Artistik Buz Pateninde Vals Atlayışı Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Waltz Jump çoğu artistik patencinin öğrendiği ilk atlayıştır. Yarım devirlik bir atlayıştır ve daha karmaşık birçok atlayışa açılan bir kapıdır. Bu makale sağ elini kullanan patenciler için vals atlayışının nasıl yapılacağını gösterecektir (saat yönünün tersine dönüş).

Adımlar

Atlayışın Hazırlanması

  1. adım 1 buzun üzerinde düz durun.
    Buzun üzerinde düz durun.
  2. adım 2 sağ bacağınız arkanızda t duruş pozisyonunda olacak şekilde sol ayağınızın üzerinde durun.
    Sağ bacağınız arkanızda olacak şekilde sol ayağınızın üzerinde T duruş pozisyonunda durun.
  3. adım 3 atlayış boyunca yürüyün.
    Atlayış boyunca yürüyün. Buzdan gerçekten atlamadan, hareket konusunda rahat olabilmek için atlayış boyunca kayın.

Atlayışı Gerçekleştirmek

  1. adım 1 sol bacağınız hafifçe bükülü ve sağ bacağınız hafifçe arkanızda bükülü olacak şekilde sol bacağınızın üzerinde itin ve süzülün.
    Sol bacağınız hafifçe bükülü ve sağ bacağınız hafifçe arkanızda bükülü olacak şekilde sol bacağınızın üzerinde itin ve süzülün. Sol dış kenar üzerinde hafifçe sola doğru bir kavis çizerek süzülün. Kollarınız arkanızda düz olmalıdır.
  2. adım 2 sağ bacağınızı yukarı doğru tekmeleyin.
    Sağ bacağınızı yukarı doğru tekmeleyin. Sağ diziniz önünüzde havaya kalkmalıdır. Dizinizi yukarı kaldırırken kollarınızı göğsünüze yaklaştırın.
    • Bir bisiklete binmeye çalıştığınızı hayal edin. Bu, vals atlayışı hissine alışmanın bir yöntemidir).
  3. adım 3 sağ ayağınızı sallayın ve hemen sol ayağınızı getirip arkanızda uzatın.
    Sağ ayağınızı sallayın ve hemen sol ayağınızı getirip arkanıza doğru uzatın. Henüz atlamadığınızı, sadece atlayışı hissetmeye çalıştığınızı unutmayın.
    • Kalkışa başladığınızda, buzu sol ayak parmağınızla terk ediyor olmalısınız, böylece botunuzun buzu terk eden son parçası olur. Asla düz bir bıçak üzerinde yerden yükselmeyin. Asla dönüşü düşünmeyin; eğer doğru başlangıç pozisyonundaysanız, gerekli olan yarım dönüşü otomatik olarak yapacaksınız.
  4. adım 4 sağ ayağınızı sallarken, sağ ayağınız yere değmeden önce sol ayağınızla zıplayacaksınız.
    Sağ ayağınızı sallarken, sağ ayağınız yere basmadan önce sol ayağınızla zıplayacaksınız. Biraz zaman alırsa sinirlenmeyin, sadece yerden oldukça yükseğe çıkana kadar pratik yapmaya devam edin.
  5. adım 5 öne doğru vuruyorsanız, iki veya üç güçlü vuruş yapın ve dizlerinizi bükün.
    Öne doğru vuruyorsanız, iki veya üç güçlü vuruş yapın ve dizlerinizi bükün. Sağ bacağınızı kaldırarak yerden zıplayacaksınız ve hemen ardından sol bacağınızı kaldıracaksınız. Yere indiğinizde sağ ayağınızı düz tuttuğunuzdan emin olun. Yere indikten sonra, sol bacağınız arkanızda uzanırken sağ bacağınızın üzerinde geriye doğru kayıyor olmalısınız.
  6. adım 6 geriye doğru crossover yapıyorsanız, bunlar soldan sağa doğru olmalıdır.
    Eğer geriye doğru çapraz geçişler yapıyorsanız, bunlar sağdan sola doğru olmalıdır. bunlardan üç veya dört tane yapın ve döner dönmez öne doğru bir iç üç dönüş yapın, sağ bacağınızla zıplayın ve yere inin.

Atlayışın İnişi

  1. adım 1 i̇niş alıştırması yapın.
    İniş alıştırması yapın. İniş sağ parmak ucunuzda başlamalı ve sağ ayağınızın arka dış kenarında düz bir kanada doğru yuvarlanmaya başlamalıdır. Ayak bileği, diz ve kalça sorunlarına neden olacağından asla düz bir bıçak üzerine iniş yapmayın. Sol bacağınızı arkanıza doğru uzatarak sağ bacağınızın üzerinde geriye doğru kayıyor olmalısınız.
  2. adım 2 yere indiğinizde sağ ayağınızı düz tuttuğunuzdan emin olun.
    Yere indiğinizde sağ ayağınızı düz tuttuğunuzdan emin olun. İlk inen ayağınız olacak ve burkulmasını istemezsiniz.
    • Sol ayağınızla başlayıp sağ ayağınızla iniş yaparken kendinizi rahat hissetmeyebilirsiniz. Bu sizi saat yönünün tersine döndürür. Genelde saat yönünde dönüyorsanız, bu talimatları tersine çevirmeyi ve sağ ayağınızla başlayıp sol ayağınızın üzerine inmeyi deneyin. Hangisini seçerseniz seçin ona sadık kalın ve buz üzerinde dönmeyi denerseniz aynı yönde döndüğünüzden emin olun. Hangi yöne döndüğünüz önemli değil ama zıplamanız ve aynı yönde dönmeniz gerekir.

Topluluk Soru-Cevap

  • Soru
    Bu sekansı yapmak için ileri seviyede olmanız gerekiyor mu?
    Hayır, bu öğreneceğiniz ilk atlayış. Önce sadece bazı temel atlayışları nasıl yapacağınızı öğreneceksiniz, ancak kısa süre sonra vals atlayışını öğreneceksiniz.

Video

İpuçları

  • Dizlerinizi bükün.
  • Vals atlayışlarını ilk yapmaya başladığınızda inanılmaz bir yüksekliğe ihtiyacınız yoktur, sadece hareketleri yapın. Vals sıçramalarını tutarlı bir şekilde yapabildikten sonra daha fazla hız ekleyin.
  • Tekme atarken ayağınızı vücudunuzdan olabildiğince uzağa atmaya çalışın. Bu, axel için iyi bir hazırlıktır ve alışkanlık haline getirmek için iyi bir yöntemdir.

Uyarılar

  • Bazı insanlar sol elle kayar. Bu atlayışı sol elle gerçekleştirmek için, yönlerdeki solları sağlarla değiştirin veya tam tersini yapın. Yani, saat yönünde dönün ve sol bacağın üzerine inin ve sağ bacağı geri çekin.