Tek Bacak Takedown Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Tek bacakla alaşağı etme, rakibinizi yere yatırırken kullanabileceğiniz tekniklerdir. Uzun ve ağır rakiplere karşı kullanışlıdır. Yeni başlayanlar için öğrenmesi çok kolay olan yüksek tek bacakla indirme, rakibinizi dizinin etrafından yakalamayı içerir. Orta seviye ve alçak tek ayakla indirme, daha iyi hassasiyet elde etmek ve daha fazla bitirici seçeneğe sahip olmak için deneyebileceğiniz başka bir varyasyondur, ancak gerçekleştirilmesi daha zor olabilir. Her iki tür tek bacakla indirmede de ustalaşarak rakibinizi hızlı ve etkili bir şekilde yere indirebileceksiniz!

Adımlar

Yüksekten İndirme İşlemini Tamamlama

  1. tek bacakla aşağı i̇nme adımı 1.jpeg
    Rakibinizin dikkatini dağıtmak için yüzüne bir yumruk atın. Rakibinize bir kol boyu mesafede ve ayaklarınız omuz genişliğine yakın açıklıkta durun. Rakibinizin yüzüne veya kafasına yumruk atmak için baskın olmayan kolunuzla uzanın. Yumruğun isabet etmesine izin verebilir ya da numara yaparak rakibinizi daha fazla şaşırtabilirsiniz. Her iki durumda da rakibiniz darbeyi engellemek için tepki verecek ve bu da dikkatini gerçekleştirmek üzere olduğunuz takedown'dan uzaklaştıracaktır.
    • Rakibiniz size yumruk atmaya çalışırsa bacaklarına da saldırabilirsiniz. Sizden önce yumruk atmaya çalışırlarsa yolunuzdan çekilin.
    • Kendinize veya başkasına zarar vermemek için sadece sizinle benzer deneyim seviyesine sahip rakipler üzerinde takedown alıştırması yapın.
  2. tek bacakla alaşağı etme adımı 2.jpeg
    Kollarınızı rakibinizin size en yakın olan bacağının dizine dolayın. Rakibiniz yumruk darbenizi engellerken, dizlerinizi hızla bükerek ona doğru adım atın ve alnınızı göğsüne doğru sürün. Size en yakın olan bacağa yönelirken sırtınızı ve başınızı dik tutun. Dirseklerinizi olabildiğince yan tarafınıza yakın tutun, böylece en fazla güce ve dengeye sahip olursunuz. Kollarınızı bacaklarının etrafına sarın, böylece dizlerini veya uyluklarını göğsünüze doğru sıkıca tutarsınız. Sizi diğer darbelere karşı savunmasız hale getirebileceğinden, başınızı aşağı bakmak yerine göğsüne dönük tutun.
    • İsterseniz kollarınızı kilitleyebilirsiniz, ancak zaten sıkı bir tutuşunuz varsa buna gerek yoktur.
    • Bu tutuşun amacı, rakibinizin tuttuğunuz bacağı hareket ettirmesini zorlaştırmaktır.
  3. tek bacakla aşağı i̇ndirme adımı 3.jpeg
    Rakibinizin bacağını kaldırın ve kalçalarınızın arasına sıkıştırın. Rakibinizin bacağını sıkıca kavradıktan sonra dizini yukarı doğru çekerek bacağının yerden kalkmasını sağlayın. Baldırlarını sıkıca aralarında tutmak için uyluklarınızı birbirine doğru sıkın. Bu pozisyonda, tuttuğunuz bacağını kullanamayacağı için rakibinizin tutuştan kurtulması zor olacaktır.
    • Rakibinizi olabildiğince hızlı bir şekilde yere indirebilmek için tüm hareketleri birbiri ardına hızlı bir şekilde gerçekleştirin.
  4. tek bacakla takedown adım 4.jpeg
    Rakibinizi dizini bükmeye zorlamak için vücudunuzu aşağı doğru itin. Rakibinizin bacağını sıkıca tutarken, dizlerinizi hızla bükün ve bacağını kendinizle birlikte aşağı çekin. Yere vururken olabildiğince fazla güç kullanın, böylece rakibiniz şok olur ve karşılık veremez. Rakibiniz diğer bacağını bükmek zorunda kalacak ve böylece dengesi bozulacaktır.
    • Rakibiniz siz onu tutarken size karşı savaşmaya çalışacaktır. Odaklanmak ve tutuşunuzu korumak için elinizden gelenin en iyisini yapın, böylece indirmeyi bitirebilirsiniz.
  5. tek bacakla alaşağı etme adım 5.jpeg
    Rakibinizi yere düşürmek için vücudunuzu 90 derece döndürün. Rakibinizin serbest bacağına doğru yan adım atarak ağırlık merkezini değiştirmesini sağlayın. Rakibiniz dengesini kaybettiğinde sırt üstü veya yan tarafına düşecektir. Rakibinizi yere düşürdükten hemen sonra kaçamaması veya ayağa kalkamaması için yere düşürme boyunca onu tutmaya devam edin.
    • Ayrıca bacağınızı rakibinizin bacağının arkasına koymayı deneyebilir ve onu iterek takılıp düşmesini sağlayabilirsiniz.
    • Alıştırma yaptığınız alanda yastıklı bir zemin olduğundan emin olun, böylece bir takedown gerçekleştirdiğinizde kimseyi ciddi şekilde incitmezsiniz.

