Parkur Kasası Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Temelinde insan vücudunun verimli hareketini barındıran bir spor ve felsefe olan Parkour, çok çeşitli eğlenceli atlayışlar sunar. Tonozlar, kendinizi korkuluklar, çıkıntılar ve diğer bariyer türleri gibi engellerin üzerinden geçirmek için kullanabileceğiniz bu atlayışların belirli bir alt kümesidir. Parkur tonozlarının sonsuz çeşidi vardır, ancak temel güvenlik tonozu (basamaklı tonoz olarak da bilinir) ve hızlı tonozda ustalaşırsanız, kendinizi birçok farklı engel türünün üzerinden güvenli ve hızlı bir şekilde geçirebilirsiniz. Ardından, ters atlama gibi diğer daha karmaşık atlamalara geçebilirsiniz!

Adımlar

Güvenlik Kasası Yapmak

  1. parkur kasası yap adım 1.jpeg1Yaklaşık bel yüksekliğinde temel bir engel bulun. Tırabzan, çıkıntı veya kendinizi üzerinden kaldırmak için bir ayağınızı ve bir elinizi rahatça koyabileceğiniz başka bir engel seçin. Emniyetli atlayış pratiği yaparken diğer tarafta inmeniz için yer olduğundan emin olun.
    • Güvenlik tonozu, parkurda öğrenmeniz gereken ilk tonozlardan biridir. Kendinizi normal engellerin üzerinden geçirmek için çok az momentumla veya hiç momentum olmadan gerçekleştirebileceğiniz temel bir atlamadır.
    • Güvenlik tonozu, bir şeyi aşmak için başka bir tonoz türü kullanacak kadar kendinize güvenmediğinizde kullanmak için iyi bir harekettir. Adından da anlaşılacağı gibi, diğer tarafa güvenli bir şekilde geçmenize yardımcı olacaktır.
  2. parkur kasası yapma adım 2.jpeg2Birbirinin karşısında duran bir el ve ayağı engelin üzerine yerleştirin. Engelin önünde durun. Sol elinizi ve sağ ayağınızı nesnenin üzerine veya sağ elinizi ve sol ayağınızı nesnenin üzerine yerleştirin.
    • Amaç, eliniz ve ayağınız arasında kendinizi yukarı ve engelin üzerinden kaldırmak için yeterli dengeyi oluşturmaktır. Hareket konusunda rahat olana ve kendinizi engelin üzerinden atlamaya geçecek kadar dengeli hissedene kadar elinizi ve ayağınızı engelin üzerine yerleştirme alıştırması yapın.
  3. parkur atlayışı yapma adım 3.jpeg3Hafifçe zıplayın ve diğer ayağınızı ortadan geçirin. Ağırlığınızı engelin üzerindeki eliniz ve ayağınızla destekleyin. Diğer ayağınızı ortadan engelin diğer tarafına doğru sallayabilecek kadar zıplayın.
    • Biraz daha dengeye ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız dengenize yardımcı olması için 2 elinizi kullanabilirsiniz.
  4. parkur kasası yapma adım 4.jpeg4Ortadan geçirdiğiniz ayağınızın üzerine inin ve ardından diğer ayağınızı getirin. Ayağınızı ortadan geçirmenin momentumunun sizi engelin üzerinden geçirmesine izin verin. Elinizi bırakın ve salladığınız ayağınızın üzerine inerken diğer ayağınızla onu takip edin.
    • Bu hareketi uygulamaya çok yavaş başlayabilirsiniz, çünkü atlayışı gerçekleştirmek için engele doğru koşmanız gerekmez. Kendinizi rahat hissettiğinizde, yavaş yavaş hızlanarak pratik yapabilirsiniz.

    İpucu: Temel güvenlik atlayışında ustalaştığınızda, varyasyonlar ekleyebilirsiniz. Daha uzaktan yapmayı, engele doğru koşmayı veya sadece üzerinden atlamak yerine engelden yukarı ve uzağa zıplamayı deneyin.

Hızlı Atlayış Yapmak

  1. parkur kasası yap adım 5.jpeg1Üzerinden atlarken kendinizi rahat hissettiğiniz bir engele doğru koşun. Korkuluk, beton çıkıntı veya başka tür bir bariyer gibi orta yükseklikte (yaklaşık bel hizanızda) bir engel seçin. Atlayış için ivme kazanmak amacıyla engele doğru koşun.
    • Hızlı atlayış, koşarken düşük ila orta yükseklikteki engelleri hızlı ve sorunsuz bir şekilde aşmak için kullanılan bir parkur atlayışıdır. Engellere yaklaşırken veya bir açıdan (tembel atlayış olarak adlandırılır) kullanabilirsiniz.

    İpucu: Hızlı atlama pratiği yapmaya başlamadan önce emniyetli atlamayı öğrenmek yardımcı olacaktır. Baskın bacağınızı engelin üzerinden geçerken yerleştirerek ve baskın olmayan bacağınızı sallayarak hızlı atlayışı güvenli atlayışa dönüştürebilirsiniz.

