Yan Takla Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Yana takla, göğsünüzün ve başınızın süre boyunca aynı yöne baktığı bir yana takla atmak için yerden ayrılmadan önce çeyrek dönüşle birlikte ileri momentumu kullanmayı içeren popüler bir parkur ve serbest stil koşu numarasıdır. Yönlülük bu hareketin biraz havadan atılan bir takla gibi görünmesine neden olur; ancak şekli tamamen farklıdır. Doğru önlemler ve bolca pratik ile yana takla atmayı öğrenebilirsiniz.

Bilmeniz Gerekenler

  • Yan takla atmayı denemeden önce, takla atabildiğinizden ve ön takla atabildiğinizden emin olun.
  • Çok sayıda mat ve bir gözcü ile pratik yapın.
  • Yan takla atmaya hazır olduğunuzda, ileri doğru ivme kazanmak için %30-40 hızda koşun ve son adımlarınızı yumuşak ve yere yakın tutun.
  • Ayaklarınız omuz genişliğinde açık olacak şekilde ayak toplarınızın üzerine inin.

Adımlar

Yan Çevirme için Hazırlık

  1. adım 1 takla atma alıştırması yapın.
    Çark pratiği yapın. Takla ile yan takla arasındaki teknik oldukça farklı olsa da, taklalar yan takla dönüşüne alışmanıza, zemini tespit etmenize ve yanlara doğru dönüş boyunca kendinizi yönlendirmenize yardımcı olabilir. Tek elle takla atmaya geçebilirseniz, bu daha da iyi olur.
  2. adım 2 öne takla atma alıştırması yapın.
    Ön taklaları çalışın. Birçok yönden, yan taklalar, önde gelen adımlar, yerden fırlatma ve sıkışmış dönüş ile ön taklalarla aynı forma sahiptir. Bir gereklilik olmasa da, ön taklalarda rahat olmak, tüm sürecin daha doğal ve kolay bir şekilde gerçekleşmesini sağlayacaktır.
    • Önden takla atarak başlamak sizi daha rahat hissettirecekse, önden takla atmayı öğrenmekle ilgili daha fazla bilgiyi şu adreste bulabilirsiniz: Öne Takla Nasıl Atılır
  3. adım 3 çok sayıda matla pratik yapın.
    Çok sayıda matla pratik yapın. Bu numaranın zorluğunun bir kısmı yanlış inişten kaynaklanan korkuyla ilişkili zihinsel blok olduğundan, çok sayıda matla pratik yaparak bunun üstesinden gelmeye yardımcı olabilirsiniz. Bu numara ayaklarınızdan fırlamayı ve biraz yükseklik kazanmayı gerektirdiğinden, jimnastik blokları üzerinde takla atmak da pratik yapmak için harika bir yoldur ve matlardan daha fazla yastıklama sağlarlar.
  4. adım 4 bir gözcüden yardım alın.
    Bir gözcüden yardım alın. Hareketi öğrenmenize yardımcı olacak bir başka harika yol da bir gözcüden yardım almaktır. Bir gözcü, size nasıl daha iyi fırlatacağınız ya da nasıl daha sıkı kıvrılacağınız konusunda ipuçları vermenin yanı sıra, onun sırtında yuvarlanmanıza izin vererek pratik yapmanıza yardımcı olabilir. Hareket tam olarak aynı değildir, ancak aynı şekilde ilerleyerek, benzer bir şekilde kıvrılarak ve ayaklarınız hareketinize dik bakacak şekilde kıvrılarak çıkarsanız, yine de yan taklaların temel yönlerini uyguluyorsunuz demektir.