    İpucu: Tekniğinizi adım adım geliştirebilmeniz için benzer beceri seviyesindeki birinden sizinle birlikte yavaşça alçaltma alıştırması yapmasını isteyin.

Orta Seviye veya Düşük Seviye Takedown Yapmak

  1. tek bacakla aşağı i̇nme adımı 6.jpeg
    Rakibinizin solunuza adım atması için sağa doğru adım atın. Ayaklarınız omuz genişliğinden biraz daha açık ve dizleriniz hafifçe bükülmüş şekilde durun. Ağırlığınızı değiştirmek için sağınızla sağa doğru küçük bir adım atın. Rakibiniz etrafınızda dönmeye çalışacak ve sol tarafınıza doğru bir adım atarak vücut ağırlığını sağ ayağına verecektir.
    • İsterseniz sola doğru adım atarak da alçaktan bir takedown gerçekleştirebilirsiniz. Kendinizi hangi yönde daha rahat hissediyorsanız veya hangisini yapabiliyorsanız onu seçin.
  2. tek bacakla alçalma adım 7.jpeg
    Sol kolunuzu rakibinizin sağ topuğunun arkasına geçirin. Sağ dizinizi yere yakın olacak şekilde bükün ve rakibinizin bacağının etrafına ulaşmak için sol elinizle öne doğru hamle yapın. Elinizi rakibinizin topuğunun 2-3 inç (5,1-7,6 cm) arkasına yere bırakın çünkü siz hamlenizi yaptıktan sonra geri adım atacaktır. Topukları elinize çarptığında, sıkı bir tutuş kullanarak elinizle kavrayın.
    • Öne doğru hamle 'penetrasyon adımı' olarak bilinir ve sizi hızlı bir şekilde rakibinizin yanına götürür.
    • Rakibinizin bacağına hamle yaptığınızda, siz onu yakalarken rakibinizin indirmeye çalışabileceği darbelerden kaçınmak için vücudunuzu sola doğru hareket ettirin.
  3. tek bacakla aşağı i̇ndirme adımı 8.jpeg
    Rakibinizin bacağını yere paralel olacak şekilde yukarı çekin. Rakibinizin topuğunu sıkıca kavradıktan sonra dizlerinizi hafifçe bükülene kadar düzeltin ve bacağını göğsünüze doğru çekin. Bacağını kaldırırken, sağ kolunuzu ayak bileğinin etrafına sarın, böylece daha iyi kavrayabilirsiniz. Rakibinizin dengesi bozulacak ve kaldırdığı bacağını kendini savunmak için kullanamayacaktır.
    • Rakibinizin topuğunu süpürdükten sonra hızla ayağa kalkın, aksi takdirde kurtulabilirler.

    İpucu: Dengelerini daha da bozmak ve hareket kabiliyetlerini sınırlamak için topuklarını omzunuza doğru kaldırmayı da deneyebilirsiniz. Bunu yaparsanız, ayak bileğini tutmaya devam edin, böylece kurtulamazlar.

  4. tek bacakla aşağı çekme adımı 9.jpeg
    Sol elinizle rakibinizin uyluğunun iç kısmını kavrayın. Sağ kolunuz rakibinizin bacağının etrafında dolanırken, sol elinizi tutuşunuzu desteklemek için üst uyluğuna yerleştirin. Rakibiniz siz onu yakalarken karşı koymaya çalışabilir, ancak hızlı hareket ettiğiniz sürece onu yere indirebileceksiniz.
  5. tek bacakla aşağı i̇ndirme adımı 10.jpeg
    Takedown'ı bitirmek için rakibinizin kalçasını itin. Vücudunuzu rakibinizin sağ tarafına doğru çevirin ve dengesini kaybetmesi için kalçasına bastırın. Döndürme ve bacağını itme kuvvetiniz rakibinizi sırt üstü yere düşmeye zorlayacak ve böylece yere indirmeyi bitirebileceksiniz. Yere düştüklerinde tutuşunuzu koruyun, böylece hemen ayağa kalkamazlar.
    • Rakibinizin bacağını omzunuza doğru getirdiyseniz, onu yere düşürmek için ayaklarınızdan birini kullanarak çelme takın.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Bir kişiyi bacağından tutarak nasıl aşağı indirirsiniz?
    Kişiyi dizinin etrafından tutun ve başınızı bacağının iç tarafına koyun. Kafanızı dış tarafa koyarsanız ve kişi düşerse, kafanızın üstüne düşebilirsiniz ki bu gerçekten tehlikelidir. Ardından, bacağını kaldırın ve genellikle dönme yönünde bir miktar kuvvet oluşturun. Tek ayak üzerinde duramadıkları için düşmeleri gerekir.

İpuçları

  • Formunuzu ve tekniğinizi mükemmelleştirmek için farklı hızlarda takedown teknikleri uygulayın.

Uyarılar

  • Bunu uygulayacaksanız, kişiyi yaralamaktan kaçınmak için yavaş ve güvenli bir şekilde yaptığınızdan emin olun.