Ayak Parmağı Dokunuşu Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Ayak parmağı dokunuşu klasik bir amigoluk ve dans hareketidir. Temel olarak bacaklarınızı kaldırıp açarken çömeldiğiniz yerden zıplamanız gerekir. Bu numara birçok standart amigo ve jimnastik rutininde görülür ve birkaç ipucu ve püf noktası ile bu harika harekette ustalaşabilirsiniz. Amigo ayak parmağı dokunuşunun nasıl yapıldığını öğrenmek ve ayak parmağı dokunuşu tekniklerinin temellerini öğrenmek için okumaya devam edin.

Adımlar

Ayak Parmağı Dokunuşunun Gerçekleştirilmesi

  1. adım 1 kollarınız başınızın üzerinde olacak şekilde başlayın.
    Kollarınız başınızın üzerinde olacak şekilde başlayın. Yüksek bir 'V' şeklinde yukarı ve genişçe uzanın veya ellerinizi omuzlarınızın üzerinde düz bir şekilde kavrayın. Momentum için kollarınızı aşağı doğru sallamaya hazırlanın. Bu hareket daha yükseğe zıplamak için ihtiyacınız olan gücü oluşturacaktır.
    • Ellerinizi göğsünüzün önünde bir arada tutarak da başlayabilirsiniz. Ancak ayak parmağı dokunuşunu bir rutinin parçası olarak yapıyorsanız, önce kollarınızı yukarı sallamak en mantıklısı olacaktır.
  2. adım 2 kollarınızı içeri ve aşağı doğru sallayın.
    Kollarınızı içeri ve aşağı doğru sallayın. Ellerinizi tek bir yumuşak hareketle vücudunuzun önünde düz bir şekilde bir araya getirin. Dizlerinizi bükerek hafifçe çömelin. Ağırlığınızı, sıçrama için bir sıçrama tahtası olarak ayaklarınızın toplarına verin. Yumruklarınızı sıkın ve dizlerinizin önünde aşağı sarkıtın - yukarı sallanmaya hazır olun.
  3. 3. adım sıçrayarak  t.=
    'T' pozisyonuna geçin. Kollarınızı yukarı ve dışarı doğru sallayarak yanlarınızda 'T' pozisyonuna getirin. Keskin bir şekilde 'çıtlatmaya' çalışın; hareket sıkı ve kesin olmalıdır, akıcı ve gevşek değil. Kollarınız net bir açı oluşturmalıdır: omuzlardan düz bir şekilde dışarı çıkmalı, yere tamamen paralel olmalı ve gövdenize dik olmalıdır. Yumruklarınızı sıkılı tutun. 'T' şeklini oluştururken, yarı çömelme pozisyonundan yukarı doğru yükselmeye başlayın.
    • Bacaklarınızı daha yükseğe kaldırmak için kollarınızı indirmeniz söylenebilir. Hiç zahmet etmeyin. Bu sadece formunuzun özensiz görünmesine neden olur.
  4. adım 4 zıplayın.
    Zıplayın. Kollarınız 'T' seviyesine ulaştığında, havaya fırlamak için kol salınımının momentumunu kullanın. Ayak toplarınızın üzerinden zıplayın ve parmak uçlarınızı sivri tutun. Sıçramayı akıcı bir hareket haline getirmeye çalışın: çömelmeden 'T' ye ve sıçramaya.
  5. adım 5 zıplarken bacaklarınızı açın.
    Zıplarken bacaklarınızı açın. Yerden kalkar kalkmaz ayaklarınızı genişçe açın. İç uyluklarınızı ortaya çıkarmak için kalçalarınızı geriye doğru yuvarlayın. Ayaklarınızı kalçalarınızdan biraz daha yükseğe getirmeye çalışın.
    • Yuvarlanma hareketi doğal olarak gerçekleşebilir, ancak nasıl hissettirdiğini fark etmek tekniğiniz üzerinde daha fazla kontrol kazanmanıza yardımcı olabilir.
  6. adım 6 ayak parmaklarınıza uzanın.
    Ayak parmaklarınıza ulaşın. Bacaklarınızı açarken aynı zamanda kollarınızı ayak parmaklarınıza doğru uzatın. Eğer yardımcı olacaksa hafifçe öne doğru eğilin. Ayak parmaklarınıza gerçekten dokunmak konusunda endişelenmeyin - sadece bacaklarınızı olabildiğince aşağıya uzatın. Parmak ucuna dokunma atlayışının 'zirvesinde' veya zirvesinde, mükemmel parmak ucuna dokunma formuna ulaşmalısınız.
  7. adım 7 geri çekilin.
    Geri çekilin. Atlayışınızın tepesinden yere düşmeye başlarken kollarınızı ve bacaklarınızı birbirine geçirin. Ayaklarınız birleşik, dizleriniz hafifçe bükülmüş, sırtınız düz, yumruklarınız dizlerinizin önünde ve kollarınız tamamen öne doğru uzatılmış şekilde yere inin. Bu pozisyonu bir süre koruyun, ardından dik durun. Ayak parmağı dokunuşunu tamamladınız!

