Takla Nasıl Atılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Öne takla olarak da bilinen temel takla, başlangıç seviyesinde bir jimnastik becerisidir. Takla oldukça basit olmasına rağmen, aşağıdakiler gibi daha zorlu becerileri simüle etmek için kullanılabilir önden çevirmeön takla olarak da bilinir. Nasıl takla atılacağını öğrenmek istiyorsanız, başlamak için Adım 1'e gidin.

Adımlar

Temel Takla Atma

  1. adım 1 rahat bir zemin bulun.
    Rahat bir zemin bulun. Takla atmak için rahat bir mat, jimnastik okulunuzdaki bir spor salonu zemini veya biraz yastıklı bir zemin kullanmalısınız. Ahşap zemin gibi sert bir yüzey kullanırsanız, başınızı ve boynunuzu incitme olasılığınız daha yüksektir.
  2. İyi esneyin. Herhangi bir jimnastik becerisini gerçekleştirmeden önce esnemelisiniz. Takla atarken, bir kasınızı burkmamanız veya kendinizi incitmemeniz için başlamadan önce vücudunuzun iyice gerilmesi gereken birkaç önemli kısmı vardır. İşte yapmanız gerekenler:
    • Pike esnemesi. Bacaklarınız düz bir şekilde oturun ve uyluklarınızın ve baldırlarınızın arkasının yanı sıra sırtınızda derin bir esneme sağlamak için kollarınızla ayak bileklerinize doğru uzanın.
    • Ayak bileği yuvarlaması. Oturun ve ayak bileğinizin hemen üzerindeki yeri tutun ve birkaç kez bir yöne, sonra diğer yöne yuvarlayın. Diğer ayak bileğinizle tekrarlayın.
    • Bilek esnetme. Ellerinizin ve dizlerinizin üzerine çökün ve ellerinizi parmaklarınız bacaklarınızdan uzağa değil, bacaklarınıza bakacak şekilde indirin. Avuç içleriniz aşağıda olacak şekilde hafifçe ileri geri hareket edin ve ardından parmaklarınız hala ayaklarınıza dönükken avuç içleriniz yukarı bakacak şekilde ellerinizi çevirin.
    • Boyun esnetme. Başınızı soldan sağa ve sonra başınızı sallar gibi yukarı ve aşağı hareket ettirin. Başınızı birkaç kez saat yönünde ve ardından saat yönünün tersine döndürerek boyun esneme hareketini bitirin.
  3. Düz bir vücutla ayakta durun. Elleriniz yukarı uzanacak ve kollarınız kulaklarınızın yanında olacak şekilde dik durun. Avuç içleriniz hafifçe iki yana bakmalıdır. Bacaklarınız birbirine yakın olmalı ve sırtınızda hafif bir kavis olmalı, başınız düz bir şekilde önünüze bakmalıdır. Bu, jimnastikte klasik bir başlangıç duruşudur. Ancak yerde başlarken kendinizi daha rahat hissediyorsanız, bu başlangıç pozisyonunu atlayabilir ve doğrudan yere geçebilirsiniz.
  4. Çömelin. Bacaklarınızı sıkıştırın ve ellerinizi ayaklarınızın her iki yanına, öne bakacak şekilde ve her ayağın birkaç santim önüne yerleştirin. Göğsünüz uyluklarınızın üzerinde durmalıdır. Sırtınızı döndürün ve başınızı göbek deliğinize bakacak şekilde aşağı indirin. Takla atarken başınızın asla yere değmemesi gerektiğini unutmayın; bu pozisyonu korumak başınızın yerden yüksekte kalmasına yardımcı olacaktır. Aslında başınızın herhangi bir yerine değil, sırtınızın üst kısmına iniyor olacaksınız.
  5. Bacaklarınızla itin. Ayaklarınızdan ve bacaklarınızdan iterken öne doğru eğilin ve elleriniz yerde kalırken kalçanızın başınızın üzerine çıkmasını sağlayın. Öne doğru yuvarlanıp sırt üstü yere inerken kollarınız ve bacaklarınız düz olmalı ancak yine de biraz bükülmelidir.
  6. Öne doğru yuvarlanmaya devam edin. Başınızın ve boynunuzun asla yere değmemesi gerektiğini unutmayın; yuvarlanmaya devam ettikçe, yukarı çıkmadan önce sırtınızın geri kalanı üzerinde yuvarlanırken ilk olarak üst sırtınız yere değecektir. Yuvarlanırken omuzlarınızı düz ve eşit tutun; bir omzunuz diğerinden önce hareket ederse kendinizi incitebilirsiniz ve taklayı düz bir pozisyonda atamazsınız. Takla atmak için zıplamaya gerek yoktur - aslında bu sakatlanmaya neden olabilir - tek ihtiyacınız olan bacaklarınızın oluşturduğu momentumu kullanarak öne doğru yuvarlanmaktır.
    • Devam edin. Taklayı bitirdiğinizde bacaklarınız kıvrılmış olmalı ve kollarınız önünüzde düz bir şekilde ayaklarınızın üzerine inmelisiniz.
  7. Ayağa kalkın. Taklayı bitirmek için ayaklarınızın üzerine yuvarlanmalı ve momentumunuzu kullanarak kollarınız tamamen yukarıda ve vücudunuz bir kez daha düz olacak şekilde ayağa kalkmalısınız.