  2. parkur atlayışı yapma adım 6.jpeg2Engellere ulaştığınızda baskın olmayan ayağınızla yerden fırlayın. Engele rahatça ulaşabilecek kadar yaklaştığınızda tek ayağınızla zıplayın. Engeli aşmaya başlamak için kendinizi baş aşağı ileri doğru itin.
    • Örneğin, sağ ayaklıysanız, sol ayağınızdan atlayın.
  3. parkur kasası yapma adım 7.jpeg3Vücudunuzun engeli aşmasına yardımcı olmak için baskın bacağınızı yukarı doğru tekmeleyin. Diğer dizinizi bükün ve bacağınızı yukarı ve yana doğru sallayın, böylece engeli aşabilirsiniz. Fırlattığınız bacağınızı yukarı ve aynı tarafa getirin, böylece tüm vücudunuzu engelin üzerinden geçirebilirsiniz.
    • Örneğin, sol ayağınızdan fırladıysanız, sağ dizinizi bükün ve sağ bacağınızı yukarı ve sağ tarafa doğru sallayın, ardından fırladığınız bacağınızı (üzerinden atladığınız için neredeyse düz olacaktır) sallayın.
  4. parkur kasası yapma adım 8.jpeg4Yerden kalkarken baskın olmayan elinizi engelin üzerine koyun. Her iki ayağınız da yerden kesilmeden elinizi engelin üzerine koymayın. Elinizi, sizi engelin üzerinden ileriye taşımaya yardımcı olacak kadar engeli fırçalamak için kullanın.
    • Örneğin, sol bacağınızdan atladıysanız, atlarken sol elinizi engelin üzerine koyun.
    • Sadece momentumunuz sizi engelin üzerinden taşırken elinizin bir dengeleyici görevi görmesini istersiniz. Tüm ağırlığınızı ona vermeyin veya kendinizi itmek için kullanmayın.
  5. parkur atlama adımı 9.jpeg5Momentumunuzun sizi engelin üzerinden ileriye taşımasına izin verin. Önce üzerinden atladığınız bacağınızı, ardından da diğer bacağınızı bariyerin üzerinden geçirin. Vücudunuzun üst kısmı, bacaklarınızdan hemen önce bariyerin üzerinden geçecektir. Engelin üzerinden mümkün olduğunca düz uçmaya çalışın, böylece açılı bir şekilde iniş yapmazsınız.
    • Sol ayağınızla atladıysanız, bu noktada sol bacağınız engelin üzerinden neredeyse dik bir şekilde geliyor olacak ve ayağınız sağa doğru bakıyor olacaktır. Sol eliniz sizi dengede tutmak için nesneye çok az dokunuyor olacak ve sağ bacağınız, ayağınız geriye bakacak şekilde sol bacağınızın üzerinde olacak.
    • Dengede kalmak için daha fazla desteğe ihtiyacınız olduğunu fark ederseniz, engelin üzerinden geçerken daha fazla denge için dış taraftaki ayağınızı bariyere vurabilirsiniz. Bunu yaparken rahat olduğunuzda, ayağınızı bariyere değdirmeden bariyeri aşana kadar pratik yapmaya devam edebilirsiniz.
  6. parkur kasası yapma adım 10.jpeg6Üzerinden geçerken fırlattığınız ayağınızı düz bir şekilde aşağı indirin. Bariyeri geçer geçmez baskın olmayan bacağınızı, ayak parmaklarınız düz bakacak şekilde aşağı indirin. Amaç, atladığınız yöne doğru inmektir.
    • Önce sol ayağınızı indiriyorsanız, doğal olarak vücudunuzu sola doğru çekecek ve sağ bacağınız da bunu takip edecek, böylece düz iniş yapabileceksiniz.
  7. parkur kasası yapma adım 11.jpeg7Ayağınızın üzerine inin ve tonozdan düz bir şekilde koşmaya devam edin. İlk atladığınız ayağınızla yere dokunun. Hemen ardından diğer ayağınızı onun önüne koyun ve momentumunuzu devam ettirmek için koşmaya başlayın.
    • Sol ayağınızdan atladıysanız, önce sol ayağınız yere değecek, ardından sağ ayağınız onun önüne gelecek ve koşmaya devam edebilirsiniz.

Ters Kasa Denemesi

  1. parkur kasası yap adım 12.jpeg1Kontrollü bir hızla bir engele doğru koşun. Üzerinde pratik yapmak için rahatça aşabileceğiniz bir engel seçin. Sabit, kontrollü bir hızda koşarak yaklaşın. Yaklaşımınız ne kadar kontrollü olursa, dönüşünüz de o kadar kontrollü olacaktır.
    • Çok hızlı koşarsanız, aşırı dönebilir ve kötü bir iniş yapabilirsiniz.
    • Ters atlama aynı zamanda 360 atlama veya barrel atlama olarak da bilinir.

