Tek Elle Cartwheel Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Eğer iki elle takla atma konusunda zaten rahatsanız, biraz pratik yaparak tek elle takla atmayı da öğrenebilirsiniz. Tek elle takla atmak ilk başta biraz zor olabilir, ancak bir kez öğrendikten sonra çocuk oyuncağıdır. Ayrıca havadan veya elsiz takla atmayı öğrenmek için de harika bir hazırlıktır. Bu makale size tek elle takla atmanın iki çeşidini öğretecek; ilkinde 'uzak kolunuzu' ya da öncü ayağınızla zıt elinizi, ikincisinde ise 'yakın kolunuzu' ya da öncü ayağınızla aynı elinizi kullanacaksınız.

Adımlar

Uzak Kol Tek Elle Parende Atma

  1. adım 1 normal çarkta ustalaşın.
    Normal taklada ustalaşın. Tek elle taklaya geçmeden önce normal, iki elle taklayı gerçekten iyi yapabildiğinizden emin olun. Her iki ayağınızla olmasa da sağ veya sol ayağınızla takla atma alıştırması yapın. Bu, formunuzu geliştirmenize ve tek elle takla atmak için gereken kol ve omuz gücünü oluşturmanıza yardımcı olacaktır.
  2. Pratik yapmak için iyi bir yüzey bulun. Tek elle takla atmada ustalaşma yolunda muhtemelen birkaç kez düşeceksiniz, bu nedenle yumuşak bir yüzeyde pratik yapmak iyi bir fikirdir. Varsa bir spor minderi kullanın ya da bir parkta veya arka bahçenizde güzel bir yumuşak çim alanı bulun. Bolca yeriniz olduğundan ve herhangi bir mobilyaya vs. çarpmayacağınızdan emin olun!
  3. Biraz ısınma taklaları atın. Normal taklalar atmak vücudunuza taklanın nasıl hissettirmesi gerektiğini hatırlatacaktır. Tek elle atılan bir takla da tamamen aynı şekilde çalışacaktır, sadece bir elinizi çıkaracaksınız.
  4. Ayak hareketlerini çalışın. Şimdi bir dakikanızı ayırın ve ağır çekimde tek elle takla atmak için kullanacağınız ayak hareketlerini ve el yerleşimini çalışın. Bu tıpkı iki elle atılan takla gibi olacak, ancak yakın kolunuzu (öndeki ayağınızla aynı kol) arkanıza yerleştirin ve atacağınız normal ilk adımı atmaya çalışın ve ardından uzak kolunuzu öndeki ayağınızdan 12-18 inç (30,5-45,7 cm) uzağa yere yerleştirin ve adım atın. Ayaklarınızı ve elinizi düz bir çizgide tutmaya odaklanın. Nasıl olacağını gözünüzde canlandırmanıza yardımcı olması için bunu birkaç kez yapın.
    • Kılavuz olarak kullanmak için yere bir çizgi bant koymak, taklalarınızı merkezde tutmanıza gerçekten yardımcı olabilir.