Yan Dönüşe Başlama

  1. adım 1 i̇leriye doğru ivme oluşturun.
    İleri doğru momentum oluşturun. Yan taklaya kadar koşmak önemlidir çünkü taklaya gerçekten atladığınızda bu ileri enerjiyi yüksekliğe aktarmanız gerekir. İyi bir hıza ihtiyacınız olsa da, tam bir sprintte olmak istemezsiniz çünkü bu, ayaklarınızı dikmeyi ve sıçramayı çok daha zor hale getirir.
    • İdeal hızı daha çok %30-40 hızda bir koşu olarak düşünebilirsiniz.
  2. adım 2 son çıkış adımlarınızı yumuşak ve yere yakın tutun.
    Son çıkış adımlarınızı yumuşak ve yere yakın tutun. Fırlatmadan önce son iki veya üç adımınızı atarken, adımlarınızı yumuşak ve ayaklarınızı yere alçak tutun. Adımlar çok sarsıcıysa veya dizleriniz çok yükseğe çıkıyorsa, yana doğru dönmekte ve ileri momentumunuzu takla için yüksekliğe aktarmak üzere ayaklarınızı yerden kesmekte çok daha zorlanacaksınız.
    • Son adımları çok yükseğe atarak, ileri doğru momentumunuzun bir kısmını zamanından önce yerde aşağı doğru momentuma aktarmış olursunuz. Hareketi mümkün olduğunca verimli bir şekilde atlayışınıza aktarmak için ileri hareketi en üst düzeye çıkarmak istersiniz.
  3. adım 3 yumruktan önceki son adımınızdan sonra 90° dönün.
    Yumruktan önceki son adımınızdan sonra 90° dönün. Bu durumda yumruk, yan taklaya başlamak için ayaklarınızı yerden kaldırdığınız zamanı ifade eder. Yumruk, takla atmadan önce ayaklarınızın yerle yaptığı son temastır. Son yukarı adımınızdan sonra, vücudunuzu 90° döndürerek yan tarafınızın takla yönüne bakmasını sağlayın. Bu dönüşü her iki ayağınız havadayken yapacaksınız ve ayaklarınızı birbirine yaklaştıracaksınız, böylece yumrukta bir yay gibi yere daha fazla çarpacaklar.
    • Sola ya da sağa 90° dönmenizin bir önemi yoktur. Büyük olasılıkla takla atarken döndüğünüz tarafa doğru dönmeyi daha rahat bulacaksınız ve muhtemelen neredeyse içgüdüsel olarak bu yönü seçeceksiniz.
    • Tam olarak bu anla ilgili görsel bir öğreticiyi şu adreste bulabilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=RFTKeJi6D7k#t=229
  4. adım 4 kollarınızı yukarı kaldırın.
    Kollarınızı yukarı kaldırın. Yumruk atarken ve fırlatırken kol hareketleriniz vücudunuzun dönüşüne yardımcı olacaktır. Son adımınızı atarken ve yumruğunuza doğru dönerken kollarınızı eş zamanlı olarak yukarı kaldıracaksınız.
    • Bazı kişiler öndeki kollarını (önce sağ tarafa dönüyorsanız, sağ kolunuzu) omuzları neredeyse başlarına değecek şekilde tamamen yukarı kaldırmayı tercih eder. Diğerleri ise dönüşe yardımcı olmak için her iki kollarını da sallamak amacıyla tek kol yerine her iki kollarını da önlerinde tutmayı tercih eder. Bir pozisyonun sizin için diğerinden daha iyi çalıştığını görebilirsiniz.
    • Kol hareketinin görsel bir temsili için kontrol edebilirsiniz: https://www.youtube.com/watch?v=RFTKeJi6D7k#t=286
  5. adım 5 bacaklarınızı açtığınız yönün tersine doğru hafifçe're moving.
    Bacaklarınızı hareket ettiğiniz yöne doğru hafifçe açın. Yumruğunuzdan en yüksek yüksekliği elde etmek için, aslında bacaklarınız hareket ettiğiniz yöne doğru hafifçe açılı ve dizleriniz hafifçe bükülmüş haldeyken yere temas etmek istersiniz.
    • Görselleştirmek zor olabilir, ancak örneğin bu sayfada soldan sağa doğru hareket ediyorsanız, bacaklarınız daha çok \ gibi inecektir.
    • Bunun nedeni, yere inerken ve yumruk atarken vücudunuzun hala ileri doğru momentum taşıması ve yerden gerçekten kalktığınızda bacaklarınızın dik konuma daha yakın olmasıdır. Bacaklarınız dik olarak inerseniz, zıpladığınızda vücudunuz zaten //'ye daha yakın eğilir, bu da daha düşük bir yükseklikte ileri doğru fırlamanıza neden olur ve tekrar yere çarpmadan önce eğilmenizi, dönmenizi ve inmenizi zorlaştırır.
    • Bu pozisyonu görselleştirmekte sorun yaşıyorsanız, şu adrese bakmayı deneyin: https://www.youtube.com/watch?v=RFTKeJi6D7k#t=382
  6. adım 6 hedef maksimum yükseklik olacak şekilde yerden yumruk atın.
    Hedefiniz maksimum yükseklik olacak şekilde yerden yumruk atın. Bu noktada, 90° dönüşünüzü yaptınız, ayaklarınızı birbirine yaklaştırdınız, kollarınızı kaldırdınız ve bacaklarınız açılı ve dizleriniz hafifçe bükülü olarak yere indiniz. Şimdi tüm bu ileri enerjiyi yerden sıçrayarak yukarı doğru yüksekliğe aktardığınız noktadır.
    • Yerden ayrıldığınızda gerçekten eğilmeden ve dönmeden kolayca koşma ve yumruk atma alıştırması yapabilirsiniz. İleriye ve dışarıya doğru devam etmek yerine momentumun çoğunu dikey yüksekliğe aktardığınızı hissedene kadar bu manevrayı uygulayın.

