Parkurda Duvar Koşusu Nasıl Yapılır?

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Passe muraille veya pop vault olarak da adlandırılan dikey duvar koşusu, parkurda zıplama yüksekliğinizden daha uzun engellere tırmanmak için kullanılan bir tekniktir. Bir duvarda koşarken, ön ayağınızın bir (veya birkaç) hızlı 'adımıyla' ileri hareketinizi duvar gibi dikey bir yüzeyde yukarı doğru aktararak kendinize daha fazla dikey kaldırma sağlamak için ileri momentumunuzu kullanabilirsiniz. Bu tekniğin birçok çeşidi vardır, ancak temel bir duvar koşusu yapmak için ihtiyacınız olan tek şey pratik ve doğru uygulamadır.

Adımlar

Dikey Duvar Koşusu Gerçekleştirme

  1. adım 1 duvar koşusuna başlamadan önce ısının.
    Duvar koşusunu denemeden önce ısının. Duvar koşusunu gerçekleştirmek için öncelikle bacaklarınızı kullanacaksınız, bu nedenle iyice ısındığınızdan emin olun bacaklarınızı esnetin ve ısıtın. Ayrıca vücudunuzun bir duvara koşmak için gereken efora hazır olması için hızlı bir koşu veya ısınma koşusu yapmak isteyebilirsiniz.
  2. adım 2 rahat bir tempo seçin.
    Rahat bir tempo seçin. Bu hareketin mekaniği hakkında bir fikir edinirken, dikey engelinize, engele hangi ayağınızla vuracağınızı ölçmenize olanak tanıyan orta bir hızda yaklaşmak isteyeceksiniz. Duvara doğru koşarken kendinizi desteklemek veya kendinize rehberlik etmek için ellerinizi önünüzde tutmak isteyebilirsiniz.
    • Duvar koşusunda yer alan tüm hareketlerde rahat olduğunuzda, engelinize yaklaştıkça hızınızı artırmalısınız. Orta hızda başlayın ve engelinize yaklaştıkça hızınızı artırın.
    • Birçok deneyimli traceur, parkur uygulayıcıları için kullanılan terim (dişil formu traceuse), duvar koşusu yaparken bir ayağı tercih etmekten kaçınmanızı önerir. Bu, parkurun temel bir ilkesi olan hareketinizin çevrenize uyum sağlamasını teşvik eder.
  3. adım 3 duvara bir adım mesafede zıplayın.
    Duvara bir adım mesafede zıplayın. Duvardan bir adım uzakta olduğunuzda, diğer bacağınızla zıplarken dikey engelinizle temas etmeye hazırlanmak için bir bacağınızı kaldırmanız gerekecektir. Tipik olarak, bir ayağınızı yerden kaldırdığınız yaklaşık aynı yükseklikte duvarla temas kurmalısınız.
  4. adım 4 dikey engelle temas kurun ve ayağınızla itin.
    Dikey engelle temas kurun ve ayağınızla itin. Ayağınızın ön kısmının, ayak topuzunuzdan ayak parmaklarınıza kadar, dikey engelle temas etmesini isteyeceksiniz. Duvarı ayağınızla kavrayarak ve ileri doğru momentumunuzu yukarı doğru yönlendirmek için bacağınızı aşağı doğru sürerek hızlı bir şekilde tepki vermeniz gerekecektir.
    • Ayağınız duvara yanlış bir şekilde temas ederse, ya itme kuvvetiniz duvardan uzağa yönlendirilecek ya da yönünüzü yukarı doğru değiştirmek için duvarı yeterince kavrayamayacaksınız.
    • Duvara çok yüksekte bağlanmak, bağlanan ayağınızla aşağı doğru sürmenizi zorlaştıracaktır. Bu da kendinizi yukarı ve duvarın üzerine fırlatmak için ihtiyacınız olan kuvveti üretmenizi zorlaştıracaktır.
    • Duvara temas ederken ayağınızın çıkardığı sesi dinleyin. Ayağınızın yüksek sesle vurduğunu duyarsanız, bu, kuvvetinizin yukarı doğru yönlendirilmek yerine duvara yönlendirildiğinin iyi bir göstergesidir.
  5. adım 5 duvara tırmanın.
    Duvara tırmanın. Reflekslerinize, gücünüze ve becerinize bağlı olarak, öndeki ayağınızı kaldırdığınız gibi arkadaki ayağınızı da duvara doğru kaldırabilirsiniz. Öndeki ayağınız gibi, arkadaki ayağınızın ön kısmının da aşağı doğru inerken top ile ayak parmakları arasındaki engelle bağlantı kurmasını isteyeceksiniz.
    • Duvara tırmanırken size rehberlik etmesi için ellerinizi önünüzde tutun. Ellerinizin önünüzde olması, yaklaşırken çok hızlı gelirseniz duvara çarpmanızı önleyebilir.
    • Elleriniz aynı zamanda engelinizin üst kısmının kenarına tutunmak için de hazır olmalıdır. Ellerinizin yardımı olmadan yüksek bir engelin tepesine çıkmanız pek mümkün olmayacaktır.
    • Özellikle yetenekli izciler bazen daha da fazla dikey yükselme için birkaç adım atabilirler. Bu manevrayı uygularken, tek bir adımla başlamalı ve hareket konusunda daha rahat hale geldikçe daha fazlasını eklemelisiniz.
  6. adım 6 hareketinizi takip edin.
    Hareketinizi takip edin. Engeli başarıyla aşmak için, engelinizin dudağını ellerinizle yakalayarak ve vücudunuzu tepeye çekerek yukarı doğru hareketinize devam etmeniz gerekir. Bunu yapmamak, durmanıza neden olabilir ve bu da sizi uzun bir engelin dudağından asılı bırakabilir.

