Uyku Tutuşu Nasıl Yapılır: Uzman Onaylı Talimatlar

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

İster bir saldırganı bayıltacak bir kendini savunma tekniği arıyor olun, ister teslimiyet oyununuzu bir üst seviyeye taşımak isteyen bir MMA dövüşçüsü olun, uyutarak boğma tutuşundan daha iyisini yapmak zordur. Uyutma, uyutma tutuşu veya arkadan boğma olarak da bilinen uyutma tutuşu, beyne giden kan akışını yavaşlatır ve boğulan kişinin bayılmasına neden olur. Bu, yalnızca aşırı durumlarda veya bir dövüş sanatları hakemi veya uzmanının gözetimi altında kullanılması gereken inanılmaz derecede tehlikeli bir harekettir. Bu makalede, size bu hareketi mükemmel bir şekilde nasıl yapacağınızı göstereceğiz.

Bilmeniz Gerekenler

  • Rakibinizin arkasına geçin ve baskın kolunuzu rakibinizin boynuna dolayın.
  • Baskın olmayan elinizi rakibinizin başının arkasına koyun ve onu kontrol altında tutmak için öne doğru eğin.
  • Beyne giden kanı kesmek ve bayılmasını sağlamak için rakibinizin boğazına değil boynunun yanlarına baskı uygulayın.
  • Birisi gevşediği anda daima serbest bırakın ve yere yatırdıktan sonra tepkisiz kalırsa tıbbi yardım isteyin.

Adımlar

Boğuşma

  1. adım 1 rakibinizi kavrayın's shoulders or arm to anchor yourself.
    Kendinizi sabitlemek için rakibinizin omuzlarını veya kolunu kavrayın. Eğer rakibiniz seninle savaşmakbaskın olmayan elinizle bileğini, baskın elinizle de omzunun üst kısmını kavrayın. Eğer güreş rakibinizin omuzlarını hızla kavrayın ve kendinizi yönlendirmek için parmaklarınızı kürek kemiklerinin etrafına sarın.
    • Rakibinizi yakaladıktan sonra serbest kalmasını engellemek için ellerinizle sıkı bir baskı uygulayın.
    • Bu tutuşu gerçekleştirmek için rakibinizi yere sürükleyebilir veya ikiniz de ayaktayken yapabilirsiniz. Mekanikler yerdeyken pek değişmez.
  2. adım 2 rakibinizin arkasına doğru dövüşün.
    Rakibinizin arkasına doğru dövüşün. Rakibinizin omuzlarını yakaladıysanız, baskın elinizle itin. Aynı zamanda, rakibinizi çevirmek için baskın olmayan elinizle çekin. Baskın kolunuzu rakibinizi yerinde tutmak için göğsüne veya boynuna dolayın. Eğer kolunu tuttuysanız bileğini kendinize doğru çekin ve baskın kolunuzu göğsüne dolayarak döndürmeden önce yana doğru kaydırın.
    • Daha küçükseniz veya tutuşunuza direniyorlarsa, içteki bacağınızı arkalarına yerleştirin ve arkalarına geçmek için dönün.
    • Aktif olarak saldırıya uğruyorsanız ve bileğini tuttuysanız, bileğini içe doğru bükerek onları silahsızlandırın.
    • Gerçek bir sokak dövüşü senaryosunda pençe atın, tekmeleyin, ısırın veya yumruklayın. Rakibinizin arkasına geçmek için ne yapmanız gerekiyorsa yapın.
  3. adım 3 baskın kolunuzu rakibinizin etrafına sarın's neck.
    Baskın kolunuzu rakibinizin boynuna dolayın. Rakibinizin arkasına geçtiğinizde onu yakın ve sıkı tutun. Baskın ön kolunuzu rakibinizin boynuna dolayın. Rakibiniz muhtemelen boynunu korumak için kollarını kaldıracaktır. Bu size baskın olmayan elinizi başının arkasına yerleştirmeniz için gereken boşluğu verecektir.
    • Eğer aktif olarak saldırıya uğruyorsanız, rakibinizin dikkatini dağıtmak ve karşılık vermesini zorlaştırmak için tutuşunuzu ayarlarken onu bir yandan diğer yana doğru çekin.
    • Rakibiniz boynunu korumak için kollarını kaldırdığında, muhtemelen ellerini ön kolunuza dolayacak ve onu çekmeye çalışacaktır. Baskın kolunuzla omuzlarının arkasını kavrayın; sizi çekip çıkaramayacaklardır.

