım 7 kollarınızı göğsünüze doğru çaprazlayın.
    Kollarınızı göğsünüze doğru çaprazlayın. Ne kadar sıkı olursanız, o kadar hızlı gidersiniz ve o kadar fazla dönüş elde edersiniz.
  8. adım 8 dönerken sağ bacağınızı yavaşça aşağı indirin
    Dönerken sağ bacağınızı yavaşça aşağı indirin
  9. 9. adım vuruş yaptıktan sonra...
    Buza çarptığında, sol ayağınızla (sağ ayaklı bir patenciyseniz) veya sağ ayağınızla (sol ayaklı bir patenciyseniz) geriye doğru itin ve iç kenarda geriye doğru bir spiral yapıyormuş gibi, üzerinde döndüğünüz bacağı arkanıza doğru getirin.

Uzman Soru-Cevap

Video

İpuçları

  • Her paten seansından önce gerindiğinizden emin olun.
  • Vücudunuzu sıkı tutun. Öne veya arkaya doğru eğilmeyin. Bunu yapıp yapmadığınızı belirlemek için başka bir patenciye sorun ya da paten kayarken bir video çekin.
  • Çevrenizin farkında olun. Geriye doğru crossover yaparken arkanıza baktığınızdan emin olun, çünkü yanlışlıkla birine çarpmak kolaydır. Sadece açık, pürüzsüz buz üzerinde dönün.

Uyarılar

  • Her paten türünde olduğu gibi, tek ayakla yapılan bir dönüş kendinizin veya başkalarının yaralanmasına neden olabilir.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Açık, güvenli buz pisti
  • Artistik patenler