Gelişmiş Varyasyonları Denemek

  1. Amuda kalkarak takla atmayı deneyin. Bu ileri seviye hareket, bir amuda kalkma ve bir takla. Bacaklarınız omuz genişliğinde açık ve vücudunuz düz olacak şekilde başlayın. Amuda kalkın ve bacaklarınız havada düz dururken bir an duraklayın. Bacaklarınızı bir arada tutarak kollarınızı bükün ve vücudunuzu yere doğru indirin, ardından çenenizi içeri sokun ve bir takla atın. Elleriniz başınızın üzerinde olacak şekilde ayakta bitirin.
    • Bu hareket oldukça zor olduğundan, ilk birkaç seferde bir gözcü ile denemek isteyebilirsiniz.
    • Başınızın hiçbir zaman yere değmemesi için çenenizi içeri sokmaya ekstra dikkat edin.
    • Serratus ve interkostal kaslarınızı geliştirmeye yardımcı olmak için kısmi barfiks çekin, böylece amuda kalkmak sizin için daha kolay olacaktır.
  2. Takla atarak kip-up yapın. Bu hareketin özel olmasının nedeni, inişin taklaya benzemesidir. geri handspring İniş. Normal bir takla atın, ancak sadece ayağa kalkmak yerine, her iki ayağınızla da ayakta durma pozisyonuna atlayın. Yeterli ivme kazanmak için hızlı bir takla atmanız gerekecektir. Zıplarken vücudunuzu itmek için ellerinizi kullanın, ardından ayaklarınızın üzerine inin ve kollarınız başınızın üzerinde olacak şekilde vücudunuzu düzeltin.
  3. Dalış taklası atın. Arkadaşlarınızı gerçekten etkilemek istiyorsanız, temel taklanın bu etkileyici varyasyonunu deneyin. Sabit bir pozisyonda başlamak yerine koşun ve ardından taklanın içine dalın. Alçak bir kütüğün üzerinden atlıyormuş gibi kısa bir baş üstü dalış yapın. Ellerinizin üzerine inin, başınızı içeri sokun ve hemen bir takla atın. Hızla ayağa kalkın ve vücudunuz düz ve elleriniz başınızın üzerinde gergin bir şekilde bitirin.
    • Takla, amuda kalkma, öne doğru sıçrama ve diğer gelişmiş hareketlerde tamamen ustalaşana kadar bu hareketi denemeyin.
    • Bir kez alıştığınızda, daha büyük dalışlar yapmaya başlayabilirsiniz.

Topluluk Soru ve Cevapları

  • Soru
    Geriye doğru taklayı nasıl yaparım?
    Taklanın tersini yapacaksınız. Sırt üstü yuvarlanacak ve bacaklarınızı başınızın üzerine doğru tekmeleyeceksiniz. Bunu yaparken başınızı altınızdan çıkardığınızdan emin olun.
  • Soru
    Yatağımda bir takla attım ve şimdi başımı sağa doğru eğemiyorum. Ne yapmalıyım?
    Bir şeyler yolunda gitmiyorsa, bir yetişkine haber verin ve tıbbi yardım alın. Muhtemelen bir yerinizi incitmişsinizdir, ancak bir doktor size kesin bir şey söyleyebilir.
  • Soru
    Geriye doğru takla atma prosedürü nedir?
    Taklanın tersini yapacaksınız. Sırt üstü dönün ve bacaklarınızı başınızın üzerine doğru tekmeleyin. Bunu yaparken başınızı altınızdan çıkardığınızdan emin olun.

Video

İpuçları

  • Boynunuzun yaralanmaması için her zaman çenenizi içeri sokun.
  • Ahşap zemin gibi daha sert yüzeyler yerine halı veya yatak gibi daha yumuşak bir yüzey bulun. Bunu yapmak, birkaç güne kadar acı verebilecek çürük omuzlarla sonuçlanabilir.
  • Takla atarken etek giymeyin.

Uyarılar

  • Takla atarken çok fazla yemediğinizden veya içmediğinizden emin olun.
  • Bunlardan çok fazla yaparsanız hastalanırsınız. Tekrar tekrar takla atmakla başa çıkamazsanız hastalanabilirsiniz. Bu ilk kez takla atanlar için tavsiye edilmez.