Rabona Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Rabona, topa vurmak için bacak bacak üstüne atmayı içeren bir futbol numarasıdır. Rabona pas vermek, orta yapmak veya şut çekmek için kullanılabilen oldukça zor ve becerikli bir tekniktir. Büyük ölçüde gösteriş için yapılan bir tekniktir, ancak doğru uygulandığında etkili ve gösteriyi durduran bir hareket olabilir. Çok fazla pratikle, her oyuncu rabonayı öğrenebilir ve bir profesyonel gibi görünebilir.

Adımlar

Doğru Rabona Tekniğini Öğrenmek

  1. adım 1 vuruş ayağınızı belirleyin.
    Vuruş ayağınızı belirleyin. Vuruş ayağınız genellikle baskın ayağınız olacaktır. Çoğu insan için baskın ayağınız baskın elinizle ilişkilidir, yani sağ elinizi kullanıyorsanız sağ ayağınızla tekme atarsınız. Ancak durum her zaman böyle değildir. Bazı insanlar sağ elini kullanmasına rağmen sol ayağıyla tekme atar ya da tam tersi, bazı insanlar ise iki elini de kullanabilir, yani sağ ve sol el ya da ayak arasında akıcı bir şekilde geçiş yapabilirler.
    • Bir ayağınızı diğerine tercih etseniz de, araştırmalar hem baskın hem de baskın olmayan ayakların eşit tekme atma gücüne sahip olduğunu göstermiştir. Hangi ayağınızla daha rahat olduğunuzu bulun ve bu ayağınıza güvenmek için denge ve kas gücü oluşturun.
  2. adım 2 zayıf ayağınızı topun yanına yerleştirin.
    Zayıf ayağınızı topun yanına yerleştirin. Baskın olmayan ayağınızın yere sıkıca basması önemlidir. Bu, vuruş için tüm duruşunuzu ve hareket aralığınızı ayarlar.
    • Diktiğiniz ayağınızın konumu ve sıkılığı da tekme sırasında vücudunuzun dengesini korumasına yardımcı olur.
  3. adım 3 pozisyonunuzu kontrol edin.
    Pozisyonunuzu kontrol edin. Top, vuruş yapmadığınız ayağınızın dış tarafında durmalıdır. Sağ ayağınızla vuracaksanız, top sol ayağınızın yaklaşık bir ayak (20-30 cm) dışında (solunda) olmalıdır. Sol ayakla vuruş yapacaksanız, top sağ ayağınızın dış tarafında olmalıdır.
    • Baskın ayağınız ile top arasındaki mesafe, vuruş için uzun bir rüzgar almanızı sağlar ve vuruşunuzda daha fazla güç yaratır.
    • İsabetli bir vuruş için dikili ayağınızın hedefe dönük olması gerekir.
    • Topla temiz bir temas kurmakta zorlanıyorsanız, dikili ayağınız muhtemelen topa çok yakın veya topun çok önündedir. Doğru pozisyonda olduğundan emin olun.
  4. adım 4 kollarınızı uzatarak geriye yaslanın.