Uygulama

  1. adım 1 ön kolunuzu çenesinin altına sokun ve boynunu sıkıca sarın.
    Ön kolunuzu çenesinin altına sokun ve boynunu sıkıca sarın. Baskın kolunuzu, ön kolunuz rakibinizin çenesi ile göğsü arasına sıkıca yerleşene kadar yukarı kaldırarak ayarlayın. Yerinde tutmak için kolunuzu boynuna sıkıca sarın. Tutuşunuzu sabitlemek için baskın elinizle omzunu kavrayın.
    • Saldırıya uğramadığınız sürece, kolunuz boynunun altına girdiğinde onu bir yandan diğer yana çekmeyin. Eğer rakibinizi döndürürseniz omurgasına kalıcı hasar verebilirsiniz.
  2. adım 2 baskın olmayan elinizi başının arkasına koyun.
    Baskın olmayan elinizi başının arkasına koyun. Baskın kolunuzu rakibinizin boynuna dolayın ve baskın olmayan elinizi rakibinizin başının arkasına doğru hareket ettirin. Bu size baskı uyguladığınız yeri kontrol etmek için ihtiyacınız olan kaldıracı sağlar.
    • Uyutarak boğma ile normal boğma arasındaki fark, nereye baskı uyguladığınızdır. Bu yüzden rakibinizin başını kontrol etmek çok önemlidir.
  3. adım 3 baskın elinizle baskın olmayan pazunuzu kavrayın.
    Baskın elinizle baskın olmayan pazılarınızı kavrayın. Tutuşunuzu sabitlemek için baskın elinizi baskın olmayan dirseğinizin kıvrımının içine geçirin. Rakibinizi yerinde kilitlemek için parmaklarınızı pazınızın etrafına sarın. Bu şekilde, rakibiniz dışarı kaymaya çalışırsa, baskıyı kolayca artırmak için tutuşunuzdaki gerilimi kullanabilirsiniz.
    • Bu aynı zamanda baskın elinize tutunacak bir şey verir. Kolunuzu kavramazsanız, rakibinizi kıskaçta tutmak için yalnızca kolunuzun gücüne güvenirsiniz.
  4. adım 4 rakibinizin yanlarına baskı uygulayın's neck.
    Rakibinizin boynunun yanlarına baskı uygulayın. Dirseğinizi bükün ve baskın kolunuzu esnetin, böylece ön kolunuz boynunun bir tarafına baskı uygularken pazunuz da boynunun diğer tarafına baskı uygular. Boynunu göğsüne doğru öne eğmek için baskın olmayan kolunuzu öne doğru itin. Bu, çenesini ön kolunuza bastırır ve beynine giden kan akışını kısıtlamaya başlayabilmeniz için ek basınç sağlar.
    • Direnci desteklemek için basınç uygularken geriye yaslanın ve ayaklarınızı açın.
    • Yeterli basınç uygulamakta zorlanıyorsanız, kalçanızı rakibinizin sırtına yerleştirin.
    • Uyutarak tutuşun amacı havayı kısıtlamak değildir. Eğer rakibinizin boğazını aşağı doğru itiyorsanız, bunu doğru yapmıyorsunuz demektir.
  5. adım 5 rakibiniz gevşeyene kadar baskı uygulamaya devam edin.
    Rakibiniz gevşeyene kadar baskı uygulamaya devam edin. Şimdi rakibinizin şah damarlarına giden kan akışını kısıtlıyorsunuz, bu yüzden beynine kan gidemiyor. Sonunda bayılacaklar. Rakibiniz karşı koymayı bırakırsa ya da kollarınızda aniden ağırlaşırsa, bayılmış demektir. Yavaşça yere indirin.
    • Eğer aktif olarak saldırıya uğruyorsanız, kaçıp hemen yardım çağırın.
    • Rakibiniz 3-4 saniye gibi kısa bir sürede yere düşebilir! Ancak rakibinizin bayılması 10-15 saniye kadar sürebilir.
    • Kan akışı yerine havayı kısıtlarsanız rakibinizi öldürebilirsiniz.

Varyasyonlar

  1. adım 1 sadece kısmen sarabiliyorsanız yandan tutuş yapın.
    Sadece kısmen sarabiliyorsanız yan tutuş yapın. Rakibiniz bir yumruk kaçırırsa, kolu uzatılmış haldeyken omzunun altından kaydırın. Baskın elinizin kolunu boynunun yan tarafına dolayın ve kollarınızı birbirine kilitleyin. Rakibinizi yukarı kaldırın ve rakibinizin boynunun yan tarafını sıkın. Bayılmaları biraz daha uzun sürecektir, ancak kısa sürede yere düşeceklerdir.
  2. adım 2 yapabiliyorsanız önden uyutmalı bir boğma tutuşunu tercih edin't get behind them.
    Arkasına geçemiyorsanız önden uyutarak boğma yöntemini tercih edin. Rakibinizin arkasına geçemiyorsanız, size hamle yaptığında kollarınızı boynunun arkasına dolayın. Rakibinizin sırtına daha fazla ağırlık vermek için ayaklarınızı arkanıza atın ve boynunun yanlarını sıkın. Eninde sonunda gevşeyeceklerdir!
    • Bu, rakibinizi yerinde kilitli tutmak için üst vücut gücünüz yerine vücut ağırlığınızı kullanmanız dışında, arka boğma tutuşu ile aynı şeydir.
  3. adım 3 yere düşerseniz giyotin boğma kullanın.
    Yere düşerseniz giyotin boğma kullanın. Dövüş dağınıksa ve kendinizi yerde bulursanız, bir kolunuzu rakibinizin boynuna dolayın (her iki kol da işe yarar). Ardından, boynuna doladığınız kolun bileğini kavrayın ve çekin. Karşılık vermesini engellemek için bacaklarınızı rakibinizin gövdesine dolayın ya da rakibinizin başını aşağı eğmek için bacaklarınızı açılı bir şekilde tekmeleyin.