Duvar Koşusu Pratiği

  1. adım 1 yavaş başlayın.
    Yavaş başlayın. Duvar koşusu hareketinin kendisi yabancıdır; insanlar dikey bir nesneye tırmanmaya çalışma hissini nadiren yaşarlar. İlk birkaç denemenizin mükemmel olması gerekmez. Duvara doğru koşsanız ve kendinizi duvardan itip uzaklaşırken bulsanız bile, bu, duvar koşusunda yer alan kuvvetlere aşina olmanıza yardımcı olacaktır.
  2. adım 2 kendiniz için hedefler belirleyin.
    Kendiniz için hedefler belirleyin. Pratik yapabileceğiniz yüksek bir duvar bulun. Ardından, bant ve bir merdivenle, duvarın tepesine kadar yükselen birkaç yüksekliği işaretleyin. Mekaniğe daha aşina hale geldikçe ve kendinizi duvara doğru itmek için ileri hareketinizi yönlendirmeye başladıkça, duvara en yakın bant parçasını hedefleyin.
    • Tekniğiniz geliştikçe ve vücudunuz güçlendikçe, daha yüksek bir bant parçasını hedefleyin. Maksimum yüksekliğinize tutarlı bir şekilde ulaşabilmeniz birkaç saat, gün, hatta hafta alabilir.
  3. adım 3 engellerinize çeşitlilik katın.
    Engellerinize çeşitlilik katın. Bazı engeller diğerlerinden daha pürüzsüz olacak ve bazıları içe veya dışa doğru hafif bir eğime sahip olacaktır. Parkur, insan hareketini engeller etrafında uyarlamayı amaçlayan bir sanat olduğundan, harekette ustalaşmak için neredeyse her yüzeyde rahat olmanız gerekir.
    • Duvar koşunuzu farklı yüzeylerde uygulamak, kaçınmanız gereken engelleri tanımanıza yardımcı olma avantajına sahiptir. Bazıları ayağınızın kavrayamayacağı ve itemeyeceği kadar pürüzsüz olacaktır. Deneyimli bir traceur sınırlarını bilir.
  4. adım 4 vücudunuzu eğitin.
    Vücudunuzu eğitin. Parkur hareketlerini iyi bir şekilde uygulamak için fiziksel olarak iyi durumda olmanız gerekir. Çoğu parkur hareketi fonksiyonel hareket ve kardiyovasküler efor içerir. Bunu iyi bir şekilde uygulamak için şunları yapmalısınız:
  5. adım 5 bir parkur grubuna katılın.
    Bir parkur grubuna katılın. Bu, cesaret ve ilham almak ve daha deneyimli izcilerden eğitim almak için harika bir yoldur. Bazen 'jam' olarak da adlandırılan bu buluşmalarda izciler kendi seviyelerinde ve hızlarında birlikte pratik yaparlar. Rahat, hareketi kısıtlamayan ve takla atmanız durumunda sizi potansiyel olarak koruyacak kıyafetler giydiğinizden emin olun. Bazı seçenekler arasında dayanıklı, bol kesimli kargo şortları/pantolonları ve atletik şortlar sayılabilir. Seçtiğiniz ayakkabılar üzerinize tam oturmalı, rahat olmalı ve iyi kavramalıdır.
    • Facebook ve Google, diğer iz sürücülerle bağlantı kurmak için değerli kaynaklardır. Bunlardan herhangi birinin arama işlevine şehrinizi (veya en yakın büyük şehri), eyaletinizi ve 'parkour' kelimesini yazmanız, ilginizi paylaşan insanlarla iletişim kurmanızı sağlayabilir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    İlk denemede yapamazsam fark eder mi?
    Hayır, bu hiç önemli değil. Herhangi bir yeni beceride iyi olmak çok fazla pratik ve sabır gerektirir; ilk, ikinci, hatta üçüncü denemede doğru yapmanız çok şaşırtıcı olacaktır!
  • Soru
    Yirmi metrelik bir duvarda nasıl koşabilirim?
    Öncelikle basit duvar koşuları yaparak pratik yapmalısınız. Buna kadar çalıştıktan sonra, 20 ft. koşarken kendinizi rahat hissediyorsanız, deneyebilirsiniz. Duvar koşusu yapmak tehlikeli bir aktivite olabilir ve parkur konusunda deneyimli olunmalıdır.
  • Soru
    Ya yukarı doğru daha fazla ivme kazanmak için atlarsam, bu yukarı çıkma şansımı azaltabilir mi?
    Atlamak bunun için daha fazla ivme sağlayabilir. Ancak, sadece koşmaktan biraz daha iyi bir ayak ve güç gerektirir. Bunun dışında, yukarı çıkmaya yardımcı olur.

Video

İpuçları

  • Parkurda yeni başlayan biriyseniz, tuğla duvar gibi çok fazla tutuşu olan bir duvar bulmaya çalışın. Bu, duvarda kaymanızı önlemeye yardımcı olacaktır.
  • Ayağınızı bel hizasına yakın koymayı unutmayın. Bu, momentumunuzu yukarı doğru yönlendirmenize yardımcı olacaktır.

Uyarılar

  • Bu gelişmiş bir parkur tekniğidir. Bir kaza durumunda yardım etmek için yakınlarda gözcüler bulundurun.

İhtiyacınız Olan Şeyler

  • Rahat, iyi oturan ve iyi kavrayan ayakkabılar
  • Bol, rahat kıyafetler