Ayak Parmağı Dokunuşunu Geliştirme

  1. adım 1 direnç bantları ile pratik yapın.
    Direnç bantları ile pratik yapın. Direnç bantlarına erişiminiz varsa, ayak parmağı dokunuşunuz üzerinde çalışırken bu gevşek lastik halkaları ayak bileklerinizin etrafına sarın. Ardından, parmak dokunuşlarınızı normal şekilde gerçekleştirmeye çalışın. Bacaklarınızı tamamen uzatmak çok daha zor olacaktır. Bununla birlikte, bantlar bacaklarınızı açtıktan sonra daha hızlı bir şekilde bir araya getirecek ve bu da keskin 'çıtlatma' hareketini mükemmelleştirmenize yardımcı olabilir. Ek bir bonus olarak, bu bacaklarınızı güçlendirecektir.
  2. adım 2 ayak parmağınızla dokunurken zamanı sayın.
    Ayak parmağınızla dokunurken zamanı sayın. Eğer bir amigo veya jimnastik rutininin parçası olarak parmak vuruşu yapacaksanız, muhtemelen bunu bir şarkının ritmine göre yapmanız gerekecektir. Parmak dokunuşunun her bir 'pozisyonuna' birden sekize kadar bir sayı vermeyi deneyin. 1 ve 2'de ellerinizi önünüzde kavuşturun; 3'te 'yüksek 'V' pozuna geçin ve 4'e kadar tutun; 5'te çömelin; 6'da zıplamaya başlayın ve kollarınızı 'T' şeklinde sallayın; 7'de zıplamanızın zirvesine ulaşın; ve 8'e kadar sayarak yere inin.
    • Şarkının kısa bir bölümünü döngü halinde dinleyin ve tempoyu - dakika başına vuruş sayısını (BPM) - anlamaya çalışın. Şarkı dönerken kafanızdan sekize kadar sayın: 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8. Ayak parmağı dokunuşunun her pozisyonuna şarkının ritmiyle aynı anda ulaşmaya çalışın.
    • Bir şarkıya ayak parmağınızla dokunmuyor olsanız bile, sayma eylemi hareketleri aralıklı yapmanıza yardımcı olabilir. Sayıları pozisyonlardan ayrı olarak düşünmenize gerek kalmayana kadar kafanızdan sayma alıştırması yapın.
  3. 3. adım her gün parmak vuruşunuz üzerinde çalışın.
    Her gün parmak dokunuşunuz üzerinde çalışın. Gelişmenin en iyi yolu düzenli olarak pratik yapmaktır. Güç ve esneklik kazanmak için öncesinde ve sonrasında esneme hareketleri yapın. Tam sıçramayı gerçekleştirmek için bolca alanınız olduğundan emin olun!
    • Formunuzu analiz edebilmek ve geliştirebilmek için hareketi bir aynanın önünde yapmayı düşünün. Aksi takdirde, geri bildirim almak için formunuz üzerinde bir partnerle çalışmayı deneyin - belki bir antrenör, bir arkadaş veya jimnastik / amigo takımınızın başka bir üyesi.