Güvenlik

  1. adım 1 10 saniye sonra jikle tutuşunuzu serbest bırakın're in immediate danger.
    Acil bir tehlike altında değilseniz 10 saniye sonra boğazınızı sıkmayı bırakın. Aktif olarak saldırıya uğramadığınız sürece, 10 saniye kadar sonra boğazınızı sıkmayı bırakın. Rakibinizin boynuna 20-30 saniye boyunca baskı uygulamaya devam ederseniz, onu kalıcı olarak yaralayabilir, hatta öldürebilirsiniz.
    • Boynun ana arterlerine doğru şekilde baskı uyguladıysanız, rakibiniz 5-10 saniye sonra gevşemelidir.
  2. adım 2 don't restrict your opponent's airflow unless it's life or death.
    Ölüm kalım meselesi olmadığı sürece rakibinizin hava akışını kısıtlamayın. Rakibinizin boğazına (boynunun ön kısmına) çok fazla baskı uygularsanız nefes borusuna zarar verebilirsiniz. Uyutarak tutmanın amacı hava değil kan akışını kısıtlamaktır, bu nedenle rakibinizin boynunun sadece yan taraflarına güç uygulayın.
  3. adım 3 rakibiniz ön kolunuza dokunursa boğmayı bırakın.
    Rakibiniz ön kolunuza dokunursa onu boğmayı bırakın. Dövüşte teslim olmanın evrensel işareti, derinizin açıkta kalan bir bölümüne hafifçe iki kez dokunmaktır. Bu, rakibinizin pes ettiği anlamına gelir. Rakibiniz siz onu boğarken ön kolunuza dokunursa tutuşunuzu derhal bırakın.
    • Karma dövüş sanatçılarının, kurtulamayacakları bir teslimiyet tutuşuna yerleştirildiklerinde bunu yaptıklarını göreceksiniz.
    • 'Tap out' terimi buradan gelmektedir.
  4. adım 4 kardiyovasküler sorunları olan bir kişide boğma tutuşunu kullanmaktan kaçının.
    Boğma tutuşunu kardiyovasküler sorunları olan biri üzerinde kullanmaktan kaçının. Uykuda boğma tutuşu beyne giden kan akışını kısıtlar. Bu, kalp veya tansiyon sorunları olan kişilerin kan akışları kesilirse ciddi bir kalp krizi geçirebilecekleri anlamına gelir. Aktif olarak saldırıya uğramadığınız sürece kalp rahatsızlığı olan birine asla bu hareketi uygulamayın.
    • Birini boğarken kardiyovasküler kriz geçirirse veya 10-15 saniye sonra uyanmazsa derhal acil servisi arayın.

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Uykuda boğma nasıl çalışır?
    Uykuda boğma hareketi yapmak için boynun her iki yanında bulunan karotid arterlere giden kan akışını kesmeniz gerekir.
  • Soru
    Birini boğarak nasıl uyutabilirim?
    Bunu yapmanın birkaç yolu vardır. İlk yol, boynun her iki tarafındaki karotislerin etrafından dolaşmak için her iki kolunuz gibi vücut parçalarınızı kullanmaktır. Ayrıca diğer kişinin vücudunun bir kısmını ve kendi vücudunuzun bir kısmını da kullanabilirsiniz. Örneğin, omzunu boynunun bir tarafına sokabilirseniz, sonra kolunuzu boynunun diğer tarafında kullanırsanız, bu basıncı tekrar boynun her iki tarafına uygulayarak uyuyan boğulmayı elde edersiniz.

İpuçları

Uyarılar

  • Aktif olarak saldırıya uğramadığınız sürece, izni olmadan bu tutuşu asla bir başkası üzerinde kullanmayın.
  • Birinin tehlikede olduğunu düşündüğünüz anda acil sağlık hizmetlerini arayın.
  • Bu tutuşu uygulayan birini ciddi şekilde yaralayabilir veya öldürebilirsiniz.
  • Boğuşma teknikleri, özellikle eklem kilitleri ve boğma tutuşları vücut için çok stresli olabilir. Herhangi bir dövüş sanatları tekniğini denemeden veya bir dövüş sanatları okuluna kaydolmadan önce bir doktora danışın.
  • Bu tekniği sadece yetkin bir eğitmen gözetiminde uygulayın.