Takla Atma ve İniş

  1. adım 1 kollarınızı ve göğsünüzü taklanın içine doğru atın.
    Kollarınızı ve göğsünüzü taklanın içine atın. Yan takla için rotasyonunuz kollarınızdan, başınızdan/göğsünüzden ve kalçalarınızdan gelecektir. Ayak parmaklarınız yerden ayrılır ayrılmaz kollarınızı ve başınızı takla yönüne doğru atın. Kollarınız zaten yukarıda veya dışarıda ve hazır olduğundan, bu hareket neredeyse anlık olmalıdır.
    • Yan taklayı minder üzerinde uyguladıktan sonra az dönme konusunda sorun yaşadığınızı tespit ederseniz, muhtemelen kollarınızı ve başınızı/göğsünüzü taklaya çok geç veya çok az kuvvetle atıyorsunuz demektir. Havada geçirdiğiniz zamandan daha fazla rotasyon elde etmek için ayak parmaklarınız yerden ayrıldığı anda rotasyonunuzu bilinçli olarak başlatmayı deneyin.
  2. adım 2 kalçanızı yana doğru çekin.
    Kalçanızı yana doğru çekin. Dönme hareketini üst vücudunuzdan alt vücudunuza aktarmaya yardımcı olmak için, ayrıca kalçalarınızı da çevirmeye çekeceksiniz, bu da bacaklarınızı yukarı ve aşağı getirme sürecinin başlamasına yardımcı olacaktır. Eğiliminiz kalçalarınızı geriye ve poponuzu dışarı itmek olabilir, ancak poponuzu aynı hizada tutmalı ve kalçalarınızı geriye değil yana doğru itmelisiniz.
  3. adım 3 dizlerinizi yukarı kaldırın.
    Dizlerinizi yukarı kaldırın. Tıpkı bir artistik patinajcının dönüş hızını artırmak için bir topun içine girmesi gibi, daha hızlı takla atmak için bir topun içine girmeniz gerekir. Kollarınızı, başınızı ve kalçalarınızı dönüşün içine atarken, dizlerinizi de yukarı kaldırmak ve bacaklarınız yukarı ve kendi üzerinize çıkarken kendinizi bir topun içine sokmak istersiniz.
    • Kollarınızı 1. adımda dönüşün içine attığınızda, kollarınız üstünüzden veya önünüzden bacaklarınıza daha yakın bir yere hareket etmiş olacaktır. Bu, dizlerinizi kıvırırken onları yakalamanızı oldukça kolaylaştırır, bu da onları daha sıkı çekmenizi sağlar.
    • Diz kapaklarının hemen altından kavramak istersiniz çünkü dizden kavramak bacağınızı dışarı itebilir ve kaval kemiğinin altından kavramak da bacağınızı garip bir pozisyonda geriye iterek inişinizi zorlaştırır.
    • Az dönmenin ikinci önde gelen nedeni yeterince sıkı çekmemektir. Bacaklarınızı sıkıştırmak için çok az zamanınız olduğunu fark ederseniz, bacaklarınızı daha erken çekmek için çaba gösterin; kalçalarınızı çekme ve bacaklarınızı yukarı kaldırma çabasını birleştirmeye çalışın.
  4. adım 4 yere iniş yerinizi belirleyin.
    Yere iniş yapacağınız yeri belirleyin. Dönüşünüzün yaklaşık yarısında, zemini kolayca tespit edebileceksiniz. Yeri görür görmez, kendinizi yönlendirmek için kullanın, böylece inişe hazırlanmaya başlayabilirsiniz.
    • Bazı insanlar iniş yapmakta zorlanabilir çünkü dönerken yönlerini şaşırırlar ve bu kadar hızlı bir hareketle yeri tespit etmeye çalışırlar. Yere doğru bakmaya çalışmak yerine gözlerinizi önünüzdeki bir noktaya kilitlemeyi daha kolay bulabilirsiniz Etrafınızda dönerken gözlerinizi bir nesneye kilitleyerek, zemini tespit etmek zorunda kalmazsınız, sadece bacaklarınızı uzatırsınız, çünkü görüşünüz dönerken nesne sağ tarafa döner.