    • Elinizi ne kadar uzağa koyacağınız boyunuza ve ne kadar hızlı hareket ettiğinize bağlıdır. Doğru mesafeyi bulmak için biraz deneme yapmanız gerekebilir.
  5. Pozisyonunuzu alın. Öndeki ayağınızı yerden hafifçe kaldırın ve normal bir takla atacakmış gibi ellerinizi havaya kaldırın. Şimdi yakın kolunuzu kullanmamanız gerektiğini kendinize hatırlatmak için yana veya arkanıza doğru uzatın (sağ ayağınız öndeyse sağ elinizi arkanıza koyun).
    • Düşmekten korkuyorsanız, kolunuzu arkanıza koymak yerine biraz bükmeyi deneyin. Bu şekilde elinizi yere koymamanız gerektiğini kendinize hatırlatmış olursunuz, ancak düşmeye başlarsanız kendinizi yakalayabilirsiniz.
  6. Öne doğru eğilin ve elinizi yerleştirin. Eğer sağ ayağınızın üzerinde başlıyorsanız, sol elinizi yere koyun. Takla hareketinizi düz tutmak için, elinizin hareket yönünüze dik olarak dikildiğinden ve parmaklarınızın dışarı değil, başlangıç ayağınıza doğru dönük olduğundan emin olun. (Sağ ayağınızın üzerinde başlıyorsanız, sol elinizi yerleştirin ve parmaklarınızın sağa değil sola baktığından emin olun).
  7. Arka bacağınızla itin ve bacaklarınızı yukarı doğru tekmeleyin. Ne kadar çok momentumunuz olursa, takla o kadar kolay olacaktır. İtmeye ve düz bir çizgide inmeye çalışın.
  8. Biraz momentum ekleyin. Tek elle takla atmak, biraz hız kazandığınızda çok daha kolaydır, bu nedenle hareketi öğrenmek için birkaç kez yavaşça deneyin ve ardından normal bir takla atarken yaptığınız gibi bir koşma veya hamle ekleyin.
  9. Pratik yapın, pratik yapın, pratik yapın. Takla hareketiniz pürüzsüz ve kolay görünene kadar pratik yapmaya devam edin. Her ikisi de doğal gelene kadar sol ayağınızla ve sağ ayağınızla liderlik etmeyi deneyin.
    • Uzak kolla takla atmak çok korkutucu görünüyorsa, önce yakın kolla tek elle takla atmayı deneyin. Bazı insanlar bunu başlangıç için çok daha kolay bulur.
    • Eğer düşme konusunda çok gerginseniz, kendinize güveniniz gelene kadar birinden size eşlik etmesini isteyin.
    • Eğer taklalarınız bir tarafa veya diğer tarafa gitme eğilimindeyse, elinizi doğru konumlandırmamış veya ayaklarınızı düz bir çizgide hizalamıyor olabilirsiniz. Birinden sizi izlemesini ve formunuzla ilgili ipuçları vermesini isteyin.

