Roly Poly Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Roly poly (ileri yuvarlanma), kişinin yere çömelmiş haldeyken tek bir dönüş veya art arda birden fazla dönüş gerçekleştirdiği bir jimnastik hareketidir. Hareket adını, kendini korumaya çalışırken kendini sıkı bir top haline getiren minik böcekten alır.

Adımlar

Roly Poly için hazırlanıyor

  1. adım 1 alanın güvenli olduğundan emin olun.
    Alanın güvenli olduğundan emin olun. Böyle bir aktiviteye başlarken, alanın herhangi bir engelden arındırılmış olduğundan emin olmak iyi bir fikirdir. Yapmayı planladığınız rulo sayısına bağlı olarak, yeterli alanınız olup olmadığını belirleyin. Sadece bir roly poly yapmayı planlıyorsanız, sadece birkaç metreye ihtiyacınız olabilirken, birden fazla rulo için çok daha fazla alana ihtiyacınız olacaktır. Eğer içerideyseniz, yolunuza çıkabilecek sehpa ya da sandalye gibi mobilyaları kaldırın. Dışarıdaysanız, alanın yaralanmaya neden olabilecek taş, sopa vb. maddelerden arındırılmış olduğundan emin olun. Dışarıdaysanız, çimenlik bir alan muhtemelen en iyisidir.
  2. adım 2 birkaç yoga veya yastıklı spor minderi alın.
    Birkaç yoga veya yastıklı spor minderi alın. Bunları yuvarlanma yolunuz boyunca yerleştirin. Elinizde yoksa, daha fazla yastık için çarşaf veya havlu kullanmayı deneyin. Bu, yaralanmaları önlemek için ekstra bir güvenlik hissi sağlayacaktır.
    • İlk yuvarlanmanızı gerekli yastıklı zemine sahip bir spor salonunda yapmayı düşünün.
  3. adım 3 fotoğraf çekenler için en iyi noktayı bulun.
    Fotoğraf çekenler için en iyi noktayı bulun. Siz çekim yaparken fotoğraf veya video çekmeyi planlayan herkes çekim alanının dışında olmalıdır. Bu her iki tarafın da güvenliğini sağlayacaktır. Yuvarlanma sırasında yolunuzu engellemeyeceklerinden ancak yine de iyi bir açıya sahip olduklarından emin olun.
  4. adım 4 kıyafetinizi kontrol edin.
    Kıyafetlerinizi kontrol edin. Bol veya çok bol kıyafetler giyiyorsanız, roly poly sırasında birbirine karışabilir. Bunun yerine şort ve içine sokulmuş tişört gibi vücuda oturan giysiler giyin. Ayrıca, bu tür etkinlikler sırasında bazen takılıp kırılabilecekleri için kolye gibi takıları çıkarın. Spor ayakkabı giydiğinizden de emin olun. Size biraz destek ve denge sağlayacak bir çift alın. Özellikle yeni başlayan biriyseniz bu önemlidir.

Yuvarlanmadan Önce Esneme

  1. adım 1 birkaç dakika esneme hareketleri yapın.
    Birkaç dakikanızı esneme hareketleri yaparak geçirin. İster acemi ister profesyonel olun, kaslarınızı esneterek ısıtmak esnekliği artıracak ve sakatlanmaları önlemeye yardımcı olacaktır. Dik durarak, sırtınızı ve omuzlarınızı gevşetmek için kollarınızı başınızın üzerine kaldırın. Vücudunuza oksijenli kan göndermek için derin nefes aldığınızdan emin olun.
  2. adım 2 öne doğru eğilin.
    Öne doğru eğilin. Aynı ayakta durma pozisyonundan, bacaklarınızın arkasını ve boynunuzu gevşetmek için öne doğru eğilin. Öne doğru eğilin ve bacaklarınız düz olacak şekilde ellerinizi mindere değdirin. Sadece bedeninizin izin verdiği kadar ileri gidin. Rahat hissetmediğiniz hiçbir hareketi zorlamamaya çalışın.
  3. adım 3 köprü yapın.
    Köprü yapın. Sırt bükme olarak da adlandırılan bu hareket sırtınızı gevşetmeye yardımcı olacaktır. Ayaklarınız yere düz basacak şekilde yere uzanın. Ellerinizi avuç içleriniz aşağı bakacak şekilde başınızın üzerine koyun. Sırtınızı kamburlaştırarak kendinizi havaya kaldırın. Bu pozisyonu birkaç saniye tutmalısınız.

Roly Poly Hareketi Yapmak

  1. adım 1 kendinizi rahat hissettiğinizde başlayın.
    Kendinizi rahat hissettiğinizde başlayın. Elleriniz dizlerinizin iki yanında olacak şekilde matın üzerine çömelin. Başınızı göğsünüzün içine sokun. Hazır olduğunuzda, sizi hafifçe itmek için ayaklarınızı kullanın. Vücudunuzun yuvarlanma boyunca sıkı bir top şeklinde kaldığından emin olun.
    • Gülümseyin! Az önce bir roly poly başardınız!
  2. adım 2 ayaklarınızın üzerine inin.
    Ayaklarınızın üzerine inin. Bir dönüşten sonra tekrar ayağa kalkacaksınız ve bir önceki adımı istediğiniz kadar tekrarlayarak birden fazla yuvarlanma gerçekleştirmek için kendinizi ileriye doğru itmeye devam edebilirsiniz. Birden fazla kez yuvarlanırken tamamen ayağa kalkmanıza gerek yoktur. Yuvarlanmaya devam etmek için sadece ellerinizi ve ayaklarınızı kullanın.
  3. adım 3 hafif bir eğim bulun.
    Hafif bir eğim bulun. Bunu gerçekten başardığınızı hissettiğinizde ve beceri setinize güvendiğinizde, bir tepe bulun. Rusty polys'inize biraz hız katmak sadece eğlenceyi artıracaktır. Yerçekimi ve momentum sizi taşıyacağı için kendinizi zorlamak zorunda kalmayacaksınız.
    • Etrafınızdaki boşluğa dikkat etmeyi unutmayın, böylece tüm eğlence sırasında hiçbir şeye çarpmazsınız.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Ne zaman roly poly yapmaya çalışsam boynum kırılacak diye korkuyorum ve yapamıyorum. Ne yapmalıyım?
    Roly poly yaparken, boynunuzun incinmesini önlemek için boynunuzu göğsünüzün içine sokmaya çalışın. Bu yöntem aynı zamanda roly poly yapmanızı da kolaylaştıracaktır. Boynunuzu kırmayacaksınız. Yeterli güç yoktur.
  • Soru
    Son yaptığımda başımı incitmiştim. Farklı ne yapabilirim?
    Başınızı her zaman içeri sokabilir ve başınızın olacağı yere bir yastık koyabilirsiniz.
  • Soru
    Ben o kadar esnek değilim. Ne yapmalıyım?
    Bol bol esnemeyi ve yavaş, sabit yarım sırt bükme hareketleri yapmayı deneyin. Bir ebeveynden veya jimnastik öğretmeninden size yardım etmesini isteyin.

İpuçları

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Esnek bir vücut
  • Kuru ot
  • Yoga veya spor matları
  • Uzay
  • Yumuşak bir iniş alanı
  • Bir video kamera