    İpucu: Üzerinde pratik yapmak için düz yüzeyli bir engel seçin. Üzerinde dönmek çok daha kolay olacaktır çünkü eliniz yüzeye daha dengeli bir şekilde dayanabilir.

  2. parkur atlayışı yapma adım 13.jpeg2Dönmek istediğiniz yönün ters tarafındaki elinizi engelin üzerine koyun. Örneğin, vücudunuzu sağa döndürmek istiyorsanız sol elinizi engelin üstüne koyun. Sola doğru dönmek istiyorsanız sağ elinizi üzerine koyun.
    • Alışana kadar önce en güçlü elinizle pratik yapmak isteyebilirsiniz, daha sonra atlayışı her iki yönde de yapabilirsiniz. En güçlü eliniz genellikle baskın elinizdir.
  3. parkur atlayışı yapma adım 14.jpeg3Her iki ayağınızla aynı anda öne doğru atlayın ve bacaklarınızı yukarı kaldırın. Elinizi engelin üzerine koyarken aynı anda ayaklarınızı yere koyun. Ağırlığınızı elinize verin ve her iki dizinizi göğsünüze doğru çekerek öne doğru zıplayın.
    • Tüm bunların bir saniye içinde gerçekleşmesi gerekir, bu nedenle hareketleri öğrenene kadar kolay bir engel üzerinde ve yavaş bir hızda pratik yapın.
  4. parkur kasası yapma adım 15.jpeg4Diğer elinizi engelin üzerine koyun ve ağırlığınızı ona verin. Elinizi vücudunuzun dönmekte olduğunuz tarafına koyun. O yönde dönmeye başlamanıza yardımcı olması için ağırlığınızı diğer elinizden alıp bu elinize verin.
  5. parkur kasası yapma adım 16.jpeg5Elinizi bir pivot olarak kullanın ve vücudunuzu o tarafa doğru döndürün. Vücudunuzu döndürün ve bacaklarınızı döndürdüğünüz el yönünde engelin üzerinden dışarı doğru savurun. İndirdiğiniz ilk elinizle bırakın.
    • Örneğin, sağ elinizin üzerinde dönüyorsanız, gövdenizi döndürün ve nesnenin üzerinde dönmek için bacaklarınızı dışarı ve arkanızda sağa doğru sallayın.
    • Omzunuzun üzerinden döndüğünüz yönün tersine bakmak vücudunuzun doğal bir şekilde dönmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca yere inmeden önce zemini daha erken görebileceksiniz.
  6. parkur kasası yapma adım 17.jpeg6Havada engelin üzerinde 360 derece dönün ve iki ayağınızın üzerine inin. Engelin üzerinden uçarken momentumunuzun sizi tüm yol boyunca döndürmesine izin verin. Bacaklarınızı tekrar yere doğru indirin ve engelin diğer tarafına ulaştığınızda dümdüz ileriye bakın. Ardından iki ayağınızın üzerine inin ve koşmaya devam edin.
    • Mükemmel bir şekilde 360 derece dönmenizi sağlayan doğru momentumu bulmak için pratik yapmanız gerekecek. Bunu yaptıktan sonra, bu numarayı parkur koşuları yaparken momentumunuzu yavaşlatmak için de kullanabilirsiniz.

Topluluk Soru-Cevap

  • SoruCan. Bir kanepenin üzerinden atlama alıştırması yapabilir miyim Evet, kesinlikle yapabilirsiniz, yeter ki kanepe üzerine ağırlığınızı koyduğunuzda devrilmeyecek kadar sağlam olsun.
  • SoruKendinizi atlayış için nasıl kondisyonlandırırsınız? Koşu, jogging ve yürüyüş dayanıklılığı artırmaya yardımcı olabilir. Ayrıca zıplama ve iniş alıştırmaları da yapabilirsiniz.
  • SoruBunu yapmak güvenli midir? Atlayacağınız nesneye ve atlayışa olan bağlılığınıza bağlıdır, ancak çoğunlukla güvenlidir. Güvenli atlayış pratiği yapmak daha sert atlayışlar yapmanıza yardımcı olabilir.

İpuçları

  • Hızlı atlayışı ve diğer daha karmaşık atlayışları denemeden önce emniyetli atlayış alıştırması yapın.
  • Bunlarda ustalaştıktan sonra deneyebileceğiniz daha gelişmiş atlayışlar arasında çizgi, maymun, tembel ve kapı atlayışları bulunur.
  • Küçük, alçak engellerle başlayın ve teknikte ustalaştığınızda daha yüksek engellere doğru ilerleyin.

Uyarılar

  • Parkur atlayışları yaparken dikkatli olun. Açık bir iniş alanınız olduğundan emin olun ve kendinizi yaralamaktan kaçınmak için öğrenirken rahat olduğunuz engelleri seçin.
  • Ters atlama çok kafa karıştırıcı olabilir, bu nedenle diğer tarafında bir düşüş olan herhangi bir engelin üzerinden atlamayı denemeyin.