Ayak Parmağı Dokunuşu için Hazırlık

  1. adım 1 ayak parmağını anlayın...
    Anlamak ayak parmağıyla dokunarak atlama. Bu standart jimnastik hareketini uygulamak için kollarınızı aşağı doğru sallamanız ve bacaklarınızı çömelecek şekilde bükmeniz, ardından keskin bir hareketle havaya sıçramanız gerekir. Kollarınızı bir 'T' şeklinde uzatacak ve bacaklarınızı bir tür hava 'splits' şeklinde açıp kaldıracaksınız. Ayak parmaklarınıza doğru uzanacaksınız, ancak onlara gerçekten dokunmanıza gerek yok. Hareketin kendisini uygulamanın ötesinde, kullanacağınız tüm kasları ve tendonları esneterek başarılı bir ayak parmağı dokunuşuna hazırlanabilirsiniz: dörtlüleriniz, baldırlarınız, sırtınız, kollarınız, omuzlarınız.
  2. adım 2 ayak parmaklarınıza dokunun...
    Ayak parmaklarınıza dokunun. Bu temel esneme hareketi bazen 'ayak parmağı dokunuşu' olarak da adlandırılır ve kendinizi amigo kızların 'ayak parmağı dokunuşu' hareketine hazırlamak için harika bir yoldur. Ayaklarınız bitişik, sırtınız düz ve elleriniz yanlarınızda gevşek bir şekilde asılı durarak başlayın. Belinizden öne doğru eğilin ve ellerinizi ayak parmaklarınıza doğru uzatın. Uzanabildiğiniz kadar uzanın, sonra kollarınızı ve ellerinizi düştükleri yerde sabit tutun. Ayak parmaklarınıza dokunana kadar her seferinde daha aşağıya uzanarak belinizi yavaş yavaş bükün ve açın.
    • Dizlerinizi düz tuttuğunuzdan emin olun. Dizlerinizi bükmek ayak parmaklarınıza dokunmanızı kolaylaştıracaktır ancak esneklik kazanmanıza yardımcı olmayacaktır.
    • İlk gün ayak parmaklarınıza dokunamayabilirsiniz ya da hiç dokunamayabilirsiniz. Herkesin vücudu farklıdır. Fiziksel olarak ayak parmaklarınıza dokunamasanız bile, yere doğru daha fazla uzanma eylemi esnekliğinizi artıracaktır.
  3. adım 3 zıplama hareketleri yapın...
    Zıplama hareketleri yapın. Dinamik esneme, ayak parmağına dokunma gibi aktif bir harekete hazırlanmanın en iyi yollarından biridir. Zıplama hareketlerini yapmak nispeten kolaydır ve ayak parmağı dokunuşunuzu gerçekleştirirken yapacağınız bazı hareketleri taklit eder. Zıplama hareketlerini keskin bir şekilde yapmaya çalışın - gevşek ve özensiz değil, sıkı ve hassas olmak istersiniz.
  4. adım 4 önce esneyin.
    Önce esneyin. Bacaklarınız önünüzde olacak şekilde yere oturun. Ardından, bacaklarınızı yerden kaldırmadan yavaşça 'V' şeklinde açın. Kollarınızı yavaşça bir ayağınıza doğru uzatın ve rahat hissettiğiniz kadar gerin. Ayak parmağınıza dokunun ve 10-60 saniye tutun. Sonra tekrar doğrulun ve diğer ayağınızla tekrarlayın.
    • Her iki tarafı da esnettikten sonra, gövdenizi öne doğru bükmeyi ve kollarınızı 'V' bacağının ortasından aşağı doğru uzatmayı deneyin. Ardından, bir kolunuz her iki bacağa uzanacak şekilde öne doğru eğilmeyi deneyin. Artık gerginlik hissetmeyene kadar bu pozları tutun ve tekrarlayın.
  5. adım 5 kalça fleksörlerinizi esnetin.
    Kalça fleksörlerinizi esnetin. Bacaklarınızı istediğiniz şekilde açmak için zıplarken kalçalarınızı geriye doğru döndürmeniz gerekecektir. Kas çekme riskini azaltmak için ayak parmağınızla dokunmaya çalışmadan önce kalça eklemlerinizde güç oluşturun. Bacaklarınız açık ve sırtınız düz olacak şekilde yere oturun ve her dizinizin yanına bir elinizi koyun. Ardından, ayak parmaklarınızı doğrultun ve bacaklarınızı yerden birkaç santim kaldırın.
    • Bu esneme hareketini uzun süre tutmayın. Bacaklarınızı kaldırın, sonra indirin - sonra tekrar kaldırın, sonra indirin. Kaldırma-indirme döngüsünü 10 tekrar yapın, ardından devam etmeden önce kendinize kısa bir mola verin.
    • Güç ve esneklik kazanmak için birkaç günde bir kalça fleksörlerinizi çalıştırın. Bu, ayak parmağı dokunuşunuz için ihtiyaç duyacağınız en önemli hareketlerden biridir. Bunu ciddiye alın!

Uzman Soru ve Cevapları

  • Soru
    Ayak parmaklarıma dokunabilmek için nasıl çalışabilirim?
    Hareketlilik söz konusu olduğunda, genellikle önerdiğimiz şey daha fazla hareket etmek ve fitness rejiminize daha bütünsel bir yaklaşım getirmek ve tam bir hareket aralığını takip eden egzersizler kullanmanın yanı sıra çekirdek kontrolü ve çekirdek gücü üzerinde çalışmaktır. Hareketlilik ve hareket söz konusu olduğunda genel kurallarımızdan biri, kullanmazsanız zamanla kaybedersiniz. Bu yüzden vücudunuzu hareket ettirdiğinizden emin olmalısınız.
  • Soru
    Ayak parmağımla dokunurken göğsümün öne gitmesini nasıl engelleyebilirim?
    Ayak parmağı dokunuşu sırasında göğsünüzü yukarı kaldırma alıştırması yapmanız gerekir. Göğsünüzün ortasından çıkan ve tavana bağlı bir ip olduğunu hayal edin. Parmak dokunuşunuzu tamamlarken bu ipi aklınızda tutmaya çalışın; onu göğsünüz için bir odak noktası olarak kullanın.
  • Soru
    Ya ayak parmağımı hızlıca değdirmem gerekiyorsa ve bunu zar zor yapabiliyorsam?
    Her gün esnemeyi deneyebilir ve ayrıca splitler üzerinde yapmayı deneyebilirsiniz. Bu tür şeylerin zaman aldığını unutmayın, bu yüzden kendinizi gerçekten uygulamak için kendinize biraz zaman verin!

Video

İpuçları