    Kollarınızı uzatarak geriye yaslanın. Bu önemlidir, çünkü vuruşu gerçekleştirmek için ihtiyacınız olan dengeyi sağlar.
    • Vuruş yaparken vücudunuz hafifçe geriye ve topun uzağına doğru eğilmelidir. Bu, dengeyi korumanıza ve vuruşunuzla güç ve kaldırma kuvveti kazanmanıza yardımcı olur.
  5. adım 5 topun üzerinde vurmak istediğiniz noktaya odaklanın.
    Topun üzerinde vurmak istediğiniz noktaya odaklanın. Nişan alırken topun alt tarafına doğru bir noktaya bakın. Bu çok zor bir vuruştur, bu nedenle isabetli vuruş yapmak önemlidir. Gözlerinizi her zaman topun üzerinde tutun.
    • Topa alt taraftan vurmak, vuruşunuzda kaldırma ve yükseklik yaratmaya yardımcı olur.
  6. adım 6 vuruş ayağınızı dikili ayağınızın arkasına doğru sallayın.
    Vuruş ayağınızı diktiğiniz bacağınızın arkasında döndürün. Baskın ayağınızı diktiğiniz bacağınızın arkasında sallarken, dizinizi bükerek ayağınızı altınıza kadar getirmeye çalışın. Ayağınızı mümkün olduğunca yükseğe kaldırmak vuruşunuzun gücünü büyük ölçüde artıracaktır.
    • Dengeyi korumak ve topa temiz bir şekilde vurmanıza yardımcı olmak için vuruş yapmayan bacağınızı hafifçe bükülü tutun.
    • Mümkün olduğunca büyük bir sarma kullanmaya çalışın.
  7. adım 7 bacağınızı sallarken ayağınızı kıvırın.
    Bacağınızı sallarken ayağınızı kıvırın. Topa ayağınızın dış kısmıyla vuruyor olmalısınız. Futbol kramponunuzun üst dış kısmıyla vurduğunuzda, vuruşunuz güç ve isabet kazanır.
  8. adım 8 takip ederken omuzlarınızı hedefe bakacak şekilde çevirin.
    Devam ederken omuzlarınızı hedefe bakacak şekilde çevirin. Takip etmek rabona için özellikle zor olabilir çünkü tekme atmayan bacağınız yolunuza çıkacaktır. Vuruşunuzu tamamlarken her iki ayağınızı da yerden kaldırmak bazen yardımcı olabilir.
  9. adım 9 vuruşunuzun topun alt kısmıyla temas ettiğinden emin olun.
    Vuruşunuzun topun alt kısmıyla temas ettiğinden emin olun. Topun alt tarafına vurmak, vuruşunuzda kaldırma ve yükseklik sağlamaya yardımcı olur. Topa tek bir yumuşak hareketle temas ettiğinizden emin olun. Rabona doğal ve rahat hissettirmelidir.
    • Topun üzerinde yükselme ve yükseklik elde etmekte sorun yaşıyorsanız, muhtemelen topun üst kısmına veya ortasına vuruyorsunuz demektir. Topun alt tarafına temas ettiğinizden emin olun ve topun alt kısmına vurmak rahat hale gelene kadar pratik yapın.

