Futbolda Taç Atışı Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Taç atışları bir futbol oyunundaki küçük ama önemli anlardır: topa sahip olmayı sürdürme, bir top kaybından yararlanma veya - maalesef - topa sahip olmayı kaybetme fırsatı sunarlar. Bu nedenle, taç atışı futboldaki en temel becerilerden biridir. Buna bir de birçok oyuncunun taç atışı becerilerini geliştirmeyi göz ardı ettiği gerçeğini eklerseniz, felakete davetiye çıkarmış olursunuz. Yine de üzülmeyin. Bu adımları takip edin ve biraz pratikle, profesyoneller gibi taç atışlarından yararlanabileceksiniz.

Adımlar

Normal Bir Atış Yapmak

  1. adım 1 topu her iki elinizle, biri topun her iki yanında olacak şekilde kaldırın.
    Topu her iki elinizle, biri topun her iki yanında olacak şekilde alın. Elleriniz kabaca eşit aralıklı olmalıdır - eğer top bir saat olsaydı, sağ eliniz saat 3:00'te ve sol eliniz saat 9:00'da olurdu. Ellerinizi biraz geriye kaydırmanız da yardımcı olabilir, böylece başparmaklarınız topun arkasında neredeyse birbirine değecektir. Bu, atışta biraz daha fazla kaldıraç kullanmanıza yardımcı olur.
    • Taç atışları sadece topun tamamı taç çizgilerinden birinin üzerinden geçtiğinde gerçekleşir. Yeniden başlama, topun oyun alanından çıktığı noktada gerçekleşir.
  2. Ayağınızı topun oyun alanından çıktığı yere değecek şekilde yerleştirin. Oyun kuralları, ayağın bir kısmı taç çizgisi üzerinde veya taç çizgisinin arkasında olduğu sürece, her iki ayağın bir kısmının oyun alanı içinde olmasına izin verir. Taç atışı yapan oyuncunun taç çizgisi üzerinde duramayacağı bir efsanedir.
    • Koşarak atmayı denemek istiyorsanız, yan çizginin birkaç metre gerisinde durun, böylece çizgiyi tamamen geçmeden çizgiye kadar koşabilirsiniz. Bazı oyuncular ayaklarını bir arada tutmayı severken, diğerleri bir ayağını öne koyar ve atarken arka ayağını öne doğru sürükler.
  3. Sırtınızı hafifçe eğin. Birçok oyuncu sadece kollarıyla atmaya çalışır, ancak gücün çoğu sırtınızdan ve omuzlarınızdan ve koşu başlangıcınızdan gelen momentumdan gelmelidir. Vücudunuzu geri çekilen bir mancınık gibi düşünün - ayaklarınız hala sağlam bir şekilde dikilmiş durumda, ancak omurganız yüklü bir yay haline geliyor. Bunu topu gerçekten atmaya hazır olmadan hemen önce yapın.
    • Şimdilik, sadece rahat olduğunuz kadar eğilmeye çalışın. Önce doğru formu elde etmeye çalışın, daha sonra topu daha uzağa atın. Öğrenmeye başlamak için hafif bir bükülme yeterlidir.
  4. Topu yukarı ve başınızın üzerine getirin. Top başınızın arkasındayken başlayın ve topu başınızın üstünden atın. Yasal bir taç atışı 'arkadan ve başının üzerinden' yapılmalıdır. Hakemler bu noktada hızlı bir atış için biraz hoşgörülü davranabilir, ancak en azından top başınızın üzerindeyken başlamalısınız.
    • Taç atışına alnınızdan veya daha ileriden başlarsanız büyük olasılıkla ihlal kararı verilir. Bu durum hızlı atışlarda kazara meydana gelebilir.
  5. Bileklerinizi öne doğru hareket ettirerek topu bırakın. Kollarınızı yukarı ve öne doğru kaldırın, böylece elleriniz ve top doğrudan başınızın üzerinde hareket eder. Aynı zamanda, kavisli sırtınızı bir yay gibi öne getirin ve (koşarak atış yapıyorsanız) arka ayağınızın parmak ucunu yere sürtün. Kollarınızı tamamen uzatın ve topu başınızın hemen arkasından bırakın.
    • Topu bıraktıktan sonra başınızı yukarıda tutmayı ve düz bakmayı unutmayın, böylece topu sadece yere atmazsınız.
    • Bırakma noktanız, atışın ne kadar uzağa gitmesi gerektiğine bağlıdır. Büyük atışlar için başınızın üzerinden geçerken bırakın. Daha kısa paslar için, alnınızı geçene kadar topu tutun.
    • Topu kaleci gibi tek elle atamazsınız.
  6. Oyuna yeniden girmek için sahaya koşun, ancak başka bir oyuncu girene kadar topa dokunmayın. Başka bir oyuncu (her iki takımdan) topa dokunana kadar kendi taç atışınıza dokunamazsınız. Bu yüzden topun sayı pozisyonuna girmesine yardımcı olmak için sahaya geri dönün.
    • Eğer topu yanlışlıkla rakibinize attıysanız (kanunen taç atışının yapıldığı noktadan en az 2 metre geride olması gerekir), koşarak topu geri çalmaya çalışarak telafi edin. Bunu kasıtlı olarak yaparsanız, şiddet içeren veya tehlikeli bir şekilde olmadığından emin olun. Yasal bir taç atışında topu şüphelenmeyen bir rakipten çalabilirsiniz.
    • Taç atışınızı her zaman oyuna geri dönerek ve pozisyon alarak takip edin.
  7. adım 7 mükemmel ve yasal taç atışları yapmak için kuralları gözden geçirin.
    Mükemmel ve yasal atışlar yapmak için kuralları gözden geçirin. Taç atışları için kurallar çok zor değildir, ancak her atışta bunlara dikkat etmelisiniz. Profesyoneller bile bazen hata yapabilir, ancak bunu bir oyunda yaptığınızda daha az utanç verici değildir. Yasal bir taç atışı aşağıdaki unsurların tümüne sahip olmalıdır:
    • Yüzünüz oyun alanına dönük olmalı
    • Her iki ayağınız da taç çizgisinin üzerinde veya arkasında olmalıdır. Her bir ayağın bir kısmı 5 inçlik taç çizgisinin bir kısmında veya arkasında olduğu ve top atıldığı anda yere temas ettiği sürece ayak pozisyonu yasaldır.
    • İki elinizi kullanıyorsunuz
    • Top arkadan ve başınızın üzerinden gelir.
    • Taç atışından doğrudan gol atamazsınız.