  5. adım 5 darbeyi absorbe etmek için bacaklarınızı uzatın.
    Darbeyi absorbe etmek için bacaklarınızı uzatın. Bacaklarınız dikey noktayı geçtikten ve yere doğru geri döndükten sonra (dönüşün 3/4 işareti civarında), sıkışmış pozisyonu kırın ve inmek için bacaklarınızı uzatın. Bu, dönüşünüzü yavaşlatmanızı sağlar ve aynı zamanda darbenizi yumuşatır. Dizlerinizin sert bir şekilde düz olmasından ziyade hafifçe bükülmüş ve darbeyi emmeye hazır olmasını istersiniz.
    • İnerken kendinizi aşırı dönerken ve öne doğru tökezlerken bulursanız, dönüşünüzü daha erken yavaşlatmak için bacaklarınızı biraz daha erken uzatmayı deneyin.
  6. adım 6 ayaklarınızı omuz genişliğinde açarak ve ayak toplarınızın üzerine inin.
    Ayaklarınız omuz genişliğinde açık ve ayak toplarınızın üzerine inin. İniş kuvvetini en eşit şekilde dağıtarak en yumuşak inişe sahip olacaksınız. Bunu yapmak için, ayaklarınızı kabaca omuz genişliğinde açın ve topuklarınız veya ayak parmaklarınız yerine ayak topuklarınızın üzerine inin.
    • Ayaklarınızı omuz genişliğinde açarak indiğinizde, hem kuvveti dağıtır hem de kendinize daha sağlam bir ağırlık merkezi verirsiniz, yani dengenizi kaybedip düşme olasılığınız daha düşüktür.
    • Muhtemelen takla sırasında başlangıçta yuvarlandığınızı ve yanlara değil arkaya bakacak şekilde indiğinizi göreceksiniz. Bu çoğunlukla kollarınızı doğrudan yan takla atmak yerine açılı bir şekilde sallamanızdan kaynaklanır. Düzeltmek için pratik yapmak gerekir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Fırlatma sırasında nereye bakmalıyım?
    Fırlatmadan önce başınızı dik tutun. Takla sırasında, inişiniz için zemini tespit edin.
  • Soru
    Taklanın sonunda nereye bakmalıyım? Yere bakarsam yükseklik kaybederim.
    Bir taklanın sonunda yere bakmak iyidir, çünkü nereye ineceğinizi belirlemenize yardımcı olur ve başınızı eğdiğiniz anlamına gelir. Taklaya ilk girdiğinizde yere bakmak istemezsiniz çünkü o zaman göğsünüz ve kalçanız yukarı değil aşağı iner.
  • Soru
    Beni takla atmaktan alıkoymaması için korkumla nasıl başa çıkabilirim?
    Yavaşça takla veya numaraya doğru çalışın. Örneğin bir trambolinde basit bir hareketle başlayın ve sonra oradan yukarı doğru çalışın. Bazen korkunuzu bastırmak istersiniz, ancak beyniniz bunun tamamen güvenli olacağını bilmediği sürece genellikle ondan kurtulmak imkansızdır.

Video

İpuçları

  • Önce gerinin.
  • İleri ve geri bacak vuruşları ve çömelme pozisyonundan zıplama gibi egzersizler esneklik, kas ve zıplama yüksekliği geliştirmeye yardımcı olacaktır.

Uyarılar

  • Bu numarayı denerken yanlış iniş yapmak ciddi yaralanmalara yol açabilir. Yerde yan takla atmayı denemeden önce jimnastik blokları, matlar ve diğer yumuşak yüzeyler üzerinde bol bol pratik yapın.