Kola Yakın Tek Elle Takla Atma

  1. Normal takla ve uzak kollu tek elle taklada ustalaşın. Çoğu insan için, öndeki ayağınızla aynı eli kullanan bu takla, uzak kollu tek elle takladan daha az dengeli ve biraz daha zordur. Normal takla atmayı öğrendiğinizden emin olun ve ardından buna geçmeden önce uzak kol tek elle takla atmayı deneyin.
    • Bazı insanlar tek elli çarkın bu versiyonunu çok daha kolay bulur, bu gerçekten değişir. Bu yüzden eğer uzak kolla takla sizin için işe yaramıyorsa, devam edin ve bunu deneyin.
  2. Pratik yapmak için güvenli bir yer bulun. Bu taklayı uygulamak için bolca alana ve tercihen spor minderi veya yumuşak bir çim parçası gibi üzerinde çalışabileceğiniz yumuşak bir yüzeye ihtiyacınız olacak.
  3. Biraz ısınma taklaları atın. Kendinize nasıl hissetmeleri gerektiğini hatırlatmak için bazı normal taklalar atın. Ardından, zaten biliyorsanız, birkaç uzak kol tek elle takla atın.
  4. Ayak hareketlerini çalışın. Bu tıpkı çift elli takla gibi olacak, ancak sadece öndeki elinizi öndeki ayağınızdan yaklaşık 12-18 inç (30-46 cm) uzağa yerleştirecek ve ardından adım atacaksınız. Ayaklarınızı ve elinizi düz bir çizgide tutmaya odaklanın. Nasıl olacağını gözünüzde canlandırmanıza yardımcı olması için bunu birkaç kez yavaşça yapın.
    • Elinizi ne kadar uzağa koyacağınız boyunuza ve ne kadar hızlı hareket ettiğinize bağlıdır. Bu takla için el yerleşiminiz uzak el versiyonuna göre biraz daha yakın olmalıdır.
    • Yere bir çizgi bant yerleştirin veya taklalarınızı ortalamanıza yardımcı olması için kılavuz olarak bir spor minderi üzerinde bir çizgi kullanın.
  5. Takla atmak için pozisyonunuzu alın. Öndeki ayağınızı yerden hafifçe kaldırın ve normal bir takla atacakmışsınız gibi ellerinizi havaya kaldırın. Şimdi dizlerinizi bükün ve öndeki elinizi yere koymaya hazırlanın. Eğer sağ ayağınızla öndeyseniz, sağ elinizi yere koyacaksınız.
  6. Öne doğru eğilin ve elinizi yere koyun. Takla hareketinizi düz tutmak için, elinizin hareket yönünüze dik olarak dikildiğinden ve parmaklarınızın karşı ayağınızı gösterecek şekilde içe dönük olduğundan emin olun. Yani sağ ayağınızın üzerinde başlıyorsanız, sağ elinizi parmaklarınız solu gösterecek şekilde yerleştirin.
  7. Arka bacağınızla itin ve bacaklarınızı yukarı doğru tekmeleyin. Ne kadar çok momentuma sahip olursanız, takla o kadar kolay olacaktır. İkinci elinizi yere koyma isteğine karşı koyun ve düz bir çizgide itmeye ve inmeye çalışın.
  8. Biraz momentum ekleyin. Tek elle takla atmak, biraz hız kazandığınızda çok daha kolaydır, bu nedenle hareketi öğrenmek için birkaç kez yavaşça deneyin ve ardından normal bir takla atarken yaptığınız gibi bir koşma veya hamle ekleyin.
  9. Pratik yapın, pratik yapın, pratik yapın. Takla atmanız pürüzsüz ve kolay görünene kadar pratik yapmaya devam edin. Sol ayağınızla ve sağ ayağınızla liderlik etmeyi deneyin. Kısa sürede antenlere geçeceksiniz!
    • Düşme konusunda çok gerginseniz, kendinize güveniniz artana kadar birinden size göz kulak olmasını isteyin.
    • Taklalarınız bir tarafa ya da diğer tarafa gitme eğilimindeyse, elinizi doğru konumlandırmamış ya da ayaklarınızı düz bir çizgide hizalamıyor olabilirsiniz. Birinden sizi izlemesini ve formunuzla ilgili ipuçları vermesini isteyin.
  10. Daha fazla kırın. İkinci elinizi yerleştirme isteğinden kurtulamıyorsanız, önce iki adımlı normal bir takla atmayı deneyebilirsiniz. Normal bir takla atın, ancak her iki elinizi aynı anda yere koymak yerine, öndeki elinizi koyun, bir saniye duraklayın, ardından ikinci elinizi koyun, böylece ayak hareketi modeli ayak-el-el-ayak şeklinde olur.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Tek elle atılan taklaya ne denir?
    Tek elle atılan parende arial olarak adlandırılır. Kağnıda ustalaştıktan sonra, arial öğrenmeye geçebilirsiniz.
  • Soru
    Tek elle takla atma alıştırması yapmak için kötü bacağımla takla atabilmem gerekir mi?
    Pek sayılmaz, hayır. Kendinize güvenen bacağınızla tek elle takla atabilirsiniz. Ancak, her iki tarafla da yapabiliyor olmak sahip olunması gereken iyi bir güçtür.
  • Soru
    Ne zaman tek elle takla atmayı denesem, her zaman diğer elimi yerleştiriyorum. Ne yapmam gerekiyor?
    Yere koymanız gereken kolunuza bir toka veya saç bandı takın; bu elinizi yere koymayı hatırlamanıza yardımcı olacaktır.

Video

İpuçları

  • Bunun çok fazla pratik gerektiren bir beceri olduğunu unutmayın. Kendinize karşı sabırlı olun!
  • Tek elle takla atmaya başlamadan önce ısınmak ve esnemek iyi bir fikirdir.
  • Yorulmaya başladığınızda ara verin ve bilekleriniz ağrırsa o gün için durun.