Daha İyi Taç Atışı Kullanmak

  1. Hızlı çalışın. Taç atışları nadiren büyük hücum fırsatlarıdır ve bu tasarım gereğidir. Topu atmayı ve ardından hızla oyuna geri dönmeyi hedefleyin.
  2. Mümkün olduğunca takım arkadaşlarınızın ayaklarını hedefleyin. Takım arkadaşınızın topu kontrol etmesini ve hareket etmeye başlamasını ne kadar kolaylaştırabilirseniz, herkes için o kadar iyi olur. Topu ayaklarına yakın bir yere bırakmaya çalışın ki pas atar gibi davranabilsinler. Bununla birlikte, hedefinizin biraz değişmesi gereken zamanlar olduğunu unutmayın:
    • Eğer iyi iletişim kuruyorsanız, takım arkadaşlarınızın kafasına doğru bir taç atışı yaparak onların topa vurmasını sağlamak, iki hızlı pas atmak ve savunmayı karıştırmak için harika bir yoldur.
    • Çok fazla trafik varsa ve kaptırmaktan endişeleniyorsanız, göğsünüze nişan alın. Takım arkadaşınız topu kontrol etmek ve korumak için vücudunu kullanabilir ve vurmak için çok daha büyük bir hedeftir.
  3. Atışlarınıza biraz güç katın, onlara pas gibi davranın. Topu öylece içeri atmayın. Bu, savunmaya tepki vermesi ve topa baskı yapması için bolca zaman verir, bu da genellikle takım arkadaşınızın daha top oraya ulaşmadan saldırı altında olduğu anlamına gelir. Atışlarınıza biraz 'oomph' katın, onları gerçekten pas gibi çevirin. Topu takım arkadaşınıza fırlatmak istemeseniz de, içeri de atmak istemezsiniz.
  4. Hareket halindeki oyuncular için sahayı tarayın. Topu nereye atacağınıza karar vermek en önemli adımdır. Bunun için ayarlanmış oyunlarınız olabilir veya sadece açık bir oyuncu bulmanız gerekebilir. Kararınızı verdikten sonra, rakibinizin nereye atış yapacağınızı tespit edememesi için hızlı bir şekilde uygulamanız gerekir.
    • Hareketsiz durmak yerine koşan bir takım arkadaşına vurmak her zaman en iyisidir. Hareket etmek savunmanın tepki vermesini sağlar - hareketsiz durmak ise hayatlarını kolaylaştırır.
  5. Daha fazla mesafe için koşarak atış kullanın. Kısa bir koşu başlangıcı yapın - sadece 2-4 adım - topu hedefine ulaştırmak için gerekli ivmeyi kazanmanıza yardımcı olur. Atışa başlarken hangi ayağınız rahatsa onu çizginin arkasına yerleştirin. Hala momentuma sahip olan arka ayağınız, her iki ayağınızı da aşağıda tuttuğunuzdan emin olmak için arkanızdaki zeminde sürüklenir.
    • Güçlü bacağınız ileride olmalıdır, bu da beyzbol topu atarken nasıl olacağının tam tersidir.
    • Genel olarak, 2-3 adımdan daha uzun herhangi bir adım atışa daha fazla güç katmaz.
