Futbolda Dünya Turu Nasıl Yapılır

Makale Yazarı:Ahmet Yılmaz

Dünya turu numarası zor ve kafa karıştırıcı görünse de aslında öyle değil. Bu harika futbol numarasını öğrenmek için sadece birkaç basit adımı izlemeniz yeterlidir. Ustalaşmanız için biraz pratik yapmanız gerekebilir, ancak denemeye devam ederseniz dünyanın etrafında nasıl döneceğinizi öğrenebilirsiniz.

Adımlar

Hokkabazlık ve Topa Vurma

  1. adım 1 sert ve kuru bir yüzey bulun.
    Sert ve kuru bir yüzey bulun. Bu numarayı bir futbol sahasında, çimde veya bir spor salonunda denemelisiniz. Kaymanıza neden olabilecek ıslak koşullarda dışarıda pratik yapmaktan kaçının. Pratik yapmak için sağlam ve düz bir yüzey seçin.
  2. adım 2 baskın ayağınızın üzerinde bir futbol topunu dengeleyin.
    Baskın ayağınızın üzerinde bir futbol topunu dengeleyin. Topu ayağınızın üstünde yuvarlanmasına izin vermeden dengeleme alıştırması yapın. Başardıktan sonra, topu mümkün olduğunca uzun süre tutmaya çalışın.
  3. adım 3 topu ayağınızın üzerinde çok az veya hiç döndürmeden hokkabazlık yapın.
    Ayağınızdaki topla çok az veya hiç falso vermeden hokkabazlık yapın. Spin miktarını olabildiğince azaltmaya çalışın. Top ayağınızın üzerinde düz bir şekilde yukarı ve aşağı sekmelidir.
  4. adım 4 topu çok aşağıda tutun.
    Topu çok alçakta tutun. Topu çok sert veya çok yüksek tutmayın, her ikisi de bu numarayı daha zor hale getirebilir. Topu dizinizin altında kalacak şekilde çok hafifçe sallayın, bu size top üzerinde daha fazla kontrol sağlayacaktır.
  5. adım 5 dikili ayağınızın üzerinde biraz zıplayın.
    Dikili ayağınızın üzerinde biraz zıplayın. Dünyanın etrafında bir tur attığınızda yerde kalan ayağınız hafifçe zıplamalıdır. Bu size, top yere çarpmadan önce ayağınızı topun etrafında tamamen dolaştırmak için ihtiyacınız olan ekstra yüksekliği ve momentumu verir.
  6. adım 6 topa baskın ayağınızın dışıyla vurun.
    Topa baskın ayağınızın dışıyla vurun. Topa ayağınızın içi yerine dışıyla vurmak, top havadayken ayağınızı topun etrafında döndürmek için size daha fazla zaman kazandırır.

Dönüşü Tamamlama

  1. adım 1 ayağınızla topun etrafında dönmeye başlayın.
    Topun etrafındaki dönüşü ayağınızla başlatın. Topu havaya kaldırdıktan sonra, bu momentumu kullanarak ayağınızı kaldırın ve topun üst kısmından içeriye veya topun üst kısmından dışarıya doğru döndürün. Hangisi sizin için daha kolaysa onu seçin.
  2. adım 2 top yere çarpmadan önce tam bir dönüşü tamamlayın.
    Top yere çarpmadan önce tam bir dönüşü tamamlayın. Top yere düşmeden önce ayağınız topun üzerinden ve etrafından geçerek başlangıç pozisyonuna geri dönmelidir. Dairesel hareketin hem hızlı hem de kontrollü olması gerekir.
  3. adım 3 topu ayağınızla yakalayın.
    Topu ayağınızla yakalayın. Ayağınız, futbol topunun bir kez yukarı ve aşağı gitmesi için geçen sürede tam bir daire çizmelidir. Top yere doğru düşerken ayağınızla topu tutmaya çalışın.
  4. adım 4 topla hokkabazlık yapmaya devam edin.
    Topla hokkabazlık yapmaya devam edin. Top ayağınıza geri geldiğinde, hokkabazlık yapmaya devam edin. Birkaç kez yukarı ve aşağı zıplatın, ardından dünyanın etrafında başka bir tur atmaya çalışın.

Belirli Hareketlerin Uygulanması

  1. adım 1 bir hokkabazlık alıştırması yapın...
    Uygulama futbol topuyla hokkabazlık yapmak. Dünya turu yapmadan önce, topla hokkabazlık yaparken kendinize güvenmeniz gerekir. Bir futbol topunu ayağınızın üzerinde olabildiğince çok kez yukarı aşağı zıplatma alıştırması yapın.
  2. adım 2 hareketi top olmadan deneyin.
    Hareketi top olmadan deneyin. Ayağınızda zıplayan bir top varmış gibi davranın. Ayağınızla havada 'topun' etrafında dairesel bir hareket yapma alıştırması yapın. Topu yukarı kaldırdığınız ve ardından ayağınızı etrafında döndürdüğünüz tek bir yumuşak hareket yapmak istiyorsunuz.
  3. adım 3 topla hokkabazlık yapmadan dünyanın etrafını dolaşmayı deneyin.
    Topla hokkabazlık yapmadan dünyanın etrafını dolaşmayı deneyin. Topu baskın ayağınızın üstüne koyarak başlayın. Ayağınızla topu havaya fırlatın ve ayağınızı topun etrafından geçirip yakalamaya çalışın. Bunu başardıktan sonra, topla hokkabazlık yaparken dünyanın etrafında dönmeye geçebilirsiniz.
  4. adım 4 pratik yapmaya devam edin.
    Pratik yapmaya devam edin. Numarayı hemen öğrenemezseniz kendinizi kötü hissetmeyin. Başarmanız günler ya da haftalar alabilir. Sakin ve odaklanmış kalın ve başarana kadar pratik yapmaya devam edin.

Uzman Soru-Cevap

  • Soru
    Evde top kontrolümü nasıl geliştirebilirim?
    Eğer evde top kontrolünüzü geliştirmek istiyorsanız ve etrafınızda takım arkadaşlarınız ya da ebeveynleriniz yoksa. Bir duvara karşı pratik yapmanızı öneririm. Topu duvara vurun ve top geri seksin. Topu duvara vurmak ilk dokunuşunuza yardımcı olur, pas vermenizi ve karşılamanızı geliştirir. Futbolda ilk dokunuş, rekabet etmek ve özgüveninizi artırmak için en önemli şeylerden biridir.
  • Soru
    Makas vuruşunu nasıl yaparım?
    Makas vuruşu yapmak oldukça basittir ve doğru yapıldığında bir savunma oyuncusunu kolayca kandırabilir. Yapmanız gereken tek şey sağ ayağınızı alıp solunuza doğru vuruyormuş gibi yapmak (bunu topun üzerinden zar zor geçerek veya etrafından dolaşarak yapın) ve ardından sol ayağınızı alıp sağınıza doğru vurmaktır. Bu numarayı her iki ayağınızla da yapabilirsiniz ve çok fazla kullanmamanız gerekir, böylece birçok kez kullanırsanız diğer takım bunu kullanacağınızı tahmin edemez.
  • Soru
    Numaralarımı çalışmak için çivi takmalı mıyım?
    Evet, çivi takmanızı tavsiye ederim.

Video

İpuçları