Rabonayı Mükemmelleştirmek

  1. adım 1 çekirdek kaslarınızı güçlendirin.
    Çekirdek kaslarınızı güçlendirin. Rabona, dengeyi korumak ve topa vurmak için dönerken yeterli gücü üretmek için güçlü bir merkeze dayanır.
  2. adım 2 sık sık pratik yapın.
    Sık sık pratik yapın. Rabona, ustalaşması aylar hatta yıllar alabilecek çok zor bir vuruştur. Pratik yaptıkça, bu hareket daha rahat hissettirecek ve çabalarınız için daha iyi bir oyuncu olacaksınız.
  3. adım 3 rabonayı hareket halindeyken deneyin.
    Hareket halindeyken rabonayı deneyin. Sabit bir pozisyonda rabonada ustalaşmak biraz zaman alacaktır, ancak bir kez öğrendikten sonra hareketi kullanılabilir bir futbol tekniği haline getirmeniz gerekecektir ve bu da hareket halindeyken yapabilmeniz anlamına gelir.
    • Yavaşça hedefinize doğru dripling yapın ve ardından rabonayı deneyin. Hareket halindeyken bu vuruşu denemek farklı hissettirebilir ancak tekniğinizin top tek bir yerdeykenki ile aynı olduğundan emin olun.
    • Ayaklarınızın doğru yerleştirildiğinden ve vuruş boyunca dengenizi koruduğunuzdan emin olun.
  4. adım 4 ek hız kazanmaya çalışın.
    Ek hız kazanmaya çalışın. Hareket halindeyken rabonayı tamamlayabildiğinizde hızınızı artırmaya çalışın.
    • Rabonayı tamamlamadan önce topu koşarak sürmeyi deneyin. Hareketlerinizde daha akıcı olmak ve bu numarayı faydalı bir oyun becerisine dönüştürmek için rabonayı farklı açılardan denemeye de başlayabilirsiniz.
  5. adım 5 i̇sabetlilik üzerinde çalışın.
    Doğruluk üzerinde çalışın. Nişan alma pratiği yapmak için dört koniyi kare hedef olarak ayarlayın. Topa bu kareye düşecek şekilde güvenilir bir şekilde vurana kadar rabona pratiği yapmaya devam edin.
    • Topa konilerden oluşan karenin içine güvenilir bir şekilde rabona ile vurabildiğinizde, bir çöp kutusuna nişan almayı deneyin. Bu, hedefinizi mükemmelleştirmenize ve rabona ile daha isabetli bir vuruş yapmanıza yardımcı olacak çok daha zor bir hedeftir.
  6. adım 6 rabonanın farklı kullanımlarını öğrenin.
    Rabonanın farklı kullanımlarını öğrenin. Rabona, topun yanlış tarafındaysanız veya atış yapmak için garip bir açıdaysanız kullanılabilir. Rabona, şut veya pas atmak için fazla alanınız olmadığında da kullanışlıdır.
    • Savunmayı veya kaleciyi kandırmak için rabonayı kullanın. Rabona aynı zamanda kalecileri veya savunmayı yanıltmak için de kullanılabilir. Örneğin, savunma veya kaleci sol ayağınızla şut atacağınızı düşünebilir ancak siz bunun yerine sağ ayağınızla rabonayı tamamlarsınız. Bu, kalecinin veya savunmanın ağırlığının yanlış yöne kaymasını sağlayarak şutunuz veya pasınız için alan açabilir.
    • Rabonanızın başına bir fake eklemeye çalışın. Sağ ayağınızı vuruş ayağı olarak kullanarak bir rabonayı tamamlamak istiyorsanız, topu sağ ayağınızla durdurun. Topu sağ ayağınızla geriye doğru sol ayağınızın dışına doğru çekin ve ardından sağ ayağınızı arka tarafa doğru sallayın. Bu fake savunmayı veya kaleciyi kandıracak ve vuruşunuz için alan açacaktır.

Video

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Ronaldo çalımını nasıl yaparım?
    Kendinize biraz boşluk verin, şimdi topla yavaş bir hızda koşmaya başlayın, ardından diğer ayağınızla topun üzerine basarken güçlü ayağınızın iç kısmıyla topa dokunun, şimdi bunu farklı koşu hızlarında ve diğer ayağınızla da denemeye devam edin. Daha fazla talimat için bir YouTube videosu izleyin.
  • Soru
    Akrep vuruşu nedir?
    Akrep vuruşu, topun havada olduğu bir vuruştur ve ardından dalarak topuğunuzla başınızın üzerinden vurursunuz.
  • Soru
    Betonda ve çim sahada çalışmak aynı mı?
    Betonun dokusu, rabona yapmaya çalıştığınızda ayakkabılarınızın durmasına neden olabilir. Çim sahada denemek daha iyidir.

İpuçları

  • Vuruş yapmayan ayağınızın topa paralel olmadığından emin olun. Hafifçe topa doğru dönük olmalıdır.
  • Favori oyuncularınızın rabonayı tamamladığı videoları izleyin. Tekniğin uygulanışını izlemek, kendi rabona formunuzu temiz ve doğru bir şekilde vuracak şekilde ayarlamanıza yardımcı olacaktır.
  • Numarayı yaparken acele etmeyin. Panik yaparsanız veya acele ederseniz büyük olasılıkla yanlış yaparsınız. Sakin olun ve daha doğal hissedene kadar yavaşça pratik yapmaya devam edin.

Uyarılar

  • Topa vurmaya çalışırken sabit duran ayağınıza vurmayın. Ayağınızın diğer ayağınızın etrafından dolaştığından ve topa temiz bir şekilde vurduğundan emin olun. Temiz bir vuruş için vurmayan ayağın doğru yerleştirilmesi şarttır.
  • Aşırıya kaçmayın! Çok sert oynayarak veya pratik yaparak kendinizi sakatlamak istemezsiniz. Sabırlı olun ve rabonayı öğrenirken ağırdan alın.