  6. Şüpheye düştüğünüzde topu rakip kaleye doğru çizgiden aşağı atın. Eğer seçeneğiniz yoksa, takımınız hareket etmiyorsa ve hakem size 'acele edin' diyorsa, topu çizgiden rakip kaleye doğru atın. Bu, savunmaya topla başa çıkmak için birkaç basit seçenek bırakır ve büyük olasılıkla sonuç sahanın ilerisinde başka bir taç atışı olacaktır.
    • Mümkünse takım arkadaşlarınıza siz atarken çizgiye doğru koşmalarını söyleyin. Savunmayı topun üzerinden hızlı bir şekilde baskı altına alabilirseniz, hataya zorlama şansınız daha yüksek olacaktır.
  7. adım 7 topu asla doğrudan önünüze atmayın veya square to the field.
    Topu asla doğrudan önünüze veya sahaya 'kare' olarak atmayın. Savunma oyuncuları veya baskı olmadığı sürece (kendi savunma yarınızın derinlikleri gibi) topu asla doğrudan ileriye atmayın. Bir düşünün -- taç atışı yüksek, yavaş ve tahmin edilebilir bir pas olup kolayca okunabilir ve kapılabilir. Dahası, takım arkadaşınız topu mümkün olan en kötü yöne, yan çizgiye bakarak alacaktır.
    • Topun peşinden koşan savunmanın doğrudan sizin kalenize yönelmesi, hata yapma veya daha da kötüsü topu kaptırma olasılığını artırır.

Video

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Serbest vuruş kazanmak için nasıl dalış yapabilirim?
    Yapamazsınız - buna simülasyon denir ve hakem daldığınızdan şüphelenirse, sportmenlik dışı bir davranış olarak kabul edildiğinden sarı kart görebilirsiniz.
  • Soru
    Arka ayağımı kaydırabilir miyim?
    Evet, ancak ayağınızın yerle temas halinde olduğundan emin olun çünkü ayağınız yukarı kalkarsa, onun yerine atışı diğer takım yapar. Bazıları koşarak başlamayı teşvik ettiği için bir ayağını kaydırmayı tercih ederken, diğerleri bunun atışı nereye yapacaklarını ele verdiğini düşünür.
  • Soru
    Kendi yarı sahamda kalecime bir top atmak için en iyi ne yapabilirim?
    Kalecinize top atmak tehlikelidir çünkü topu alamaz, bu yüzden asla güvenli bir seçenek değildir. Bunu sadece yakınlarda rakipten kimse yoksa yapın.

İpuçları

  • Ayaklarınızı yerde tutun. Arka ayağınızı kaldırırsanız hakemler tarafından cezalandırılabilirsiniz.
  • Topu elinize alır almaz koşmaya başlayın, ardından her iki ayağınızı da kenar çizgisine dikin ve atışı yapın. Bunu hızlı yapmak ve diğer takımı hazırlıksız yakalamak önemlidir.
  • Taç atışında strateji çok önemlidir. Eğer kendi kalenize yakınsanız, topu nereye attığınıza çok dikkat etmelisiniz. Genellikle kısa, hızlı taç atışları burada daha az risklidir.

Uyarılar

  • Taç atışını yapan oyuncu taç atışını yanlış yaparsa taç atışı rakip takıma verilir.
  • Topu içeri atar ve başka bir oyuncu dokunmadan önce topa dokunursanız rakibinize bir serbest vuruş verilir.